Teslan virta pätkii 1

Tesla-euforia vaihtui myyntipaniikiksi

Kuplissa sijoittajat tekevät yleensä suurimmat tappionsa – tai ainakin niihin myöhässä loikanneet. Pörssihaukka karttaa tulikuumia osakkeita siinäkin tapauksessa, että arvostaa itse yhtiöitä.

Koronaelvytyksen koroton raha puhalsi valtavia osakekuplia, yhtenä niistä jo pahasti poksahtanut sähköautobuumi. Lopulta viikate iski myös operatiivisesti jo pärjäävään, mutta holtittoman hintaiseen Teslaan.

Pörssihaukka varoitteli kuplasta moneen otteeseen, perusteellisesti matematiikan valossa muun muassa tuossa jutussa kahden vuoden takaa. Juttu ajoittui lähes täsmälleen kuplan huippuun.

Siinä peratut neljä yhtiötä Tesla, Xpeng, Nio ja Li Auto ovat rymistelleet alas hullun lailla, Nio peräti -80%. Kävi täsmälleen kuten juttu kuvasi:

Takaisin Saturnuksesta

”Kuplat syntyvät poikkeuksetta kasvunäkymiltään mittaville hittisektoreille. Usein ne sitä todella ovatkin, ainakin ajan mittaan, kuten viime vuosituhannen lopulla vauhtiin päässeellä informaatioteknologialla.

Mutta uutuudenviehätys ajaa toistuvasti sijoittajat vauhtisokeuteen. Odotuksista tulee ylimitoitettuja ja osakkeista sen myötä tolkuttoman kalliita.

Sähköautobuumi on tästä parasta aikaa kuohuva esimerkki. Siihen – ja nimenomaan vain eautoihin – keskittyneiden yhtiöiden hinnat ovat karanneet Saturnuksen taakse hetkessä.”

Samat tarinat toistuvat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Ihminen ei muutu, markkinat eivät muutu.

Älä unohda matematiikkaa

Yhtiöistä taloudellisesti jo vakauden saavuttanut Tesla jatkoi vielä korjausliikkeen jälkeen ylemmäs, mutta tänä vuonna tahti muuttui radikaalisti kurssin sulaessa -70%. Eikä Pörssihaukan teknisen analyysin mukaan pohja ole vieläkään käsissä.

Pörssihaukan kriittisyys huippuhintaisia osakkeita kohtaan kumpuaa riskinhallinnasta ja yltiöoptimismin kaihtamisesta. Voimakas kasvu, johon Tesla on toki kyennyt vuosia, ei voi ikuisesti jatkua yksin matemaattisista syistä.

Elon Musk uhosi vielä joku aika sitten Teslan kasvavan 50% vuodessa kauas tulevaisuuteen. Aika rehvakas arvio, sillä tuolla vauhdilla liikevaihto/tulos liki 60-kertaistuvat kymmenessä vuodessa.

Tämänkaltaisia projektioita EV-tehtaiden hintaan oli ajettu. Historiasta löytyy niukasti todisteita moisesta kasvusta kuin hyvin pienestä mittakaavasta aloittaneille yhtiöille. Jota Tesla ei enää moneen vuoteen ole ollut.

BYD jyrää Kiinassa

Liikevaihdon kasvu on kyllä ollut edelleen vakuuttavaa. Mutta, kuten Pörssihaukka on aiheesta kirjoittaessaan korostanut, kilpailu kiristyy ja vaikeuttaa markkinaosuuden kasvattamista.

Se on tuttua autoteollisuuden historiasta. Eikä dynamiikka ole pettämässä tässäkään suuressa murroksessa.

Kiinassa, jonka piti olla Teslan rikkumatonta voitonmarssia, sen malli Y on edelleen myydyin sähköauto, mutta BYD:in Song Plus yltää jo liki samaan sähkö- ja hybridiversio yhteen laskettuna.

Kyse on – kuinkas muuten – Teslaa selvästi edullisemmasta autosta. Loppujen lopuksi aika pienellä osalla maailman autoilijoista on varaa Teslan kaltaisiin premium-malleihin. Joihin se edelleen keskittyy.

BYD sopii useammalle kukkarolle kuin Tesla. Kuva: Zotyefan, Wikicommons.  

Ja samat kaksi eri mallityyppiä plugareiksi laskettaessa BYD jyräsi Teslan jo mennen tullen. Sen markkinaosuus on liki 30%, Teslan alle 8%.

Kohta ykkönen koko maailmassa

Pörssihaukka nosti jo reilu vuosi sitten esiin BYD:in kovan vauhdin. Se on jatkunut lukuisten mallien voimalla – ja nyt tietenkin BYD on ostoeuforian kohteena.

Pörssihaukka ei lämpene sillekään. Kasvu häikäisee toki, mutta kannattavuus on heikko ja osake todella kallis aivan kuten edellä lueteltu poppoo ennen romahdusta.

Kiinassa Tesla putosi plugarien markkinaosuudessa jo kolmanneksi, kun yhteistyötä tekevä SAIC-GM-Wuling konserni ohitti sen. Geely-Volvokaan ei ole enää siitä kaukana Kiinassa.

Pelkästään sähköautot laskien Tesla on yhä ykkönen maailmassa, mutta BYD saavuttaa koko ajan. Hybriditkin huomioiden BYD on maailman suurin plugarituottaja.

Se tuo autojaan jo länteen. Halpa hinta taannee asiakkaita, jos pelit ovat mistään kotoisin.

Tilauskirja hupenee

Ei hyvän sijoituskohteen tarvitse olla alansa suurin tai markkinajohtaja missään sen segmentissä. Mutta Teslan hinnoittelu hypen huipulla kyllä sitä aika lailla edellytti.

Eikä itseajavasta autostakaan suurta rahamyllyä tullut ainakaan toistaiseksi. Siitä vaahtoaminen on haihtunut käsikynkkää osakekurssin kanssa.

Tesla on törmännyt myös erinäisiin suhdanneluonteisiin vaikeuksiin. Rahan kallistuminen perinteisesti heikentää autokaupan volyymia, ja isojen kerhoon siirtynyt Tesla saa siitä nyt osansa.

InsideEV`s -lehden mukaan Teslan tilauskirja on supistunut rankasti kesästä asti. Se arvioi tilauskannaksi vuoden alkaessa alle sata tuhatta autoa, kun se vielä kesällä kolkutti puolta miljoonaa.

Kysynnän hiipumista Tesla on lääkinnyt laskemalla hintojaan jo parikin kertaa. Se virkistänee myyntiä, mutta leikkaa katetta.

Yllätykset ovat yllätyksiä

Nämä ovat tyypillisiä autoteollisuuden suhdanneongelmia. Teslan osakekurssi ei kuitenkaan euforian keskellä sitä pitänyt mahdollisuutena.

Lisäksi koronarajoitusten poistaminen Kiinassa on johtanut epidemia-aaltoon ja pakottanut Teslaa leikkaamaan tuotantoaan Shanghaissa. Huonoa ja ajan mittaan ohimenevää tuuria, mutta taloudessa on varauduttava kaikenlaiseen vastukseen.

Eurooppaa ja etenkin Teslan isoa markkinaa Saksaa taas vaivaa energiapula ja sen seurauksena taantuman paha uhka. Nimenomaan sähkön riittävyys on iso ongelma.

Mistäpä tuollaista olisi kukaan voinut ennustaa. Mutta sijoittajan pitäisi tietää, että ikävät yllätykset kuuluvat sijoittamiseen. Ja ne todella tulevat yllätyksenä.

Autoilijat patriootteja

Ja kuten Pörssihaukka ajat sitten ennusti, juuri Saksan kaltaisessa autoteollisuuden järkäleessä kilpailu on erityisen kovaa. Kaikista Saksassa tänä vuonna myydyistä plugareista Teslan markkinaosuus on noin 10%, kertoo InsideEV`s. 

Puhtaasti sähköautoissakin osuus on noin 15%. Volkswagen- konserni (Volkkari, Skoda, Audi, Porsche) kiitää jo kaukana edellä reilusti yli 30% markkinaosuudella.

Saksalaiset suosivat kotimaista – kuten autoilijat yleensäkin

Saksalaiset tuotteet hallitsevat listaa – aivan kuten kiinalaiset Kiinassa. Autoilijat ovat aika patrioottista väkeä.

Moni asettaa omat tuotteet etusijalle jo tunnesyistä. Tätäkin Pörssihaukka on korostanut markkinan kehitystä povaillessaan.

Kisa Amerikassa vasta alussa

Amerikassa Tesla nauttii kotikenttäedusta. Se onkin yhä kirkas EV-markkinajohtaja 60% osuudella, mutta kisa kiristyy sielläkin: Ford, GM, Rivian, Polestar…

Klassisen Ford Mustangin sähköversion osuus on jo liki 5%, vaikka se ehti markkinoille vasta pari vuotta sitten. Yksittäisistä malleista hurjinta kasvu on noin 50 000 taalaa maksavalla Polestar 2:lla, jonka myynti loikkasi 500% vuodessa.

Sähköauton pioneerimaassa Norjassa Teslan osuus on vähän päälle 10%. VW-konserni peittoaa sen kirkkaasti volyymeissa.

Kehitys on edennyt jokseenkin Pörssihaukan ennusteen mukaan: markkina pirstaloituu asiakkaiden painottaessa kukin omia prioriteettejaan. Kuten aina ennenkin.

Korot viimeistelivät rojahduksen

Ja tietysti EV-sektorin pörssiromahduksen viimeisteli korkojen nousu, joka muokkasi radikaalisti osakkeiden hinnoittelua. Kun valtion velkakirjoista saa 5% korkotuottoa ei yritysten tulevista kassavirroista makseta mitä tahansa.

Vaikea tätäkin oli vuosi sitten odottaa, mutta pitää tässäkin tapauksessa kutinsa: yllätykset ovat yllätyksiä. Niihin varautumatta jättäminen käy sijoittajalle kalliiksi.

Mitä kalliimpi osake, sen kylmempää kyytiä vaikeudet tietävät. Sen ei koskaan pitäisi tulla yllätyksenä.

Teslan ja muiden hypetehtaiden hinnoittelu ei ollut tällaiseen varautunut. Odotus oli pelkkää silkkiä ja samettia maailman tappiin.

Hyvää viikonalkua!

Jutun toinen osa

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoittamisen perusteet
Sijoitusstrategiat
Yleistä taloudesta
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka