Teslan virta pätkii 2

Eipä mennyt BMW kuten moni muukaan kuralle sähköbuumissa

Riskejä voi hallita muutamilla keskeisillä tavoilla: osakkeiden tarkoilla valintakriteereillä, riittävällä hajautuksella ja osakkeen turvamarginaalilla. Viimeksi mainittu konsepti on vähiten tunnettu muiden kuin ammattilaisten keskuudessa, vaikka se on kokemattomille erityisen tärkeä elementti.

Turvamarginaalin on alun perin esitellyt arvosijoittamisen isänä pidetty Benjamin Graham, Warren Buffettin oppi-isä. Turvamarginaali on yksinkertainen, mutta sijoittamisessa hyvin keskeinen konsepti. Se toimii kuin turvaväli autoilussa.

Kun autot pitävät riittävän välimatkan toisiinsa, kuljettajille jää enemmän aikaa reagoida yllätyksiin. Mitä nopeammin ajat, sitä enemmän turvaväliä tarvitset.

Sijoituspäätökset pohjaavat odotuksiin yhtiöiden taloudellisesta kehityksestä. Ne harvoin toteutuvat yllätyksittä.

Turvamarginaalilla sijoittaja kontrolloi epävarmuudesta kumpuavia riskejä yhdessä muiden riskinhallinnan menetelmien kanssa. Ne ovat keskeinen osa menestyvää sijoitusstrategiaa.

Laskelmat aina haastavia

Turvamarginaalin voi määritellä eroksi osakkeen käyvän arvon ja sen turvallisen hinnan välillä. Käypä arvo on liiketoiminnan fundamentteihin perustuva arvio osakkeen oikeasta hinnasta.

Fundamenttipohjainen arvio on aina hiukan venyvä konsepti, koska se voi painottaa eri asioita eri tavalla. Pörssihaukalle keskeisiä kriteereitä ovat liikevaihdon ja ja tuloksen kehitysnopeus, kannattavuus, pääoman tuotto, osinkotuotto ja osingon kehitys, yhtiön velkaantuneisuus ja velanhoitokyky.

Näitä tekijöitäkin voi painottaa hiukan eri tavoin yhtiöstä riippuen. Laskelmat ovat sijoittajan suurimpia haasteita ja hänen pätevyytensä mittari.

Onnistumisen tason kertoo salkun pitkän aikavälin tuotto. Sitä ei voi mitata pätevästi oikein millään muulla.

Kilpailu ei kadonnut

Teslassa ovat jonkun vuoden olleet fundamentit kohdallaan sen saatua katteensakin kuntoon. Mutta osakkeen kihisevä hinnoittelu ei sisältänyt turvamarginaalin vilaustakaan, päinvastoin.

Tesla oli kaikilla mittareilla todella kallis. Se edellyttää kaiken sujuvan optimaalisesti.

Näin yhtiöt harvoin sujuttelevat vuosien läpi. Ikävät yllätykset loikkivat pusikosta ennen pitkää jossain muodossa ja mitassa.

Kilpailun kiristymistä Tesla-fanaatikot ovat vähätelleet systemaattisesti. Vaikka autoteollisuus jos mikä on ollut aina äärimmäisen kilpailtu.

Yleisen väitteen mukaan Tesla mullisti alalla kaiken, eikä kohtaa kunnon kilpailua. Historia tuki väitettä todella kehnosti, eikä enää yhtään.

Lepikkö lepikossa

Silti tätä veivaa vaikkapa sijoittajajulkkis Jukka Lepikkö puffatessaan Teslaa sinänsä hyvin perustellun oloisin argumentein Nordnetin podissa lokakuussa 2021. Lepikkö ennusti siitä maailman arvokkainta yhtiötä 2025.

Osakekurssi piikkasi vain pari viikkoa podin jälkeen ja on sieltä sukeltanut jo -75%. Nyt on helppo nähdä arvion ylioptimistisuus.

Hirmuhintaisen osakkeen olisi pitänyt aina vain kallistua. Hinnassa ei ollut turvamarginaalin tapaistakaan vastoinkäymisten varalta.

Vaikka niitä kurkki nurkan takana yksin kilpailun muodossa. Inflaatio oli kiihtynyt jo viiteen prosenttiin.

Lokakuussa 2021 Teslan rullaavan 12 kuukauden eps oli 0,64 dollaria. Osake maksoi yli 300 dollaria. P/E oli noin 500.

Missä disruptio luuraa?

Pörssihaukka varoitteli kilpailun kiihtymisestä ja Teslan hinnoittelusta samalla viikolla Lepikön podin kanssa tuossa jo eilen linkatussa jutussa. Laskin Teslan olevan tulosperusteisesti sata kertaa kalliimpi kuin laatuautojen aristokraatti BMW.

Toki Teslan kasvu oli toista luokkaa – mutta oli totisesti hintakin. BMW:n osakekurssi on tällä hetkellä prikulleen sama kuin kyseisellä viikolla, Tesla siis -75%.

Paljon paasattua perinnevalmistajien disruptiota eli talouden murentumista ei kuulu. Bemarin liikevaihto tekee 2022 kovan ennätyksen liikevoittomarginaalin pysyttyä yli 10% tänäkin inflaation kuumana vuonna (pääkuva).

Maailman suurimman autovalmistajan Volkswagenin rullaava 12 kuukautta tarjoaa myös ennätysliikevaihdon ja parhaalla liikevoittomarginaalilla (8,8%) vuosikymmeneen. Konserni panostaa isosti sähköautoon.

Volkswagenille povattuja isoja vaikeuksia ei vain kuulu

Näin tekee myös General Motors – ja sekin puskee kovinta liikevoittoa vuosikymmeneen. Kovin paljon huonommin ei mene sähköautoon varovasti loikanneella Toyotalla, kate on tosin hiukan pehmentynyt tänä vuonna.

Tesla nippanappa TOP20:ssa

Monen Tesla-hehkuttajan tapaan Lepikkö maalailee podissa perinteisten tehtaiden menevän jopa konkurssiin yrittäessään sopeutua teknologiseen murrokseen. Näin Teslalle jäisi puhdas kenttä rellestää.

Tästä ei näy merkkiäkään. Vaikka perinnevalmistajat – mukaan lukien kiinalainen BYD – tekevät jo valtaosan sähköautoista, saati kun laskelmaan sisällytetään hybridit.

Lepikön puffaus oli täysin ylioptimistinen ja ajoitukseltaan katastrofaalinen. Applen markkina-arvo on nyt noin kuusinkertainen Teslaan verrattuna.

Pörssihaukan yhtiöistä Applen ohella Teslaa arvokkaampia ovat Microsoft, Alphabet, Visa, Johnson & Johnson, United Health Group ja kohta listalle nouseva JP Morgan Chase. Teslan markkina-arvo yltää nipinnapin maailman TOP20 -kerhoon.

FOMO on vaarallinen tauti

Maltin säilyttäminen kuplan turvotessa on sijoittajalle vaikeaa. Iskee FOMO (Fear Of Missing Opportunity), pelko suuren mahdollisuuden menettämisestä.

Kun se pirun rehvasteleva naapurikin on jo kymmeniä prosentteja voitolla alle vuodessa. Minäpä otan vahingon takaisin ja tuplaan panoksen!

Tällä mentaliteetilla syntyvät klassiset jättitappiot. Joiden takia monet pelkäävät osakesijoittamista.

Aiheesta sinänsä. Mutta vain siltä osin, että on varottava kuplia. Se ei koske sopuhintaisia laatunsa todistaneita yhtiöitä.

Ferrari kivasti plussalla

Vertailun vuoksi, Pörssihaukan tässä kohtaa ainoa autotehdas Ferrari nousi listalle lokakuussa 2020 maksaessaan alle 160 euroa. Halpa ei formulalegendakaan ollut, mutta asema poikkeuksellinen.

Nyt Ferrari maksaa 200 eli nousua reilu 20%, vaikka laskumarkkina iski siihenkin vuoden alusta. Tesla on tuosta ajankohdasta yli 10% miinuksella.

Ferrarinkaan kohdalla kunnon turvamarginaalista on vaikea puhua. Sen tuotteet ovat kuitenkin automaailman himoituimpia, asiakkaat upporikkaita ja yhtiön kannattavuus timanttia.

Suhdanneongelmat eivät Ferrarissa juuri näy. Voimakas inflaatio vain on hiukan turvottanut tuotantokustannuksia.

Kannattavuus on silti omassa sarjassaan – myös merkittävästi Teslaa korkeampi. Vaikka muutakin kuulee väitettävän.

Ferrari jatkaa automaailman huolettomimpana yhtiönä

Ferraria joutuu jonottamaan vuoden verran, eikä niitä silti riitä kaikille. Vanhat asiakkaat saavat etuosto-oikeuden uusiin malleihin. Moni sen käyttää.

Tällä yhtälöllä kapeampikin turvapuskuri riittää. Yllätykset voivat iskeä jokaiseen, mutta sadan vuoden liki moitteeton historia todistaa todennäköisyyden hyvin pieneksi.

Kauneus on ikuista – ja hyvää liiketoimintaa. Kuva: Wikicommons.

Tesla kohta kiinnostava

Suhdanneluonteiset vaikeudet tai ikävät onnenkantamoiset eivät tietysti tee yhtiöstä huonoa. Niihin törmäävät joskus vähän kaikki, varsinkin autoteollisuuden kaltaisilla vahvasti syklisillä sektoreilla.

Tesla on pärjännyt operatiivisesti ja saavuttanut jo koko lailla varman aseman isossa kuvassa. Se ei kuitenkaan muuta tosiasiaa, että osake kuumeni holtittomasti ja vipuun menneet sijoittajat itkevät nyt verta.

Eikä ainakaan Pörssihaukkaa voi syyttää EV-buumin osalta jälkiviisaudesta. Linja on pysynyt johdonmukaisena.

Jossain kohtaa Tesla saattaisi jopa nousta Pörssihaukkaan syklisten listalle. Hinta ei houkuta vieläkään, mutta parempaan suuntaan matka vie.

Pörssihaukan strategia on ahnehtia toisten pelätessä. Ja pelätä toisten ahnehtiessa.

Jutun ensimmäinen osa

Pörssihaukkaa seuraavan kerran perjantaina.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka