Halpalentoyhtiö Norwegian Airin velkavaikeudet saavuttivat pisteen, jossa sen valtavia hätäluottoja valtiolta muutetaan osakepääomaksi. Vanhojen omistusten suhteellinen osuus putoaa radikaalisti.
Aikapommi olit tikittänyt jo vuosia kasvua raskaasti velalla rahoittaneessa yhtiössä, kuten Pörssihaukka jo syksyllä vakavasti varoitti. Nyt se laukesi koronan lyötyä Norwegianin koko sektorin tapaan polvilleen.
Pandemiaa ei kukaan voinut vielä syksyllä ennustaa, mutta yhtiön huima riski oli jo tuolloin selvä. Norwegian on surullinen muistutus kovan velkavivun vaarasta – etenkin erittäin syklisellä alalla.
Norwegianille siis kävi juuri kuten oli jo puoli vuotta sitten kohtalaisen ilmeistä: ongelmien jatkuessa yhtiö pelastetaan, koska Norjan kokoiselle maalle kyseessä on merkittävä yritys. Mutta pelastus ei koske omistajia.
Luultavasti Norwegianin liiketoiminnat tästä aikanaan toipuvat, mutta vanhoja omistajia se ei ilahduta pätkän vertaa. Norwegianista tulee nyt käytännössä valtionyhtiö hinnalla, johon vanhoilla omistajilla ei ole nokan koputtamista.
Osakekurssi on sukeltanut syksystäkin jo noin kymmenesosaan. Luultavasti pohjaksi muotoutuu nolla tai sitä luokkaa.
Sama riski koskee nyt kaikkia raskaasti velkaisia lentoyhtiöitä, mutta muitakin sektoreita. Lentoala on vain näkyvin ja pahiten kärsineitä.
Yhdysvalloissakin tätä keskustelua käydään parasta aikaa. Donald Trumpin hallinnon linja on ollut ainakin lentoyhtiöiden kohdalla, että niitä pelastetaan, mutta tukien vastikkeeksi valtio ottaa omistuksia.
Samantapainen kohtalo voi aivan hyvin osua Finnairiin. Ei se Norwegianin kaltaisen velkavuoren alla ole, mutta velkaa on ja lisää se tarvitsee paljon ennenkuin liiketoiminta normalisoituu.
Olen spekuloinut Finnairin mahdollisella pelipaperiudella, mutta sen voi nyt unohtaa. Tämä on nyt jokaisen raskaasti velkaisen yhtiön riski. Vaikka yhtiöt pidettäisiin pystyssä, omistajien asema on aivan toinen asia.
Se on pidettävä visusti mielessä, kun kriisinajan alennusmyyntejä haluaa hyödyntää. Osakkeet voivat olla halpoja, mutta kurssiromahduksesta huolimatta kalliitakin.
Vaikka itse epidemia on helpottamassa, talouskriisi ei ole hetkessä ohi. Velkamiinat pysyvät sijoittajan polulla vielä hyvän aikaa.
Toiselta planeetalta ovat uutiset Johnson & Johsonilta. Maailman suurin lääkeyhtiö ja monialakonserni nosti osakekohtaista tulostaan koronakriisin keskellä ykköskvartaalilla. Samalla se nosti osinkoaan – niin JNJ on tehnyt nyt 58 vuotta putkeen.
Vertailukelpoinen eps nousi 2,30 dollariin kymmenisen prosenttia. Liikevaihto parani reilut kolme prosenttia. Osinko kasvaa reilut kuusi prosenttia vuositasolla 4,04 dollariin.
Erityisen hyvin pärjäsi yhtiön lääkesektori. Se antanee vahvan osviitan muistakin Pörssihaukan lääkeyhtiöistä.
Koronan vuoksi JNJ laski arviotaan tälle vuodelle, muttei dramaattisesti. Osakekohtaisen tuloksen se odottaa jäävän vajaaseen kahdeksaan dollariin, kun vielä edellisessä raportissa reilusti sen yli.
Ohjeistukset täytyy ottaa aina suolan kanssa, koska ne ovat herkkiä muuttumaan – molempiin suuntiin. Joka tapauksessa JNJ on hyvä esimerkki laatuyhtiön kyvystä pärjätä kriiseissäkin.
Koronan taltuttua JNJ palannee taas vakaaseen kasvuun. Sitä ennen sillä ei pitäisi olla mitään hätää. Osingot virtaavat niin varmasti kuin mahdollista.
JNJ myös tutkii koronan vastaista lääkettä, joka tulisi testauskelpoiseksi syksyllä. Ei tuollaisellakaan tuotteella dramaattista vaikutusta olisi jättiyhtiölle, mutta hyvän bonuksen se toki toisi.
JNJ:n kaltaisella yhtiöllä on urakkaan ainakin parhaat resurssit. Onnistuupa hanke tai ei, mitä ilmeisimmin yhtiö selviää tästäkin mylläkästä haukotellen.
JNJ ei kuulu sattumalta Pörssihaukan ensimmäisin suosituksiin Varman päälle – listalla.
Huomenna lopulta halpavälittäjä De Giron esittely päätökseen. Pahoittelen viipumistä suuresti, mutta koronakriisi oli priorisoitava.