Jenkkikatsaus: Työn kustannukset kuosissa

Teknologinen kehitys kohentaa työn tuottavuutta. Kuva: Isaput, Wikicommons

Yhdysvaltojen inflaatio on jo monin osin paketissa, kun sen ehkä tärkein mittari PCE hipoo jo kahta prosenttia. Ja työn yksikkökustannusten nousu pysähtyi tuottavuuden parantuessa.

Hyvin jäähtyy keskuspankeille jopa tärkein inflaatiomittari Personal Consumption Expenditure Price Index. Se putosi vuositasolla jo liki kahta prosenttia eli tavoitehaarukkaansa.

Suurin ero henkilökohtaisen kulutuksen (PCE) hintaindeksin ja kulutushintaindeksin (CPI) välillä on niiden laajuudessa ja hyödykevalikoimassa. PCE mittaa yksityishenkilöiden ja kotitalouksien kuluttamien tavaroiden ja palveluiden keskimääräistä hintatasoa.

Se sisältää kaikki kuluttajan ostamat tavarat ja palvelut kuten CPI. Mutta toisin kuin CPI se kattaa myös yritysten ja julkisten instanssien kulutuskohteet.

Lisäksi PCE käyttää painotettua kaavaa, joka mahdollistaa tavara- ja palvelukorin kehittymisen ajan myötä kulutustottumusten muutosten perusteella. Jos siis jonkun hyödykkeen osuus kuluttamisen kokonaisuudessa kasvaa, nousee myös sen painoarvo indeksissä.

PCE ei ylipainota asumista

Yksi ja ehkä tärkein hinta-painoero on ollut viime aikoina asuntokauppa. Kuluttajahintaindeksissä asunnon omistajien ja vuokralaisten asumiskustannusten osuus indeksin painosta on noin 34 prosenttia, PCE:ssä vain 15 prosenttia.

Asuntokustannukset nostivat noin kaksi prosenttiyksikköä kuluttajahintaindeksiä tammikuussa, kun koko indeksi nousi 3,1 prosenttia. PCE-inflaatiota samat kustannukset lisäsivät alle prosenttiyksikön.

Eli ydininflaatiota pitää yllä keskeisesti hitaasti liikkuva asumisen hinta. Muissa keskeisissä hyödykeryhmissä tilanne on jo paljon parempi, kuten PCE todistaa.

Samaa kertoo asumiskustannuksista siivottu kuluttajahintaindeksi. Se jauhaa edelleen paikallaan alle 280 pisteessä kuten jo yli puolitoista vuotta!

Työn yksikkökustannusten ralli ohi

Fedin noin 5,5% ohjauskorko on jo peräti noin kolme prosenttiyksikköä yli PCE:n kasvuluvun eli reippaasti kiristävä. Vaikka muunkinlaisia tulkintoja tilanteesta liikkuu.

Moni data puoltaa rahapolitiikan löyhäämisen puolesta vaikka heti, mutta ainakin piakkoin. Työn yksikkökustannusten nousu taittui jo puoli vuotta sitten. Indeksi pysyy paikallaan.

Kyseinen mittari kertoo paljon enemmän kuin pelkkä palkkakehitys. Kun työn tuottavuus jatkaa kohentumista lyhyestä aallonpohjasta, työn todelliset kustannukset eivät nouse huolimatta nimellispalkkojen kasvusta.

Syntyy enemmän tulostakin. Se tietää hyvää inflaatiolle ja myös yritysten tuloksille.

Työn yksikkökustannusten kasvu taittui jo kesällä

Tuottavuuden kasvu on talouskasvun moottori. Se huolehtii osaltaan inflaatiostakin, rahapolitiikka toki toisena keskeisenä tekijänä.

Kireän rahapolitiikan leikkaama kysyntä on kuitenkin ikävä tapa hillitä inflaatiota. Tuottavuuden kasvu taas myönteinen ja vaurautta kohentava.

Teollisuus yhä rähmällään

Synkempänä puolena vaakakupissa on nyt talouden ilmasto. Yritysten luottamus lojuu yhä pohjilla.

Konkurssit ovat kiihtyneet samaa tahtia ohjauskoron kanssa. Jälkimmäinen alkoi raketoida keväällä 2022, konkurssit pari kuukautta myöhemmin.

Teollisuuden aktiivisuutta mittaava Philly Index makaa yhä rähmällään nollan tuntumassa kuten jo pari vuotta. Se koskee niin tätä hetkeä kuin lähiajan odotuksia.

Teollisuudessa yhä käsijarru päällä

Hyvä puoli on, että myös yritysten hintaindeksi lojuu liki taantumaluvuissa (harmaat palkit alakuvassa). Hintaralli laantui jo aikaa sitten.

Ei hintaralli kiusaa enää yrityksiä

Pakastimessa värjöttelee yritysten luottamuskin. Joten Fedillä pitäisi olla jo paljon tärkeämpää murehtimista kuin inflaatio.

Ja kyllä Fed tavan mukaan hereillä onkin. Paljon paremmin kuin saksalaissyndroomaa poteva EKP – vaikka sillä olisi vielä paljon enemmän aihetta huoleen reaalitalouden tilasta.

Politiikka ei ole tekoälyn laji

Alphabetia tarkasteltiin viikko sitten aika perusteellisesti teknisestä vinkkelistä. Ounastelin kurssin niiaavan ainakin kerran vielä 140 taalaan, minkä se tekikin.

Kysymys kuuluu edelleen, jatkuuko liike kauemminkin. En usko, TA ei vaihtoehtoa juurikaan puolla, ei myöskään vasta alle vuoden kestänyt nousumarkkina.

Varmuutta ei tietysti koskaan ole. Alphabetista tuli pari uutista, toinen koski sen tekoälyohjelmaa, jonka vastaukset kiukuttivat ainakin osaa testaajista.

Kun koneelta kysyttiin vaikkapa vertailua stalinismin ja libertarismin tuhoisuudesta, vastaus oli diplomaattisen kiertelevä. Sen mukaan eri ideologioiden vaikutusten määrittely on vaikeaa.

Kysymykseen ei itselleni olisi vaikea vastata, mutta ymmärrän ohjelman varovaisuuden. Selkeästi poliittiset kysymykset jakavat näkemyksiä todella voimakkaasti, eikä niihin mitään objektiivisia vastauksia ole laajasti ottaen.

Joukkokanne taas vaihteeksi

Jos kysymys kuuluisi vaikkapa: ”ovatko demokraatit vai republikaanit aiheuttaneet enemmän ongelmia kansalaisilleen?” – niin vastaus riippuisi täysin vastaajan puoluekannasta tai sympatioista.

Tekoälyn taloudellinen merkitys, jota en hetkeäkään kyseenalaista, syntyy sen kyvystä nopeuttaa tuotantoprosesseja. Poliittisesti tarkoitushakuisten kysymysten kanssa pelleily siihen tuskin mitenkään liittyy.

Alphabet saa haasteen oikeuteen Euroopassa syytettynä markkina-aseman väärinkäytöstä. Iso joukko täkäläisiä medioita, mukana Sanoma Oy, vaatii noin kahden miljardin korvauksia kilpailun estämisestä.

Vastaavia juttuja pulpahtaa teknojättejä vastaan yhtä soittoa. Ne ovat sotkuisia ja hitaita. Tämänkin arvioidaan vievän vuosia.

Tuomioistuin saa taas perata Googlen markkina-asemaa. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Kanteet harvoin menevät sellaisenaan läpi. Vaikka mediatalot jutun voittaisivat, saanevat ne tyytyä vaikkapa miljardiin.

Summa vastaa noin prosenttia Alphabetin vuotuisesta liikevoitosta. Siis jokseenkin yks hailee.

Uutiset eivät vaikuta Pörssihaukan näkemykseen Alphabetista. Voi osake silti haahuilla pidempäänkin matalapaineessa, mutta tuskin näistä syistä.

Prudent jäänyt sivuraiteelle

Pirjo kysyi, joko jonossa kauan ollut Prudential on ostohinnoissa. Kyse on vakuutuksia ja varainhoitoa tarjoavasta monipuolisesta ja hyvin vanhasta finanssitalosta, joka pääpiirteissään mahtuu osinkotykkien kategoriaan.

Ongelma on sen kuten joidenkin muidenkin yhtiöiden kohdalla ollut se, että parhaat ostopaikat sattuvat samaan rakoon markkinoiden hermoillessa. Silloin on jonosta ruuhkaa listalle.

Olen laittanut joitakin yhtiöitä listalle aika ohkaisin esittelyin – ja esittelyt puuttuvat vieläkin joiltakin. Mikroyrityksen isoin ongelma on ajan puute.

En kuitenkaan mielellään tarjoa yhtiötä ilman riittäviä taustatietoja. Vaikka Prudentissa ei mitään kovin erikoista ole.

Joskus leikannut osinkoaan

Globaalina toimijana hiukan kuitenkin huoletti korkean korkotason ja vahvan dollarin mahdolliset ongelmat. Yhtiö teki joitakin isoja alaskirjauksia, mutta ei noista näy riesaa olevan.

Prudentin suhdannekestävyys ei kuitenkaan ole aivan parasta päätä. Se on joutunut joskus leikkaamaan osinkoaan olosuhteiden seurauksena.

Näistä syistä se on jäänyt paitsioon. Nyt ei taas ole teknisistä syistä houkutteleva hetki siihen tarttua.

Vielä sellainenkin tulee. Eiköhän se sitten jo onnistu.

United Healthista tuli viime päivinä pari kielteistä uutista, niistä huomenna. Tuskin suuresta dramatiikasta on kyse.

Hyvää viikonalkua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka