Saan lopulta esiteltyä arvopaperivälittäjä De Giroa akuuttien kiireiden vähän helittäessä. Alankomaissa aloittanut, yrityskaupan myötä Saksaan rekisteröity yhtiö toimii monessa maassa, Suomesssakin jo useamman vuoden. De Girolla on kilpailijoihin nähden erityispiirteensä, joista merkittävin ja piensijoittajaa kiehtovin on erittäin matala kustannustaso.
Se koskee ennen kaikkea kaupankäyntiä, jossa se nousee vertailujen kärkeen Suomen ohella muisssakin maissa. De Girolla on joitain lisäkustannuksia, mutta kokonaisuutenakin se on hinnoittelultaan erittäin kilpailukykyinen.
Erityisesti yhdysvaltalaisten osakkeiden ja ETF-rahastojen kaupankäyntikomissiot ovat suorastaan naurettavat, jälkimmäisten kohdalla eräin ehdoin nolla. De Giron strategia on haalia halpuudellaan asiakkaita, ja hyvä niin.
Juuri sitä välittäjämarkkina kaipaa, koska esimerkiksi Nordetin hinnoittelu ei ole enää asiakasystävällistä kuten vielä joitakin vuosia sitten. Etenkin piensijoittajalle kustannuskuri on tärkeä osa pärjäämistä, vaikka kauppaa tekisi harvoin.
Mutta jo hajauttaminen maksaa, jos välittäjän minimikustannukset ovat korkeat. De Girolla tätä ongelmaa ei ole.
Käsittelen tässä etupäässä omia kokemuksia, jonkin verran myös eri lähteistä kerättyä toisen käden tietoa. De Girolla on kyllä toimiva asiakaspalvelu, jonne voi laittaa kysymyksiä niin puhelimella kuin sähköpostilla, joten mahdolliset epäselvyydet varmasti ratkeavat.
En ole kuitenkaan selvittänyt De Giron kautta kaikkia nyansseja, koska se olisi haukannut niin paljon aikaa sivuston ruuhka-aikana. Lähden silti siitä, että tästä paketista tiliä mielivä saa keskeiset tiedot.
Itselläni on ollut De Girolla tili muutaman vuoden. Avasin sen parilla tonnilla kokeillakseni pilkkahintaisen välittäjän toimivuutta. Valittamista ei ole ollut ainakaan omien odotusteni suhteen.
De Giro toimii muutamine erikoispiirteineen kuten muutkin välittäjät. Epäselvyydet ovat ratkenneet asiakaspalvelusta kysymällä.
Sitä on saanut ainakin viimeksi yhteyttä ottaessani vain englanniksi. Suomenkielistä palvelua on lupailtu, en tiedä aikataulua.
Kieli voi olla ongelma kokemattomalle sijoittajalle, koska jo termit täytyy tuntea. Terminologian saa tietysti vaikka minulta kysymällä.
De Giron asiakaspalvelu, jota en ole usein tarvinnut, on ollut hyvää ja asiantuntevaa. Merkittäviä ongelmia ei ole ylipäätään vastaan tullut.
Hinnat ovat todella halvat molemmissa De Giron tilivaihtoehdoissa, jotka ovat Basic ja Active Trader. Itse käytän Basicia, enkä ole jälkimmäisen erityispiirteisiin edes tutustunut. Olettaakseni Pörssihaukan jäsenistölle Basic passaisi siinä kuin minullekin.
Komissiot eli kaupankäyntipalkkiot ovat etenkin Yhdysvaltojen pörssissä aivan naurettavat: 0,50 euroa per kauppa, sekä päälle 0,004 dollaria per osake. Joissakin senttiosakkeissa jälkimmäisellä saattaisi olla marginaalinen merkitys, muttei yhdenkään Pörssihaukan suositusyhtiön.
Näillä hinnoilla vaikka kuinka laaja hajauttaminen US-osakkeisiin onnistuu kustannusten puolesta hyvinkin pienellä pääomalla. Jo muutaman satasen position hankkimisesta tulee taloudellisesti järkevää.
Vertailun vuoksi Nordnetissa US-osakkeiden minimikustannus räjähtää 30-kertaseksi. Ero on järkyttävä ja vaikea käsittää.
Nordnet väittää, ettei De Giro kykene toimimaan noin matalilla kustannuksilla tekemättä tappiota. Mutta kummasti on jo 2008 perustettu yhtiö pystyssä pysynyt.
Sen itsensä mukaan halvat kustannukset perustuvat tietotekniseen ylivoimaan. Eikä De Giro suttaa rahaa kaikenkarvaisiin ekstrapalveluihin ja kalliiseen markkinointiin eri muodoissaan, mistä on tullut Nordnetin tavaramerkki. Se on näkynyt hinnoittelun nousuna.
De Girolla jenkkikauppa on niin halpaa, että se mahdollistaa varsin aktiivisen treidaamisen naurettavin kustannuksin siitä kiinnostuneille. Sen ansiosta Pörssihaukkaan on perustettu pelipaperisysteemi, ja oikein mukavasti se onkin pärjäänyt.
Kun komissiot eivät ole este, treidaamisessa on mieltä – jos sen osapuilleen taitaa. Hitaassa kaupassakin kustannusetu on toki tärkeä.
Noilla hinnoilla vaikkapa 500 dollarin kertaerän komissio jää 0,1 prosenttiin. Kun esimerkiksi Verizon tapaa hangata ahkerasti 5 – 10 prosentin markkinahaarukassa, aaltoliikkeen onnistuneen hyödyntämisen esteeksi eivät tule ainakaan komissiot.
Jos edestakaisen kaupan kustannukset jäävät 0,2 prosenttiin tai puoleen siitä tuhannen dollarin positiolla, 5 – 10 prosentin myyntivoiton saalistamisessa on mieltä. Jollakin prosentin kustannuksella per kauppa se katoaa.
Se voi kuulostaa liioittelulta, mutta kauppojen ajoitus harvoin osuu aivan optimaalisesti. Voiton lunastus ei saisi koskaan haukata tuotosta kuin murto-osan. Jos viiden prosentin voitosta täytyy pulittaa kaksi prosenttia kaupankäyntiin, ei treidauksessa ole tolkun häivää.
Sillä virheitäkin tulee, ja niistä on maksettava komissiot yhtä lailla. Tästä syystä treidaamista ei piensijoittaja voi harrastaa perinteisillä välittäjillä. Pitkään salkkuun ostetulle osakkeelle prosentin komissio on siedettävä, aktiivisessa kaupassa ei.
Helsingin pörssi ei enää kuulu Degiron valikoimaan lainsäädännön muutoksen takia, mutta Ruotsin pörssissä ja monessa muussa Euroopan markkinassa komissio nousee jo 4,00 euroon + 0,05% per osake. Halpaa edelleen pitkän salkun hankinnoille, mutta treiderille kustannus nousee jo niin korkeaksi, etten ainakaan itse lähtisi.
Joten treidaamisesta kiinnostuneille jenkkiosakkeet ovat oikea vaihtoehto. Ne soveltuvat siihen muutenkin loistavasti, koska vaihtoehtoja riittää ja osakkeiden likviditeetti eli kaupankäynnin volyymit ovat valtavat. Paperit saa aina vaivatta kaupaksi saman tien.
ETF-rahastojen tarjous on De Girolla loistava. Se mahdollistaa yhden ilmaisen kaupan kutakin rahastoa kohti kuukaudessa. Kuukausisäästäminen on siten kustannusvapaata!
Se koskee tosin vain De Giron vapaakustannuslistan rahastoja. Mutta valikoima on hyvin suuri.
Listan ulkopuolisten ETF:ien kauppakin maksaa vain 2,00 euroa per kauppa, kun välittäjät yleensä veloittavat minimissään 15 euroa. Ero on huikea.
Vapaalistan ETF:illä treidaaminen on komissiotonta, jos haluaa hyödyntää keskipitkiä trendejä. Eikä treidaamisessa mielestäni muuta kannata suunnitellakaan.
ETF:t eivät ole treidaamiseen optimaalinen vaihtoehto sikäli, että niiden kurssiliikkeet ovat vaisumpia kuin yksittäisten osakkeiden. Toisaalta hajautuksen saa valmiina, joten kertaerät voivat olla kuinka suuria tahansa luotettavilla ETF:illä. Sellaisia ETF:t lähtökohtaisesti aina ovat.
ETF:n aktiivisempi kauppakaan ei paljoa maksa, vaan sen kaksi euroa. Jos siis tulee halu ostaa tai myydä jostain syystä useammin kuin kerran kuussa, hoituu se kahvikupin hinnalla. Jo muutaman tuhannen positiolle summa on liki merkityksetön.
Aihe on sen verran laaja, että se täytyy jakaa osiin. Osinkojen ja veroraporttien suhteen De Giro on omanlaisensa johtuen yhtiön rekisteröinnistä Suomen ulkopuolelle.
Juttusarjan osat ovat yksi, kaksi, kolme ja neljä.
Tutustu Pörssihaukkaan kaksi viikkoa ilmaiseksi ja sitoumuksetta.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Morjesta, mikäs on mielipiteesi Degiron Basic tilin osakelainauspolitiikasta? Kuulostaa kovin hämärältä, ja taas Custody-tyyppisellä tilillä käy välittäjän käsi kukkarolla osinkojen käsittelykuluina. Jostain kai tämänkin välittäjän on siivunsa otettava.
Käsittelykuluja voi kiertää keskittämällä ostonsa osinkoa maksamattomiin ETFiin Custody-tilin kautta, mutta silloin jää suora osakepoiminta väliin.
Samaten on hyvä huomata että ainakin suomalaisia osakkeita Degiro taitaa hankkia hallintarekisterin kautta, jonka kohtelu tällä hetkellä Suomen laissa on ainakin itselle vähän epäselvää.
Mielenkiinnolla jään odottelemaan myös kolmososaasi verotuskohtelusta, siinäkin näyttää foorumien perusteella olevan vähän yksityiskohtia selviteltäväksi riippuen mistä maasta osakkeita ostaa 😉
Moi, juuri nämä kysymykset ovat osaltaan viivästyttäneet De Giron päättämistä. Olen saanut tietyn käsityksen näistä, mutta satavarma en nyansseista ole.
Osakelainaamiseen ei pitäisi liittyä riskiä kyllä, mutta hiukan omanlaistaan De Giron toiminta on. Mutta tarkemmin varsinaisessa jutussa.