Oleellisin ero De Girolla verrattuna Suomeen rekisteröityihin välittäjiin on, että se ei lähetä verotuksen vaatimaa raporttia verottajalle. Asia on asiakkaan omalla vastuulla.
Teknisesti urakka on helppo, koska raportti itsessään löytyy jokaiselta kokonaiselta kalenterivuodelta suomeksi. Raportti huomioi myös valuuttojen vaikutuksen, joten varsinaista säätämistä ei asiakkaalle jää.
Tässä kohtaa toistan kuitenkin vielä, että tietoni voivat olla eräin osin puutteellisia. Olen omien kokemusten ohella lueskellut aiheesta eri lähteistä, mutta toisten kokemuspohjaisia tietoja ei voi tarkistaa.
De Girolla on kyllä toimiva asiakaspalvelu, josta kaikkea voi tiedustella meilitse, mutta se on nyt erittäin ruuhkainen koronan takia. Puhelinpalvelu on tavallisesti vastannut nopeasti.
Kotimaiset välittäjät antavat raportin kaikista verotusta koskevista tiedoista suoraan verottajalle, mutta De Girolla se on siis tehtävä itse. Toimenpide ei sinänsä ole kummoinen.
Luotettavan tuttuni mukaan verottaja ei perään huudellut, kun hän jätti hajamielisyyttään raportin toimittamatta. Kyseisellä sijoittajalla oli kylläkin vain ulkomaalaisia osakkeita De Girolla, joten suomalaisten osakkeiden osinkotiedot eivät toimineet verottajalle mahdollisena tietolähteenä tilin olemassaolosta.
Piensijoittajan kohdalla kynnys verottajan tarkistuksiin lienee korkea. Paljon jäänee sijoittajan omalle vastuulle.
Osinkojen verotusta se ei koske sikäli, että niistä menee vero automaattisesti kuten kaikilla välittäjillä. Verosopimuksen Suomen kanssa tehneiden maiden osingoista vero on sama kuin suomalaisten osakkeiden, sikäli kun sopimusta noudatetaan.
Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa se edelleen toimii, mutta käytännöt vaihtelevat maittain, ja voivat muuttua yksipuolisella päätöksellä. Verosopimusta eivät tällä hetkellä noudata aiemmassa muodossa ainakaan Saksa, Norja ja Sveitsi. Tämä koskee sinänsä kaikkia välittäjiä.
Ainakin Yhdysvaltoja varten on kuitenkin täytettävä De Girosta löytyvä sopimuskaavake W-8EN. Ilman sitä lähdevero on 30 prosenttia sikäläisen lain mukaan.
Ainakin oman raporttini mukaan verotus kyllä toimi kuten piti eli Yhdysvallat pidätti oman osuutensa. Olen tosin kuullut väitteitä, että systeemissä saattaa olla ongelmia, mutta omalla kohdalla viime vuonna se toimi.
Suomalaisten osakkeiden verotuksessa voi joutua ilmoittamaan verottajalle tuplaverotuksesta, koska De Giro ei ole suomalainen yhtiö. Kokemusta tästä ei ole, mutta se ei liene kummoinen vaiva.
Jos verojärjestelyissä on jotain tässä mainitsematta jäänyttä hienosäätöä, niin itse en ole sitä huomannut. Veroasiat eivät ylipäänsä ole mukavuusalueeni.
Osinkotiedot kuten kaupankäyntitiedot löytyvät edellisiltä vuosilta koostettuna klikkaamalla vasemmasta reunasta luukusta Activity ja siitä Raportit. Se on verottajalle toimitettava dokumentti.
Kuluvan vuoden tiedot taas löytyvät samasta luukusta kohdasta Tiliote keneltä. Näyttö kuitenkin ainakin omalla tilillä tällä hetkellä rajautuu ajallisesti edeltävään kuukauteen, ja komento aikaikkunan laajentamiseen pätkii.
Tämä on nyt halpavälittäjän huonoja puolia. Täytyy huomauttaa ongelmasta. Raportit aukeavat ongelmitta jokaiselta vuodelta.
Kaikki kokemukseni ovat De Giron basic-tililtä. Custody-tilillä on omia metkujaan, kuten osingoista perittävä käsittelypalkkio. Basicissa tätä ei ole.
Tilimuodon vaihtaminen on kuulemma hankalahkoa, eikä ilmaista. Siksi kannattaa valita tilimuotonsa huolella.
Basic-tilin erikoisuus on, että välittäjä voi lainata sieltä osakkeita shortaajille. Tämä on aiheuttanut huolta, mutta De Giron mukaan riski on hyvin pieni.
Periaatteessahan osakkeiden lainaaminen on hyvinkin riskialtista, jos shortaaja ei kykene maksamaan osakkeistaan myöhemmin. De Giro kertoo vaativansa hyvin korkeat vakuudet shortaajilta, kuten välittäjät yleensäkin.
Viime kädessä De Giro on vastuussa osakkeiden lainaamisesta. Ainakin teoriassa on siten mahdollista, että sekä shortaavan asiakkaan että De Giron menettäessä maksukykynsä lainatut osakkeet jäisivät tappioksi.
Tätä riskiä en osaa arvioida. Sen pitäisi olla lähinnä teoreettinen, koska kyseessä on EU:n lainsäädännön ja kontrollin alueella toimiva arvopaperivälittäjä.
Osakkeet ovat sinänsä erillään De Giron omaisuudesta kuten kuuluukin. Ne kirjataan laillisesti erilliseen yksikköön samaan tapaan kuin rahastojen omaisuus on erillään rahastoyhtiön omaisuudesta.
Omalla tilillä ei ole ainakaan mitään merkillistä tapahtunut. En osaa sanoa, onko osakkeitani lainattu, mutta ainakaan sellaisesta ei ole merkintää.
De Giron vakaraisuusongelmista en ole kuullut. Jos sellaista olisi vastassa, tällaisena kriisiaikana se varmaan putkahtaa esiin.
Joitakin omia kommervenkkejään ja heikkouksiaan De Girolla siis on. Pääpiirteissään omat kokemukseni toistaiseksi suhteellisen pienillä summilla ja vain jenkkiosakkeista ovat hyvät ottaen huomioon matalat kaupankäyntikustannukset.
Juttusarjan osat ovat yksi, kaksi ja kolme ja neljä.
Tutustu Pörssihaukkaan kaksi viikkoa ilmaiseksi ja sitoumuksetta.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Kuulitko tuosta Degiron omistajavaihdoksesta? Flatex osti. https://www.flatex.com/en/news/press-releases/
Kiitos, en huomannut.
Tosiaan De Giron omistaja vaihtuu saksalaiseksi samantyyppiseksi yhtiöksi. Ei tuolla pitäisi olla sikäli vaikutusta, että Saksa on EU:n lakien ja kontrollien alainen kuten Hollantikin. Ja Flatex, jota en kummemmin tunne, on ainakin ollut kannattava kasvuhtiö.
https://www.marketscreener.com/FLATEX-AG-31637144/financials/
Vaikuttaako tuo jotenkin De Giron toimintaan, mene tiedä. Lailliseen asemaan se vaikuttanee sikäli turvallisuutta lisäävästi, että Flatexilla on tiedotteen mukaan täysi pankkilisenssi Saksassa. Se tietää erityisen tiukkaa kontrollia ja järjen mukaan talletussuojaa asiakkaille.
https://www.flatex.com/fileadmin/fintech_relaunch/Public/pdf/news/2019/pm/Press_Release_flatex_to_buy_degiro.pdf
Miten sitten kustannusten käy. De Girolla on tietysti se hyvä puoli, että leveämmänkin salkun saa nykyehdoilla käteiseksi edullisin kustannuksin, jos tekee mieli vaihtaa muualle.