Pörssihaukassa sivuston avaamisesta asti suositusyhtiönä ollut tele- ja mediajätti AT&T on saanut viime päivinä rutkasti myönteistä huomiota amerikkalaisissa talouslehdissä. Vasta jokin aika sitten lähinnä sylkykuppina toimineen yhtiön profiliin ylösnousemuksen syy on sen osakekurssin liki rakettimainen nousu.
Pari vuotta laskumarkkinassa valunut osake on kiskaissut alle 30 dollarista 37 taalaan kesän aikana. Joulukuun alimmasta noteerauksesta 27 dollaria nousua on kertynyt liki 40 prosenttia. Se ylittyykin, kun mukaan lasketaan yhtiön muhkea osinko.
AT&T on ollut suurten jenkkiyhtiöiden kurssiltaan parhaiten kehittyneitä osakkeita tänä vuonna. Viime vuonna se kuului vielä pahnanpohjimmaisiin.
Osinkotuotto on toki pysynyt messevänä koko ajan. AT&T oli vielä joku kuukausi sitten US-pörssien kovimpia osinkokoneita kaikki yhtiöluokat huomioiden.
Mutta osinkohan harvoin saa sijoitusmedian innostumaan. Se rakastaa nousevia osakkeita. Niistä saa vetäviä juttuja ja paljon klikkauksia – ja varmasti osakkeelle rutkasti uusia ostajia. Sijoittajat haluavat voittajan kyytiin.
AT&T kerää nyt ahkerasti ylistäviä arvioita, suorastaan puffeja. Yhtiötä miljardeilla omistava rahasto uskoo osakkeen nousevan vielä 65 prosenttia eli 60 dollarin nurkille. Kirjeessään yhtiön johdolle rahasto antaa toimenpidesuosituksia, kuten heikkojen liiketoimintojen myymistä ja kustannusten karsimista. MarketWatch uutisoi intoa tiristen kurssiraketista.
Pörssihaukka arvioi jo avautuessaan maaliskuussa mediajätti Warnerin ostoa ajanutta AT&T:a ja sen tuolloista hintaa näin:
”Osakkeen halpuutta selittää parin viime vuoden hidas kasvu ja investointeihin liittyvä epävarmuus. Hintava laajentuminen velkoineen on aina riski, mutta myös mahdollisuus. Puhtaasti lukujen valossa AT&T:n riskit näyttävät liioitelluilta, vaikka velkaa on nyt paljon.
AT&T on ollut kuitenkin kaiken aikaa kannattava ja korttinsa pääpiirteissään oikein pelannut yhtiö. Rahaakin virtaa kassaan kiitettävästi. Yhtiö ei koe velkaansa ongelmaksi, joskin maksaa sitä vauhdilla pois.
Tuloksella mitattuna osake on pilkkahintainen. 30 dollarin nurkilla pyörivän osakkeen P/E-luku on alle kymmenen, jos tulos toteutuu osapuilleen odotusten mukaisesti.
AT&T:n maltillinen osingonjakosuhdekin puoltaa näkemystä osakkeen alihinnoittelusta. Se on jakanut osinkona yleensä alle puolet tuloksestaan, eikä suhde ole vieläkään juuri korkeampi.
Vahvan vapaan kassavirran ansiosta noinkaan suuri yrityskauppa tuskin vaarantaa osinkoa. AT&T:n vapaa kassavirta oli 2018 yhä korkeampi kuin Amazonin, vaikka markkina-arvoltaan nettikauppajätti on kirmannut paljon korkeammalle.
Sekin kuvaa matalaa hinnoittelua. Juuri Amazonin kaltaiset kasvuyhtiöt vievät nyt sijoittajien huomion, ja luovat ylimitoitettuja pelkoja vanhojen toimijoiden taantumisesta.”
Eipä tarvitse arviota hävetä. AT&T on kehittynyt yhtä vakaasti kuin ennenkin. Mitään ihmeellistä yhtiössä ei sinänsä ole tapahtunut. Warnerin myötä tapahtuneet muutokset ovat vasta edessä, mutta suunta vaikuttaa hyvältä – ja se on nyt markkinoidenkin käsitys kurssin posottaessa kohti koillista.
Vielä talvella mediasta löytyi lähinnä pessimismiä. Tuskailtiin yhtiön hidasta kasvua, epävarmaa asiakaspohjaa, riskialtista yrityskauppaa, nettotuloksen ailahtelua.
Poikkeuksellisen tukeva osinko toki mainittiin, mutta sijoittajia varoiteltiin osinkoansasta eli osingon mahdollisesta heikentymisestä. Osakkeen halpuutta pidettiin perusteltuna, ja kauan jatkunutta laskumarkkinaa vakavasti otettavana varoituksena.
Nyt kaikki tuo tuntuu unohtuneen. Kurssi kiipeää täydestä syystä, loppua ei näy. Velatkin kohta näyttänevät saatavilta intoa tihkuvien analyytikkojen silmissä.
Näin kurssien liikkeet vaikuttavat markkinoiden ja siellä elävien psykologiaan. Laskeva kurssi ajaa ankeaan pessimismiin, nouseva kurssi kääntää sen yhtä valoisaksi optimismiksi.
Joskus muutoksille voi toki olla painava syy. Mutta usein kyse on vain sijoituskulttuurille ominaisesta liioittelusta ja arvostelukyvyn puutteesta. Näkemykset reissaavat osakekurssien kainalossa.
Näin käy AT&T:n kaltaisille defensiivisille yhtiöille suhdanteiden heiluessa. Kun nousukausi painaa päälle, vakaat defensiiviset osinkokoneet eivät markkinoita hetkauta. Kiinnostus herää suhdanneherkkien yhtiöiden taapertaessa.
AT&T on ikivanha yhtiö, jonka liiketoiminta ja johdon liikkeet ovat olleet vakaita ja harkittuja. Se ei ole yhtään kummempi yhtiö nyt kuin puoli vuotta tai kolme vuotta sitten, siis edellisen laskumarkkinan lopussa.
Fuusio oli toki mittava, mutta ei se yhtiötä toiseksi muuttanut. Ja markkinathan tapansa mukaan tuomitsivat kaupan sen tultua julki, eli AT&T:n kurssi sukelsi. Nyt fuusio ei enää vaivaa, päinvastoin.
Pörssihaukalla on ollut jo useita viikkoja AT&T:lle suosituksena odota, kun se aiemmin oli osta. Teknisesti osake alkaa jo olla ylikuumentunut. Se ei ole enää pilkkahintainen, kuten vielä ennen kesää.
Sama pätee osinkoon. Reaalinen taso on yhä hyvä, mutta osingon hitaaseen kasvuvauhtiin nähden alennusosakkeesta ei voi enää puhua.
Todennäköisesti jonkin asteen korjausliike alas kurkkii jo varsin lähellä. Hyvä niin, sitten on taas ostopaikka.
Osakkeet on ostettava nousun vasta raapiessa lähtökuoppiaan, ei sen päästyä täyteen vauhtiin. AT&T:n kohdalla paraatipaikka oli juuri tuo parin vuoden laskumarkkinan pohja.
Nousun taitteita laskuksi tietysti kannattaa hakea myyntiä kaavaillessaan. Tekninen analyysi toimii molempiin suuntiin.
Pörssihaukka etsii ostokohteiksi laadukkaita, halpoja, markkinoiden ylenkatsomia yhtiöitä. Silloin ne ovat hyviä sijoituskohteita. Kaikkien niistä intoillessa eli kurssien roiskaistua ylös tuottopotentiaali on jo kaventunut merkittävästi.
Onneksi kriteerit täyttäviä osakkeita on jokseenkin aina tarjolla.