Fed: elvytyksellä ei rajaa

dollars

Yhdysvaltojen keskuspankki työntää dollareita talouteen vaikka rajattomasti

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed toimii kuten jo finanssikriisissä, joskin se kasvattaa arsenaalia tuolloisesta. Fed sitoutui maanantaina tekemään käytännössä kaiken tarvittavan estääkseen taloutta romahtamasta.

Jo valmiiksi valtava elvytyspaketti laajeni yhä. Fed ostaa yritysten, valtion ja kuntien sekä muiden yhteisöjen liikkeeseen laskemia lainoja – kaikkea mahdollista opinto- ja kulutusluotoista alkaen.

Ylärajaa operaatiolla ei ole. Näin kiivasta ja nopeaa ei reagointi ei ollut edes 2008.

Koska kukaan ei ole varma siitä, kuinka paha ja pitkä pandemiasta tulee, sijoittajat ovat varovaisia ostaessaan joukkovelkakirjalainoja. Fed yrittää saada markkinat toimimaan uudelleen.

Fed laski jo aiemmin viitekoronsa nollaan. Mutta sekään ei auta, jos kukaan ei lainaa rahaa tai jos lainoista vaaditaan valtavaa preemiota.

Mitä ikinä tilanne vaatiikaan

Fedin toimet keskittyvät yrityksiin, jotka ovat pohjimmiltaan terveitä, mutta vaarassa rahoitusmarkkinoiden jäätymisen vuoksi. Ne voivat selviytyä, jos voivat lainata kulujensa kattamiseen.

Luottojen korko on nolla ja maksuaika sellainen, että se vähentäisi mahdollisimman paljon tarpeettomia konkursseja. Käteiskriisin ehkäisy onkin nyt ensiarvoisen tärkeää kuten finanssikriisissä.

Tätä tavoittelevat nyt kaikki hätätoimet ympäri maailman. Fed oli finanssikriisissä hätätoimissa erityisen tehokas, joten siltä osin maailman suurin talous on hyvissä käsissä nyt pahimman myrskyn silmään jouduttuaan.

Fed teki selväksi, että toimet ovat riittäviä, mitä ikinä se sitten vaatiikaan. Samoilla sanoilla EKP:n pääjohtaja Mario Draghi aloitti euron pelastusoperaation vajaa kymmenen vuotta sitten – ja onnistui siinä. Sekä Euroopan talouden elvyttämisessä.

Setelikoneet laulavat

Eli setelikoneet laulavat taas laakerit hehkuen – noin kuvaannollisesti, digitaalistahan raha etupäässä tänään on. Joka tapauksessa sitä pumpataan talouteen niin isolla kanuunalla kuin tarve vaatii.

1930-luvun deflatorista lamaa konkurssiaaltoineen ei päästetä toistumaan, vaikka rankka taantuma on poikkeusolojen mukana tiedossa.

Saksakin luopuu raha- ja finanssipoliittisesta konservatismistaan. Se ylittää nyt perustuslaillisen velkarajansa elvyttäessään massiivisesti. Kaikki pannaan nyt likoon.

Yhdysvaltojen kaksinapainen valtajärjestelmä osoittaa taas ikävä kyllä heikkoutensa, kun pääpuolueet riitelevät kahden tuhannen miljardin elvytyspaketin kohdentumisesta. Kaipa hekin ratkaisun löytävät, koska kuumeisemmaksi ei tarve voi tulla.

Yhdysvallat on ilmeisesti seuraava epidemian kiihtymisen keskus. Poikkeustila syvenee sielläkin.

Kiinassa helpottaa jo

Tässä kohtaa täytyy kyllä olla ylpeä Suomesta ja yhteiskunnallisesta kulttuuristamme. Suuressa hädässä päättäjät eivät hämmennä tilannetta turhalla riitelyllä, vaikka poliittiset näkemykset eivät kriiseissäkään katoa.

Karmeahan tilanne on, mutta näin massiivista talouden tehohoitoa emme ole koskaan vielä nähneet. Kuuri tehosi finanssikriisissä, joten sen suhteen ennuste on positiivinen – kunhan epidemia saadaan kuriin.

Piristävät uutiset ovat tarpeen. Tässä muutama vahva sellainen.

Epidemian alkukeskuksessa Hubein maakunnassa liikkumisrajoitukset helpottavat huomisesta alkaen. Ja muualla Kiinassa avataan elokuvateattereita.

Pörssit virkistyvät vaihteeksi voimalla elvytyspakettien palauttaessa luottamusta. Näin tapahtui finanssikriisissäkin – mutta siitä enemmän erillisissä jutuissa.

Terveyttä ja varovaisuutta!


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka