Rotaatio heiluttaa osakkeiden hintoja

Pääomien kiertoa se on tämäkin

Edellisessä markkinakatsauksessa totesin rotaation olevan se tekijä, joka todennäköisesti tulee muokkaamaan osakkeiden hinnoittelua. Rotaatio tarkoittaa finanssimaailmassa pääomien kiertoa omistusluokkien tai sektorien välillä.

Rotaatiolla viitataan tavallisesti pääomien liukumiseen osakkeiden ja korkopapereiden välillä tai eri osakelajien välillä. Keskityn jälkimmäiseen.

Osakkeiden ja korkopaperien välinen rotaatio tapahtuu tyypillisesti suhdannetaitteissa tai sellaiseksi oletetuissa, kun sijoittajat painottavat jompaa kumpaa omistusluokkaa salkuissaan.

Tavoitteena parhaat tuotot

Tavoitteena on lisätä korkosijoituksia laskusuhdanteen ja osakkeita noususuhdanteen edellä tuottojen maksimoimiseksi.

Tätä tekevät etenkin suursijoittajat, mutta pienemmätkin. Pankkien suosituksissa allokaatiot eli painotukset näiden kahden luokan välillä vaihtelevat, ja asiakkaatkin seurannevat ohjeistusta.

Kyseinen rotaation laji vaikuttaa tietenkin arvopaperien hinnoitteluun. Kun korkopaperien kysyntä nousee, samalla niiden hinnat – ja osakkeiden taas laskevat. Ja toisinpäin, kun osakkeiden painotusta lisätään.

Osakkeiden ja korkopaperien välinen rotaatio vaikuttaa yleensä koko osakemarkkinaan eli kurssit putoavat. Tämä näkyy etenkin pörssiromahduksissa, jolloin osakekurssien sukeltaessa etenkin luotettavimpien valtionvelkakirjojen hinnat nousevat.

Osakkeissa oma rotaationsa

Rotaatiota tapahtuu myös osakemarkkinoiden sisällä. Silloin raha kiertyy aina niihin talouden segmentteihin, joiden odotetaan pärjäävän kyseisissä olosuhteissa toisia paremmin.

Tästä on koronakriisi suorastaan tyrmäävän hyvä esimerkki. Teknologiaosakkeet ovat rymistelleet hurjimman nousumarkkinansa sitten 1990-luvun lopun teknokuplan turpoamisen.

Muutamat muutkin defensiiviset eli suhdannevapaat sektorit kaupan ja lääketeollisuuden johdolla ovat vetäneet rahaa, kun sijoittajat hakevat varmaa tuottoa talouskriisin ravistellessa useimpia toimialoja.

Se kuuluu normaaliin rotaatioon laskusuhdanteissa. Raha hakeutuu sinne, missä kulloinkin on parhaat tuottonäkymät.

Rotaatio nostaa aina suosiossa olevien toimialojen osakkeiden arvostustasot hyvinkin korkealle. Niitä olen perannut kasvavalla äimistyksellä harva se viikko keväästä asti.

Syklisiä on paljon

Kääntöpuolena rotaatiossa on, että heikossa hapessa tutisevien segmenttien päästessä nousuun vetävät ne pääomia. Tyypillisesti sykliset eli suhdanneherkät yhtiöt ovat rotaation kivijalka molempiin suuntiin.

Voimakkaasti syklisiä aloja ovat raskas teollisuus, metsäteollisuus, rahoitus, kemianteollisuus, investointihyödykkeet kuten konepajat, energia, liikenne, matkailu, perinteinen media, markkinointi.

Kun suhdanteen odotetaan heikkenevän, sykliset pannaan myyntiin. Suhdanteen taittuessa ylöspäin virta kääntyy.

Sykliset, joita riittää kaikissa indekseissä, voivat heikentää ja parantaa tulostaan todella voimakkaasti. Suhdannenäkymien parantuessa suursijoittajien silmissä sykliset alkavat imeä rahaa.

Rotaatio muuttaa arvostusta

Tuolloin rotaation dynamiikan mukaisesti suhdannevapaiden yhtiöiden suosio laskee, koska niiden tuloskunto on tasaista. Rahaa on markkinoilla rajallisesti, joten niitä pannaan nyt myyntiin pelimerkkien saamiseksi.

Samalla jälkimmäisten hinnoittelu muuttuu. Korkealla huitelevat arvostuskertoimet putoavat, vaikka yhtiöillä ei aiempaa huonommin menisi.

Eli osakekurssit laskevat, ilman päällisin puoli järkevää syytä, hämmentäen etenkin kokemattomia sijoittajia. Kysynnän ja tarjonnan laki vain toimii.

Suursijoittajat harjoittavat rotaatiota hyvin voimakkaasti, ja ne määräävät kurssien suunnan volyymeillaan. Se selittää, miksi nyt jotkut sektorit kuten juuri tekno ovat niin tolkuttoman korkealle arvostettuja.

Mutta se selittää myös, miksi näin ei jatku loputtomiin. Kun laajat sykliset sektorit alkavat vetää todella vaikean suhdanteen kohentuessa, nyt hypen harjalla paahtavien yhtiöiden arvostustasot putoavat.

Rotaatiosta jo merkkejä

Tästä on jo saatu hiukan makua Helsingin pörssissäkin. Defensiivisten yhtiöiden meikäläiset ykköstykit Elisa ja Orion ovat sujutelleet jo alas huippuhinnoistaan.

Iso osa syklisistä – eivät tosin kaikki – taas rämpii edelleen syvällä laskumarkkinassa, kotimaisista Wärtsilä, Nokian Renkaat, Outokumpu, UPM, Fortum, Ponsse, Cargotec… Osa on jo noussut maalispaniikin pohjilta, muttei merkittävästi.

Dramaattisimmin ero näkyy Yhdysvaltojen SP500-indeksin sektoreissa, etenkin energia- ja informaatioteknologian erossa. Teknologia on teknisesti yhä tulikuuma, energia jääkylmä.

Mutta energia vilkuttaa pitkissä indikaattoreissa jo vahvasti ylimyytyä eli valmiutta tredin kääntymiseen. Ihan vielä sen aika ei silti vielä luultavasti ole, koska öljyn hinta on tulossa TA:n mukaan yhä alas.

Energiasektorin vilustuminen lienee loppusuoralla

Oireellisena kuitenkin pidän, että viime päivien voimakas volatiliteetin kiihtyminen – jota olen odotellutkin jo hyvän aikaa jo VIX-indeksin indikaattorien perusteella – ei iskenut voimakkaasti syklisiin osakkeisiin, kuten yleensä tapahtuu.

Sykliset eivät hätkähtäneet

Rysäystä johtivat nimenomaan hurjan rallin kohteena olleet suuret teknoyhtiöt. Tesla teki historiaa putoamalla yli 30 prosenttia viikossa, mutta kovaa kyytiä saivat muutkin hittiyhtiöt Applesta Microsoftiin.

Paniikista eivät tienneet taas mitään monet sykliset yhtiöt, vaikkapa 3M, Main Street Capital ja Omnicom. Vaikka ne ovat kuuluneet pahimpiin koronasukeltajiin.

Erityisen silmiinpistävää on suhdanteille hyvin herkän markkinointikonsernin Omnicomin osakekurssin vakaus. Se on juuttunut kapeaan markkinahaarukkaan 50 dollarin päälle.

Tästä lisää huomisessa markkinakatsauksessa. Omnicom on hyvin houkutteleva nyt.

Suursijoittajat hallitsevat suhdanteet

Syklisten rauhallisuus kasvuosakkeiden rytinässä antaa vahvan viitteen rotaation heräämisestä. Kun suhdanneherkät sektorit eivät joudu myyntilaariin volapiikissä, alkavat niiden näkymät valostua suursijoittajien silmissä.

Ja nimenomaan suhdanteiden tulkitseminen on heidän mukavuusaluettaan. Sen osakesijoittaja oppii vuosien mittaan.

Kun syklisten osakkeiden kurssit eivät enää putoa, taantuma tekee loppua ja rotaatio kääntyy niiden eduksi. Suursijoittajilla on taitteiden tulkintaan ylivoimaiset keinot.

Suhdanteen kohentuessa sykliset voivat nostaa tuloskuntoaan voimalla, kun sekä liikevaihto että kannattavuus petraavat samaan aikaan.

Rotaatiolla kaksi vaikutusta

Varma tästä ei voi tietenkään olla, mutta merkit siintävät vahvoina. Joten lähiaikojen houkuttelevimmat kohteet löytyvät mutaan poljetuista syklisistä.

Ja taas kovimmat riskit ylikuumentuneista kasvuyhtiöistä, joista maksetaan edelleen mitä vain. Muttei se ikuisesti kestä.

Jahka sykliset tarjoavat parempaa kasvua, kasvuosakkeiden hype taittuu johtuen yksinkertaisesti niiden tolkuttomista hinnoista.

Rotaation käänne tekisi hyvää kahdestakin syystä. Sykliset osakkeet tarjoaisivat niitä namutuottoja, joihin ne ainakin parhaimmillaan kykenevät. Ja kasvuosakkeet putoaisivat ostokelpoiksi.

Tätä odotan tämän ja seuraavan vuoden aikana. Tarkemmat ostosuositukset perustuvat silti aina kunkin yhtiön omaan erityiseen tilanteeseen niin fundamenttien kuin teknisen analyysin osalta.

Huomenna tuttuun tapaan markkinakatsaus samoista aiheista, sekä ostosuosituslista.

Pörssihaukassa on tutustumistarjous, kaksi viikkoa ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka