Tulossatoa: Valmet pilkkaa pessimistejä

Markkinoiden sekoilun parhaita herkkuja: Valmetia sai syksyllä 20 eurolla

Hyvät yhtiöt pärjäävät kohtalaisesti laihoinakin aikoina, joskus yllättävänkin hyvin. Tästä tarjoaa paraatitapauksen konepajojemme maalitykiksi noussut Valmet, jonka tulos vielä Q3 kärsi kustannuksista.

Pörssihaukka on aina korostanut viime syksynä pörssissä kanveesiin poljetun yhtiön suhdannekestävyyttä ja pitkän aikavälin odotuksia, joita osakekurssi ei heijastanut pätkääkään. Kuitti pessimisteille tuli jo Q4.

Pörssihaukan luotto Valmetiin ei horjunut suhdanteen pehmetessäkään. Kyllä raportti silti yllättää käänteen vauhdilla.

Liikevaihto kasvoi kvartaalilla +28% – olosuhteisiin, yleiseen apatiaan ja kurssiromahdukseen nähden räjähdysmäisesti. Etenkin palveluiden kysyntä roihusi +22 prosentilla.

Ennätyksiä vähän joka rivillä

Kaikki liiketoiminnat kyllä kasvoivat, kova saavutus. Ja kirsikaksi kakkuun syksyllä hiukan tahmaillut tilauskanta veti kuin siima +27 prosentilla.

Joissakin toiminnoissa inflaatio yhä vaivasi, mihin nähden liikevoittomarginaalin lievälle kohennukselle 12,7 prosenttiin (12,2%) täytyy nostaa hattua. Näin äkkiä tilanteet voivat kääntyä syklisillä.

Kertaeristä siivottu osakekohtainen tulos hypähti +13% 0,80 euroon (0,67), kirkkaasti uusi kvartaaliennätys. Sitä on myös koko vuoden vertailukelpoinen eps 2,37 euroa.

Lukuja ei äkkipäätä olisi arvannut syksyllä, kun sijoittajat hakkasivat osaketta myyntilaitaan jopa 20 eurolla. En tällaista räiskettä itsekään osannut odottaa, vaikka osaketta pidin mahtitarjouksena.

Osinko 1,30 euroa nousee taas (1,20) kuvaten, miten lyhytjänteistä osakkeiden hinnoittelu voi olla. Markkinan pohjasta ostettuna osinkotuotoksi tulee 6,5% osinkoaan ripeästi kasvattavalla kasvuyhtiöllä.

Kiinassa kysyntä roihuaa jo

Valmet tuplasi liikevaihtonsa kymmenessä vuodessa. Ja niin ällistyttävää kuin se on, pörssiromahdusvuonna 2022 se loikkasi +29%!

Saattaa edessä odottaa vaikeuksia ainakin joissakin segmenteissä. Metsäteollisuus vasta antoi ensimmäiset kunnon laskusuhdanteen merkit.

Mutta Valmet kyntää monella sektorilla. Kiinan koronasulkujen avaaminen voi yhä virkistää kysyntää – joka siellä räjähti jo liki nelinkertaiseksi Q4!

Tuo detalji kertoo aika lailla Kiinan avautumisen roolista yleisemminkin. Koronasulut ovat painaneet taloutta raskaasti.

Ja ne vasta äsken avattiin. Se heijastunee Kiinan ulkopuolellekin verkostoituneessa maailmantaloudessa.

Kiinan paluu arkeen tuo kovaa buustia moneen suuntaan

Inflaatiota Kiinan elpyminen saattaa osin vahvistaa, mutta tuotantoketjujen elpyminen sitä leikkaa. Joka tapauksessa Kiinan olojen normalisoituminen hyödyttää laajasti ottaen kaikkien taloutta.

Pörssihaukalla vahva osta markkinan pohjassa

Valmet on ainakin iskussa. Tilauskanta kantaa lyhyen ajan hetteikköjen yli. Yhtiö odottaakin liikevaihtonsa ja tuloksensa kasvavan 2023.

Kun inflaatiokin helpottaa ja rahoitusolot ovat kohentuneet huolimatta korkeista koroista, ei Valmetilta voi odottaa kuin entisen tapaista jatkoa mahdollisista pikku kuopista huolimatta. Se on teollisuutemme ja koko Hesan pörssin helmiä.

Ja kaiken kukkuraksi kroonisesti aliarvostettu, varsinkin joissakin markkinaoloissa. Mutta pahan hintainen se ei olisi ollut edes ennen rojahdusta tehneessä piikissään 37 eurossa.

2022 tuloksella sille sai P/E:n 15 ja liki 4% osingon. Ja silti kurssi sukelsi liki 50%!

Heikko kvartaali oli toki edessä. Silti lyhytnäköinen markkina ampui harvinaisen karkeasti yli.

Valmetin pitkät trendit eivät perustelleet myyntipaniikkia hitustakaan. Ne jatkoivat entisessä hienossa kuosissa.

Jo liikevaihto- ja osinkokehitys kertoo Valmetin laadun

Pörssihaukka hehkutti Valmetin alennusmyyntiä syyskuun lopussa ja sillä oli vahva osta. Kurssi pohjasi edellisenä päivänä kuten tänään tiedämme jokseenkin satavarmasti, samoina päivinä käytännössä kaikki indeksit.

Paniikeissa tarjouksia piisaa

Pörssihaukassa oli tuona viikkona osta-suositus pinolla muitakin halpoja osakkeita. Valtsu osoittautui supertarjoukseksi. Samaa luokkaa olivat Gilead, Omnicom, Scanfil ja Latour.

Hyvin kyllä tiesi taas iso raha Valtsun suunnan kääntymisen: osake kiisi neljässä kuukaudessa noin +60%. Ei sen raportteja tarvitse odotella.

Sen vuoksi Pörssihaukka hakee kaupankäynnin raot teknisellä analyysilla eikä uutisten perässä. Niiden tullessa juna on pääosin mennyt jo.

Kuten Valmetkin taas kerran todistaa. Osariralli kiskaisi kurssia vielä liki +10%, mutta nyt se jo jäähtyy. Raporttireagoijat ovat markkinoiden luusereita.

Ei Valmet vieläkään toki kallis ole, joskaan alkutalven nousukiitoa ei kannata odottaa. Uudet osta-suositukset tulevat, jahka raporttirieha haihtuu ja indikaattorit putoavat sopivaan asentoon.

Kaasu riittää Euroopassa

Hyviä suhdannesignaaleja tulee muualtakin kuin Kiinasta. Euroopan kaasuvarastojen täyttöaste oli tammikuussa yhä 80% – terveisiä Kremliin!

Kaasusta pahasti riippuvaisessa Saksassakin luku oli 77%. Energian säästö puree, kaasun kulutus putosi liki -10% viime vuosien keskiarvosta. Kaasun hinta on romahtanut -80% kesän piikistä.

Tämä talvi sujuu ongelmitta kevään jo kurkistellessa. Seuraavaan mennessä löytyy ratkaisuja poikineen.

Kaasun hyperinflaatio jäi lyhyeksi painajaiseksi. Kuva: Trading Economics

Tämä ei sinänsä Pörssihaukkaa yllätä. Sivuston strategian peruskivi on, että talous sopeutuu ja ihminen taikoo pahassa raossa mitä erilaisempia ratkaisuja.

Se perustelee etenkin pitkän ja vähän lyhyemmänkin aikavälin osakeoptimismin. Kriisit ratkevat, suhdanteet tulevat ja menevät.

Maailmanlopun vaikertajilta loppuu näissä kemuissa säestys aina, eikä se vie edes kauan.

Raporttiruuhkaa on purettava pala kerrallaan. Laskumarkkinaan nähden tulokset yllättävät selvästi enemmän myönteisesti kuin kielteisesti, Valmet ei ole poikkeus.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka