Mikä osakekursseja heiluttaa?

New York ei pärjää sekuntiakaan ilman energiaaa

Osakkeiden liikkeistä tulee usein kysymyksiä. Ne ovat tietysti tärkeä osa sijoittamista, mutta tyhjentäviä vastauksia ei todellisuudessa tiedä kukaan, vaikka selityksiä riittää pienimmillekin nytkähdyksille.

Merjaa huolettaa Consolidated Edisonin yli kymmenen prosentin lasku. Hiukan  pudotuksen voima itsenikin yllätti vahvan rallin jälkeen, joskaan siinä ei sinänsä mitään epätavallista ole.

Toisin kuin usein kuvitellaan, osakkeiden seilaamisen syyt jäävät usein hämäräksi – vaikka monet sijoittajat ja etenkin media ne rutiinimaisesti väittävät tietävänsä. Se on paljolti lukijoiden koukuttamiseen tarkoitettua huuhaata.

Pörssi ei ole tuomioistuin

Pörssi ei ole tuomioistuin vaan huutokauppa, jossa ostajien ja myyjien vapaita päätöksiä syineen on yhtä paljon kuin kaupan tekijöitä – isojen yhtiöiden kohdalla ainakin tuhansia.

Vaikka osakkeiden pitkän aikavälin liikkeet määräytyvät aika yksiselitteisesti yhtiöiden tuloskunnosta, lyhyellä aikavälillä niitä voivat ohjata mitä omituisimmat syyt.

Yhtenä niistä hinnoitteluperusteiden muuttuminen. Taloudeltaan täsmälleen entisenlaisesta yhtiöstä maksetaan aivan eri hintoja yhtenä kuin toisena hetkenä.

Syy voi olla riskihalukkuuden muutos suuntaan tai toiseen, houkuttavampien kohteiden puute tai ylitarjonta, jne. Rotaatio rullaa markkinoilla tauotta.

Yleiset markkinatunnelmat eli sijoittajien massapsykologia heiluttaa voimakkaasti kaikkia kursseja tiettyinä aikoina, etenkin paniikeissa. Ja euforian selättäessä pelot toisinpäin.

Trendin lähtiessä liikkeelle se ruokkii itseään, kun sijoittajia hyppää virtaan mukaan.

Elisa mallitapaus

Vaikkapa jähmeästi kehittyvän, sinänsä laadukkaan osinkokoneen Elisan kurssirumba lähinnä naurattaa verrattuna sen umpivakaaseen talouteen. Elisan avainluvut ovat unilääkettä hyvässä mielessä.

Elisan talous on eri planeetalta kuin sen kurssirumba

Osakkeen ajoittainen vuoristorata heijastaa vain sijoittajien arvostusten heiluntaa. Vakaat osinkoneet ovat joskus himoittuja, joskus eivät.

Kaikkia syitä kulloiseenkiin osto- ja myyntivimmaan voi vain valistuneesti arvailla. Elisan kohdalla ne tosin ovat aika ilmeisiä.

Tekninen analyysi, Pörssihaukan keskeinen menetelmä ostopaikkojen määrittelyssä, auttaa oleellisesti kurssikehityksen arvioinnissa molempiin suuntiin. Mutta syistä TA ei tiedä mitään.

Elisaa kuten kaikkia arvopapereita voi lukea TA:lla, muttei liikkeiden syitä

Päätellä voi lähteiden ja kokemuksen pohjalta. Päätelmien totuuspohja jää aina arvoitukseksi.

Vaihtoehtoja riittää

Consolidated Edisonista ei ainakaan suuria uutisia rämise. Koronan toinen aalto rassaa Yhdysvaltoja kovalla kädellä, joten sukellus voi liittyä siihen.

Con Ed on energiayhtiönä syklinen eli sen talous liikkuu suhdanteiden mukana, joskin paljon vähemmän kuin useimmat verrokkinsa. Jos epidemian kiihtyminen leikkaa energian kulutusta, Con Edin osake reagoi.

Ja se voi reagoida jo koronan luomiin pelkoihin, jotka voivat osoittautua todeksi tai sitten ei. Tai jos yhtiön on odotettu kasvavan ensi vuonna mukavasti ja koronan takia kasvuvauhdin taintuvan, osakkeen hinnoittelua pudotetaan.

Con Ed myi sijoittajille erän uusia osakkeita kaventaakseen velkamassaansa. Vaikka kyseessä oli vain parin prosentin erä koko osakemassasta, saattavat sijoittajat reagoida voimakkaammin.

Ja jos sijoittajat löytävät muualta mielestään parempia kohteita, pistävät he yhtä myyntiin ja rahat siihen toiseen. Osakekurssi laskee, kun myyntipainetta on ostopainetta enemmän, ja toisinpäin.

TA yhtä houkutteleva kerran vuosikymmenessä

Joten syy voi olla joku noista tai joku muu. Huoleen en näe syytä. Mahdollinen tuloskunnon notkahdus tuskin on vakava ja pitkäkestoinen.

Historian pohjalta dramatiikka tulisi suurena yllätyksenä. Eikä sitä puolla yhtiön poikkeuksellinen asemakaan.

Dramatiikka ei ole todellakaan kuulunut Con Edin talouteen

Teknisesti Con Ed on ollut yhtä rankasti ylimyyty vain kerran vuosikymmenessä. Edelliset kerrat, jolloin pitkät indikaattorit sukelsivat yhtä alas, olivat 2009 ja ja 2000 markkinapaniikkien pohjat.

TA:n osalta Con Ed ei voisi olla vahvempi osta. Tämä tietysti edellyttäen, ettei itsensä Thomas Alva Edisonin perustama liki 200-vuotias ole oleellisesti taantumassa.

Con Edin pitkät indikaattorit ovat yhtä ylimyydyt kerran vuosikymmenessä

Vaikea uskoa, koska New York ei saa energiaa kuin monopolihuoltajaltaan. Yhtiön liikevaihdon ja kannattavuuden vaatimaton heilunta tuskin hevin muuksi muuttuu.

40 vuotta osinkoaan putkeen nostanutta, markkina-asemaltaan poikkeuksellista välttämättömyyshyödykettä maailman tärkeimmälle metropolille tuottavaa yhtiötä saa reilusti alle 20 P/E:llä ja liki viiden prosentin osingolla. Se ei nollakoron oloissa varmasti ole kova hinta.

Hyvä tuottohistoria olemattomalla riskillä

Historia ei tietysti takaa tulevaa, mutta kyllä se monissa yhtiöissä on ylivertainen indikaattori. Con Edillä on saanut 2000-luvun alusta eli teknokuplan puhkeamisesta asti vajaan kymmenen prosentin kumuloituvaa vuosituottoa.

Vauhti ei huimaa, mutta ylittää se silti osakkeiden keskituoton – mitä ei kannata vähätellä olemattomaan riskiin suhteutettuna.

New Yorkin ikivanha energiamonopoli tikittää varmuuteensa nähden mukavaa tuottoa

Samaa tahtia sopii odottaa jatkossakin huokeasta nykyhinnasta laskettuna. Väistämätöntä se ei ole, mutta Pörssihaukan odotus kääntyy kielteiseksi vasta yhtiön talouden sen perustellessa.

Con Ed on nyt niin ylimyyty, että alkaisi istua pelipaperiksikin. Palaan siihen pelipaperikatsauksessa, jos niin. Sopivista vaihtoehdoista ei tosin ole nyt pula.

Dedicaren raketoinnista huomenna

Dedicaren rajusta – ja jo hyvän aikaa odottamastani – rallista on tullut pari kommenttia, aiheesta huomenna markkinakatsauksessa. Lystiä seurattavaa lukemattomia osta-suosituksia saanut osake nyt on.

Valuuttakursseista ja niiden vaikutuksesta sijoitusten tuottoon on tullut muutama kysely. Laajuutensa takia aihe vaatii erillisen jutun.

Arvo- ja kasvuosakkeista käytävään keskusteluun on pyydetty näkemystä, mutta myös se vaatii oman juttunsa. Näitä tulossa sopivassa raossa.

Osakkeet löytyvät varmasti ISIN-numerolla

Muutamat tilaajat valittivat, ettei kaikkia suositusyhtiöitä löydy heidän välittäjänsä listoilta. Osuuspankki on mainittu pariin otteeseen.

Pörssihaukan yhtiöt löytyvät vaivatta ainakin itse käyttämistäni Nordnetista ja Degirosta. Lisäsin kuitenkin tuoreisiin esittelyihin vähän harvinaisemmista osakkeista ISIN-numeron jutun loppuun siltä varalta, että välittäjä ei sitä tiedä.

ISIN on arvopaperien kansainvälinen tunnistuskoodi. Sijoittaja ei sitä tavallisesti tarvitse, mutta välittäjä saa sen avulla osakkeen poimittua valikoimaansa.

Ongelma ilmetessä laittakaa viesti niin kaivan ISIN-numerot välittäjällenne.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka