Tulossatoa: Nubeqan kiito jatkuu

Kempower romahti, mutta sähköautojen invaasio jatkuu. Kuva: Pixabay

Nubeqa siivittää Orionia vuosia takunneeseen kasvuun. Pörssikomeetta Kempowerin romahdus saa Pörssihaukan kiinnostumaan yhtiöstä.

Hesan pörssin ainoa lääkeyhtiö Orion kuuluu monella tavalla sen kapean valikoiman luotettavimpaan päähän, mutta kasvua se on luonut kehnosti jo kauan. Se vaiva alkaa lopulta helpottaa.

Eturauhasyöpälääke Nubeqa tekee läpimurtoa kansainvälisesti yhteistyössä maailmanluokan Bayerin kanssa. Myyntinsä yli vuodessa tuplannut hitti kattaa jo yli 180 miljoonan myynnillä noin viidenneksen koko liikevaihdosta ja osuus jatkaa ylös.

Myös astmalääkesarja Easyhaler kasvoi toistakymmentä prosenttia vuositasolla. Liki 150 miljoonan myynnillä se on kirkkaasti toiseksi tärkein tuote, joskin Nubeqa marssii näillä näkymin omia menojaan.

Kopiolääkkeet taas pakittivat hintakilpailun paineessa. Se tuskin oleellisesti muuttuu jatkossakaan.

Kannattavuus taas kohdallaan

Liikevaihto kasvoi Q4 vertailukaudesta +9%, vahva luku Orionin mitassa. Koko vuoden liikevaihto laski, mutta se johtui edellisen raporttiin kirjatusta suuresta etappimaksusta. Ilman sitä liikevaihto parani +5%.

Nubeqasta tuli Orionin ylivertainen ykköstykki. Kuva: Orion

Orion on perinteisesti todella kannattava parhaiden lääkeyhtiöiden tapaan, mutta ihan viime vuosina kate heikentyi olosuhteiden eli koronan ja inflaation seurauksena. Nyt on palattu mallikkaaseen päiväjärjestykseen.

Q4 liikevoittomarginaali loikkasi liki +29 prosenttiin. Kustannusten jakautuminen eri kvartaaleille voi selittää osan tuloksesta, muttei koko vuoden, joka senkin oli +23%.

Orion kykeni takavuosina säännöllisesti päälle +25% marginaaliin, joten luotto vanhan hyvän ajan paluuseen on vahva. Merkittävät investoinnit uusiin tuotteisiin, Nubeqa tietysti kärkenä, kantavat nyt hedelmää.

Osinko takaa turvallisuuden

Orion tavoittelee ja aika ilmeisesti lopulta onnistuu luomaan pysyvää liikevaihdon kasvua luokkaa 5-10% per vuosi, kenties enemmänkin ajoittain. Koko vuoden liikevoittoa pitäisi kertyä jo tänä vuonna noin 300 miljoonaa ja siitä pääpiirteissään ylemmäs joka vuosi.

Se on hyvä taso, kun yhtiön markkina-arvo on nyt kurssin nykäistyä alas vähän päälle viisi miljardia. Taas nousuun päässeen osingon pitäisi jatkaa sen mukaisesti ylös – ei ehkä vauhdilla mutta tasaisesti.

2023 osinkoesitys on 1,62 euroa (1,60) – vähän alle odotuksen mutta ok Pörssihaukan osta-suositusten kurssiin nähden. Orion nakottaa varman päälle -ryhmässä, oleellisesti osinkonsa ansiosta.

Orionin osinko liikahti lopulta ylöspäin

Markkinat sylkäisivät raportille, ilmeisesti ohjeistuksesta odotettiin riehakkaampaa. Varovasti toivomani hype ammuttiin alas, vaikka etenkin Nubeqan näkymät jatkuvat oikein myönteisinä.

Uusiakin kehitelmiä tuoteputkesta pilkottaa. Orionin iso kuva ei ole näyttänyt vuosiin yhtä valoisalta.

Myyntiriehan laantuessa saa Orion taas vaihteeksi osta-suosituksen. Oikeassa raossa napattuna se on todella vaivaton pala salkkua.

Kempowerilla pörssiromahdus

Pari vuotta raketoinut sähköautojen latauslaitteiden tulokas Kempower koki syksyllä pörssiromahduksen, joka jatkui eilen raportin tuotettua markkinalle kovan pettymyksen. Kurssi on yli puolittunut muutamassa kuukaudessa.

Käsittelin Kempoweria jo pari vuotta sitten samassa paketissa useamman pörssitulokkaan kanssa. Pidin Kempoweria lupaavana, mutta perkasin myös syyt, miksi Pörssihaukka ei tulokkaisiin lähtökohtaisesti tartu.

Niiden riskit ovat ihan eri luokkaa kuin kokeneiden yhtiöiden. Jutussa esiin nostetut Enersense, Merus Power, Spinnova, Blink ja Beyond Meat ovat rämpineet pörssissä pahasti.

Ja vaikkapa sähköautotulokas Rivian oli juuri niin massiivinen kupla kuin jo kättelyssä tulkitsin. Startup hinnoiteltiin megatehtaita ylemmäs ennen ensimmäistäkään autoa maanteillä!

Rivian voi olla hyvä auto, mutta siitä riittää matkaa hyväksi sijoitukseksi. Kuva: Rivian

Joskus tekee vaikeaa uskoa, miten arvostelukyvyttömät ihmiset pyörittävät miljardien finansseja.

Ei huonosti rullaa

Kempower on poikkeus. Kurssi keikkuu yhä yli kolmenkertaisena listautumishintaansa nähden.

Mutta syksyn 2022 jälkeen kelkkaan hypänneet pureskelevat kynsiään, pahimmat tapaukset verille asti. Osakekohtainen tulos 0,60 euroa ei riittänyt likikään kurssin käytyä jo päälle 50 eurossa.

P/E on yhä noin 40 eli korkea. Kun kannattavuuskehitys nyt väistämättä jo hidastuu.

Ei yhtiöllä huonosti mene. Kasvu jatkuu kovana, mutta katteen tilapäiseksi heikennykseksi tulkittavat kohdat ja ohjeistus laukaisivat taas myyntiaallon.

Kempowerin volyymien kasvu ei jätä moitittavaa

Kempower jonoon

Se on arkea korkealle hinnoitelluissa tulokkaissa. Tästä syystä Pörssihaukka ei niihin enää sotkeudu.

Muutama koeluontoinen haku täräytti suoraan seinään. Systemaattinen listautujien karttaminen on taatusti parempi strategia kuin niiden systemaattinen haaliminen.

Siivilleen nousevien yhtiöidenkin kyytiin ehtii yleensä myöhemmin järkevällä hinnalla. Ja oleellisesti matalammalla riskillä kuin osakeanteihin ryntäämällä.

Sähköautot lisääntyvät jonkin asteen suvantovaiheen jälkeen. Tasokas latausinfra on sen edellytys. Kempower on teknologisesti edistyksellinen ja kilpailukykyinen kannattava kasvuyhtiö.

Kun hinnoittelustakin on karsittu ainakin pahin euforia pois saa Kempower paikan Pörssihaukan jonosta. Itse listalle nousu riippuu etupäässä osakkeen kehityksestä.

Näin raju sukellus ei taitu hetkessä. Jossain kohtaa hinta alkanee jo houkuttaa.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


2 thoughts on "Tulossatoa: Nubeqan kiito jatkuu"

 1. Teppo Raininko sanoo:

  Melkoista turbulenssia ollut muutamilla osakkeilla viime päivinä. Myin Harvian pois, kun se pomppasi 25 %. Saa sitten ostaa halvemmalla takaisin, jos alkaa huvittaa.

  Kempower putosi melkein 30 %. Inderesin suositus oli vielä edellisenä päivänä osta! En ostanut. Nyt voisin harkita.

  Melkoisia sukelluksia tehneet myös Mandatum ja Marimekko.

  Anora taas kiskaisi yht’äkkiä + 15 %. Jos harrastaisi uhkapeliä ja olisi riittävä kassa, niin noilla olisi tehnyt tulosta, kun korjausliikkeetkin ovat olleet ainakin osittain ennalta arvattavia. Erikoisinta on kuitenkin se, että analyytikot ovat tulleet yhtä yllätetyiksi kuin me kaikki muutkin.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Raporttikausi ja suhdannekuoppa teettää tämmöistä, voi olla muitakin syitä toki. Tekninen analyysi niistä joskus varoittaa, joskus tulevat ihan puskasta.

   Mandatum kiinnostaisi sopivaan hintaan osinkotykiksi ja Mekko syklisiin. Jälkimmäisen romahdus ei yllättänyt TA:n perusteella, oli yliostettu pahastikin. Edellinen sauma livahti ohi, jospa nyt olisin hereillä.

Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka