Euroopan teollisuus syvällä suossa

Teollisuustuotanto laskenut paljonko sanoit? Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyi hiukan, mutta tärkeimmät indikaattorit puoltavat rahapolitiikan hölläämistä. Euroopan teollisuus lamassa. Nordeasta kurssivoitto vai osinko?

Yhdysvaltojen inflaatioluvut olivat hiukan pettymys pääinflaation noustua 3,2%. Se oli kuitenkin taantunut talvikuukausina, joten viimeisen puolen vuoden luku jää yhteen prosenttiin eli kahteen vuositasolla.

Ja on hyvä muistaa, että Fedin tärkein mittari PCE on jäähtynyt kiitettävästi aika tarkkaan kahteen prosenttiin vuodessa – ja tämä todellakin vuoden takaa mitattuna. Ohjauskorko 5,5% on siihen nähden todella korkea.

Asumisen kulut hiostavat edelleen muita inflaatiomittareita. Ilman niitä pääinflaatio jää kahteen prosenttiin tuoreesta pyrähdyksestä huolimatta.

Palkkakehityskin hilliintyy. Pitäähän palkkojen noustakin, kunhan eivät lähde lapasesta – ainakin inflaation kannalta näin.

Core Core jo aisoissa

Niin kutsuttu tuplaydininflaatio onkin enää alle 2,5%. Se sisältää muut kulutushyödykkeet paitsi herkästi heiluvat ruuan, energian, asumisen ja kulkuvälineet.

Tuplaydininflaatio jo liki maalissa.

Fedin johtaja Jerome Powell on todennut keskuspankin olevan valmis hölläämään suitsia jo ennen kuin kahden prosentin inflaatiotavoite on saavutettu. Muussa tapauksessa riskinä on talouden tarpeeton jäädyttäminen.

Fed puhuu järkeä. Joten ennusteena pysyy rahapolitiikan löyhtyminen luultavasti jo kesällä.

Toinen asia missä mittakaavassa ja aikataululla. Mutta osakemarkkinoiden reaktio on oikeutettu. Indeksit kuten SP500 takovat uutta ennätystä, eivätkä syyttä.

Korkohelvetti jää taakse vuoden edetessä Amerikassa. Toivon mukaan heräävät muutkin keskuspankit.

Euroopan teollisuus sukeltaa

Etenkin EKP. Euroalueellahan siltä osin homma on jo tukevasti suossa. Tuore tieto kertoo teollisuustuotannon kutistuneen vuositasolla liki seitsemän prosenttia.

Luku on hurja. Edes eurokriisi reilu vuosikymmen sitten ei tukahduttanut sitä yhtä ilkeästi. Vain finanssikriisi ja korona sen ovat tehneet.

Euroopan teollisuus jo siellä ja syvällä

Teollisuus on toki vain yksi osa taloutta, mutta eivät muut sektorit voi sen sydänkohtausta loputtomasti kompensoida. Vaikkapa perinteisessä vientimahdissa Saksassa teollisuus kattaa kolmanneksen kansantuotteesta.

Suomessa osuus on jonkin verran matalampi. Rakentaminen mukaan lukien luku nousee samaan luokkaan.

Tuottajahinnat ovat edelleen jo puolitoista vuotta kestäneessä laskussa. Ja se on aina ennakoinut inflaation sukellusta, kuten Pörssihaukka jo viime kesänä toi esiin. EKP leikkii tulella.

Nordea puhkuu itseluottamusta

Nordea avasi näkymiään sijoittajapäivillä, joista löytyy tämä tallenne. Valoisa on ohjeistus kuulostamatta kovin ylioptimistiselta.

Luottosalkku on hyvin hajautettu neljään jokseenkin vakaaseen Pohjoismaahan. Nordea on karsinut riskejä muun muassa luopumalla Baltian toiminnoista.

Suurin osa luotoista koostuu asuntolainoista, joissa riskitaso pysyy hyvin matalana. Olot ovat sen suhteen nyt hankalat, joten luottotappioita pitäisi kertyä jos sitä tehdäkseen.

Kurissa ovat pysyneet. Yritysluotoissakaan ei kummoisia kupruja näy, vaikka sekin sektori korahtelee pahemmin kuin vuosiin korkohelteessä.

Nordea laskee pärjäävänsä korkokatteen osalta hyvin, vaikka mentäisiin kahden prosentin korkoon. Onhan tuo selvinnyt nollakoroistakin toki tuloskunnon siitä kärsiessä.

Kurssivoitto vai osinko?

Itse odotan korkotason kyllä laskevan enemmän kuin nykyiset ennusteet uskovat. Euroopan teollisuuden lama kertoo sille yhden vankan perusteen.

Se ei tee pankeille hyvää, muttei niitä nujerrakaan. Varainhoitopalkkiot kompensoivat Nordeallakin jonkin verran korkokatteen pehmentymistä. Korkojen laskiessa osakesijoittamisen tuotot kohenevat.

Nordea jatkaa kulukuuria ja aikoo pystyä +15% pääoman tuottoon myös näkyvässä tulevaisuudessa. Se on sijoittajan kannalta tärkeä tavoite.

Nordean oman pääoman tuotto on nyt kohdallaan

Jos Nordea siinä onnistuu jatkuu voitonjako avokätisenä osinkojen ja omien osakkeiden ostoina. Tavoitteet ovat tavoitteita, mutta tuskin noista pahasti höttöä paljastuu.

Pörssihaukan silmissä Nordea on jatkossakin mainio osinkotykki. Ja sopivissa raoissa syklisten kurssivoittojen lähde ilman outoja miinoja.

Osake on saanut halvimmat osta-suositukset reilusti nykyistä noin 11,50 euron hintaa alempaa, viimeisin tuli vain kuukausi sitten kurssin poikettua 10,50:ssä. Sieltäkin kertyy jo lunastuksen arvoinen pikavoitto, jos hinta hilautuu vielä 12 euroon.

Tietysti Nordean voi jättää osinkopaperiksi. Päätös on tehtävä ennen osingon irtoamista 22.3. vajaan kahden viikon päästä. Palaan asiaan ajoissa.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka