Luottokauppiaan hinta taas kohdallaan

värkkää nyt

Kotien tuunaaminen on loputon urakka ja bisnes

Kauppa se on kun kannattaa. Väite pitää edelleen kutinsa, tietysti yhtiöstä riippuen – floppaajista ei ole alalla ollut viime vuosina pula. Eikä kauppa yleensä ole vauhdikas ala, ainakaan perinteisessä muodossa, mutta hyvät kauppaketjut pystyvät nostamaan silti tasaisesti myyntiään markkinoiden tekemättä siitä suurta numeroa.

Vähittäiskaupan miellyttäviin puoliin omistajan kannalta kuuluu kohtalaisen vähäinen suhdanneherkkyys, vakaa kannattavuus ja korkea pääoman tuotto. Ne tekevät parhaista kauppayhtiöistä luotettavia osinkokoneita, joiden kanssa ei tarvitse hermoilla.

Juuri tällainen yhtiö on Pörssihaukan tuore suositusyhtiö, amerikkalainen rautakauppaketju. Kohta sata vuotta vanha yritys on palvellut pienrakentajia ja kodin kohentajia ihailtavalla varmuudella. Se on purjehtinut läpi talouskriisien, sotien ja teknologisten mullistusten yltäen osinkokuninkaiden parin tusinan eliittiyhtiön joukkoon. Parempaa sijoitussuositusta on vaikea keksiä.

Lowe´s kuuluu vähittäiskauppojen kärkikymppiin Amerikassa

Lowe´s on kasvanut vuosikymmenien saatossa Amerikan toiseksi suurimmaksi rautakauppaketjuksi, edellään vain hyvin samankaltainen Home Depot. Molemmat ovat hyviä sijoituskohteita, mutta Lowe´sia puoltavat hitusen muutamat tekijät.

Rautakaupassa on käynyt jokainen, joten liiketoiminnan ytimen ymmärtäminen on helppoa. Yli kahden tuhannen myymälän Lowe´s tarjoaa erittäin laajan valikoiman tuotteita Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa. Potentiaalinen asiakaskunta on valtava.

Suuren osan siitä se saavuttaakin, sillä jo yli 70 miljardin dollarin noussut liikevaihto vaatii suuren asiakasvirran. Yhdysvalloissa Lowe´s kuuluu jo kauppaketjujen kärkikymppiin myynnin perusteella. Se on seitsemän kertaa suurempi kuin monialainen kauppaketjumme Kesko. Tuotevalikoimassa on omia ja toisten tuotemerkkejä.

LOWE´S AVAINLUVUT

Vähittäiskaupan marginaalit eivät ole koskaan huimat, mutta mittavat eivät ole investointitarpeetkaan myynnin määrään suhteutettuna. Lowe´s on tässä suhteessa tyypillinen kauppayhtiö. Sen ansiosta yhtiö on kyennyt lisäämään liikevaihtoa ja kassavirtaa jakaen samalla omistajille ripeästi kasvavaa osinkoa.

Suhdanteet heittelevät, mutta maltillisesti

Kannattavuudessa on hiukan suhdanneluonteista heittoa verrattuna vaikka elintarvikekauppaan, mutta kokemukseni mukaan siitä ei kannata välittää. Raportit tulevat ja menevät hiukan ailahdellen, mutta kassavirta pysyy hyvänä. Tappiota Lowe´s ei tehnyt edes finanssikriisissä, vaikka tulos jonkin verran putosi.

Amerikan – mukaan luettuna Kanada ja Meksiko – talouden ja väestön kasvu eivät ole pitkällä aikavälillä uhattuna, enempää kuin kotien rakentaminen ja tuunaaminen. Lowe´s tarjoaa nettipalvelujakin, joten tuskin sitä puun takaa yllätetään silläkään sektorilla.

Lowe´s avaa hissukseen uusia myymälöitä, joita on jo rapiat kaksi tuhatta. Kasvu syntyy kuitenkin enemmän ostovoiman kasvusta ja ihmisten halusta käyttää sitä asuinpiiriinsä. Lowe´s on kasvanut hiukan Home Depotia paremmin, mikä perustelee sen valinnan ostokohteeksi, mutta suurta eroa niiden välillä ei ole.

Hurja osinkorekordi

Lowe´s kuuluu siis vain kahden tusinan osinkokuninkaallisen joukkoon, eli se on nostanut osinkoaan vuosittain yli 50 vuotta. Hurja rekordi, jota lähellekään ei pääse yksikään suomalainen yhtiö. Harvassa ne ovat koko maailmassa.

Lisäksi Lowe´s on ollut osinkokuninkaiden nopein osingon kasvattaja viime vuosina. Osinko on kasvanut joka vuosi ainakin kymmenen prosenttia. Tuloskehitys asettaa sille tietysti rajoitteen, mutta hyvä on senkin pitkän aikavälin trendi.

Fundamentteihin nähden Lowe´sin osake on kova seilaamaan. Sen parempi, koska ajoittain sitä saa sopuhintaan. Lowe´s on ollut aina hyvä kohde, kun P/E on pudonnut selvästi alle kahdenkymmenen ja osinkotuotto noussut kahteen prosenttiin. Se on nyt taso alle satasen kurssilla.

Osingon kasvu kompensoi matalan lähtötason

Osinko ei vaikuta kummoiselta, mutta ripeän kasvutahdin ansiosta se näyttää muutamassa vuodessa paremmalta. Koska osingonjaon suhde on erittäin maltillinen, osingon mehevälle kasvulle ei näy moneen vuoteen esteitä.

Kvartaaliosinko on noussut tasaisesti vuoden välein. Aika ihme on, ellei se tee taas niin seuraavassa osarin jälkeen pysyttyään 0,48 dollarissa jo normaalin vuoden. Oma odotus on jonnekin 0,55 dollarin nurkkaan. Se tekisi jo selvästi yli kahden prosentin osingon alle sadan dollarin osakekurssilla.

Teknisesti Lowe´s on jo lähellä ihanteellista ostopaikkaa osakkeelle ominaisen sukelluksen jälkeen, mutta ei tässä vielä kiire ole. Tarkempi arvio markkina-analyysissa ja ostosuosituslistassa.

 

LOWE´S KOTISIVUT

LOWE´S KURSSIGRAFIIKKA

LOWE´S KOTISIVUT

Viimeisin artikkeli yhtiöstä


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka