Osakesalkun ihannehajautus: osa 3

Boeing on klassinen tapaus laatuyhtiön täysin puskista tulleesta kriisistä

Laaja hajautus tuo toki mukanaan enemmän potentiaalisia kielteisiä yllätyksiä. Mutta kokemukseni on, että monia kymmeniä tarkasti valittuja yhtiöitä sisältävässä salkussa miinojen suhteellinen määrä jää kapeaksi ja kokonaisuutta vaarantamattomaksi.

Kun pettymys tulee vastaan muodossa tai toisessa, voit miettiä suhtautumistasi siihen kaikessa rauhassa. Kun kyse on vain muutamista prosenteista koko salkkusi varallisuudesta, paine ei ole kova, eikä mahdollinen virheliike tuhoisa.

Pettymyksiä tulee, siihen on varauduttava. Mutta suhde jää siedettäväksi, kun monet onnistuneet valinnat niitä kompensoivat.

Byggmaxista tuli ongelma

Itselläni on parin viime vuoden aikana reilusti yli viidenkymmenen yhtiön joukossa vain yksi oikea murheenkryyni, rautakauppaketju Byggmax. Se oli aikoinaan laadukas kasvava yhtiö, mutta Ruotsin asuntolama potkaisi polvet alta samaan aikaan ulkomaille investoineelta yhtiöltä.

Myynti ja kannattavuus heikkenivät, osakekurssi romahti pitkässä pudotuksessa. Muhkea osinko loppui kassan varjelemiseksi. Sitä pidän niin huonona merkkinä, että osan positiostani jo möin jonkin aikaa harkittuani.

Byggmax saattaa toipua. Tällä hetkellä se sentään taas tekee plustulosta, ja liikevaihto kasvaa. Mutta vähän arvoitus se yhä on.

Loppujen kanssa voin kuitenkin rauhassa miettiä, odotanko vai luovunko. Osingonmaksuun palatessaan se voisi olla jopa houkutteleva käänneyhtiö mutaan hakattuna.

Vaikka Byggmax ei toipuisi, en odottamallakaan enää suurta hallaa tee salkulleni laajan hajautuksen ansiosta. Kyse on riesasta, ei uhkasta. Kapeassa salkussa tilanne olisi aivan toinen.

Boeing: kuin salama kirkkaalta taivaalta

Parhaisiin sijoituksiini lukeutuva Boeing iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, kun sen ykkösmatkustajakoneita putosi maahan laitevikojensa vuoksi. Sijoittajan klassinen miina iski puskasta traagisimmalla mahdollisella tavalla. Satoja ihmisiä on kuollut, yhtiön maine tärveltynyt.

Rapean kurssinousun myötä Boeingin paino salkussani oli noussut vuosien mittaan suhteellisen korkeaksi. Silti suhtaudun laajan hajautuksen ansiosta tilanteeseen omistajana tyynesti. En usko Boeingin kriisiinsä kaatuvan, vaikkakin ilkeästi naarmuuntuvan.

Kapeasti hajautetussa salkussa olisin varmasti myynyt säikkyneenä osakkeet saman tien, enkä siihen enää uskaltaisi koskea. Ihmeekseni osake on kärsinyt vähän. Markkinat lukevat ongelman tilapäiseksi ja yhtiön todella iskunkestäväksi.

Vaikka vahingot turpoaisivat sittenkin suuremmiksi, en ole itse vielä kummoisessa vaarassa. Boeing kattaa yhä vain muutaman prosentin sijoituksistani, joten hermoiluun ei tarvitse haksahtaa.

Jossain vaiheessa suositusyhtiöksikin

Nyt näyttää jo siltä, että jonkin ajan päästä Boeingista tulee Pörssihaukkaan suosituskohde, jos kurssi vain valuisi vielä hiukan alemmas – kuten TA:n perusteella vaikuttaisi.

Hinnan takia se ei ole suosituksiin noussut. Kriisi tietysti sotki loput suunnitelmasta, jota ei kuitenkaan ole haudattu.

Odotan kokeneen, tähän asti arvostetun yhtiön ratkaisevan ongelmansa. Korvaukset maksetaan, kohu unohtuu. Maailmassa lennetään jatkossakin.

Tuollaisen yhtiön ostaminen olisi kapeaan salkkuun riskipitoista, koska kriisin loppulaineet voivat vielä yllättää. Leveässä salkussa sen voi hyvin ottaa sopuhintaan yhdeksi siivuksi, koska yhtiön peruspotentiaali on loistava. Se on globaali markkinajohtaja kasvualalla.

Jos uusi yllätysten aalto iskee, et tuhoudu. Jos Boeing halventuu ja toipuu sitten odotettua nopeammin, salkkuusi löytyi laatuosake kohtuuhintaan.

Tällaisia etuja laaja hajautus tuo.

Sarjan osat ovat yksi, kaksi, kolme, neljä ja viisi.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka