Markkinakatsaus: Jarrut kirskuvat jo

Osakemarkkina testaa jo jarrujen pitävyyttä. Kuva: Wikicommons

Pörssihaukka on jo muutaman viikon povannut osakkeiden keskipitkän trendin tekevän kohta taitteen eli pudotuksen päättyvän ainakin joiksikin viikoiksi. Sitkeä laskusta tuli, mutta kyllä höyry alkaa aika varmasti hiipua.

Markkinan kuumemittari VIX korkkasi 35 pistettä kuten aiemmissa piikeissä ja aivan tapissaan olevat indikaattorit nykivät jo alas. Ei takaa taitetta, mutta siltä se kokemuksen pohjalta kovasti maistuu.

VIX:in indikaattorit ovat tapissa ja vähän jo alaspäin kallistumassakin

Indeksit hinkkaavat markkinahaarukkojensa alareunaa, osa pohjan vähän puhkaisseenakin. Viikko-oskillaattorit ainakin hipovat jo lattiaa eli tavallista taitetasoa.

Näin vaikka kotoisessa OMX25:ssa ja Tukholman OMX30:ssa kuin monessa muussakin, kuten Amerikan laajimmassa indeksissä Russell 3000:ssa. Todistamme globaalia pörssin pohjan testausta.

OMX25 koputtaa nyt perinteistä taitetasoa viikkokuvaajissakin

Saksan Dax-indeksi meni pohjastaan läpi, mutta sen asema Venäjän energiariippuvuuden vuoksi on hiukan oma lukunsa. Siellä puhutaan jo energiaintensiivisen teollisuuden siirtymisestä pois maasta.

Tämäkin inhottava mullistus muistuttaa hajautuksen tärkeydestä. Vuosi sitten harva olisi uskonut, mihin liemeen mantereen talousmahti joutuu.

Toki sen heijastevaikutukset yltävät laajalle varsinkin Euroopassa. Suomellekin Saksa on iso kauppakumppani, varsinkin investointiteollisuudelle.

Meloni ei uusi Mussolini

Italian parlamenttivaalit toivat Eurooppaan jälleen kerran yhden ison huolen, kun Mario Draghin tilalle oli nousemassa äärioikeistolaisten johtama blokki. Näin kävikin – tai ainakin sinne suuntaan.

Vaalien suurvoittaja Italian veljet juontaa diktaattori Benito Mussolinin puolueeseen, mutta maan ensimmäiseksi naispääministeriksi nouseva Georgia Meloni on ahkerasti häivyttänyt siteitä fasistiseen taustaan, vaikka klassista äärioikeistoa edustaa mm. maahanmuuton suhteen.

Ilmeisesti kyse ei ole äänestäjien hämäämisestä, koska jopa vasemmistopuolueet pitävät Italian veljiä maltillisempana kuin Matteo Salvinin Legaa, joka vielä vuosi sitten johti gallupeja kirkkaasti. Se kuitenkin jäi kauas Italian veljien taakse.

Samoin kävi Silvio Berlusconin puolueelle. Onneksi Euroopan kannalta, sillä molemmat mutta etenkin Salvini on todella riidanhaluinen EU:n suuntaan.

Italiasta tuskin uusi murhe

Meloni ei ole yhtä kärkäs. Todennäköisesti hän haluaa pitää suhteet kunnossa jo Italian tukien takia.

Akuuttia eurokriisiä ei tarvitse odottaa, kuten tapahtui vuosikymmen sitten Silvio Berlusconin pääministerikaudella. Se oli karmeaa rumbaa etenkin sijoittajille.

Meloni puolueineen suhtautuu myös tiukan kriittisesti Venäjään ja myönteisesti Natoon, ja hän tukee tiukasti Ukrainaa. Joten vene ei keiku senkään suhteen. Oikein hyvä niin.

Georgia Meloni ei keikuttane EU:ta ja etenkään Venäjän vastaista rintamaa. Kuva: Quirinale, Wikipedia Commons.

Tuskin Melonin hallitus Italian poliittisessa hullunmyllyssä kauan koossa pysyy, mutta sen ajan ei siltä suunnalta pitäisi pommien jylistä. Yksi potentiaalinen murhe siis vähemmän.

Inflaatio jyllää

Inflaatio kipusi euroalueella 10 prosenttiin tuoreen uutisen mukaan ylittäen hiukan ennusteen. Eurooppa on inflaation kanssa pahemmassa liemessä kuin Amerikka, joka ei tuskaile energiakriisiä.

EKP joutuu nostamaan korkoa reippaasti huolimatta jäätyvästä suhdanteesta. Varsinkin jos sattuisi kylmä talvi.

Energian säästö pakottaa tuotannon leikkauksiin, joiden määrä riippuu osaltaan pakkasukon mellastuksesta. Jos lähiajat huolestuttavat, kannattanee panostaa defensiivisiin ja energiasta vähän riippuvaisiin osakkeisiin.

Totta kai olot rassaavat jossain määrin liki kaikkia, jos ei muuten niin kuluttajien ostovoiman heikentymisen kautta. Mutta tapansa mukaan markkinat myös liioittelevat.

Nyt ikävyydet ovat jo syvällä hinnoissa. Inflaatioluvutkaan eivät pörssejä enää säikyttäneet eli huonot uutiset eivät yllättäneet.

Nilörn upposi ostopaikkaan

Euroopan puolelle uutena osta-suosituksella pitkästä aikaa Nilörn, joka retkahti 35% vastustasoksi muodostuneesta 120 kruunusta korkopaniikin iskettyä. Suhdanteet vaikuttavat designyhtiöön joskus paljonkin, korona todella ilkeästi.

Mutta se toipui hienosti ja on paukuttanut ennätystuloksia jo useita kvartaaleja. Laihemmat ajat ovat vastassa ainakin Euroopassa, mutta kriisikestävyys on nyt testattu ja hyväksi todettu.

Hurja vauhti laantunee, mutta saa se tällä hinnoittelulla vähän pudotakin, kun P/E jää alle kymmenen. Vaikka kasvu ihan hengästyttää.

Nilörn toipui koronasta hurjaan iskuun

Jo kuuden prosentin osinko kertoo osakkeen halpuudesta. Eikä Nilörn ole leikkanut osinkoaan kuin kriisien pohjassa.

Tuskin tämä suhdanne niin pahaksi äityy. Velanhoitomenot eivät Nilörniä hetkauta, ne haukkaavat vain muutaman prosentin kannattavan yhtiön liikevoitosta.

Osinkoa halvalla

Elisa sukelsi jo reilusti alle 50 euron, vaikka yhtiö on vakauden perikuva. Velkaa on, mutta korkomenot silti vähäiset suhteessa tasaisen vahvaan liikevoittoon.

Telepalveluiden kysyntään suhdanteet eivät kaksisesti vaikuta. Ala on aina ollut hyvin defensiivinen ja Elisa kannattava operaattori.

Teknisesti Elisa on todella rankasti ylimyyty, vastaavaa näkee noin kerran vuoteen. Elisan näkymät varsinkin pitkässä juoksussa ovat aina vain tasaisen hyvät.

Ellisa uppoaa todella harvoin yhtä ylimyydyksi eli kovaan tarjoukseen

Viiden prosentin nouseva osinko tarjoaa kivasti inflaatiosuojaa. Osakesäästötilin peruslappu parhaasta päästä.

Samat sanat tuoreesta suositusyhtiöstä Keskosta. Sen tuore sijoittajainfo ei yllätyksiä sisältänyt. Ajat ovat hankalat kaikille, mutta Kesko ei ole saappaitaan pahemmin kastellut isoissa kriiseissäkään.

Syklisillä hankaluuksia

Pörssihaukan kovaosinkoiset finanssiosakkeet eivät kiintoisaa sinänsä valuneet vieläkään teknisesti ihannepaikkaan sitkisteltyään yleismarkkinan pudotusta vastaan. Kyllä ne sinne vielä valuvat, joten toistaiseksi odota.

Tiedon markkinahaarukan alareuna on 22 eurossa, joten osta rajahintana 23 euroa. Kuuden prosentin osingolla OST:in peruskauraa tämäkin.

Syklisistä on tullut vähän kiperiä kohteita. Vaikkapa Scanfil teki taas uuden pohjan laskumarkkinan kestettyä jo reilusti toista vuotta.

On teknisesti taas todella ylimyyty ja saa edelleen osta-suosituksen. Pitkä näkymä tuskin on muuttunut, mutta Keski-Euroopan markkina saa jonkin aikaa kuokkaansa energiakriisin johtaessa luultavasti jo päällä olevaan taantumaan.

Hyvä yhtiö, vaikeat ajat. Kärsivälliselle ja kurssien heiluntaa pelkäämättömälle näillä hinnoilla mainio tilaisuus.

Finanssikriisin meininkiä

Samat sanat pätevät tietysti moneen yhtiöön, varsinkin syklisiin, kuten Valmetiin. Se ilmoitti toisesta tilauksesta heti perään, nyt varsin isosta.

Valmet hehkuu kaikilla mittareilla alennuksessa jo osinkotuoton noustessa kuuteen prosenttiin. Todella kova tarjous.

Ei maailma kaatumassa ole, vaikka pörssikursseista niin voisi päätellä, kuten Latourista – jonka ATH:sta suli jo 50%, yhtä paljon kuin finanssikriisissä! Pitkät indikaattoritkin ovat lähes yhtä syvällä kuin 2009 ja 2003 pohjassa.

Latour kyntää teknisesti jo kuin superkriiseissä

Hieno sijoitusyhtiö kuuluu pitkän salkun kivijalkoihin. Se ei vaadi kuin malttia.

Latour muistuttaa, miksi Pörssihaukka varoo yliostettuja osakkeita, joihin Latour pitkään kuului. Kyyti voi äityä todella jäätäväksi suunnan käännyttyä.

Olkoon yhtiö kuinka hyvä. Markkinoiden poukkoilu euforian ja vakavan masennuksen välillä ei muutu miksikään koskaan.

Tämä pätee vähän kaikkiin osakkeisiin, kuten Latourin verrokkiin Investoriin. Huippuluotettava on tämäkin Ruotsin talouden avainpelaaja.

Lasku saattaa yhä jatkua, mutta ostopaikkoja nämä silti ovat.

Hyvää viikonloppua!


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka