Osakkeiden säilytys itsessään ei De Girolla maksa mitään. Jotkut välittäjäthän rokottavat edelleen siitäkin.
Joitakin lisäkustannuksia De Girolla kertyy, mutta ne eivät ole merkittäviä – ainakaan siinä mitassa, että nostaisivat kynnyksen tilin avaamiseen, jos se muuten kiinnostaa.
Jokaisesta asiakkaan käyttämästä markkinapaikasta se veloittaa 2,50 euroa vuodessa. Jos siis on käynyt kauppaa Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa vuoden aikana, kertyy kokonaisveloitukseksi 3 X 2,50 euroa eli 7,50 euroa yhteensä.
Koska itse en toistaiseksi ole omistanut De Giron kautta kuin amerikkalaisia osakkeita, markkinakohtainen kustannukseni on vain 2,50 euroa vuodessa. Yhteensäkin kustannus on olematon suhteutettuna komissioista kertyvään hyötyyn.
Valuutan vaihdon kustannus on kaksipiippuinen. Automaattisesti veloitettuna Auto FX Trade -ohjelmaa käytettäessä kustannus on 0,10 prosenttia kaupasta, mikä on hiukan alle Nordnetin 0,15. Kyseisen ohjelman toimivuudesta en tiedä, koska olen käyttänyt manuaalista vaihtoa.
Kertakustannus on kymmenen euroa summasta riippumatta. Se on aika paljon. Mutta olen siirtänyt tilille kerrallaan joitakin tuhansia. Siirron jälkeen olen vaihtanut eurot saman tien dollareiksi. Suhteellinen kustannus jää kohtuulliseksi kertaerän koon ansiosta.
Ainakin manuaalisen minimiveloituksen takia aivan pieniä eriä ei kannata vaihtaa, eikä valuuttoja vekslata edestakaisin. Jos aikoo vaikka treidata dollareissa, niin kannattaa pysyä niissä pidempään.
Rahansiirto toimii De Girolla kuten muillakin välittäjillä. Normaalina tilisiirtonta se vie tilipankista De Girolle muutaman päivän, korkeintaan viikon.
Trustly-maksujärjestelmän kautta siirto on nopea. Omasta pankista kyllä ennen sen toteutumista ovat soittaneet varmistaakseen, onko maksusuoritus tarkoituksen mukainen. Sinänsä hyvä, osoittaa turvajärjestelmän tasokkuutta.
Monien yhtiöiden käyttämän Trustlyn standardiveloitus on tällä hetkellä euron per siirto. Veloitus on hiukan muuttunut parin vuoden aikana, mutta onneksi alaspäin.
De Girolta tilipankkiin siirrot ovat sujuneet päivässä parissa. Kumpaankaan suuntaan ei ole rahaliikenteessä ollut ongelmia.
De Giron erikoisuus on, että sitä ei ole luokiteltu pankiksi, joten siellä olevat käteisvarat yhtiön on laitettava lain mukaan korkorahastoon. Kokemukseni ja tietojeni mukaan sillä ei ole käytännön merkitystä.
Korkorahastot ovat erittäin turvallisia. Niiden pienet arvonmuutokset, jotka rekisteröityvät tilin tietoihin, ovat kosmeettisia. Lisäksi De Giro kattaa pienet tappiot, jos niitä rahastosta syntyy.
Kaupankäyntialustaa eli sivuston ulkoista olemusta ja käytettävyyttä jotkut moittivat, mutta ei se ainakaan minua vaivaa. Hiukan alkeellisempi se on kuin Nordnetilla, mutta kaikki oleellinen löytyy vaivattomasti.
Kaupankäynnissä ei ole ollut teknisiä ongelmia, enempää kuin muissakaan toiminnoissa – vaikka naurettavan komissiotason puolesta sellaista voisi odottaa.
Salkussa olevien osakkeiden data on eräin osin parempi kuin toisilla välittäjillä. Näytössä näkyy myös kunkin sijoituskohteen tuotto kokonaisuudessaan, siis sisältäen aiemmat kaupat ja osingot.
Treiderille se on hyvin kätevää aivan psykologiselta kannalta. Yleensähän näyttö kertoo vain viimeisen kaupan jälkeisen kurssikehityksen.
Esimerkiksi Amgenilla olen tehnyt trendikauppaa muutaman vuoden aikana joitakin kertoja, edellisen oston tein pari viikkoa sitten. Kyseinen kauppa näyttää realisoimatonta voittoa noin prosentin.
Oikeassa reunassa oleva kokonaistuotto Amgenista ilmoittaa tuotoksi liki 200 euroa. Tämä lukema sisältää aiempien kauppojen voitot ja osingot – ja on aika messevä, kun yksittäinen kauppaerä on ollut aina samaa luokkaa, noin 600 dollaria, reilun 500 euroa.
Kahden eri sarakkeen lukemat eivät useimpien osakkeiden kohdalla eroa toisistaan, koska en ole niillä aiemmin käynyt kauppaa De Girolla. Vielä alkysyksystä tililläni oli vain muutama tonni, mutta kokemukseen mieltyneenä siirsin sinne tuoretta rahaa.
Osa kauppojen ajoituksesta hiukan petti, kuten 3M ja Caterpillar. Osa osui oikein hyvin, kuten Johnson & Johnson ja Texas Instruments.
Kokonaistuotto on yli kymmenen prosenttia plussalla, mikä on aivan hyvin, kun suurin osa rahasta ilmestyi tilille vasta marraskuussa.
De Giron ohjelma ilmoittaa lähiaikoina tulevat osingot. Sikäli hyvä tapa, että etenkin tiheään osinkoa maksavien jenkkiosakkeiden kohdalla se helpotttaa pitämään mielessä sijoittamisen graniittisen perustan.
Hyvistä osinkopapereista virtaa omistajan kassaan käteistä, heilukoot osakekurssit sinne tai tänne. Se on tärkeää muistaa, vaikka vähän aktiivisemmin treidaisikin.
Ja noinkin mukavasti hajautetun salkun komissiot ovat maksaneet siis yhteensä jonkun sentin päälle seitsemän euroa. Se on valtava etu osakepoimijalle.
Osinkoverotus ja veroraportti jäivät vielä seuraavaan osaan. Huomenna on useamman yhtiöraportin päivä, joten tuskin silloin ehtii, mutta tavoitteena hiukan rauhallisempi torstai – tai viimeistään ensi viikon alku.
Juttusarjan osat ovat yksi, kaksi ja kolme ja neljä.
Tutustu Pörssihaukkaan kaksi viikkoa ilmaiseksi ja sitoumuksetta.