Osakesijoittamisessa – kuten kaikessa sijoittamisessa – on kahta riskiä: yhtiö- ja markkinariski. Näinä dramaattisina aikoina molemmat ovat korkeimmillaan, joten riskinhallinnan merkitys korostuu erityisellä tavalla.
Mahdollisuudetkin ovat toki poikkeukselliset, koska vahvimpienkin yhtiöiden osakekurssit ovat sukeltaneet historiallisessa mitassa. Mutta kurssiromahdus ei sinänsä todista yhtiön olevan halpa.
Se voi olla edelleen pahimmillaan hyvin kallis varsinkin, jos yhtiö on ollut jo ennen kriisiä huterassa kunnossa. Sellaisista ei ole pula varsinkaan nyt.
Riskinhallintaan on onneksi välineet.
Markkinariskiä eli kurssien sukellusta ei tällaisina aikoina vältä mikään yhtiö. Harva myöskään niiden takana olevia taloudellisia heikennyksiä.
Odotusarvo on kuitenkin näissäkin oloissa, että ne eivät kestä kauan kriisikestävyytensä todistaneilla yhtiöillä. Kaikkien kohdalla näin ei ole.
Yhtiöriski tarkoittaa sortumista huonoihin yhtiöihin. Varsinkin kriiseissä, jollaiseen olemme törmänneet historiallisessa mitassa, taloudeltaan heikot yhtiöt ovat todellisessa vaarassa.
Vahvatkin yhtiöt horjahtelevat, mutta niiden selviytymiskyky on toista luokkaa. Mutta poikkeusoloihin sisältyy aina vaikeasti arvioitavia yllätyksiä jopa historialtaan vakuuttavimmille yhtiöille.
Jo sen vuoksi jokaiselle osakepoimijalle tulee virheitä. Näin on käynyt historian parhaalle sijoittajalle Warren Buffettillekin. Siksi osakesijoittamisen tärkein riskinhallinnan keino on hajautus.
Kun salkussa on riittävästi osakelajeja eli yksittäisiä yhtiöitä turvallisilla painotuksilla, väärien valintojen riski kaventuu ratkaisevasti.
Toisaalta se myös vahvistaa myönteisten yllätysten mahdollisuutta. Niitä on ainakin kurssikehityksen osalta edessä, vallankin joidenkin vuosien perspektiivissä.
Monet rahoitusteoreetikot pitävät ihanteellisena hajautuksen määränä tusinaa yhtiötä. Oma suositukseni on aina ollut vähintään 15 yhtiötä.
Hajautuksella ei ole ylärajaa. Sitä rajoittavat vain kaupankäyntikustannukset, jotka piensijoittajalle ovat toki aito ongelma, joskin myös välittäjästä riippuen. Parempi kuitenkin maksaa vähän enemmän kuin ottaa turhaa riskiä.
Hajautuksen tulee kohdistua eri toimialoihin ja mieluusti talousalueisiin. Kokonaiset toimialat voivat ajautua vaikeuksiin, joiden keston ja syvyyden mittaa voi vain arvailla huolimatta maksimaalisista pelastustoimista.
Näin oli finanssikriisissäkin. Sitä ei pidä vähätellä, vaikka elvytyskin on vertaansa vailla.
Huonoja uutisia on varmasti edessä riittämiin lähikuukausina. Tulokset heikkenevät, osinkoja on reivattava jo ehdotettuja osinkoja myöten. Kaikkia yhtiöitä se ei koske, monia kuitenkin.
Poikkeusolot vaativat tavallista suurempaa kärsivällisyyttä. Riittävä hajautus on siihen oleellinen väline myös psykologisesti.
Mitä kapeampi salkku, sen pelottavampia ja myös todellisempia ovat yksittäisiin yhtiöihin kohdistuvat riskit. Ja sen kovempi henkinen paine omistajalla.
Hermojen hallinta on sijoittamisen avaintekijöitä muun riskinhallinnan ohella. Markkina-arvojen heilahdukset ovat tyrmääviä.
Sen kanssa on nyt pärjättävä aikansa. Ilman kattavaa hajautusta se ei varmasti ole helppoa.
Mahdollisuudetkin ovat nyt toki poikkeukselliset, koska monet osakkeet ovat pitkän aikavälin perspektiivissä rajussa alennusmyynnissä. Tarpeetonta riskinottoa on silti syytä välttää.
Taloudellisti heikkojen yhtiöiden osakekurssien romahdus ei sinänsä tarkoita, että ne olisivat halpoja. Osakekurssin lopullinen päätepiste voi olla nolla.
Vaikkapa valmiiksi vaikeuksissa olleen Stockmanin tulevaisuus on täysin auki. Yhtiöiden pelastaminen hätäpakettien avulla ei vielä tarkoita, että omistajat pelastuvat.
Pörssihaukan suositusyhtiöt ovat lähtökohtaisesti aina vahvoja ja vaikeat ajat läpäisseitä. Pääosin ne ovat myös kohtalaisen tai hyvin suuria yhtiöitä, joiden säilyminen on myös keskuspankkien ja hallitusten poikkeustoimien tavoite. Tällaisten yhtiöiden vaikeudet ovat pääosin tilapäisiä, mutta hajautuksesta ei silti pidä tinkiä.
Toisaalta elvytyspakettien nostaman historiallinen kurssiralli muistutti, että olot voivat muuttua nopeasti. Se on hätätoimien tavoite. Ja kriisien jälkeiset elpymisetkin ovat olleet perinteisesti kiivaita.
Markkinariskiin auttaa kuitenkin varmasti vain aika, jos yhtiö pysyy kunnossa. Pikavoittojakin on toki tarjolla varsinkin myrskyjen keskellä, mutta niiden perässä juokseminen on vaarallista.
Sijoittaminen on maratonia. Pörssihaukan suosittelema minimiaika osakesijoituksille on kolme vuotta juuri pörssiromahdusten vuoksi. Viisi vuotta ja sitä pidempi sijoitusaika poistaa markkinariskin hyvin hajautetussa salkussa.
Markkina-arvioita ja osakesuosituslistan päivitys viimeistään perjantaina.
Terveyttä ja varovaisuutta!