Onko Nokia vaihteeksi pelin paikka?

Osakkeen juuttuminen kapeaan markkinahaarukkaan on teknisen analyysin herkkupala.

Suomalaissijoittajien ikisuosikki ja sarjapettäjä Nokia on toiminut Pörssihaukan teknisen analyysin havaintomallina. Laajasti seurattu, liikkeiltään vauhdikas ja hiukan omalaatuinenkin suuryhtiö soveltuu tehtävään loistavasti. Jos TA tarjoaa hitustakaan etua Nokian kanssa vehkeilevälle, todistaa se menetelmän hyödyt.

Maaliskuun 25. päivä, muutama viikko sivuston avaamisen jälkeen, Pörssihaukka kehotti karttamaan osaketta, vaikka useimmat arviot yhtiöstä olivat myönteisiä. TA:n mukaan osake jatkoi laskutrendissä. Tappiollisen osarin vauhdittamana osake sukelsikin päälle viidestä eurosta alimmillaan liki neljään euroon.

Toukokuusta asti kurssi on seilannut kapeassa markkinahaarukassa hiukan päälle neljässä eurossa Nokialle hyvin ominaisesti. Se on teknisesti aina äärimmäisen kiintoisa tilanne.

Maaliskuussa Nokian kuukausioskillaattorit hälyttivät laskun puolesta, ja osuivat oikeaan.

Tämäkin episodi kertoo selkeästi, että Nokian heikentynyt talous ei tullut isolle rahalle uutisena. Suunta oli hyvissä ajoin tiedossa aiheuttaen laskutrendin. Näiden tietojen kulkureittejä voi vain arvailla, koska pörssiyhtiöitä sitovat periaatteessa tiukat tiedotuslait. Mutta eipä niitä vaikea kuvitella ole miljardeja pyörittävillä finanssimarkkinoilla.

Kuukausi-indikaattorit vaihteeksi pohjassa

Reilut kolme kuukautta myöhemmin tilanne näyttää teknisesti aivan toiselta, kuten reippaan pudotuksen jälkeen selvää tietysti on. Nyt kuukausitason oskillaattoreista Stochastic ja Williams ovat pohjassa vääntäen jo käännettä ylös.

Nyt samat indikaattorit ovat pohjassa vihjaten taitteeseen ylös.

Taite alkaa olla ilmeinen jo siksi, että Nokialle puolen vuoden keskipitkä trendi on varsin tyypillinen. Tämä tietysti edellyttäen, ettei yhtiö ole menossa nyt kuralle tavallista pahemmin. Sitä on sinänsä mahdoton ulkopuolisen tietää, varsinkin kun kyseessä on jo vuosia erinäisten vaikeuksien kanssa tapellut yhtiö.

Fundamentaaliselta pohjalta en pidä Nokiaa edelleenkään hyvänä sijoituskohteena, ja epäilen sen sellaiseksi koskaan Pörssihaukan silmissä tulevankaan pitkäaikaisen sijoittamisen näkökulmasta. Mutta teknisesti se on nyt houkutteleva pelikohde, osinkotuoton kannalta jossain määrin turvallinenkin – ellei oleta osinkoa leikattavan oleellisesti. Yhtiö kyllä hanakasti muuta vakuuttaa, mutta tuollaiset sanomiset eivät tietysti paljoa paina, jos kassa sakkaa.

Mutta kuukausi-indikaattorit viittaavat siis jo puoli vuotta kestäneen laskutrendin taittumiseen. Se on kohtalaisen vahva signaali, joskin pitkien indikaattorien käänteet ovat usein hitaita. Ensimmäiset viitteet on helppo tulkita ennenaikaisesti. Mutta käänteeseen viittaa moni muukin indikaattori.

Kapea markkinahaarukka aina hälytys

Ensinnäkin kurssin juuttuminen kapeaan markkinahaarukkaan huutaa aina kuin palosireeni vahvasti ylimyytyä tai -ostettua. Markkinoita ahkerasti seuraava törmää näihin tilanteisiin jatkuvalla syötöllä kaikissa aikaikkunoissa.

Nokia itse on vuosien varrella ollut vastaavassa markkinahaarukassa toistuvasti. Se on sille poikkeuksellisenkin tavallista.

2017 elokuun lopusta lokalokuun loppuun osake juuttui 5,00 – 5,20 euron haarukkaan. Siitä se sukelsi tulospettymyksen myötä hetkessä neljään euroon, jonka nurkkaan se jäi taas moneksi kuukaudeksi kapeaan haarukkaan. Seuraava osari kiskaisi osakkeen taas äkkiä takaisin viiteen euroon helmikuun taitteessa.

Sitä ennen 2016 syksyllä oli aivan sama tilanne. Rajun pudotuksen jälkeen osake juuttui neljän euron nurkkaan – eli nykyiselle hintatasolle – kiskaistakseen joulukuussa muutamassa viikossa parinkymmenen prosentin nousun. Tuolloin rompun takana oli tulospettymys. Nousu sinänsä ei liittynyt tulosjulkistuksiin.

2017 tilanne oli teknisesti aivan identtinen.

 

Samoin 2016 – Nokialle hyvin ominaiseen tapaan.

Ja taas Nokia on teknisesti lähtötelineessä – mutta kumpaan suuntaan?

Viikkoindikaattorit puoltavat rallia

Sitä ei pelkästä kurssista voi päätellä, mutta indikaattorien varassa oikeaan osuu paljon todennäköisemmin. Ylös taittuvien kuukausi-indikaattorien ohella viikkoindikaattorit ovat nyt vahvasti nousussa.

Sekään ei automaattisesti tarkoita rallia, mutta tekee vaihtoehdosta selvästi ilmeisemmän. Nokian kohdalla viikkoindikaattorit ovat ennakoineet varsin hyvin seuraavan liikkeen suuntaa markkinahaarukasta.

Nousevat viikkondikaattorit ovat yleensä hyvä signaali.

Nokia antaa osarinsa tasan kahden viikon päästä 25.7. torstaina. Teknisen analyysin ja osakkeen historian perusteella odotan siltä myönteistä yllätystä. Mihin se voisi perustua, en edes arvaile. Mutta vanhojen kaavojen toistuessa osakekurssi voi kiskaista sen parikymmentä prosenttia ylös varsin nopeasti, siis muutamassa viikossa, jos markkinat katsovat osakkeen vaihteeksi taas alihintaiseksi.

Toinenkin suunta on tietenkin mahdollinen; pettymys saattaa johtaa yhtä reippaaseen notkahdukseen. Mutta tekniset perusteet ovat nyt selvästi nousun puolella.

En Nokiaa kaksisena yhtiönä pidä, eikä se edelleenkään nouse suositusyhtiöksi fundamentaalisen epävarmuutensa takia. Enkä pelaamista sinänsä kenellekään suosittele. Mutta lyhyen aikavälin spekulaatiivista sijoittamista harrastaville ja sen riskit kestäville Nokia on nyt pelin paikka. Muille en suosittele, ja pelureillekin maltin kanssa.

Osarin jälkeen on myöhäistä pelata

Koska jäsenissä on olettaakseni spekulatiivisiakin sijoittajia, katsoin perustelluksi ottaa Nokian kohteeksi muutenkin kuin havaintokappaleena. Tässä hengessä ostin tänään pienen peliposition Nokiaa – riskin tiedostaen ja sitä muille korostaen.

Erittäin ilmeistä on, että osake jatkaa seilaamista vähän 4,50 euron alla osariin asti. Seuraavan ison liikkeen osari aika varmasti ratkaisee.

Mutta sinne asti ei kannata pelaajan odottaa. Myönteinen yllätys hinnoitellaan osakkeeseen isojen treidereiden voimin sekunneissa, samoin tietysti kielteinen.

Jos kurssi kiskaisee ylös, etenkään Nokian kaltaisen vuoristorataosakkeen kohdalla ei ole syytä enää miettiä ostamista vaan myymistä. Pelaamisen aika on ennen osaria.

Nousun toteutuessa ei kannata hätäillä. Kyllä se sitten jonkun viikon vähintään kestää.

Palaan luonnollisesti asiaan viimeistään osarin yhteydessä.


2 thoughts on "Onko Nokia vaihteeksi pelin paikka?"

 1. Heikki sanoo:

  Pitihän se ostaa pelisiivu hitusen alle 4,5! Mihin asettaisit stop lossin?

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Rohkea rokan syö – toivotaan tässä tapauksessa ainakin!

   Stoppari on vähän vaikea kysymys. En yleensä niitä enää käytä, koska valkkaan osakkeet yleensä ottaen niin, että lyhytaikaiset liikkeet saavat olla mitä ovat.

   Tietysti jos ja kun Nokian kohdalla nyt kyseessä on selkeästi spekulaatio, vaikkakaan ei kovin riskialtis ottaen huomioon yhtiön viime vuosien osingonmaksun, niin tilanne on vähän toinen.

   Luultavastihan käy niin, että jos osari on pettymys, sukeltaa kurssi saman tien useita prosentteja alle tuon nyt tukitasona toimineen noin 4,40 euroa. Sitten vain on valitettavasti jo vähän myöhäistä, koska markkinat kyllä liikkuvat niin lujaa tulosjulkistusten yhteydessä, että piensijoittajalla ei ole mitään saumaa ehtiä mukaan.

   Ei Nokia kuitenkaan niin huono yhtiö ole ollut, että kurssin sukeltaessa kannattaisi panikoida saman tien. Kovaa pudotusta seuraa yleensä korjausliike ylös muutaman päivän sisällä, ja sitten on parempi myydä, jos siltä tuntuu.

   Palaan asiaan heti osarin julkistuttua.

Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka