Taiwan Semiconductorin raketointi tuo makean kurssivoiton, mutta lunastuspaikan määrittely vaatii vielä puntarointia. Luultavasti nousu jatkuu jonkin matkaa.
Osakepoiminnan palkitsevin hetki koittaa, kun kotiutat ostoajoitukseltaan osuneen syklisen osakkeen. Parhaassa tapauksessa kuten Taiwan Semiconductorissa puhutaan kolmenumeroisesta tuotosta melko lyhyessä ajassa, tässä tapauksessa vuodessa.
Mutta myös exitin eli myynnin pitäisi osua liki huippua. Haasteen vaikeusaste ei laske teknisesti tai mentaalisestikaan.
TSM on ostosuosituksesta nyt 180 taalassa aika tarkkaan tuplannut kurssinsa hiukan toki ostohetkestä riippuen, syksyn indeksitason montussahan se upposi jo alle 90 taalan. Juhlava tuotto.
Lunastuskaan ei kuitenkaan ole ilmainen lounas sikäli, että liian varhainen exit kismittää. Ja markkina voi äimistyttää molempiin suuntiin.
Sukellukset vajoavat usein odotettua syvemmälle, mutta sama pätee ralleihin. Kun sijoittajilta karkaa mopo käsistä voi kyyti yllättää kokeneimmankin.
Toisaalta ylikuumentumisen korjausliikkeet voivat nekin olla karuja. Siitä tietoisena pitää ahneuttaankin osata kontrolloida.
Pörssihaukan suositukset perustuvat tekniseen analyysiin, ja etenkin exiteissä pidän systeemiä korvaamattomana. Siinä vaiheessa kun raportit todistavat hypen ylimitoitetuksi on osake retkahtanut jo aikaa sitten.
Tekninen analyysi koostuu aina useammasta aikaikkunasta, joista tärkein on syklisissä osakkeissa aina se lavein, käytännössä kuukausikuvaaja. Sen antaessa kaivattuja signaaleja ainakin Pörssihaukka niitä tottelee.
Se ei tee urakasta silti helppoa. TA kuten kaikki sijoittaminen pohjaa todennäköisyyksiin. Epävarmuus on väistämätön osa sijoittamista.
Mille tahansa tulokulmalle nojaavat arviot voivat sujahtaa lepikkoon, vaikka ne päälle päin kallistuisivat selvästi omalle puolelle. Se vain täytyy hyväksyä.
TSM nauttii nyt tekoälybuumista. Eivät ne kuten mitkään noususuhdanteet ikuisesti kestä. Sen uskaltaa sanoa varmaksi.
Edellinen buumi, koronan pumppaama IT-kapasiteetin tarve, kiehui TSM:n osakkeessa noin vuoden. Se on tavanomainen kesto syklisen osakkeen nousumarkkinalle.
Eivät ne oleellisesti kauemmin tapaa koskaan kestää. Vaikka markkinan huipulla tuntuu, että vastahan tämä alkoi.
2000-2020 TSM koki tusinan nousumarkkinaa, jotka erottuvat kuukausikuvaajan Stochastic-oskillaattorista vaivatta. Tällaiset historialliset säännölllisyydet toistuvat melko luotettavasti ainakin tiettyyn mittaan.
Markkina ennakoi tulevaa. Niin tekee myös Pörssihaukka, koska se on ainoa tapa kääriä etenkin syklisten huipputuotot.
TSM:n nousumarkkina alkoi marraskuun alussa 2022 indeksienkin pohjatessa jo yli puolitoista vuotta sitten. Keston puolesta kuorma alkaa täyttyä, muttei se toki automaattista ole.
Samainen Stochastic kihisee kuukausikuvaajassa jo selkeästi yliostettuna. Asia ei kuitenkaan ole aivan simppeli.
TSM:n pisin yhtäjaksoinen nousumarkkina kesti noin 2,5 vuotta loppukesästä 2015 vuodenvaihteeseen 2018. Kestosta huolimatta kurssi ei kuitenkaan kuin hiukan päälle tuplaantui.
Nythän se on pohjasta jo triplannut. Edellisen helmikuussa 2021 päättyneen vuoden nousumarkkinan mitta oli aika tarkkaan tuo.
Siltä osin historia puoltaa jo exitiä aika lailla. Mutta TA:n tulkinta vaatii muutakin.
Kullakin teknisellä indikaattorilla on omat vahvuutensa. Stochastic kuuluu perustyökaluihin, mutta se ei yksin riitä. Käsittelen tässä kolmea muutakin kuukausikuvaajassa keskeistä.
Ensin kahta oskillaattoria, jotka nostin esiin jo 8.3. exitin mittareina: Relative Strength ja Ultimate Oscillator. Ne ovat hyvin samankaltaiset liikkeiltään kuitenkin niin, että taitteen lähestyessä UO reagoi yleensä hiukan aiemmin.
Nousun tullessa pulkkaan UO alkaa pehmetä. Tavallisesti se ei kuitenkaan ole saman tien ohi, vaan hiukan myöhemmin.
Siinä vaiheessa UO usein keikkuu pisteluvussa 70, kun se vielä yltää vasta 60:een. On se kuitenkin alkanut pehmetä usein jo ennen 70 pistettä, mutta harvoin paljon alle sen.
Parissa edellisessä nousumarkkinassa UO kävi 70 ja 65 pisteessä. Vielä se ei siellä ole.
UO:n perusteella piikki ei ilmeisesti ole vielä käsissä. Vaikkei välttämättä kovin kaukanakaan, mutta kokemuspohjaisesti ainakin joidenkin viikkojen.
Relative Strength liikkuu aika identtisesti UO:n kanssa, mutta pieniä eroja niissä joskus on, parhaassa tapauksessa hyvinkin oireellisia. TSM:n kohdalla on nyt sen tyyppinen tilanne ainakin päälle päin.
Kuten moni muukin osake TSM:n ylikuumentumisen raja on 80 pisteen tienoossa. Nyt se sinne jo kurkotti.
Parin edellisen nousumarkkinan huipussa RSI kuitenkin kävi ylempänä, ja nuo teknisesti aika vähäiset ylitykset kuitenkin merkitsivät kymmenien prosenttien nousua itse kurssissa. Vuosituhannen taitteen teknokuplassa sitäkin enemmän.
Luultavasti RSI olisi ulottunut reilusti ylemmäs myös 2019 alkaneessa nousumarkkinassa, mutta korona sen katkaisi rajusti. Seuraava nousu riehuikin sitten sen edestä.
Kahdessa edellisessä nousumarkkinassa korjaus piikistä alemmas valui aluksi varsin hitaasti, joten kiire ei ollut. Kovin ennenaikaiset myynnit taatusti harmittivat. Se riski mietityttää tietysti nytkin.
Koska UO ei ole vielä kuin 60 pisteessä pidän todennäköisenä, ettei tämäkään ralli vielä piikkiin ehtinyt. Edellinen ATH noin 140 taalassa ylittyi vasta vähän päälle 20 prosentilla, varsin vähän TSM:n mitassa.
Kokemuspohjaisesti loogisempaa olisi poiketa 200 taalan päällä. Kyllä TSM:n huiput ovat aiemmat peitonneet luokkaa 50 prosentilla tai enemmän.
Tulkintaa tukee vielä trendi-indikaattoreista ehkä paras DMI, joka on myös hankalimmin tulkittava koostuessaan kolmesta tekijästä. TSM:n tapauksessa ylikuumentuminen on tapahtunut kymmenen vuoden aikana vasta, kun punainen signaali ulottuu 40 pisteeseen.
Eikä se kapua vielä sitä likikään. Päinvastoin DMI näyttää edelleen vahvasti nousevalta.
Kolmessa aiemmassa pitkässä rallissa huippuun oli tästä vaiheesta matkaa vielä joitakin kymmeniä prosentteja. Siis varsin paljon.
Ei siihen ole vaikea hakea fundamenttiperusteita. Nythän yhtiöllä taatusti kulkee lujaa, kun tekoälybuumi kiihdyttää tehokkaimpien sirujen kysyntää.
Joku viikko sitten TSM ilmoitti kaavailevansa hintojen nostoa jättisuhdanteessa raketoivalle Nvidialle, josta tuli ainakin joksikin aikaa jo ykkönen markkina-arvoltaan. Nvidian mielestä se on ok.
Nvidia korostaa TSM:n merkitystä alalle. Se kertoo kaiken oleellisen. TSM on maailman strategisesti tärkeimpiä yhtiöitä.
Koska suhdannehuipulla TSM hinnoitellaan kohtalaisen korkealle sopii sitä odottaa tälläkin kertaa. Edellisessä piikissä P/E oli liki 30.
Jos eps olisi tässä suhdannehuipussa kympin luokkaa samalla arvostuksella, muovautuisi osakkeen hinnaksi ainakin 250 dollaria. Kuulostaa paljolta, muttei mahdotonta.
Ei tuo silti mikään tavoitehinta ole, eikä odotuskaan. Mutta perusteltu muistutus nousuvaran mahdollisesta mitasta.
Joten kuukausikuvaajan, historian ja fundamenttienkin perusteella TSM ei ehtinyt vielä piikkiinsä. Vaikka ajallisesti matkaa ei kenties paljon olisi, prosentuaalisesti kenties.
Viikkokuvaaja tukee tässä kohtaa tulkintaa. Siihen palaan tuonnempana, muuten juttu turpoaisi yli äyräiden.
Enkä malta olla muistuttamatta vielä kerran, että Warren Buffett myi jättimäisen posansa 2023 alussa geopoliittisten pelkojen takia. Ymmärrettävä syy, mutta Pörssihaukka piti riskiä liioiteltuna ja nosti TSM:n listalle vähän tuonnempana.
Kiinan uhka ei toki mihinkään kadonnut, mutta akuuttia vaaraa ei näy. Hyökkäys Taiwaniin olisi vielä ihan eri kertaluokkaa seurauksiltaan kuin Venäjän murharetki Ukrainaan.
Virheitä tulee kaikille, myös historian parhaalle. Siksi Pörssihaukka ei peesaa ketään, valtavasta arvostuksesta huolimatta edes Buffettia.
Lam Research kihisee samankaltaisessa tilanteessa, mutta siitäkin tuonnempana samasta syystä. Nehän ovatkin saman alan yhtiöitä, joskin tuotantoketjun eri kohdista.
Kurssit raketoivat identtisesti. Se on tavallista minkä tahansa sektorin sisällä.
Keskiviikkona käsitelty GPC siis osta. Teknisin perustein se kyllä voi koluta vielä syvemmällekin, vaikka yhtiön kunto on ok ja hinta todella halpa.
Markkina ja fundamentit eivät aina kulje käsikkäin. Etenkin kesällä voi tapahtua sitä sun tätä vaihtojen kuihtuessa.
Flower Foods dippasi ostorakoon. Umpitylsä yhtiö leipomojätti on, mutta päälle 4% nousevalla osingolla ajaa asiansa turvallisuushakuisessa salkussa.
Pitkään jonossa odottanut Adobe iski vähän puun takaa, kun sinänsä ihmeitä sisältämätön hyvä osari innosti osakkeen yli kymmenen prosentin pomppuun. Odotan kyllä innon tasaantuvan vielä.
Mahtava yhtiö, mutta edelleen hintava. Adobe pohjaa liki säännönmukaisesti vasta syksyllä, joten odotellaan.
Tuore listalainen Darden Restaurants keinuu rajahinnan tuntumassa vahvasti ylös jo kiskoen. Käänne ei välttämättä vielä tapahtunut, mutta aika todennäköistä alkaa olla.
Teknisesti viikkokuvaaja on identtinen edellisen pohjan kanssa. Toisaalta loiva lasku 2021-2022 kesti liki vuoden, joten kurssin vetkutteluunkin täytyy varautua.
Darden antaa osarinsa ennen pörssin aukeamista. Ellei kurssi pomppaa on se edelleen vahva osta.
Hyvässä kunnossa on ravintoloiden markkinajohtaja, vaikka kuluttajia korkea korkotaso rassaakin. Halvalla osakkeella riittää nousuvaraa markkinan sentimentin kääntyessä.
Hauskaa ja turvallista juhannusta!
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Tämä teknisen analyysin avulla tapahtuva haarukointi-ennakointi on mielenkiintoista ja katsantovinkkelistä riippuen sisältää oman loogisuutensa tai ”toimivan epäloogisuutensa” markkinaliikkeisiin. Näitä Pörssihaukan käyttämiä eri kuvaajia olen oman ymmärryksen lisäämiseksi treenaillut ja olisiko niin, että Metso olisi puhtaasti TA:n perusteella ostopaikoissa?
Yhtiön numerot ovat viime vuoteen verrattuna tippuneet, muttei kovin paljon, ja Inderesin Vesola nostaa kannattavuuden kohenemisen selkeäksi plussaksi.
Lisähuomiona, fundamenttien taju ei itselläni ole kovin väkevää – yhdeksi syyksi olen sysännyt sen, että ekalle luokalle koitui kohtalonomaisena se idealistien peruskoulun matematiikkaan lanseerama joukko-opin kokeilu.
Kiitos, TA on laajasti ottaen toimiva systeemi, johtuen markkinaliikkeiden toistuvuudesta. Ellei näin olisi TA ei toimisi.
Jos vaikka joku osake nakuttaisi tasaisen varmasti ylös vaikka 5% kuukaudessa ilman mitään korjausliikkeitä ei TA:n signaaleista olisi hyötyä, ne näyttäisivät koko ajan rankasti yliostettua eivätkä antaisi koskaan osta-signaalia. Mutta tällaisia osakkeitahan ei ole.
Toisaalta hyvin erikoisesti käyttäytyvät osakkeet, jollaisia toki tulee vastaan ainakin joinakin ajanjaksoina, ovat TA:lle hankalia. Jo sen takia TA ei ole täydellinen systeemi, ja tietysti kaikki riippuu aina datan tulkitsijasta. Ei se helppo laji ole, vaikka perusteiden opiskelu onnistuu keneltä vain kun paneutuu.
Metso alkaa lähestyä odotukseni mukaan ostorakoa, mutta en usko sen olevan vielä optimissa, siis ihan TA:n perusteella, enkä muita perusteita syklisissä käytä. Otan aiheen esiin taas tuonnempana.
Fundanmenttien opiskelu vaatii urakkansa, mutta en pidä matemaattista osaamista kynnyksenä. Itse pärjäsin kyllä siinä hyvin, lukion päästötodistuksessa matikka on kymppi, mutta ei fundamenttien ymmärrys kauheasti laskutaitoja vaadi. Se on kuitenkin haaste, että täytyy tietää mihin kiinnittää huomionsa.
Olisiko jossain artikkelissa mahdollista pitää lyhyt kertaus mitä esim. Stoch ja RSI tasot tarkoittavat ja miksi ne ovat TA analyysissäsi vahvasti keskiössä?
Moi, otan esiin jossain raossa.
Mites toi TSM pitkässä salkussa??
Tänään näyttää 86% plussalla… että kiitos paljon.
Vassokuu! Makeasti on noussut. Kyllä sen voi pitkäänkin salkkuun taatusti jättää, mutta sykliset reissaavat toiseenkin suuntaan ennen pitkää. Lunastuksessa on toki siinäkin riskinsä, jos hätäilee niin kiroilee.
TSM on kymmenkertaistanut kurssinsa 10 vuodessa. Eli sen suhteen ei voi riskistä puhua jos ei vekslaa vaan holdaa. Toki olettaen tahdin pysyvän samantapaisena, mutta ei siihen ole vaikea uskoa.