Lähi-itä kuumenee, markkina kylmenee

Mahtaako kaverilla jäädä ikävä, kun Irak häätää Yhdysvallat

Pohjoismaissa pörssit ovat tänään kiinni, mutta avoimilla markkinoilla hermoilu kasvaa voimalla Lähi-idän kuumetessa. VIX lähestyy taas 20 pistettä, vaikka jonkun verran siitä vielä jää. Mutta eivät ole indikaattoritkaan vielä tapissa, joten nousuvaraa riittää.

Tokion Nikkei sukelsi liki kaksi prosenttia, niin myös Euro Stoxx 50 ja Saksan DAX-indeksi. Se koukkasi jo marraskuun alun tasolle. Jenkkifutuurit ovat noin prosentin miinuksella. Öljy nousee.

Eikä teknisen analyysin mukaan pudotus ole vielä tässä. Eli kyllä tästä kunnollinen laskeva keskipitkä trendi syntyy. Ja VIX koukannee sinne 20 pisteen nurkille.

Tätä Pörssihaukka povasi hyvissä ajoin. Markkinoiden toiminta on paljon ennustettavampaa kuin usein väitetään, ja varsinkin eräät taloudelliset oppikunnat.

Irakilaiset polttivat päreensä

Hermoilun niin sanottu fundamentaalinen syy on, että Yhdysvaltojen iranilaisen kenraalin tappaminen Irakin maaperällä on odotetusti nostanut voimakkaita reaktioita. Luultavasti kovempia kuin Yhdysvallat odotti.

Iran ilmoittaa irtoavansa ydinsopimuksesta, jota se on toistaiseksi yhä noudattanut pitääkseen Euroopan ja Kiinan tyytyväisenä, vaikka Yhdysvaltojen pakotteet rassaavat sitä lujaa. Tämä ei yllätä.

Yhdysvallatkin lienee kuitenkin ällistynyt, että Irakissa tehty isku nosti niinkin tulisen vimman sikäläisissä poliitikoissa. Shiiojen hallitsema parlamentti tuomitsi iskun tiukasti ja yksimielisesti.

Irak aikoo häätää Yhdysvaltojen joukot pois maasta. Päätös ei ole vielä muodollisesti varma, koska se vaatii hallituksen siunauksen, mutta tuskin sen toimesta kaatuu.

Reaktiota tuskin oli raapustettu Trumpin pelikirjaan, joka vaikuttaa kaikkiaan enimmäkseen improvisaatiolta. Iskun hinta kapuaa todella kovaksi, jos Irak pysyy kannassaan.

Trump uhkailee puolestaan Irakia

Yhdysvalloilla on Irakissa strategisesti tärkeä ja kallis lentokenttä, jonka maksamista Donald Trump nyt vaatii Irakilta häädön vastatoimena. Tuttuun tapaansa Trump uhkaa Irakin raivoisilla talouspakotteilla, jos Irak ei noudata vaatimusta.

Irania Yhdysvallat uhkaa ilmaiskujen aallolla. Kohteina olisi muun muassa kulttuurisesti arvokkaita rakennuksia, joissa amerikkalaisia aikoinaan pidettiin panttivankeina.

Irakin reaktio sekoittaa aika lailla Yhdysvaltojen Lähi-idän suunnitelmia. Sitä on toki vaikea tietää, miten asiaa hierotaan jatkossa, mutta nopeita ratkaisuja tuskin kannattaa odottaa.

Väkivaltaisuuksien ketjun jatkuminen muodossa tai toisessa on varsin todennäköistä. Ja ainakin jännitteiden pysyvä kiristyminen, sekä Yhdysvaltojen aseman heikentyminen Irakin pysyessä pääpiirteissään linjallaan.

Iran on yksin

Ilkeä ja kroonistuva tilanne. Silti puhtaasti sijoittajan kannalta sitä ei kannata edelleenkään dramatisoida, kuten olen aiemmissa arvioissa todennut. Avoin sota on yhä kaukana – ja vaikka sellainen jossain muodossa tulisi, vaikutukset maailmantalouteen tulisivat pelkästään öljyn hinnan muodossa.

Iran on alueellinen valta, muttei suurvalta. Se on myös hyvin yksinäinen aluevalta, joten konfliktin kiihtyessä sen ainoat tukijat ovat alueen shiiamuslimit.

Arabimaat ovat sen vihollisia, joten öljyntuottajien rinki tekee kaikkensa estääkseen Irania. Jo sen vuoksi ei kannata maalailla synkimpiä skenarioita, vaikka tilanne vakava toki on. Mutta avoimia kysymyksiä riittää.

Kuinka tehokkaasti Iran kykenee estämään öljynkuljetukset Persianlahdelta? Kuinka tehokkaasti Yhdysvallat kykenee Iranin toimet ehkäisemään? Kuinka tehokkaasti muut tuottajat, Saudi-Arabia etunenässä, kykenevät korvaamaan öljyhuollon häiriöt?

Lisää hermoilua, paremmat ostopaikat

Näitä on turha laskeskella, koska kukaan ei voi tietää. Joka tapauksessa öljyn rooli taloudessa ei ole sama kuin ennen. 1970-luvun kaltainen öljykriisi ei ole hitustakaan todennäköinen. Vuosikymmeniä kansainvälistä politiikkaa työkseni seuranneena olen tästä aivan varma.

Joten antaa markkinoiden nyt hermoilla, se oli tilauksessa aika lailla ajoitusta myöten. Osakkeiden ostopaikat lähestyvät vauhdilla.

Jos jotakuta kuitenkin huolestuttaa Lähi-idän tilanne, niin sitten on mielenrauhansa vuoksi parempi valita yhtiöitä, joihin mahdollinen tilanteen eskaloituminen vaikuttaa mahdollisimman vähän.

Sellaisia ovat esimerkiksi kaikki vahvat kotimarkkinayhtiöt, sekä ne yhtiöt, joille öljyn hinnan nousu ei suuria merkkaa. Niitä on kyllä Pörssihaukan valikoimissa riittämiin.

Hyvää viikonalkua! Huomenna jatkuu taseen rooli Pörssihaukan suosituksissa.


2 thoughts on "Lähi-itä kuumenee, markkina kylmenee"

 1. teppo sanoo:

  Jenkit jo vihertää. Taisi jäädä laskeva kp-trendi taas puuttumaan.
  hyvää uutta vuotta kuitenkin heikille!

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Ei luovuteta vielä ensimmäiseen viherrykseen, trendit liikkuvat aaltoina. Kertapudotukset eivät kestä kuin joitakin päiviä, sitten korjataan ylös, kunnes taas tuikataan alas. Näin keskipitkä trendi toimii.

   Vahvassa nousumarkkinassa laskevat trendit voivat olla tosi loivia, mutta kyllä ne 3-5 prosenttia piikistä pohjaan tapaavat olla. Tämä alkoi vasta, joten totuus selviää kahden kolmen viikon sisään.

   Lisää aiheeesta markkinakatsauksissa. Odotan edelleen n 20 pisteen VIX-piikkiä.

   Hyvää uutta vuotta Tepolle ja kaikille vielä kerran!

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka