Oksaharjun kompassi hukassa

Jukka Oksaharjulle ei Nibe kelvannut, vaikka hän tunsi yhtiön

Olen saanut joitakin hätääntyneitä kyselyitä sijoittajia hämmentävästä julkkissijoittaja Jukka Oksaharjusta, joka on useassakin mediassa kertonut luopuneensa jo viisi vuotta sitten kaikista osakkeistaan paitsi työnantajastaan Nordnetista ja osinkokone Samposta.

33-vuotias Oksaharju tunnetaan Nordnetin sijoitusstrategina ja sijoituskirjailijana, joka vuoli suuret voitot finanssikriisissä ottamalla työnantajaltaan pitkäaikaisen jättilainan ja sijoittamalla sen kotimaisiin laatuyhtiöihin 2009. Nyt hän ei löydä ostokelpoisia osakkeita vaan laittaa rahansa etupäässä kiinteistöihin.

Jos guruksikin ylistetty ammattisijoittaja karttaa osakkeita, eikö niin kannata tehdä muidenkin? Ei ainakaan Pörssihaukan mielestä.

Olen lukenut arvosijoittajaksi itsensä määrittelevän Oksaharjun tekstejä ja pidän häntä fiksuna ammattilaisena. Sen vuoksi en ymmärrä alkuunkaan hänen linjaansa.

Toki ylihintaisiakin riittää

Oksaharju kertoo tuottovaatimustensa olevan sen verran kovat, ettei hän löydä hinnoittelultaan karanneista osakkeista kriteerinsä täyttäviä. Muistaakseni hän on puhunut päälle kymmenen prosentin vuosituotosta.

Kohtalaisen kova vaatimus, muttei tavaton. Kyllä Pörssihaukankin tavoite on keskimääräisen indeksituoton selvä lyöminen niin osakepoiminnan kuin ajoituksen avulla.

Ylihintaisia osakkeita haalimalla siihen on vaikea yltää, siitä on helppo olla Oksaharjun kanssa samaa mieltä. Eikä niistä pula parasta aikaa olekaan.

Markkinan lämpötilan takia Pörssihaukassakin osta-suositukset ovat etenkin Helsingin ja Tukholman pörsseissä jääneet muutamiin sitten talven. Muttei se ole koko kuva.

Hesastakin saa laatua

Sen vielä ymmärrän tiettyyn mittaan, ettei Oksaharju keksi Helsingin pörssistä houkuttelevia osakkeita. Etenkin isompia yhtiöitä vaivaa meillä vaatimaton kasvu.

Ja ne jollain tapaa kasvavat luottoyhtiöt kuten Kone on kroonisesti hintava. Kuten olen toistuvasti sitä tuskaillut.

Mutta ei asia onneksi ihan niin yksioikoinen ole kokeneidenkaan yhtiöiden kohdalla. Jos otamme aikajänteeksi kuluneet viisi vuotta niin kovatkin tuottokriteerit täyttäviä osakkeita löytyy ainakin piensijoittajien tarpeisiin jo kummasti Hesankin kapeahkosta valikoimasta.

Jos asettaa tuottovaatimuksekseen 15% vuodessa – todella kova tavoite – kumuloituvana tuottona se tarkoittaa pääoman kaksinkertaistumista viidessä vuodessa. Laskelmaan kuuluvat sekä osakekurssi että osingot uudelleen sijoitettuna.

Rapeita tuottoja

Pörssihaukan kotimaisesta osakelistastasta tuo viiden vuoden tuottovaatimus täyttyy aakkosjärjestyksessä Fortumilla, Goforella, Elisalla, Koneella, Olvilla, Ponssella, Scanfililla ja Valmetilla. Helppoja turvallisia yhtiöitä.

Vaikka aikaväliin mahtuu yksi vahva laskusuhdanne 2018 ja totaalinen kriisi 2020. Joita tulee aina ajoittain.

Olvi täyttää vähän gurumaisemmatkin tuottovaatimukset

Osinkotykkien kurssikehitys jää tietysti laihaksi yleensä ottaen, mutta niiden idea onkin osinko. Joka on tyypillisesti matalariskistä varmaa tuottoa, korona toki tätäkin perinnettä sotki.

Eikä Oksaharju ole sidottu Suomeen. Päinvastoin. On hän itsekin käsitellyt lukuisia ulkomaalaisia yhtiöitä.

Laajakatseisuus kuuluukin sijoittajan keskeisiin hyveisiin. Siksi Pörssihaukan listassa valtaosa yhtiöistä ei ole suomalaisia.

Merta edemmäs kalaan, kyllä

Jos katsomme kotikamaran ulkopuolelle tilanne on jopa radikaalistikin parempi eli laadukasta kasvua löytyy saavikaupalla. Pörssihaukan listassa viidessä vuodessa kurssinsa vähintään kolminkertaistaneita on iso nippu.

Nibe on seitsemänkertaistanut, Microsoft ja Apple liki saman verran. Jälkimmäisiä ei voi väittää vaikeasti löydettäviksi osakkeiksi.

Kroonisesti kohtuuhintaiset Nolato, Lowe´s, United Health Group ja Texas Instruments ovat kolminkertaistaneet kurssinsa kuumumatta pahasti missään kohtaa. Ostopaikkoja on auennut jatkuvalla syötöllä.

Kovia nousuja ovat tarjonneet hintavat mutta sen mukaisesti laadukkaat Visa, Ferrari, Latour. Tutuhkoja yhtiöitä noissakin vähän kaikille.

Oksaharju itse kehui Nibeä jo 2014 – vaan ei kelvannut enää salkkuun? Ei nyt ihan gurun arvoinen liike. Varsinkin kun kalleus ei Nibeä vaivannut viisi vuotta sitten, päinvastoin. Nyt kyllä jo.

UNH mallitapaus

Vaikkapa United Health Group, maailman suurin terveydenhuoltoyhtiö, maksoi viisi vuotta sitten 140 dollaria. Tänä vuonna se tekee osakekohtaista tulosta liki 20 taalaa.

Tylsänä yhtiönä se ei saa valtavasta koostaan – liikevaihto liki 300 miljardia – ja hyvästä kasvusta huolimatta sijoittajilta kaksista huomiota. Sen ansiosta UNH pysyy kroonisesti kohtuuhintaisena.

Tätä rataa. Jos ei Oksaharjulle tai kenelle tahansa kelpaa niin omatpa rahat.

Mutta älkööt ruikuttako osakkeiden kalleudesta ja kehnosta tuottopotentiaalista. Ja säikytelkö kokemattomia.

Kroonisesti kohtuuhintaisen UNH:n kasvua ja kannattavuutta ei parane moittia

Tilanne aina sama

Eikä tilanne ole kummempi nytkään. Hintavuus toki vaivaa lukemattomia osakkeita, muttei todellakaan kaikkia.

Vaikkapa UNH saa kohtapuoleen osta-suosituksen, jahka korjausliike nykäisee hinnan vielä alemmas. Jonka jälkeen se on taas yhtä hieno ostokohde kuin kaikista montuistaan.

Kuten niin moni muukin osake, aina ennen pitkää. Tätä ropsaustahan Pörssihaukka on povannut keväästä asti.

Eikä turhaan tänäkään vuonna. Taitava seuloja ja kyttääjä palkitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Onnea vain Oksaharjun kiinteistösijoituksille, mutta Pörssihaukan silmissä kyse on vain oman kompassin hukkaamisesta.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Oksaharjun kompassi hukassa"

  1. Kai Nyman sanoo:

    Minä käytän noin 4,5% tuottovaatimusta. Jos tällä diskonttokorolla diskontattuna yrityksen tulevat arvioidut voitot ylittävä tämän päivän pörssiarvon, niin pidän sijoitusta jo ihan harkinnan arvoisena (hieman yksinkertaistettuna).

    Yrityslainoista saa heikompaa tuottoa kuin 4,5% ja jos ostaa kiinteää omaisuutta (asunnon tai metsää) niin tuo 4,5% raja on silloinkin ihan kova tavoite.

    Näistä syistä minulle on riittänyt 4,5% tavoite. Olen monasti löytänyt kyllä parempiakin sijoituskohteita, mutta tuo 4,5% on jonkinlainen baseline.

    Oksaharju syyllistyy sijoittajien hämäämiseen. Sijoittajan ei ole hyvä asettaa astronomisia tavoitteita joita ei voi saavuttaa. Pääoma tuottaa tässä maassa suurin piirtein tuottoa jonka koko on: BKT kasvu + inflaatio + riskipreemio. On hyvä jos pystyy ylittämään tämän.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos Kai, terveellisestä muistutuksesta, että ylikovat vaatimukset ovat vaikeat saavuttaa.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka