Mitä tekninen analyysi kertoo Nokiasta?

Tuskallisen tuttua suomalaisille

Nokia murtui luuriensa mukana, mutta miten jatko?

Nokia pysyy vuodesta toiseen suomalaisten suosikkiosakkeiden listalla, vaikka yhtiöllä on mennyt vähän miten sattuu kaikkein surkeimpien vuosien jälkeenkin. Kun kaikki alkaa näyttää taas paremmalta, niin eikös kohta kelkka vinkuroi.

Liikevaihto vaikutti joku vuosi sitten päässeen kasvu-uralle, mutta kehityksen vakaus näyttää ohuelta. Viime vuonna myynti taas pakitti – ei paljoa, mutta kuitenkin. 5G ei tunnu realisoituvan lupausten mittaiseksi, vaan siirtyy aina hiukan tuonnemmas.

Optimisteista ei Nokian ympärillä silti ole koskaan ollut pula ainakaan Suomessa. Vaan mitä kertoo tekninen analyysi Nokian näkymistä?

En suosittele Nokiaa, kyse on oppimateriaalista!

Heti kättelyssä korostan, että Nokia ei minua kiinnosta ostokohteena hitustakaan juuri epävarmuutensa vuoksi. Jo yhtiön kannattavuus vaihtelee tavalla, joka karkoittaa ainakin minut ostajien joukosta.

Osinkotuotto on nyt kelvollinen, ja kasvusuunnassa, mutta puhelinbisneksen jälkeinen osinkohistoria on vielä kovin lyhyt luotettavaksi indikaattoriksi. Osinkohistorialle sinänsä annan todella paljon painoa osakkeen laadun mittarina.

Tätä teknistä analyysia tai juttua muutenkaan ei pidä ottaa suosituksena suuntaan tai toiseen. Jos joku on kiinnostunut Nokiasta niin selvä. Ruusuiset visiot saattavat tietysti toteutua jonain päivänä.

Itse suosin riskien karttamista kaikin tavoin, ja niitä näen Nokiassa edelleen liikaa. Matalamman riskin yhtiöitä on maailma väärällään.

NOKIAN AVAINLUVUT

NOKIAN TUOREET LUVUT SIVULLA  13

Nostan nyt kuitenkin Nokian esiin puhtaasti teknisen analyysin havaintomalliksi. TA:n tavoitehan on löytää oikeat kaupantekohetket, tietysti molempiin suuntiin, joskin Pörssihaukka keskittyy hyvien pitkän aikavälin osakkeiden ostotaitteisiin.

Ja korostan siis vielä, että en näe Nokiaa sellaisena, joskaan en anna päinvastaistakaan suositusta. Mutta seurataan nyt Nokian osaketta pelkästään teknisen analyysin havainnollistamiseksi. Siihen se istuu nyt loistavasti.

Oskillaattorit suodattavat pois pahimmat virheet

Teknisiä indikaattoreita on siis todella paljon. Itse käytän noin tusinaa, ja niitä useilla aikaikkunoilla. Momentum-indikaattoreista oskillaattorit ovat yksinkertaisimpia hahmottaa.

Niillä on rajoitteensa, kuten kaikilla indikaattoreilla. Mutta hyödyllistä informaatiota ne antavat vähemmälläkin kokemuksella.

Oskillaattorit ovat markkinan kuumemittareita. Kun markkina on yliostettu, oskillaattorit paukuttavat graafisesti esitetyn rekisterinsä ylälaitaa. Kun markkina on ylimyyty, paukuttavat ne sen alalaitaa.

Tämä pätee kaikissa aikaikkunoissa. Suuret aikaikkunat ovat tärkeimpiä pitkäaikaisen sijoittajan kannalta, koska niiden sisällä liikkeet ovat suurimmat. Oikealla ajoituksella voi säästää huomattavasti osaketta ostaessaan. Toki sama etu toimii myydessäkin.

Oskillaattorien avulla on mahdollista suodattaa pois pahimmat virheet. Niiden informaatio ei kuitenkaan ole juuri koskaan yksiselitteistä. Se on muistettava etenkin kokemattoman TA:n käyttäjän.

Siltikin – jos markkina on oskillaattorien mukaan selkeästi yliostettu, en koskaan koske osakkeeseeen. Ostan vain ylimyyty-signaalin antavia.

Eri aikaikkunat antavat usein erilaista informaatiota

Se ei tee hommasta yksinkertaista. Indikaattoreissa on usein jo se ongelma, että ne antavat eri aikaikkunoissa ristiriitaista informaatiota. Osake voi olla kuukausitasolla yliostettu, viikkotasolla ylimyyty ja taas päivätasolla yliostettu.

Pitkän aikavälin sijoittajan on aina katsottava mahdollisimman isoa aikaperspektiiviä. Pitkissä indikaattoreissa on vain se huono puoli, että niiden lukeminen on vaikeinta, koska ne liikkuvat niin hitaasti. Hyvä puoli tietysti on se, ettei niiden kanssa kiirekään koskaan tule.

Nokian osake on tästä nyt loistava esimerkki, ja sitä kannattaa seurata aivan opetusmielessä. Trading View´ta voi käyttää rajallisesti ilmaiseksi, ja tähän tarkoitukseen se soveltuu, jos sivustoa käyttää nopeasti.

NOKIAN KURSSIGRAFIIKKA

Kun kyseinen sivusto heittää ulos, on kokeiltava myöhemmin uudestaan. Maksullisessa palvelussa tätä ongelmaa ei tietysti ole, mutta maksullisena tämä sivusto ei ole ihan halpa.

Grafiikasta saatte esiin oskillaattoreista helppolukuisimmat Stochastic RSI:n ja Williamsin. Klikatkaa ne siis esiin yläpalkin kohdasta Indicators. Indikaattorit ovat aakkosjärjestyksessä.

Aikaikkunat löytyvät vasemmasta reunasta kaupankäyntitunnuksen vierestä. D on päivätaso, W viikkotaso, M kuukausitaso.

Päiväoskillaattorit ovat toimineet nyt hyvin Nokiassa

Kun klikkaatte esiin päivätason, huomaatte oskillaattorien toimineen Nokian osakkeessa varsin tehokkaasti. Kun markkina on yliostettu tai ylimyyty molempien oskillaattorien mukaan, ei käänne ole ollut kaukana.

Ikkunaa voi rullata hiiren vasemmalla ohjaimella hyvin kauas, Nokian kohdalla vuosituhannen alkuun.

Viimeisen muutaman kuukauden aikana päiväoskillaattorit ovat toimineet varsin tarkasti, koska osake ei ole ollut voimakkaassa trendissä – silloin oskillaattorit toimivat huonosti.

Tällainen oli tilanne muun muassa viime kesänä, kun Nokian osake tuli pitkään reippaasti alas. Päiväoskillaattorit vilkuttivat pitkiä aikoja ylimyytyä, mutta se ei ollut silti hyvä paikka ostaa. Pitkä trendi painoi osakekurssia aina alemmas.

Tästä syystä TA vaatii niin paljon kokemusta – on luettava monia indikaattoreita. Ja ne on tunnettava hyvin.

Päiväoskillaattorit tulevat nyt alalaitaan

Jo päivätason oskillaattoreiden ylimyydyn ja yliostetun huipun ja pohjan välinen hintaero on Nokiassa useita prosentteja, vaikka helposti havaittavat lyhyet trendit eivät kestä kuin viikon pari – mikä on niille hyvin tavallinen mitta.

Nyt päiväoskillaattorit ovat tulossa alalaitaan, joten kohta on lupa odottaa käännettä ylös. Muutaman päivän se vielä ottanee. Siksikin Nokiaa kannattaa nyt seurata ihan akateemisessa mielessä.

Ja ostamaan siis en kehoita, sanon tämä useaan otteeseen, tämä on harjoitustilanne. Jos haluatte pelata, niin omalla vastuulla.

Älä toimi oskillaattoreita vastaan

Keskeinen pointti on, ettei koskaan kannata ostaa oskillaattoreita vastaan. Jos ne vilkuttavat yliostettua, kannattaa odottaa. Markkinat kyllä seilaavat ylösalas. Sijoittajalla ei saa koskaan olla kiire.

Sama pätee viikkotason oskillaattoreihin, jotka siis saatte esiin aikaikkunasta W. Nokian keskipitkät trendit, joita viikko-oskillaattorit mittaavat, ovat kestäneet joitakin kuukausia.

Sekin on hyvin tavallista – Nokia onkin osakkeen arkkityyppi kurssikäytöksensä ja siten myös teknisen analyysin kannalta. Siksi sitä nyt seuraamme pidemmän aikaa.

Alalaitaa koputtavat kohta myös viikko-oskillaattorit

Merkille pantavaa on, että parhaat ostopaikat (tai myyntipaikat) eivät ole tulleet heti viikko-oskillaatorien tultua rekisterin laitaan, vaan vasta jonkin ajan kuluttua. Tämä on aika tavallista. Se kertoo, miksi TA:ta ei ole ihan helppo hyödyntää ilman kokemusta.

Toisaalta ei ole vaikea nähdä, että oskillaattorien osoittaessa yliostettua ei ole ollut hyvä aika ostoksille. On kannattanut odottaa ylimyyty-signaalia eli oskillaattorien kiskaisua alalaitaan.

Ja nythän Nokian viikko-oskillaattoritkin ovat tulossa alalaitaan eli ylimyydyiksi. Luultavasti viikko-oskillaattorien liike alas vielä silti jatkuu, mutta tuskin kovin pitkään enää, taite alas tuli jo tammikuun lopussa.

Kun sekä viikko- että päiväoskillaattorit alkavat nakuttaa rekisterin alalaitaa, on ostoksille oikea aika – ainakin useimmiten. Päivä- ja viikko-oskillaattorien perusteella Nokia alkaisikin olla kohta ostopaikassa, jos osake ylipäänsä kiinnostaisi. En siis suosittele!

Mutta kuukausioskillaattorit vilkuttavat yliostettua!

Tekninen ongelma kuitenkin on Nokiassa, että kuukausitason oskillaattorit osoittavat pahasti yliostettua eli ne ovat aivan ylälaidassa – ja tekevät jo selvästi käännettä alas. Kuukausitason aikaikkunan saatte esiin klikkaamalla aikaikkunaksi M eli Month.

Kuten näemme, kuukausitason oskillaattoreidenkin näkökulmasta Nokia on ollut melko säännöllinen liikkeiltään. Edellisen kerran kuukausioskillaattorit kääntyivät huipulta alas loppukeväästä 2017. Hinta pyöri tuolloin korkeimmillaan lähellä kuutta euroa.

Kun osake sitten vajosi hissukseen, kuukausioskillaattorit tulivat alalaitaan lopulta reilu vuosi sitten tammikuussa 2018. Aikaa kului yli puoli vuotta.

Kurssi kävi selvästi alle neljässä eurossa. Aikamoinen kuoppa huipulta alas – yli 30 prosenttia!

Ja tietenkin kiroilun aihe osaketta trendin huipulta ostaneille.

Kuukausitaso viittaa kovaan riskiin

Tämä siis havaintoesimerkkinä teknisestä analyysista muutaman tärkeän indikaattorin osalta. Viikko- ja päiväoskillaattorien perusteella Nokia olisi piakkoin ostokelpoinen. Saamme ilman ihmettä nähdä, että osakekurssi heiluu enemmän tai vähemmän oskillaattorien ennakoimalla tavalla.

Mutta kuukausitason oskillaattorien perusteella en Nokiaan koskisi siinäkään tapauksessa, että osake periaatteessa sattuisi kiinnostamaan. Teknisin perustein riski olisi pitkän aikavälin sijoittajan kannalta korkea muun kuin lyhytaikaisen pelaamisen kannalta. Enkä sellaista kenellekään suosittele.

Mutta seurataan jatkossa Nokiaa siis vain teknisen havainnoinnin kannalta. Kurssihistoriansa perusteella se soveltuu tarkoitukseen loistavasti, vaikka ainahan voi tulla yllätyksiä.

Opettavaista tämän pitäisi joka tapauksessa olla teknisestä analyysista kiinnostuneille.


2 thoughts on "Mitä tekninen analyysi kertoo Nokiasta?"

 1. Jouko Mehtäläinen sanoo:

  Kiitos! Nokia on mainiota oppimateriaalia. Huomaan muutenkin, että liian vähän olen kiinnittänyt huomiota viikko- ja kuukausitasoihin.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos!

   Se on TA:ssa oleellista, että on tarkasteltava eri aikaikkunoita. Ja hankaluus on siinä, että isot aikaikkunat liikkuvat hitaasti, joskin ne ovat lähtökohtaisesti kaikkein tärkeimpiä.

Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka