Iso raha tiesi, taas kerran

Tytöt opettelemassa ison rahan toimintatapoja.

Harvoin enää näillä sijoittajakilometreillä jännitän osareita, mutta tänään oli poikkeuksellinen päivä etenkin yhden yhtiön eli JM:n vuoksi, hitusen Elisankin. JM:ää Pörssihaukka on mainostanut syklisen sijoittamisen mallikappaleena, jonka ostojen ajoittaminen kannattaa perustaa historialliselle kokemukselle ja tekniselle analyysille ulkoisten arvioiden ja uutisten sijaan.

Ruotsin asuntokuplan puhkeamisen jälkeen rakennusala on ollut sijoitusyhteisölle kapinen rakki vielä viime keväänä. Pörssihaukassa JM sai heti sivuston auettua osta-suosituksen.

Elisa sai keväällä osta-suosituksen, joka kuitenkin vaihtui odota-suosituksen kautta ylikuumentunut-suositukseksi vajaa kuukausi sitten. Se oli lajiaan ensimmäinen Pörssihaukassa.

JM:n positiivinen osari nosti ostoriehan. Elisan arkinen osari syvensi jo viikko sitten alkanutta kurssilaskua.

Käsittelin vasta pari päivää sitten JM:ää alleviivaten taas keskeistä väitettäni, että iso raha tietää etenkin isompien yhtiöiden kehityksen paremmin kuin julkisessa jakelussa oleva tieto. Sen ei pitäisi yllättää – sanotaanko vaikka niin, että paksulompakkoisella on parhaat kuiskaajat, mutta usein myös arviokyky.

Sen vuoksi etenkin sykliset yhtiöt on ostettava ja myytävä muilla perusteilla. Piensijoittajalle perusteita ovat yhtiöiden ja talouden historian tunteminen, sekä tekninen analyysi. Uutisten ja valtavirran analyytikkojen kelkassa tulet paikalle aina myöhässä.

JM:n roolia olen korostanut mallina siksi, että konsensus Ruotsin asuntomarkkinoiden ydintalvesta on ollut harvinaisen vahva. JM oli tosiaan vielä keväällä Tukholman pörssin shortatuin osake.

Edellinen osari olikin vielä vaisu, mutta osakekurssi ei siihen reagoinut, koska iso raha näki suhdanteen jo kääntyvän. Keskeiseksi syyksi paljastui myöhemmin norjalainen suursijoitusyhtiö Obos, joka oli tankannut osaketta pitkin talvea nousten JM:n suurimmaksi omistajaksi.

Tyypillinen elpyvän syklisen raportti

Tänään tullut osari ei ollut häikäisevä, mutta juuri niin hyvä kuin suhdanteen pohjasta kapuavalla syklisellä tyypillisesti. Liikevaihto oli vertailukauteen nähden yhä hiukan pienempi, samoin tulos, mutta paljon hyvää raportti jo sisälsi.

Asuntojen myynti oli vilkastunut selvästi, ja yhtiön johtaja Johan Skoglund näki loppuvuoden varsin lupaavana. Rahoitusolot ja kysyntä ovat ainakin tasaantuneet, mieluummin virkoamassa. Yhtiön talous ja tulevaisuuden projektit ovat vahvassa iskussa.

Analyytikoille JM:n luvut ja optimismi tulivat yllätyksenä. Ei varmasti kulu kauan, kun valtavirran ohjeistuksia reivataan myönteiseen suuntaan. Ikävä vain heidän asiakkaidensa kannalta, että siinä vaiheessa alennusmyynti on jo takana.

Ei osake toki kallis edelleenkään ole missään perspektiivissä, varsinkaan osinkovirran kannalta. Sykliseksi poikkeuksellisen luotettavan osingonnostajan ensi vuoden osinko on aika varmasti 13,00 kruunua. Osakkeen nykyisellä hinnalla se tarkoittaa viiden prosentin osinkoa.

Paras alennusmyynti jo takana

Mutta keväisellä hinnalla osinkotuoton odotus oli lähes kahdeksan prosenttia. Yhtiöllä, joka nosti osinkoa jopa finanssikriisin aikana.

Ja siihen nyt päälle 50 prosentin kurssinousu. Eikä se tähän vielä jää, sillä rakennusalan suhdanteet kestävät muutaman vuoden. Mutta paras alennusmyynti on tietysti jo takana.

Ehkä tapausta ei uskalla vielä käsitellyksi julistaa, mutta kyllä se hyvin lähellä sitä on. Juuri tästä syystä Pörssihaukan strategia on toimia ennen julkista tietoa. Se pätee etenkin sykliseen sijoittamiseen.

Valtavirran herätessä olet myöhässä. Se pätee suhdanteen molempiin suuntiin.

Olen valtavan tyytyväinen tietäessäni, että Pörssihaukan jäsenet ovat JM:ää sopivaan aikaan hankkineet.

Elisa oli ylikuumentunut

Elisa nousi Pörssihaukan suositusyhtiöihin huhtikuun lopussa osakkeen pyöriessä 38 nurkilla, ajoittain allekin. Odota-suosituksen se sai jo osakkeen noustua yli 39 euron, ja ylikuumentunut-suosituksen 42 euron kohdalla.

Elisan kohdalla Pörssihaukka on korostanut yhtiön vakautta ja ennustettavuutta, toisaalta osakekurssin fundamentteihin nähden voimakasta heiluntaa lyhyellä aikavälillä. Osinkokoneen osake liikkuu vuosien mitassa hitaasti, mutta keskipitkät trendit rajusti. Tätä saamme taas todistaa.

Elisan osari oli arkinen, jopa lattea, viime kuukausien ralliin loppupäässä intoutuneille kova pettymys. Liikevaihto supistui hiukan, vertailukelpoinen eps pysyi ennallaan. Positiivisena puolena oli käyttökatteen neljän prosentin parannus. Odotukset kuluvalle vuodelle ovat viime vuoden kaltaiset.

Tämä on aika tyypillistä Elisaa, eikä Pörssihaukan silmissä sisällä mitään dramatiikkaa. Mutta varmasti osakkeesta 44 euroa maksaneet päästelevät nyt ärräpäitä.

Tilanne kuvaa osuvasti, miksi Pörssihaukka tavoittelee aina markkinoiden pohjia ja sopivaa hinnoittelua, eikä ravaa väärän momentum-sijoittamisen perässä. Totesin osakkeen loikattua 40 euron nurkille, että TA:n perusteella nousu kyllä jatkunee vielä – muttei kestä ikuisesti ilman valtavaa ihmettä.

Elisa on konservatiivinen yhtiö, jonka osake ei pitkässä perspektiivissä tee isoja liikkeitä. Sen omistaminen nojaa ennen muuta hyvään ja kasvavaan osinkoon. Ylihintaan ostettuna osinkotuotto heikentyy ja kurssipudotusta joutuu tuskailemaan aika äkkiä, oikein huonosti ajoitettuna kauankin.

Älä ole huono momentum-sijoittaja

Huonot momentum-sijoittajat ravaavat nousevien osakkeiden perässä. Myös Elisan kaltaiset hitaat ja varsin ennustettavat yhtiöt ovat ajoittain hypen kohteena, kuten juuri viime kuukaudet.

Ei ole mitään niin huonoa syytä ostaa osaketta kuin vahvasti noussut kurssi. Kurssit tulevat kyllä ennen pitkää alaskin, myös hyvillä yhtiöillä. Hyvä yhtiö on huono sijoitus väärään hintaan ostettuna.

Ajoittaminen on ylituottoa hakevalle tärkeää onnistuneen osakepoiminnan ohella. Markkinoiden ylilyönneistä voi hyötyä, mutta niihin mukaan loikatessaan polttaa näppinsä. Kymmenen prosentin nousu kuukaudessa paljastuu kalliiksi riemuksi, kun osake seuraavat kaksi kuukautta sukeltaa kaksikymmentä prosenttia.

Huonot momentum-sijoittajat kirmaavat nousevien trendien perässä liian myöhään, luopuvat osakkeesta tappiolla trendin käännyttyä, loikkaavat seuraavaan ylös kirmaavaan rekeen, myyvät taas väärään aikaan… Ja ihmettelevät, miksi pärjäävät niin surkeasti.

Hyvät osakkeet on ostettava silloin, kun valtavirta on niille kääntänyt selkänsä. Ne nousevat kyllä aikanaan.

Elisakin saa taas osta-suosituksen, jahka hinta asettuu kohdalleen. Odotus on tässä kohtaa jossain 40 euron alla, mutta tekninen analyysi sen sitten ratkaisee. Luultavasti aikaa menee viikkoja ellei kuukausia.

Markkinakatsaus ja ostosuosituslista piakkoin, aurinkoista viikonloppua!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2020 © Pörssihaukka