Puuilon ostorieha lässähti

Puuilon vuoristorata on tyypillinen juuri listautuneille

Rautakauppaketju Puuilo listautui kesän alussa valtavan innostuksen saattelemana. Yhtiön ensimmäinen osari pörssiyhtiönä oli hiukan kaksipiippuinen – ja pettymys ainakin suurimpaan hypeen suhteutettuna.

Käsittelin yhtiötä perusteellisesti listautumisen alla, ja tuolloiset muutamat huolet ainakin osittain toteutuivat. Raportti ei huono ollut, mutta eräät avainluvut pehmenivät jo selvästi.

Puuilon liikevoitto, kannattavuus ja eps jäivät vertailukaudesta – joka oli toki hurja koronan ansiosta. Mutta kulut kasvavat nopeammin kuin liikevaihto, kuten tapahtui jo edellisessä osarissa.

Trendi siis on jatkunut. Se ei nosta omistajissa riemunkiljahduksia.

Kasvu jo uusien myymälöiden varassa

Puuilon liikevaihto kasvoi yhä 5,2%, sinänsä ihan hyvin. Mutta se oli uusien myymälöiden ansiota. Jo olemassa olleiden myymälöiden myynti putosi neljä prosenttia.

Ei se maailmaa kaada, mutta Puuilo profiloi itseään sijoittajille voimakkaasti kasvavana yhtiönä. Nyt koronan poikkeusolojen buusti on haihtunut ja kasvu palannut arkisempiin uomiin.

Osakekohtainen tulos jäi vuoden alkupuoliskolla 0,19 euroon (0,20). Isompaa tuskailua pieni notkahdus ei aiheuttaisi – ilman listautumisen aikaisia kovia odotuksia.

Happamasti hymyillen voi sanoa, että Puuilon pääomistajat listautuivat kovin sopivaan aikaan, kuten tavallista. Hurja kasvupyrähdys ja tilanne olivat kaikin tavoin suosiolliset.

Inflaatio kummituksena

Velkaa Puuilolla riittää edelleen rutkasti, joskin jonkin verran lyhentyneenä. Velanhoito ei tuota ongelmaa nyt, eikä kenties jatkossakaan.

Mutta laskenut kannattavuus ja korkea velka-aste ovat aina epämiellyttävä cocktail. Kun inflaatiokin on kiihtynyt voimakkaasti.

Kustannusten nousu rassaa Puuilon tulosta

En usko pitkään kovaan inflaatioon, koska se johtuu oleellisesti koronan polkaisemista tuotantohäiriöistä ja kysyntäpiikistä epidemian hellitettyä. Tilanteen pitäisi normalisoitua.

Mutta jos ei, niin Puuilon kannattavuuskäyrälle se tuskin hyvää tietää. Juuri kustannusten nousu leikkasi tulosta.

Puuilo on edelleen kiinnostava kohde, mutta jo listautumisen alla auenneet kysymysmerkit eivät kadonneet.

Ostointo katosi

Kannattavuuden kehitys on iso miinus – etenkin verrattaessa sitä Pörssihaukan amerikkalaiseen rautakauppiaaseen Lowe´siin. Sen valmiiksi hyvä kannattavuus koheni rutkasti Q2.

Kasvu silläkin tasaantui, mutta kokonaisuutena Lowe´s on harvinaisen huoleton sijoitus jo huiman historiansa puolesta. Ja edelleen edullinen, vaikka osta-suositus ei juuri nyt ole päällä teknisistä syistä.

Puuiloon sijoittaneiden huuma haihtui äkkiä eli osake sakkasi rajusti. Se ei yllätä, juuri koskaan listautumisten jälkeen.

Tuttu kuvio

Psykologinen kaava on liki aina sama. Uusi yhtiö nostaa valtavan innon, usein epärealistisin odotuksin. Sitten seuraa myyntiaalto, usein sitkeä.

Moni piensijoittaja ehti jo juhlia superostostaan. Toki se sellaisesta kävi huipulta myytynä. Useimmat luultavasti latasivat lisää nousun juovuttamana, ja koska ylimerkityssä annissa osakkeita oli jaossa niukasti.

Myös riehan nostaneelle energiatekniikan Merus Powerille kävi samoin. Kuten niin monelle monelle muulle, vaikkapa jättilistautujalle, majoituspalveluyhtiö Airnbnb:lle.

Samaa rumbaa uskaltaa povata liki jokaiselle listautujalle. Kiire harvoin on ostoksille.

Lowe´s parempi

Toki Puuilolla on näyttöjä, eikä innostus sinänsä tee kohteesta huonoa. Mutta useimmiten kannattaa odottaa sijoittajien krapulaa.

Totesin kesän alussa, että osakkeeseen ehtii luultavasti kiinni listautumisriehan jäähdyttyä. Näin on käynyt kovaa kyytiä. Luisu jarruttaa jo, mutta saattaa yltyä taas tuonnempana.

Joka tapauksessa en tällä hintatasolla vieläkään syty Puuilolle. Jo siksi, että pidän Lowe´sia parempana kohteena liki joka suhteessa.

Sen osakekurssi jo kertoo oleellisen. Ja kohta 60 vuoden nousevan osingon putki – josta joka ainoa suomalainen yhtiö jää valovuoden päähän.

Pörssihaukalle ei kotimaisuus sinänsä ylettömiä paina. Laajakatseinen sijoittaja ei tuijota yhtiön kotimaata vaan kvaliteetteja.

Lam Research ehtinee huomiseksi esittelyyn, mutta viimeistään ensi viikon alkuun.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka