Amgen isoilla ostoksilla

Graven tauti pullistaa silmät ja heikentää näköä. Kuva: Wikicommons.

Yrityskaupat ovat orgaanista kasvua kalliimpi tie, mutta kelvollinen sekin, jos kassa kestää ja kaupat onnistuvat. Vakavaraiset lääkeyhtiöt haalivat ahkerasti pienempien kilpailijoiden läpimurtoja.

Amgen on tekemässä sektorin suurimman kaupan aikoihin. Se maksaa vakaviin tauteihin erikoistuneesta kovakasvuisesta Horizon Therapeuticsista liki 28 miljardia dollaria, tarjoten 116,50 dollaria jokaisesta Horizonin osakkeesta.

Tarjous vastaa noin 20%:n preemiota osakkeen perjantain päätöskurssiin verrattuna ja on jokseenkin sama kuin sen ennätyshinta puolen vuoden takaa. Amgen rahoittaa kaupan lainalla.

Horizon kehittää lääkkeitä harvinaisten autoimmuuni- ja vakavien tulehdussairauksien hoitoon markkinanaan vielä pääasiassa Yhdysvallat. Sen suurimmalla lääkkeellä Tepezzalla hoidetaan Graven tautina tunnettua silmien pullistumista ja näköhäiriötä aiheuttavaa kilpirauhasen häiriötä.

Amgen tuo talousosaamista

Horizonin liikevaihto on vain vajaa neljä miljardia dollaria, mutta kasvuvauhti tuima. Amgenin osana sen tuotteet pääsevät kokeneeseen globaaliin myyntiverkostoon.

Horizon on rekisteröity Irlantiin, jonka viranomaishyväksynnän kauppa vaatii. Sen pitäisi varmistua ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Muutamat Amgenin avaintuotteet ovat menettämässä patenttisuojansa, joten kauppa on looginen tie turvata tulevaisuutta. Amgenin kannattavuus mahdollistaa isotkin hankinnat.

Horizon on tehnyt voittoa vasta muutaman vuoden. Amgenin liiketoimintaosaaminen epäilemättä kohentaa kannattavuutta.

Ajankohta kaupoille on suotuisa, koska korkojen nousu leikkasi osakkeiden arvostustasoja. Osakekurssin sukelluksen turhauttamat omistajat ovat silloin myös yleensä hanakampia myymään.

Horizon jo valmis yhtiö

Isot yrityskaupat tyypillisesti pudottavat ostajan osakekurssia, koska ne tietävät rahanmenoa, jonka vastiketta voi joutua odottamaan aikansa. Riskitasokin saattaa nousta.

Amgenin osake ei uutisesta pahasti keikkunut. Hiukan yllättävää, koska usein ostava yhtiö saa kyytiä.

Näin kävi Abb Vielle sen fuusioiduttua Allerganin kanssa, samoin Gileadille sen ostettua Immunomedicsin. Vaikka molemmat fuusiot ovat osoittaneet mielensä.

Horizon vaikuttaa hyvin valmiilta yhtiöltä, sitä ei tarvitse murehtia. Aikaa hedelmien korjaaminen toki vaatii, kun kauppa on noinkin hintava.

Horizon on kasvuyhtiön jo kannattava prototyyppi

Kaupat hermostuttavat sijoittajia

Jos markkina vielä hermostuu, kannattaa se ottaa tilaisuutena. Abb Vien osakekurssi on liki kolminkertaistunut fuusiopaniikin jälkeen.

Yhtiöt hallitsevat oman tonttinsa yleensä paremmin kuin hätähousuiset sijoittajat. Toki kaupat voivat epäonnistua, mutta sitä harvoin kannattaa etukäteen ottaa tulokulmaksi.

Pörssihaukan näkemys Amgenista pysyy ennallaan. Loistavan yhtiön ratkaisuja ei ole syytä kyseenalaista ennen kuin siihen löytyy todisteita.

Pörssihaukassa liki alusta asti ollut yhtiö on ollut etenkin varmuuteensa nähden huippukohde liki 90% tuotolla korkoa korolle huomioituna, vaikka tuoreesta ATH:sta kurssi ehti jo laskea 10%.

Tämmöistä jälkeä syntyy, kun ykkösluokan arvoyhtiöitä onnistuu nappaamaan alennusmyynnistä. Rajusti parissa kuukaudessa noussut osake saa osta-suosituksen taas sopivasta teknisestä raosta.

Kilpailuvirasto haastaa Microsoftin hankinnan

Microsoft ilmoitti jo vuosi sitten ostavansa peliyhtiö Activision Blizzardin noin 70 miljardilla dollarilla. Kauppa herätti uumoilut viranomaisten reaktiosta, jota Microsoft parhaansa mukaan yritti tyynnytellä.

Ny Yhdysvaltojen kilpailuvirasto haluaakin blokata kaupan, koska sen mukaan Microsoft voi hyödyntää siinä hallitsevaa markkina-asemaa pelialustassaan Xboxissa alan kilpailun tappioksi. Yhtiö tietysti sen kiistää.

Videopelit tuovat noin 10% Microsoftin liikevaihdosta. Alan odotetaan kasvavan ripeästi jatkossakin, joten kyse ei ole ihan pikkuasiasta Microsoftin strategiassa.

Kiistan lopputulosta ei voi tietää. Ennakkotapauksia on molempiin suuntiin, mutta jo prosessin työläys saattaa tappaa Microsoftin innon ja johtaa kaupasta vetäytymiseen.

Markkinat eivät uskoneetkaan kauppaan

Markkinat eivät kiintoisaa kyllä kilpailuviraston ulostuloa hätkähtäneet. Activisionin osake on yhä vakaa – kuten myös Microsoftin.

Sijoittajat eivät tosin uskoneet kaupan läpimenoon alunperinkään, koska Activisionin osake ei ole käynyt likikään Microsoftin osakekohtaista tarjousta 95 dollaria. Se on poikkeuksellista.

Kilpailuviraston väliintuloa on pidetty hyvin ilmeisenä. Näköjään kiistan lopputulostakin.

Mikään elämän ja kuoleman kysymys Activision ei Microsoftille ole. Näitä kommervenkkejä tulee ja menee.

Microsoft ostaa palan Lontoon pörssiä

Microsoft ostelee ahkerasti, koska sen kannattavuus on huima ja kassa tulvii. Sadan miljardin dollarin käteisluonteinen omaisuus antaa harvinaisen ison pelivaran.

Microsoftin kassassa on yli 100 miljardia pelimerkkejä

Vielä tuoreempi uutinen kertookin Microsoftin ostavan 4% osuuden Lontoon pörssiä pyörittävästä yhtiöstä. Se taas sitoutuu ostamaan Microsoftin pilvipalveluita parilla miljardilla lähivuosina.

Finanssipalvelut ovat tyypillisesti hyväkatteista bisnestä. Tietotekniikka merkitsee niiden tuottamisessa aina enemmän.

Liike ei ole Microsoftille suuri, mutta kuvaan sen aktiivisuutta. Monipuolinen yhtiö löytää mahdollisuuksia useasta suunnasta.

Pörssihaukan erittäin myönteinen näkemys Microsofista pysyy ennallaan. Yhtiö on loistava ja osake ilman ihmettä teknisestikin taas kohta ostokelpoinen.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka