Markkinakatsaus: Axfood kiitää

Axfoodin kannattavuuden yksi elementti on kustannustehokas automatisaatio

Vajaassa viikossa ei suurta draamaa kehkeytynyt etenkään Euroopan puolella. Eniten ilahduttaa ruokakauppakonserni Axfoodin edelleen vahva ralli jo päälle 240 kruunun.

Axfood sai lukemattomia osta-suosituksia pyöriessään talvella 200 kruunun alapuolella useita viikkoja. Jankutin varmaan kyllästymiseen asti yhtiön luotettavuutta, kannattavuutta ja tasaista kasvua.

Markkinoiden perusteella se ei kenties siltä näyttänyt tuossa kohtaa. Mutta jälleen kerran sijoittajien mieliala ennen pitkää kääntyi.

Rakettimaista ei näin konservatiivisen sijoituskohteen meno koskaan ole, mutta hitaamminkin ehtii. Talven pohjista nousua kertyy jo 30 prosenttia, rapeat osingot päälle.

25% vuosituotto

Pörssihaukan auetessa ensimmäisiin varman päälle -ryhmän osakkeisiin kuulunut Axfood maksoi 170 kruunua. Sieltä on koossa jo päälle 50 prosentin voitto osinkojen kanssa.

Niitä kertyy kolmelta vuodelta 21,75 kruunua, toistakymmentä prosenttia tuolloisesta hinnasta. Osingot herkästi unohtuvat tuottoja laskettaessa.

Ei huimaa, kuitenkin radikaalisti osakkeiden noin seitsemän prosentin keskituottoa parempaa. Jos osake takoisi samaa 25% vuosituottoa säännöllisesti, se kolminkertaistaisi pääoman viiden vuoden välein.

10 vuodessa liki kymmenkertaistaisi. 20 vuodessa liki satakertaistaisi.

Harva osake moiseen kykenee pitkässä juoksussa. Muttei Axfood siitä ainakaan kauas jää.

Osinko vivuttaa merkittävästi

20 vuotta sitten osake maksoi reilun kymmenen kruunua, nyt noin 20 kertaa enemmän. Kurssivoitto ei kuitenkaan kerro kuin osan tuotosta vahvassa osinkoyhtiössä – joiden eturiviin Axfood asettuu.

Osinkojen uudelleen sijoittaminen eli korkoa korolle kohentaa tuottoa ratkaisevasti. Olen perannut aihetta laajasti kyseisessä juttusarjassa.

Axfood maksoi osinkoa 20 vuotta sitten 0,65 kruunua, nyt jo yli seitsemän. Vankka vipu, kun osinkotuotto on tällä liki kroonisesti kohtuuhintaisella osakkeella aina luokkaa 3-5 prosenttia.

Mahtava osinkoputki siivittää Axfoodin tuottoa

Yhden vuoden osinkotuotto kattaa nyt jo yli 50% osakkeen hinnasta 20 vuotta sitten – ilman korkoa korolle tekijää. Se huomioiden vuotuinen osinkotuotto ylittäisi jo kirkkaasti alkuperäisen sijoituspääoman.

Kymmenen tuhannen euron sijoitus Axfoodiin vuosituhannen taitteessa takaisi jo yli tuhannen euron osinkotulon – kuukaudessa. Ansionlisää kerrakseen. Parinkymmenen tuhannen sijoituksella olisi jo taloudellisesti vapaa, ainakin kohtuullisella kulutustasolla.

Ja olematon riski

Viimeisen kymmenen vuoden aikanakin Axfood hakkaa mennen tullen keskimääräiset tuotot.

Osakekurssin yli viisinkertaistuminen muhkealla osinkovivulla ylittää hurjastikin vaikkapa Warren Buffettin Berkshire Hathawayn sinänsä vaikuttavan tuoton.

Vuonna 2000 listautumisen jälkeen Axfood hakkaa mennen tullen myös Nasdaq-indeksin. Se toki oli tuolloin pahassa kuplassa.

Mutta se juuri korostaa, miksi kannattaa suosia edullisia laatuyhtiöitä, ei tolkuttoman hintaista hypeä. Pärjäät varmasti hyvin ja vähin huolin.

Axfood takoo huipputulosta olemattomalla riskillä. Se on valtava plussa sijoittamisessa.

Hyvä tuotto ei vaadi riskiä

Vaikka yleisen väitteen mukaan hyvät sijoitukset vaativat ison riskin. Se on pötyä.

Axfoodia matalariskisempää yhtiötä saa haravoida täikammalla. Sen puskurit ovat joka suuntaan ruostumatonta terästä.

Tuotto-odotus jatkaa yhtä vankkana kuin tähänkin asti. Sille ei näy mitään estettä.

Monista kilpailuaseista yksi on, että Axfood panostaa tuottavuuteen muun muassa teknologiaa tehokkaasti hyödyntämällä. Nettikaupassakin se on edelläkävijöitä Ruotsissa.

Tuoreiden yrityskauppojen myötä Axfoodin markkina-asema ja kasvupotentiaali vain vahvistuvat. Hyvä yhtiö ei tarvitse ihmeitä, timanttinen ydinliiketoimintansa hallinta riittää.

Teknisesti lämmin, muttei sen väliä

Teknisesti Axfood käy jo aika lämpimänä eli korjausliike ennen pitkää edessä. Mutta klassisen holdausosakkeen kanssa sitä on turha tuskailla.

Ja ralli voi yllättää kestollaan. 2015 vastaavasta teknisestä asetelmasta kurssi tuplaantui vuodessa.

Pitkät indikaattorit eivät ole vielä likikään ylikuumentunutta. Nousu voi silti taittua, mutta TA:n puolesta se voi jatkua yhä kuukausia.

Axfoodin pitkillä indikaattoreilla riittää yhä matkaa ylikuumentumiseen

Tämä ei missään tapauksessa ole lupaus tai houkutin ladata osaketta lisää tässä kohtaa. Axfoodilla on nyt odota-suositus, jo siksi, että sitä sai alennuksesta vasta muutama kuukausi sitten.

Näin Pörssihaukan suositukset toimivat: osta halvalla saadaksesi ylituottoa. Muulloin odota.

Mutta en suosittele Axfoodilla välivoiton lunastustakaan. Sijoittajan katkerimpia virheitä on myydä huippuosake liian aikaisin varmistaakseen voittonsa.

Ja etenkin sijoitus, jonka kanssa voi hermoilun unohtaa. Axfood on viimeisen päälle osta ja unohda -osake.

Valmet ja Neles kimppaan

Viikon uutinen on Valmetin ja Nelesin fuusioituminen – lopulta. Taistelu Alfa Lavallin kanssa venttiilivalmistajasta päättyi siis Valmetin voittoon.

Neles pomppasi, jo kuukausia tulikuumana käynyt Valmet taas nakkasi alas – onneksi. Toivon mukaan se putoaa nyt huolten ajamana houkuttelevalle hintatasolle, kuten olen kädet ristissä odottanut.

Markkinat pitävät kauppaa Nelesille edullisemmaksi. Miten vain, huoleen en näe syytä pätkän vertaa. Ei Valmet turhaan kauppaa jahdannut. Ja Neles sitä hyväksynyt.

Valmet pysyy huippuyhtiönä. Käyn aihetta läpi tuonnempana.

Kindred lupaavilla ostoksilla

Kindred oli jo saamassa osta-suosituksen pudottuaan taas houkuttelevaksi, mutta osake kiskaisi ylös yhtiön ilmoitettua ostavansa kokonaan osaomistamansa kasinopelialustoja tuottavan Relax Gamingin.

Osaltaan suomalaistaustainen Relax on lupaava kasvuyhtiö, joka tekee yhteistyötä isojen peliyhtiöiden kanssa, muun muassa Veikkauksen. Kindred vahvistaa asemaansa rahapelisektorilla.

Toivottavasti into laantuu vielä sen verran, että osake palaa lähtötason tuntumaan. Vaikka kurssi on noussut raivoisasti syksystä, Kindredin näkymillä osake ei ole kallis.

Fortum ylikuumentunut

Dedicaren nousupiikki muutama viikko sitten laantui, tänään iski uusi yritys. Saa nähdä joko loikkaa, kesä on siihen toki kiperä sesonki.

Mutta ennen pitkää pitäisi onnistua – ellei yhtiö ole taantumassa. En usko, nyt kun se on isolta osalta ongelmansa ratkaissut.

Fortumin suositukseksi vaihtui nyt ylikuumentunut, kuten joku viikko sitten ounastelin. Osake oli kihissyt kuukausitasolla jo jonkin aikaa.

Nyt viikkoindikaattorit alkavat pudota samaan aikaan kun kurssi tahkoaa jo paikallaan. Klassiset korjausliikkeen oireet.

Käsittelen Fortumia ensi viikolla omassa jutussaan valottaakseni teknistä luentaa hiukan perusteellisemmin. Näin etenkin uusien tilaajien ja koeasiakkaiden vuoksi.

Hyvää helteistä viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2022 © Pörssihaukka