Markkinakorot uppoavat

Moppi kaappiin, Christine, rotat häädetty. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Korkojen kehitys on talouden avainkysymys, ollut jo kauan. Keskuspankit jaksavat virkansa puolesta edelleen posmottaa liian korkeasta inflaatiosta, vaikka hintakäyrät hiipuvat ja talous vielä enemmän.

Euroalue on nuhjannut nollakasvussa jo vuoden, inflaatiokorjattuna selkeästi vahvassa taantumassa. Sen vaikutukset näkyvät jo jokaisessa uutislähetyksessä konkurssien ja lomautusten tulviessa, yritysten tulosten taas hiipuessa.

Rapistuvan talouden listaa voi jatkaa. Euroalueen lainananto laski lokakuussa yrityssektorilla ensimmäistä kertaa 2015 jälkeen -0,3%.

Kotitalouksien lainananto sitkisteli vielä +0,6% plussalle, mutta talletusten määrä kääntyi -0,5% miinukselle. Kuluttajien hyväksi kehuttu kunto alkaa piiputtaa.

Tuottajahinnat deflaatiossa jo pitkään

Tuottajien puolella suhdannekuoppa kävi selväksi jo ajat sitten, vaivattomimmin tuottajahintaindeksistä eli PPI:stä. Se mittaa yritysten kustannustason kehitystä erilaisissa tuotantohyödykkeissä, etupäässä materiaaleissa, palveluissa ja palkoissa.

PPI lähti toiseen suuntaan kuin kuluttajainflaatio eli CPI jo puolitoista vuotta sitten hintapiikin osuessa kesän alkuun 2022. Rankassa deflaatiossa PPI on ollut jo vuoden niin Amerikassa kuin euroalueella.

Pörssihaukka ennusti tuottajahintojen deflaation jo vuosi sitten. Trendi oli helppo nähdä ja samalla ennakoida sen heijastuvan kuluttajainflaatioon.

Tähän suhteeseen ei jostain syystä kauheasti huomiota kiinnitetä. Ehkä keskuspankeissa, mutta ne eivät siitä numeroa tee.

Euroalueen tuottajahinnat lähtivät alas 1,5 vuotta sitten

Käymme yhdessä ain

PPI ja CPI taivaltavat aina ennen pitkää käsikynkkää. Kun tuottajahinnat nousevat, alkaa se ennen pitkää siirtyä kuluttajahintoihin yritysten kompensoidessa kustannuksiaan.

Samoin toiseen suuntaan: tuottajien kustannusten laskiessa yritysten kilpailu ajaa saman kehityksen kuluttajahintoihin. Tämä on täysin loogista ja maalaisjärkeen käypää.

Tuottajahintojen syvässä pudotuksessa on täysin absurdia odottaa kuluttajahintojen käyttäytyvän toisin. Tuottajahinnat kyllä heiluvat paljon rajummin, minkä ansiosta PPI toimii hyvänä ennakoivana indikaattorina.

Sen polkiessa yhä paikallaan on helppo ennustaa kuluttajainflaation muovautuvan pääpiirteissään samaan kuosiin. Pörssihaukka odottaa inflaation rojahtavan paljon valtavirran ennusteita reippaammin.

Tuottaja- ja kuluttajahinnat aaltoilevat käsikynkkää

Markkinat reagoivat jo

Näin tulkitsevat tilannetta jo markkinatkin. Euroalueen talouskasvun ja rahapolitiikan odotuksia heijastavat Saksan valtionlainan korot ovat pudonneet kesästä asti.

Kaksivuotisen korko on jo alle 2,9%, kun se piikissään kävi reilusti kolmen päällä. Teknisen analyysin kuukausikuvaajassa trendi-indikaattorit MACD ja Relative Strength kaartuvat alas täsmälleen samoin kuin kaikkien korkosukellusten kynnyksellä.

Se on aina tapahtunut taantumaan tultaessa. Ja samalla ennustanut rahapolitiikan nurkan takana odottavaa löyhäämistä.

Marssijärjestys on aina sama: ensin markkinakorot, sitten keskuspankit perässä. Vaikka sieltä mitä mutistaan, kuten tälläkin kertaa.

Saksan kaksivuotinen korko on valmis sukeltamaan

Fedistä jo kyyhkyn kujerrusta

Aivan sama on tilanne Amerikassa. Atlantin takanakin markkinakorot jatkavat laskuaan. USA:n kaksivuotinen alkaa päästä kunnon vauhtiin.

Viikkokuvaajassa asetelma on aivan kuin 2018 lopussa tasan viisi vuotta sitten: kaikki avainindikaattorit kurvaavat kohti kellaria. Tuosta taitteesta korko ehti liki puolittua seuraavaan syksyyn.

Kaksivuotisen viikko-TA on kuin peilikuva viiden vuoden takaa

Korot nousivat koronainflaation piiskaamina poikkeuksellisen nopeasti. Olosuhteet ovat muuttuneet oleellisesti, joten kyyti alas voi äityä samantapaiseksi kuin 2019.

Ja sehän passaa niin kuluttajille, yrityksille kuin osakesijoittajille. Kunhan pitää huolen salkkunsa lataamisesta ajoissa.

Fedin johtokunnan jäsen Christopher Waller toteaakin luottavansa jo talouden jäähtyvän riittävästi tuodakseen inflaation tavoitetasolle ahteen kahteen prosenttiin. Kommentti on merkityksellinen sen tullessa ensimmäisen kerran hänen asemassaan olevalta.

Vielä vähän aika sitten pääjohtaja Jerome Powell antoi jyrkempiä lausuntoja. Mutta kuten moneen kertaan todettu Pörssihaukassa, se kuuluu keskuspankkiirien työnkuvaan tässä kohtaa suhdannetta.

Ei löysää puheillakaan liian aikaisin. Kun se ääneen lausutaan Wallerin tapaan ei rahapolitiikan taite varmasti kurki enää kaukana.

Pidän lyhyen talviloman

Lähden huomenna viikon talvilomalle, joten rutiinit hiukan muuttuvat. Huomenna tulee ostosuosituslista luultavasti ilman kummoisia muutoksia edelliseen, seuraava ilmestyy vasta reilun viikon päästä maanantaina.

Ensi viikolla Pörssihaukka ilmestyy kuitenkin ainakin maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina varastoon tehtyjen juttujen muodossa. Posteihin en vastaa eikä kommentteja julkaista ennen paluutani.

Pörssihaukka käy tarkastamassa Santa Cruzin hintakehityksen. Kuva: Pörssihaukka

Mahdollisista teknisistä ongelmista tulleet viestit tekniikka kyllä lukee ja hoitaa.

Ajankohta lomalle on sikäli sopiva, että kummoista mylläkkää ei markkinoilla tuoksahda hetkeen. Jos ei nyt joku poliittinen ryske sitä aiheuta.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


4 thoughts on "Markkinakorot uppoavat"

  1. Timo Lappeteläinen sanoo:

    Mukavaa lomaa🤗

  2. Matti Hirvonen sanoo:

    Hyvää lomaa Heikki!

Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka