Mikään ei ole maailmassa varmaa, riskejä lymyää kaikkialla. Sijoittaja voi luovia yllätysten läpi hajauttamalla – joka ei tuhoa tuottoja kuten usein väitetään.
Keskon keskusvarastolla oli eilen uhkaava tulipalo, jonka sammuttamiseen osallistui uutisten mukaan toistakymmentä yksikköä. Kummoista tuhoa se ei ehtinyt tuottaa, kiitos ripeiden toimien.
Tapaus kuitenkin muistuttaa Pörssihaukan jos monen muunkin strategian ytimestä: hajautuksesta ei pidä tinkiä. Koska muuta suojaa odottamatonta vastaan ei osakesijoittajalle ole.
Muuan muassa Warren Buffett on ivannut hajautuksen suojaavan vain toistaitoisia. Todelliset osaajat voivat keskittää, koska kykenevät poimimaan kohteensa niin varmasti.
Pidän väitettä typeränä pelkästään filosofisista syistä. Keskittämisen puolustajat olettavat voivansa sulkea pois kaikki yllättävät tekijät yritysanalyysilla, vaikka maailmassa on kautta historian tapahtunut mitä käsittämättömämpiä asioita niin taloudessa kuin missä tahansa.
Erilaiset onnettomuudet ovat yksi arvaamaton tekijä. Keskon tapauksessa vahinkoa ei juuri tullut, mutta paljon pahempaa on todistettu kautta aikojen.
Erilaiset talousrikokset, kuten vaikuttaa tapahtuneen tuoreeltaan pienen kotimaisen pörssiyhtiön Oman Säästöpankin kohdalla, kuuluvat sijoittamisen riskilistan kärkeen. Rikos voi tulla talon sisältä tai ulkoa, kuten United Healthin ja Tietoevryn joutuminen kyberrikollisuuden kohteeksi.
Muutama vuosi sitten kuollut superhuijari Bernie Madoff tuotti valtavalle joukolle sijoitustensa keskittäjiä valtavat kärsimykset. Harvinainen tapaus onneksi, mutta voi toistua koska tahansa jossain muodossa.
Poliittiset riskit ovat oma lukunsa. Siitä ei tarvitse surullisia esimerkkejä kaukaa hakea.
Lähtökohtaisesti mikä tahansa on mahdollista. Kaikkia riskejä ei voi ehkäistä millään sijoitusosaamisella.
Buffet itse teki raskaan virheen haaliessaan amerikkalaisia lentoyhtiöitä juuri ennen koronaa. Siinä ei auttanut maailman parhaan sijoittajan liki vuosisadan kokemus, kun virus marssi Yhdysvaltoihinkin lupaa kysymättä.
Buffet myi osakkeensa raskailla tappioilla keskellä paniikkia. Sekin ajoitus meni pieleen, koska osakkeet toipuivat joidenkin kuukausien päästä.
Vaikkapa American Airlines tuplasi kurssinsa. Tosin vajotakseen sitten uudestaan koronapohjan tasolle.
Lentoyhtiöiden surkeus on jatkunut vastoin yleistä oletusta. Tämäkin kuuluu ikäviin yllätyksiin ainakin joillekin.
Keskustelupalstojen yleisimpiä ohjeita oli koronan vielä myllertäessä ”Finnair All In” eli kaikki rahat Finnairiin. Mutta koronan jälkeen Finnairia rusikoi vielä Vladimir Putin.
Vaikea oli sitäkin ennustaa. Mutta siksi yllätykset ovat yllätyksiä.
Toisaalta Buffett itse sortui turhaan panikointiin myydessään miljardien posansa Taiwan Semiconductoria 2023 alussa Kiinan hyökkäyksen pelossa. Ilmeisesti hän sai asiasta päätöstä tukevaa informaatiota korkealta taholta.
Se osoittautui yhdeksi riskiksi, jota hän ei osannut nähdä. Kukaan ei ole virheetön, eikä kaikkea voi mitenkään ennakoida.
Hajautus suojaa toki tiedon puutteeltakin. Erityisen tärkeää se on piensijoittajalle, joka ei mitenkään yllä Buffetin taitoihin.
Rajansa on parempi tuntea ja tunnustaa. Omaan erehtymättömyyteensä luottaminen on tässä lajissa hengenvaarallista.
Tulipalot eri muodoissaan eivät tule kello kaulassa. Savuavien raunioiden keskellä on myöhäistä katua ja vaihtaa strategiaa.
Keskittäjät perustelevat linjaansa paremmalla tuotolla. Teoriassa totta – niille, jotka onnistuvat poimimaan sen yhden tai muutaman osakkeensa täydellisesti. Vaatii kohtalaisesti taitoa ja onnea.
Teslaan kaikki rahansa sumputtaneet kiivailivat muutama vuosi sitten keskustelupalstoilla valintansa autuudesta ja toisten typeryydestä. Heistä ei ole aikoihin kuulunut pihaustakaan.
Nvidiaan joka pennin spottaaminen syksyllä 2022 olisi ollut huiman hyvä veto. Sitä edeltävän vuoden aikana umpisurkea.
Kun osakkeet tekevät raivoisia liikkeitä on keskittäjä pulassa. Position pitäminen kurssin sukeltaessa on äärettömän vaikeaa, koska et voi tietää tulevaisuutta.
Epävarmuus ja punaista tulviva salkku altistavat lähes varmoihin virheisiin. Minulla on siitä jonkin verran kokemusta finanssikriisin ajalta. En suosittele.
Mielen hallitseminen on yksi suurimpia riskejä sijoittamisessa. Keskittäminen voimistaa sitä radikaalisti.
Väite hajautuksesta tuottojen syöjänä on sekin hyvin kyseenalainen. Hajauttamalla uskallat ottaa suunnitelmallisia riskejä nappaamalla kyytiin lupaavia mutta vielä hiukan arvaamattomia yhtiöitä.
Parhaat sijoitukseni, ruotsalaiset teknoyhtiöt Vitec ja Lagercrantz, ovat tämäntyyppisiä. En olisi niihin uskaltanut isoja rahoja pistää, mutta huimien tuottojensa ansiosta niistä on tullut jo omistusteni kivijalkoja.
Muutamat huditkaan eivät silloin pahemmin vaivaa. Se on hajautuksen suuri etu.
Warren Buffettkin on todennut menestyksensä perustuvan aika harvoihin osakkeisiin, ykkösenä vuosikymmenet sitten hankittu Coca-Cola. Gorillojen kyydissä pääsee korkealle, mutta ei niihin tuosta vain osu.
Keskittäjänä en olisi Viteciä ja Lagercrantzia salkkuuni seulonut niiden tuolloin vielä pienen koon takia. Hajauttajana tein sen aika huoletta.
Tästä syystä väite hajautuksesta tuottojen syöjänä on puppua. Toki verrattuna siihen, jos pistin kaikki rahani kyseiseen kahteen yhtiöön.
Mutta siinä voi käydä myös ihan toisin. Surkeista tarinoista ei ole pula.
Pörssihaukkaa seuraavan kerran perjantaina.