Selvennän hiukan ostosuosituslistan ohjeistuksen perusteita siltä varalta, että ne ovat jääneet epäselväksi. Listalla ovat siis vain Pörssihaukan viralliset suositusyhtiöt, jotka ovat lähtökohtaisesti siellä pysyäkseen maailman tappiin. Näin onnellisesti ei luultavasti aivan kaikkien kohdalla käy, mutta se on tavoite. Hyvillä yhtiöillä on tapana pysyä sellaisina.
Suositusyhtiöt voivat kuitenkin olla ylihintaisia fundamentaalisin perustein ja/tai teknisen analyysin kannalta. Edelliseenkin törmää osakkeen ylikuumentuessa, joskin näitä tapauksia pyrin arvioimaan hyvin varovasti.
Vakaiden yhtiöiden yli- ja alihinnoittelun arviointi ei yleensä ottaen mahdotonta ole, mutta toki yhtiöillä saattaa mennä odotuksia paremmin tai huonommin, jolloin osakkeen hintakin tietysti reagoi sen mukaisesti. Tätä piensijoittajan on mahdoton tietää omien fundamentaalisten tietolähteidensä turvin.
Ostosuositukset perustuvat tekniseen analyysiin, jota on avattu ennen muuta teknisen analyysin ABC:ssa ja markkinakatsauksissa. TA:n tavoitteena on optimaalisten kaupanteon hetkien tunnistaminen.
***
Tämä sisältö on maksullinen: kirjaudu sisään tai aloita jäsenyys. Jos olet vanha tilaaja, kirjaudu ensin sisään, jolloin voit uudistaa tilauksesi myös luottokortilla.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Käytännössä jokainen suosittelemasi yhtiö on sellainen joilta odotat pitkällä aikavälillä nousujohteisuutta kurssin osalta? Onko sinulla tähän jotain tarkempaa määrittelyä minkäverran osakkeen kurssi täytyy tietyllä aikavälillä nousta jotta kelpuutat yhtiön mukaan? Toki riippuu tottakai onko osinkotykki vai kasvuyhtiö jne.
Toki jokaisen hyvän yhtiön kurssin pitäisi nousta riittävällä aikavälillä. Mutta vahvan osinkoyhtiön ja vaikka kasvuyhtiön välillä on jo odotusarvoisesti toki eroa. Tuhtia osinkoa maksava yhtiö kasvaa yleensä hitaasti ja samalla kurssi, mutta tuotto tulee juuri osingon ja korkoa korolle -tekijän kautta.
Osakekurssin liikkeellä ei sinänsä ole suosituksen kannalta mitään merkitystä. Tältä osin kyse on puhtaasti yhtiön fundamenteista, eli keskeisten lukujen täytyy olla kunnossa, ja tietysti noin muutenkin arviona, että yhtiö pärjää jatkossa. Sen arvion perusta on tosin aina minulla yhtiön historia, eli miten se on pärjännyt. Se on kokemukseni mukaan ylivertainen indikaattori.
Osakekurssin myönteinen kehitys on sinänsä hyväkin indikaattori useissa tapauksissa, mutten tosiaan sitä katso. Sampo on minusta loistava sijoituskohde hurjana osinkokoneena, vaikka kurssi on laahannut yhtiön laatuun nähden vuosia.
Eli fundamenttien perusteella vain tulee suositus, mutta ajoituksen ratkaisee tekninen analyysi.