Tulossatoa: Palveluissa Valmetin tulevaisuus

Valmetin kehitys yli suhdahteiden on Hesan pörssin aatelia

Palvelut ja automaatio pitävät Valmetin vauhdissa, mutta prosessisegmentti kaipaa uudistusta ja tarjoaakin urakan uudelle toimitusjohtajalle. Iran keskittyy nyt odottamattomaan ongelmaan.

Valmetin kvartaali sujui kuten Keskolla eli odotusten mukaisesti. Vapaasti käännettynä, ellei odota ihmeitä niin ihmeiden puuttuminen ei yllätä.

1Q24 oli tästä hyvä esimerkki. Liikevaihto laski -8% 1212 miljoonaan liikevoiton ollessa 121 miljoonaa (-9%) eli kannattavuus +10%. Pääoman tuotto +15% rullaavan 12 kuukauden ajalle laskettuna osui tismalleen konsernin 15% tavoitteeseen.

4Q23 +14% verrattuna se jopa parani, mutta tuntuu haalealta 1Q23 nähdyn +20% rinnalla. Laihoille ajoille pudotus on tietysti ominaista.

Konepajayhtiöille tärkeä tilausten määrä oli 1050 miljoonaa. Pudotus – 32% näyttää 1Q23 ennätyskvartaalin verrokkina dramaattisemmalta kuin onkaan, mutta tilausmäärät silti laskivat kaikilla liiketoiminta-alueilla.

Tilausmäärissä on palattu koronaa edeltävien vuosien tasolle. Valmetin mielestä tilauskanta 3790 miljoonaa on normaali ja mahdollistaa kohtuulliset toimitusajat asiakkaille.

Tilauskanta kaventui, mutta korkealta lähtötasolta

2023 yritysostojen vaikutuksesta Valmetin velkaantumisaste oli 39%. Nettovelan ja käyttökatteen suhde 1.36 (4Q23 1.46) ei aiheuta huolta, mutta ennen uusia hankintoja on hyvä keskittyä saamaan jo tehdyistä ostoksista paras irti.

Process taantunut

Valmetin perinteisimmän osan eli metsäteollisuudelle tuotantolaitteita tarjoavan Process Technologiesin kvartaali oli huono. Tilausmäärät romahtivat selvästi alle puoleen, liikevaihto 497 miljoonaa laski viidenneksen ja liikevoitto 21 miljoonaa kolmanneksen vertailukaudesta.

Process Technologies on erityisen altis tilausmäärien vaihteluille. Asiakkaat tekevät suuret investointipäätökset sellukattiloista, kartonkikoneista jne. milloin heitä miellyttää.

Silti, tehostamistoimia tarvitaan. Ostotoiminnan säästöjen ohella alihankintaa ja henkilöstöä on vähennetty toimintaprosessien muutoksen seurauksena.

Tilauskannan kehitys on myös johdon fokuksessa. 1Q24 195 miljoonan tilausmääräomn ollut vuosia trendinomaisessa laskussa. Se ja kannattavuus, enää +4.2%, eivät ole yksikölle kestävää kehitystä.

Sellulle tilaustarvetta Etelä-Amerikassa

Osana Process Technologiesia Pulp & Energyn tilausmäärä romahti peräti -73% 57 miljoonaan ja valopilkkuja oli vaikea löytää. Sellussa panostetaan erityisesti pieniin ja keskikokoisiin projekteihin.

Suuria selluprojekteja on harvassa ja ne ovat epävarmoja kunnes nimet ovat papereissa. Sellun kysyntä globaalisti on kuitenkin trendinomaisessa kasvussa. Pidemmällä tähtäimellä uutta kapasiteettia tarvitaan etenkin Etelä-Amerikkaan.

Paper-yksikön tilauksissa laskua nähtiin kautta linjan. Pahimmin se iski kartonkiin, joka kärsii ylikapasiteetin sulattelusta etenkin Euroopassa.

Tilausmäärä laski -63% 138 miljoonaan, sisältäen yrityskaupalla saadun Körberin pehmopaperin käsittelyteknologian tilaukset (48 miljoonaa). 2025 ajatellen Paperin tilauskirjoihin tarvitaan lisää täytettä viimeistään 3Q24.

Pehmopaperi oli Paperin priimus 1Q24. Elintason nousu erityisesti väkirikkaissa kehittyvissä maissa lisää sen kulutusta tarjoten Valmetille kasvumarkkinan.

Katse metsäteollisuuden ulkopuolelle

Flow control on hyvä esimerkki yhtiön motiiveista laajentua metsäteollisuuden ulkopuolelle. Alavireistä metsäteollisuutta tasapainotti hyvä aktiviteetti energia-, kaivos- ja kemianteollisuudessa.

Liikevaihto 188 miljoonaa pysyi ennallaan, mutta Pulp- ja Paper- asiakkaista johtuen tilauskanta laski Flow controlissa noin kymmenyksellä. Liikevaihtoa hiukan suurempi tilauskanta luo positiivisempia odotuksia.

Virtauksen säätö on tärkeä pala vaikkapa energiateollisuuden prosesseja. Kuva: Valmet

Automation Systemsin liikevaihto nousi hieman 121 miljoonaan Energyn asiakkaiden tukemana. Aktiviteetti oli hyvää etenkin Pohjois-Amerikassa ja Aasian Tyynenmeren alueella.

Vaisut Pulp – ja Paper-asiakkaat haittasivat Automation Systemsiäkin. Tilausmäärä pienentyi kymmenyksen, mutta hieman liikevaihtoa suurempana ja hyvää palvelujen kysyntää sisältävänä sekin antaa toivoa tulevasta.

Automation-liiketoimialan liiketulos oli kaikkiaan vakaa 51 miljoonaa ja kannattavuus hyvä +16.5%. Tuloskunnolle on hyvät pohjat metsäteollisuudenkin kysynnän elpyessä.

Valmetin Siemensiltä ostama kaasukromatografiaan liittyvä liiketoiminta lisätään Valmetin lukuihin 2Q24 alkaen.

Palvelut rulettavat

Services -yksikön liikevaihto 406 miljoonaa, liikevoitto 60 miljoonaa ja marginaali +14.6% säilyivät vakaina. Yksikkö saavutti historiansa toiseksi suurimman tilausmäärän kvartaalissa, 527 miljoonaa.

Aktiviteetti eri puolilla maailmaa oli hyvää etenkin verrattuna uusien laitteiden tilauksiin. Palvelujen kysyntä kertoo asiakkaiden halusta ottaa kaiken irti olemassa olevista laitteistaan uusien tilausta vitkutellessaan.

Palvelut ja automaatio vetävät, prosessipuoli tökkii

Teknistyvä laitteisto ja asiakkaiden ulkoistukset luovat Servicesille uutta kysyntää. Omastakin jo asennetusta laitekannasta vasta osa on Valmetin ylläpitosopimusten piirissä, joten kasvupotentiaalia riittää.

Valmet ohjeistaa liikevaihdon pysyvän 2023 tasolla ja liikevoiton pysyvän ennallaan tai nousevan edellisvuodesta. Osinkohistorian perusteella osingon voi tällöin olettaa pysyvän vähintään ennallaan.

Vakaat toiminnot +++

Valmet esitteli Automation-yksikölle merkittävän, täysin uuden DCS -järjestelmän (Distributed Control System) nimeltään DNAe. 2023 DCS:n tilauksia oli 314 miljoonaa ja Valmetilla on kova luottamus DNAe:n parempaan kilpailuykykyyn.

Automaation ja palvelujen eli Valmetin kielellä vakaiden liiketoimintojen liikevaihto on kasvanut 2013-2023. Konsernin kannattavuus on noussut samalla vakaasti vuodesta 2013 / +2% kohti +12-14% tavoitetta yltäen viime vuonna jo +11,2 prosenttiin.

Servicestä on tullut Valmetin selkeä ykköstykki

Valmetin kasvu suhdanteiden yli on ollut konepajoistamme parhaita, mutta kannattavuudessa oli vuosia toivomisen varaa. Siinä on tapahtunut selvää kehitystä.

Vakaat ja kannattavuudeltaan +14-18% liikkuneet liiketoiminnat muodostavat tilauskannasta jo kaksi kolmasosaa. Niiden potentiaali näyttää edelleen hyvältä pidemmällä aikavälillä.

Process kaipaa uudistamista

Vastaavasti kriittisemmin täytyy tarkastella Pulp- ja Paper-yksiköiden toimintoja. Valmet on jopa voittanut markkinaosuutta, mutta kannattavuus silti laskenut jo vuosia.

Process Technologies laahaa kuin ankkuri koko konsernin tuloskehitystä. Ravistelu olisi tarpeen, että Valmet nähtäisiin korkean teknologian palveluyhtiönä eikä heikosti kannattavana ja sen takia kroonisesti edullisena konepajayhtiönä.

Tanskalainen Thomas Hinnerskov on nimitetty 3Q24 eläköityvän toimitusjohtaja Pasi Laineen jälkeen Valmetin seuraavaksi toimitusjohtajaksi. Laineen johtoryhmän näyttöjen perusteella ulkopuolelta tuleva johtaja on pieni yllätys.

Toisaalta, maailman muuttuessa tapa, jolla aiemminkin on toimittu ei välttämättä ole enää se paras. Mielenkiintoista nähdä millaisia uusia tuulia ja kasvoja uusi toimitusjohtaja tuo tullessaan 19 000 henkilön konserniin.

Jari Hämynen

Tapaturma tappoi Iranin presidentin

Iranista kantautui yllättävä uutinen presidentti Ebrahim Raisin kuolemasta helikopterionnettomuudessa. Samalla menehtyi ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian.

Kyse mitä ilmeisimmin on todella onnettomuudesta, sillä hallinto tai sen media eivät ole vierittäneet syytä attentaatin niskaan. Olisikin kovin kiusallista Iranille ja sen puolustuskyvylle, jos viholliset ampuisivat maan johtoa taivaalta kesken arkisen virkamatkan.

Raisi kuuluu hallituksen kovan linjan fundamentalisteihin, jonka tunnolla on lukemattomia uhreja kotimaansa sortopolitiikassa. Iranilaiset pakolaiset myös Suomessa ovatkin lähinnä riemuinneet hänen kuolemaansa.

Eipä lähetä adressia Pörssihaukkakaan hautajaisiin. Maan johdosta on vaikea keksiä muuta myönteistä sanottavaa kuin sen, ettei se toimi yhtä arvaamattomasti ja järjenvastaisesti kuin Vladimir Putin.

Johdolla riittää nyt puuhaa kotona

Raisin kuoleman isoin merkitys lienee se, että hänestä uumoiltiin maan varsinaisen hallitsijan, kohta 85-vuotiaan Ali Khamenein seuraajaa. Iranissa ei tapahdu mitään ilman hänen siunaustaan.

Nyt kortit jaetaan uudestaan eli edessä on kuumeinen valtataistelu uskonnollisen eliitin sisällä. Vaaleilla valittu johto kuten presidentti ovat sen rinnalla pikkujuttu.

Mistä nyt tyrannille seuraaja? Kuva: State of Iran

Se välitön seuraus tapahtumalla jokseenkin varmasti on, että Iran joutuu nyt keskittymään odottamattoman sisäisen murroksen setvimiseen. Vaikea kuvitella sen innostuvan vaikkapa hyökkäämään Israeliin samaan aikaan kun pitäisi seuloa uusi presidentti ja ilmeinen Khamenein seuraaja.

Pitkä näkymä alueella tästä tuskin muuksi muuttuu, Raisin tilalle nousee aika varmasti samoja linjoja ajava voimapoliitikko. Mutta vähään aikaan siltä suunnalta ei tarvinne raketinkatkuisia jyräyksiä odottaa.

Pörssihaukan arvio Gazan sodasta oli jo heti sen alussa, ettei odotettava verilöyly leviä maailmantalouden sotkevaksi suurpaloksi. Arvio pysyy entistä vahvempana, mihin viittaa myös öljyn hinnan jatkuva mateleminen.

Heikki Ikonen

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka