Markkinakatsaus: Nesteen kyttäys kannatti

Neste otti ison loikan Eurooppaan Rotterdamin laitoksellaan. Kuva: Neste

Jenkkimarkkinan eiliset yleisarviot pätevät suurin piirtein Eurooppaankin. Osakkeet ovat runtanneet ennätyksiä paljon laajemmassa mitassa kuin amerikkalaisen Ihmeseiskan voimin, vaikkapa Saksan ja Ranskan pääindeksit tekaisivat ATH:nsa.

Toisaalta odottamani korjausliike alas pääsi tänään jo hitusen vauhtiin. Varsinkin sykliset saivat kyytiä – myös tänään katsauksen pääosan saava jonottaja Neste.

Pörssihaukassa useaan otteeseen esillä ollutta ja kuukausia panttaamaani polttoainejalostajaa käsittelin jo sivuston avauspäivänä sen korkeaa hintaa tuskaillen. Osake maksoi tuolloin saman verran kuin nyt liki viisi vuotta myöhemmin.

Eivät hassummin osuneet arviot muistakaan esille nostetuista eli Wärtsilästä, Huhtamäestä ja Reveniosta. Viimeksi mainittu on yhä selvästi tuolloisen kurssinsa päällä, mutta kokonaisuutena nelikon viiden vuoden saldo jää surkeaksi.

Neste toki ehti käydä kurssinsa tuplaamassa. Nyt sitten sen taas piikistä jo puolittaneena.

Tulos yhä kovin pomppuinen

Mikä ei sinänsä yllätä. Kyse on vahvasti syklisestä yhtiöstä, ei enää tosin yhtä vuoristoratatapauksesta kuin takavuosina, kiikkerästä kuitenkin.

Rajuine liikkeineen Neste oli ensimmäisiä varsinaisia treidauskohteitani joskus vuosituhannen taitteessa. Biopolttoaineisiin panostus muutti yhtiötä myönteisesti, muttei täysin.

Energia heiluu raskaan teollisuuden osana suhdanteiden mukana tehden siitä vaikean jos palkitsevankin sijoituskohteen. Juuri Nesteen kaltaisten syklisten takia aikoinaan aloitin tekniseen analyysiin perehtymisen.

Koska niiden liikkeitä on aika mahdoton arvioida talouden fundamenttien pohjalta. Ne vipeltävät kuin nälkäinen kulkukissa, etenkin kannattavuus, mutta liikevaihtokin.

Nesteen liikevaihto ja etenkin kate (käyrä) heittelevät arvaamattomasti

Siihen päälle markkinoiden mielialan ailahtelut niin haastetta riittää. Se sinänsä sopii nakutettuna Pörssihaukan tulokulmaan, mutta en väitä urakkaa helpoksi.

Keväinen ennuste osui

Nostin Nesteen isommin esiin toukokuun lopussa osakkeen kyykättyä ilkeästi. Syvästä montusta huolimatta jätin sen vaihtopenkille.

En odottanut pohjan vielä löytyneen. Näin kävikin. Tekninen luenta piti kutinsa.

Arvioon oli muutama keskeinen syy. Kuukausikuvaajassa keskeiset indikaattorit putosivat jyrkässä kulmassa, mikä yleensä jos ei aivan automaattisesti tarkoittaa liikkeen yhä jatkuvan.

Nesteen kuukausi-TA oli yhä putoava kesän kynnyksellä

Nyt samat indikaattorit näyttävät jo kovasti toiselta. Tätä olen odottanut.

Kuukausikuvaaja kriisitunnelmissa

Stochastic-oskillaattori kääntyi nousuun pohjattuaan syksyn laajassa myyntihysteriassa. Kuukausikuvaajassa se on vahva signaali.

Rate Of Change ja Relative Strength eivät vielä kurota ylös, mutta niiden liike taittui poikittaissuuntaiseksi. Se ennakoi itse kurssin kääntymistä.

Alkaisi olla aika, koska indikaattorit viistävät jo yhtä syvällä kuin finanssi- ja eurokriisin pohjassa 2009 ja 2011.

Nesteen kuukausikuvaaja kyntää kriisisyvyyksissä

Toisaalta trendi-indikaattori MACD:n nopea sininen käyrä ja hidas punainen eivät ole vielä likikään krossanneet, kuten pitkän trendin kääntyessä tapahtuu. Mainitut kriisit tarjoavat hyvät esimerkit.

Kuukausitason MACD ei viittaa nopeaan käänteeseen ylös

Kiire ei sen perusteella vielä ole. Krossin tapahtuessa kurssi on jo kyllä yleensä nousussa, joten ennen sitä kannattaa toimia.

Viikkokuvaaja lupailee jo

Viikkokuvaajassa, joka on siis nopeatempoisempi tarkasteluväli, signaalit vilkkuvat jo nousua. Trendien ennakoimisessa korvaamaton Rate Of Change kapusi jo reilusti nollan päälle pysyttyään sen alla keväästä asti.

MACD kiskoo ylös. Sen noustessa nollan päälle trendi ei tapaa vähään aikaan katketa, vaikka lyhyttä heiluntaa toki kursseissa aina on.

Viikko-TA:ssa indikaattorit nousevat jo ja Rate Of Change (alempana) ylitti nollan

Teknisesti asetelma oli jokseenkin sama vaikkapa eurokriisin pohjassa 2011 ja vieläpä samaan aikaan aikaan vuodesta. Rate Of Change loikkasi rutkasti nollan päälle merkaten syvän sukelluksen päättyneeksi.

Kun jyrkästi noussut MACD ehti nollaan kiinni ja myöhemmin yli oli laskumarkkina jo päättynyt. Kurssi aaltoili paikallaan kevääseen 2012, kunnes alkoi pitkä vahva nousu.

Eurokriisin pohjilla Nesteen viikkokuvaaja näytti samalta kuin nyt

Tilanteessa yhtäläisyytensä ja eronsa

Sikäli näitä kahta tilannetta ei voi verrata, että tuolloin Neste vasta muovautui biopolttoaineen merkittäväksi jalostajaksi. Nyt se sitä jo on.

Makrotaloudeltaan asetelmat muistuttavat kyllä toisiaan etenkin Euroopassa. Suhdanne kynti pohjaa ja EKP jahtasi olematonta inflaatiota tilannetta pahentaen.

Teknisen analyysin kannalta tällä ei ole varsinaista merkitystä. Signaalit ovat mitä ovat taustoista riippumatta.

Ja nyt ne jo puoltavat laskumarkkinan päättymistä. Pohja saattoi jäädä jo taakse syksyllä tai ehkä se vielä testataan.

Muuten osake jo houkuttaisi, mutta lyhyet indikaattorit eivät yllä vielä ihanteelliselle tasolle.

Osta-suositus lähiaikoina

Tämä notkahdus tuo ne taas piirun pari lähemmäs. Liikettähän osasimme odottaa VIX-indeksin teknisen analyysin perusteella. Vahvasti tuoksuu jo osumalta.

TA saa päälleen vähättelyä ja irvailua, mutta kyllä se usein toimii todella hyvin. Nesteen kyttääminen kannatti ainakin verrattuna siihen, että olisin sen jo kevätmontusta listalle napannut.

Saati rallien huipulta. Sykliset vaativat kovan kokemuksen ja kylmäpäistä markkinoiden lukemista – jos minulta kysytään.

Ajoituksen pettäminen tuo helposti saavillisen turskaa. Suomalaisiin osakkeisiin keskittyville riski on erityisen korkea, koska meillä on vain muutama Nesteen kaltainen maailmanluokan teollisuusyhtiö.

Houkutus iskee herkästi suhdanteen porskuttaessa. Ja silloin ei ole aika syklisten ostolle vaan lunastukselle.

Neste löytyy seuraavalta listalta, muttei välttämättä vielä osta-suosituksella. Kaukana se ei taatusti enää ole.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


4 thoughts on "Markkinakatsaus: Nesteen kyttäys kannatti"

 1. Petteri Ikonen sanoo:

  Mielenkiinnosta TA liittyen, kun en itse siitä ymmärrä mitään. Miltä TA näytti Nesteen osalta lokakuussa alle 30€ hinnoissa? Eikö vain kerennyt silloin osta-suositukselle vai näyttikö TA, että mennään vielä alemmas?

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Otan asian esiin maanantain katsauksessa. Meiliosoitteesi ei ota vastaan viestejä muuten jostain syystä, tulevat takaisin.

 2. Jani Levo sanoo:

  …miltä TA näyttää näissä 25e hinnoissa? Kovin halvalta vaikuttaa.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Perjantain 1.3. katsauksessa sitä kurkkasin. Hyvin ylimyydyltä, mutta ei estä kurssi vieläkin valumasta alemmas. Jos enempi laskee niin sitten Nesteellä on ongelmia, joista emme vielä tiedä.

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka