Viikon tulossatoa

Caterpillar on tuttu näky kaikkialla maailmassa

Syklisisissä on suuria eroja. Osa niistä on tavallaan loistavia pelipapereita suorastaan järkyttävien tulosheittojensa takia.

Kun surkean ja ruusuisen suhdanteen ero on dramaattinen, kurssi ryntäilee sen mukaisesti. Meikäläisessä teollisuudessa tähän sakkiin kuuluvat muun muassa terästehtaat Outokumpu ja SSAB.

Niillä keskeinen syy on heikko kannattavuus, joka kiskoo matalasuhdanteessa tuloksen miinuksellekin. Elpyminen nostaa sitä suhteessaan valtavasti, muttei pitkässä perspektiivissä koskaan todella hyväksi.

Sen takia ne eivät sovellu missään nimessä pitkään salkkuun. Ja vaativat syklisinä pelipapereinakin tappavaa taitoa osuakseen kurssien taitteisiin edes kohtalaisesti.

Vaikkapa Outokummun laskusuhdanteet ovat todellista pulkkamäkeä paukkupakkasella. Miinukselle mennään usein että heilahtaa. Mikä nousukaudella herkästi unohtuu.

Outokummun kurssin loikinta juontaa surkeaan kannattavuuteen

Caterpillar heiluu, mutta kannattaa

Pörssihaukassa ei tällaisia hasardiyhtiöitä ole, vaan syklisetkin ovat luotettavia myös holdattavaksi – ainakin lähtökohtaisesti vuosikymmenien näyttöjen perusteella.

Tuloskunnoltaan ailahtelevin Pörssihaukan yhtiöistä on raskaiden rakennuskoneiden markkinajohtaja Caterpillar. Ankarasti syklisellä alalla hyvän ja huonon vuoden ero repeää aika mittavaksi.

Caterpillar on vaikeimpina aikoina käynyt tappiollakin, tosin vähän ja lyhyesti. Mutta matalasuhdanteen jälkeisessä korkeasuhdanteessa tulos saattaa helposti tuplaantua tai enemmänkin.

Heikoista pomppusyklisistä Caterpillar eroaa kirkkaasti edukseen vankalla kannattavuudellaan. Sen liikevoittomarginaali pysyy yleensä reilusti kymmenen prosentin päällä ja pääoman tuotto aivan toisissa lukemissa kuin vaikka mainituilla teräsyhtiöillä.

Sen ansiosta Caterpillar kestää vaivatta heikot suhdanteet. Kassan kroonista vahvuutta todistaa osinko, joka on noussut tasaisen vahvasti surkeimmissakin suhdanteissa.

Hurja heilunta, ei juuri muuta riskiä

Tästä syystä Caterpillar on Pörssihaukan yhtiö. Se ei ole häävisti kasvava, tai syklisistä kannattavimmasta päästä.

Varmuuden ja vakavaraisuuden ansiosta Caterpillarin riskit ovat kuitenkin matalat. Sen voi unohtaa pitkään salkkuun – kunhan ei murehdi kurssin aaltoilua.

Caterpillar kestää vaivatta rajummatkin laskusuhdanteet

Sitä riittää. Ja vuoristorata tarjoaa rasvaisia voittoja. Houkutteleva yhdistelmä.

Joka tietenkin vaatii oikeaan aikaan ostamista ja myymistä. Minkä haasteellisuutta ei sovi todellakaan vähätellä.

Varsinkaan Caterpillarin tapauksessa, sen verran kiikkerä tulkittava osake on. Koronan pohjasta paahtanut yli 100% nousu yllätti tasaisella voimallaan ainakin minut, koska yhtiön tuloskunto jatkoi sordino päällä kauan pahimman koronamyrskyn jälkeenkin.

Caterpillarin kyydissä pääsee vuoristorataan – muttei vaaralliseen

Kun raportit lopulta vahvistivat tuhdin noususuhdanteen, osake oli jo laskussa eli kaikki hyvä ladattu jo kukkurapäin kurssiin hyvissä ajoin. Tällaista on syklisiin sijoittaminen.

Uutisten perässä turha juosta

Se olikin yksi syistä, miksi teknisen analyysin opiskeluun jo vuosia sitten uppouduin. Kävi harvinaisen selväksi, että syklisten tarjoamia hulppeita kurssivoittoja et poimi raportteja tai uutisia odottamalla.

Et myöskään väistä syklisiin sisältyviä markkinariskejä. Jos halusi ajoittaa hyvin oli löydettävä muita menetelmiä.

Ja se oli tekninen analyysi, joka pureutuu markkinoiden liikkeisiin niitä ennakoiden. Koska etenkin syklisten kurssit seilaavat aivan toisia reittejä kuin virallinen tieto.

Molempiin suuntiin. Niin nousu- kuin laskumarkkinat tulevat julkisen tiedon ja näkemysten suhteen aina ristiriidassa.

Caterpillarin osta-suositukset eivät voi oikeastaan koskaan nojata raportteihin. Ne ovat tulevaisuuden kannalta heti kättelyssä vanhaa tietoa.

Vankka Q3  – entä jatko?

Tästä syystä odota-suosituksia loputtomasti saaneen Caterpillarin sinänsä hehkeä Q3 ei innosta automaattisesti osta-suosituksen tyrkyttämiseen. Jos ei sitä toki tyrmääkään.

Laihasta vertailukaudesta liikevaihto koheni 25% ja vertailukelpoinen eps 80%. Suhdanne kukkii kuin ruusutarha.

Kaikki markkina-alueet ja segmentit vetivät. Yli 12 miljardin liikevaihto ja eps 2,66 dollaria ovat oikein hyvät, etenkin jälkimmäinen.

Suhdanne kukoistaa juuri nyt

Kun Q1-Q3 eps nousi jo kahdeksaan taalaan ennätysvuosi kurkkii enää kvartaalin päässä. Mihin hyvän yhtiön ennen pitkää tuleekin yltää.

Osta-suositus houkuttaa jo

Caterpillarin kaltaisen syklisen ongelma siis kuitenkin on suhdanteiden ennakointi. Tarpeeksi kauan jatkuneet hyvät ajat indikoivat niiden taittuvan.

Ei tämä vahva suhdanne ole toki vielä riesaksi asti kestänyt. Ja nythän Joe Bidenin biljoonan infraelvytyspakettikin meni läpi, joten kysynnän pitäisi olla kohdallaan ainakin Amerikassa pidempään.

Teknisesti Caterpillar on hiukan kaksijakoisessa raossa. Indikaattorit houkuttavat jo kesästä jatkuneen laskun jälkeen.

Caterpillarin laskumarkkinat vain ovat tavanneet kestää melko kauan. Se mietityttää enemmän kuin vaikka osakkeen hinta, joka on ihan säällinen olettaen suhdanteen jatkuvan suotuisana.

Kiintoisa mutta hankala osake. Vaatii vielä hiukan puntarointia, mutta osta-suositus houkuttaa jo aika lailla. Siitä tarkemmin tavan mukaan markkinakatsauksessa.

Rivian kertalaakilla jättiyhtiöksi

Yhdysvaltalaisen EV-tehtaan Rivianin pörssitaival alkoi eilen, kuinkapa muuten kuin raivoisalla rallilla, kuten ylimerkityn annin jälkeen liki aina. Yhtiön markkina-arvo jysähti saman tien noin sataan miljardiin!

Eli Rivianista tuli kertalaakista arvokkaampi yhtiö kuin General Motorsista, Fordista, BMW:stä tai Daimlerista. Vaikka Rivian ei ole tuonut markkinoille vielä yhtään autoa.

Eikä tuotelistallakaan tiettävästi ole niitä kuin kaksi. Molemmat kyllä suosittuihin markkinasegmentteihin: lava-auto ja katumaasturi.

Ne ovat myös todella kilpailtuja markkinarakoja. Hyvin suosittuja lava-autoja pukkaavat kaikki isot jenkkitehtaat.

Fordin F-sarja on pysynyt Yhdysvaltojen myydyimpänä mallina uskomattomasti yli 40 vuotta. Ja siitäkin tulee pian markkinoille sähköversio, jonka tilauskirja räjähti saman tien, yltäen nyt 160 000 kappaleeseen.

Ei sijoittajien päätä palella

BMW tekee yli sata miljardia euroa liikevaihtoa, josta tänä vuonna kuorii vahvalla katteella yli kymmenen miljardia puhdasta voittoa. Klassisen laatubrändin sähköautotkin käyvät hyvin kaupaksi kaikkialla maailmassa.

Ja Rivian nakkasi kättelyssä liki tuplasti arvokkaammaksi yhtiöksi. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaa.

Autoteollisuudessa perinteisesti yhtiön markkina-arvo ei ole kaukana sen liikevaihdosta. Vaikkapa BMW:n kohdalla se ei yllä siitä kuin vähän yli puoleen, huolimatta alalleen varsin hyvästä kannattavuudesta.

Rivian on liki kaksi kertaa arvokkaampi kuin BMW

Karkealla matematiikalla Rivianin pitäisi myydä aika pian ainakin sadalla miljardilla autojaan, ja kohtalaisella katteella – jos markkina-arvossa jotain tolkkua olisi ainakaan Pörssihaukan silmin.

Se nostaisi Rivianin tuotannoltaan samaan sarjaan kuin kaikki mainitut yhtiöt. Teslankin liikevaihto on edelleen tuosta tasosta vain vähän päälle puolet.

Ei tule mieleen historiasta tapausta, jossa yhtiö pomppaa ison perinteisen sektorin kärkikastiin myymättä vielä ensimmäistäkään tuotetta.

Eipä sijoittajien päätä pahemmin palele, jos Pörssihaukalta kysytään.

Pörssihaukka – Nalle 3-0

Vinkkasin toissapäivänä UPM:n kolkuttavan pohjiaan, sitä ennen arvioituani Björn Nalle Wahlroosin ostaneen johtamaansa yhtiötä liian aikaisin. Peruste oli puhtaasti tekninen analyysi, jota puhtaat fundasijoittajat pilkkaavat.

Minulle kyse oli tietysti markkinoinnista – halusin todistaa TA:n toimivan jos ei aina niin varsin usein oikein hyvin. Jahka sitä osaa käyttää.

UPM pinkaisi jo iloiseen nousuun jättäen 32 euroa tänään taakseen. Kauan ei nokka tuhissut.

Nallekarhulle kävi nyt köpelösti Pörssihaukan kynsissä

Odotan rallin kitkuttelevan ylös viikkoja, toki aaltoillen. Seurailen sitä sopivassa raossa Pörssihaukassakin, vaikka se ei virallinen suositusyhtiö ole.

Ostin siivun sitä itsekin, vaikken yhtiötä juuri rakasta. Kurssivoiton sauma kuitenkin houkutti.

Pörssihaukka johtaa Nallea toisen erän alussa 3-0. Tekninen analyysi ei ole mitä tahansa kahvinporoista povaamista.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka