Inflaatio loiveni jo

Inflaation nälkä laantuu jo ainakin toistaiseksi

Inflaatiopelot ovat ravistelleet sijoittajia, kun koronasta toipuva ja rajusti elvytetty globaalitalous kokee samaan aikaan kysynnän voimakkaan virkistymisen ja edelleen epidemian aiheuttamia tuotantohäiriöitä.

Aika hurjiakin inflaatiopeikkoja heitellään kehään arvovaltaisiltakin ennustajilta, mutta etenkin rahaelvytystä säikähtäneiltä sijoittajilta. Hyperinflaation painajaistakin maalaillaan sijoittajien herkästi kuohuvilla, muttei aina niin asiantuntevilla keskustelupalstoilla.

Toki inflaatiotahti on ollut kovinta sitten finanssikriisistä toipumisen, joskin vertailukohtakin eli koronan hintaromahdus sitä jonkin verran vääristää. Vuosi sitten päälle painoi deflaatio.

Keskuspankit ovat pitäneet inflaatiopiikkiä tilapäisenä, odottaen talouden normalisoitumisen sen tasaavan lähelle niiden normaalia tavoitetta noin kahden prosentin tasoa.

Siltä kehitys näyttää ainakin nyt euroalueen tuoreen hintabarometrin mukaan.

Kesäkuun inflaatio alle prosentin

Inflaatio kiihtyi vuoden takaa kyllä pari prosenttia, mutta kesäkuussa se jo hiukan laantui toukokuusta. Näin lyhyen aikavälin muutokset eivät tietysti paljoa kerro isosta kuvasta, mutta eivät hinnat ainakaan ole suoraan katon läpi ampumassa.

Ja keskeinen tekijä nousussa on energia, joka suhdanteille alttiina kääntyy herkästi toiseenkin suuntaan. Heiluntansa vuoksi energian ja ruuan hinnat laskuista jättävä ydininflaatio jäikin 0,9 prosenttiin.

Se ei ole edes liki kahden prosentin tavoitetta. Joten minkään sortin inflaatiohysteriaan ei näy syytä.

Monet piensijoittajat ovat sille kyllä valitettavan alttiita. Pelottavimmat visiot uppoavat herkästi ilman tehokasta informaatiosuodatinta.

Kulta mutapainii edelleen

Jos inflaatio kiihtyisikin oleellisesti toisin kuin nyt taas vaikuttaa, osakkeille vaihtoehtoiset hyvät sijoituskohteet ovat harvassa. Kulta, perinteinen inflaatiosuoja, on madellut jo vuoden lyhyen ostoriehansa taituttua.

Kurssin taite tuli liki päivälleen Pörssihaukan siitä varoitettua. Siitä sateli monesta suunnasta lokaa ja irvailua, mutta reilusti piikkinsä alla kulta edelleen ryömii.

Eipä naurattane niitä, jotka huuman keskellä kultaa haalivat. Saati jos möivät sitä saadakseen hyviä osakkeitaan.

Niin vain kokemus ja tekninen analyysi hakkasivat taas kerran sekavat fundamenttianalyysit, jotka väittivät kullan raketoivan maailman tappiin. Se kohisi keskustelupalstojen keskeisenä teemana vuosi sitten.

Ainakaan kullan hinta ei puolla kovan inflaation pelkoa

Taloudesta on helppo tehdä rajuja ennusteita ja johtopäätöksiä, ja saada ne kuulostamaankin loogisilta ja väistämättömiltä. Totuus osoittautuu usein ihan muuksi.

Korot asettuivat

Korkomarkkinatkin rauhoittuivat, vaikka niidenkin monet odottivat lähtevän holtittomaan laukkaan. Niin Yhdysvaltojen kuin Saksan pitkät korot asettuivat keväisen ryntäyksen jälkeen.

Voivat ne toki nousta taas. Mutta taas kerran nähtiin, kuinka helppo on tulkita väärin lyhyitä markkinaliikkeitä.

Kun joku trendi lähtee voimalla liikkeelle, olkoon kullan hinta, korkotaso tai osakekurssi, kokematon tulkitsee herkästi sen jatkuvan maailman tappiin. Mutta niin se ei koskaan mene.

Tämä on sijoittajan pidettävä visusti mielessä kaikissa trendeissä. Markkinoiden arviointi vaatii armottomasti kokemusta.

Eikä teollisuusmaissa ole koettu kovaa inflaatiota sitten 70-luvun, jolloin sitä piiskasi dramaattinen poikkeusolo eli öljykriisi. Tilanne on nyt aivan toinen, vaikka ulkoinen shokki meitä nytkin ravistelee.

Rahapolitiikkaa turha hermoilla

Osakesijoittajan ei kannata hötkyillä, kun rahansa on laittanut laadukkaisiin yhtiöihin. Ei juuri minkään takia, mutta varsinkaan inflaatiohysterian.

Aikanaan rahapolitiikka toki kiristyy, mutta se vasta vilahtelee horisontissa. Ja sen tapahtuessakaan ei hyvien osakkeiden omistajana tarvitse hermoilla.

Rahapolitiikan suhdanteet tulevat ja menevät. Hyvät yhtiöt pärjäävät niiden seassa. Osakekurssien ajoittaiset pudotukset eivät osakesalkkua tuhoa.

Ostosuosituslista ja markkinakatsaus perjantaina, vaikka väli edellisiin jää lyhyeksi. Täytyy kuitenkin palata normaaliin rytmiin.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Inflaatio loiveni jo"

  1. Timo Lappeteläinen sanoo:

    Terve Heikki,

    Hyvä kirjoitus jälleen. Olet aivan oikeassa. Mikäli salkussa on hyviä yhtiöitä niin useimmissa tilanteissa kannattaa vain istua käsien päällä, ellei yhtiön liiketoiminnassa sitten tapahdu jotain hyvin poikkeuksellista.

    Yritykset reagoida markkinoiden turbulenssiin, tekemällä muutoksia salkun allokaatioon, johtavat yleensä vain huonompaan tuottoon.

    Indeksipoiminnan nimeen vannovien kuulee useasti puhuvan siitä miten markkinoiden voittaminen on lähes mahdotonta. Hyvin vaikeaahan se tietysti on, mutta ei mahdotonta.

    Itse uskon, että monissa tutkimuksissa, joissa keskimääräisen sijoittajan todetaan häviävän indeksille, ei ole eroteltu niitä sijoittajia, joilla hermo kestää turbulenssissa. Keskimääräinen sijoittajan taas ostaa kalliilla ja myy halvalla.

    Koronakriisi oli tästä hyvä esimerkki, jos meni paniikissa myymään laskussa ja paluu markkinoille viivästyi niin, että missasi osan noususta, kuten useasti käy, oli tuloksena massiiviset tappiot. Jos taas ei tehnyt mitään niin kaikki kääntyi parhain päin.

    Olisi kiva kuulla miten oma salkkusi on kehittynyt ja pärjännyt indeksille. Oletukseni on että olet hyvinkin saattanut voittaa indeksin.

    Ymmärrän tietysti mikäli haluat pitää menestykseksi itselläsi.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos Timo perusteellisesta ja hyvin argumentoidusta kommentista!

      Olen aivan samaa mieltä joka kohdasta. Useimpien sijoittajien heikkoa tulosta selittää aktiivinen ja väärin tehty salkun vekslaaminen. Kriiseissä se korostuu.

      Toki aktiivinenkin kaupankäynti voi kannattaa, se on pelipaperien tavoite, mutta laji on todella vaikea kovalla kokemuksellakin ja isolla työllä. Holdaaminen on lastenleikkiä siihen nähden, kunhan vain ostot osuvat koko lailla hyvin.

      Salkkujani on pari Nordnetin Sharevillessa esillä nimillä Pörssihaukka 1 ja Pörssihaukka 2. Ne eivät tosin jostain teknisestä syystä aina anna kaikkea informaatiota.

      Voin joskus perata salkkujani, periaatteessahan haluaisin niistä julkisia sivuston takia, mutta siinä on hankaluuksiaan. Voin kuitenkin tehdä sitä kuvakaappauksella jne. Mitään salaamisen tarvetta minulla ei ole muuta kuin summien osalta, mutta sijoituskursseillani auon nekin kaikille.

      Minulla on useampi salkku osin historiallisista syistä ja siksikin, että olen panostanut viime vuosina Degiroon. Se salkku ei ole kovin vanha. Tuotot ovat olleet kyllä hyvät.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka