Kuplat voi kiertää

Wall Streetin tavoitehinnoittelija laskeutui maisemakonttorista kadulle

Käyn läpi sopivissa raoissa lukijakysymyksiä, joihin olen osittain lyhyesti vastannutkin jo meilissä. Anssia huolestuttaa mahdollinen osakekupla.

”Kiitos selkeästä ja kattavasta sivustostasi. Olen nyt parin kuukauden ajan harjoitellut sijoittamista ja homma lähtenyt mukavasti käyntiin, sijoitusperiaatteeni on osta ja pidä.

Mutta miten näet nykyisen pörssin mahdollisen kuplan? Buffet- indikaattorin ja muiden mittareiden perusteella ollaan jo kovastikin kuplassa. Toisiakin mielipiteitä tilanteesta toki on.

Pitäisikö odotella kuplan puhkeamista jarrutellen sekä indeksirahastojen että suorien osakkeiden ostoa? Vai sijoittaa ”normaalisti” järkevin rajahinnoin yrityksiin, joiden uskoo nousevan? Pelottaa, että on lähtenyt mukaan aallon harjalla ja kupla puhkeaakin kohta.”

Rahastot aina ongelma hinnoittelussa

Kiitos, Anssi, kiva että kokemukset ovat myönteiset!

Kuplaa on toki ilmassa eräin osin paljonkin – katsoo vaikka sähköautosektorin hinnoittelua, ja monia kovalla kohulla listattuja yhtiöitä, joiden kurssit lentävät avaruuteen jo pörssihistoriansa avaustunteina.

Buffett-indikaattori ja moni muukin kriteeri keikkuu korkealla. Muun muassa US-indeksien arvostuskertoimet raapivat historiallisten ennätysten tasolla.

Toki siihen kannattaa suhtautua vakavasti, ja varsinkin rahastosijoittajan, koska niissä kuplaosakkeitakin riittää. Siihen on vaikea muuta ohjetta antaa.

ETF:t ovat tästä syystä paljon vaikeampia arvioida kuin yksittäiset osakkeet. Siksi Pörssihaukassa niitä ei monta löydy.

Ja aika mahdottomia suositeltavia olleetkin koronassa. Se on ollut sivuston ehkä pahin kompastus.

Osakkeiden erot aina valtavat

Mutta osakkeet eivät ole koskaan kollektiivi, vaan niiden väliltä löytyy valtavia eroja. Pörsseissä vilisee aina niin törkyisen hintaisia kuin halpoja tai ainakin säällisen hintaisia sijoituskohteita.

Kalliita ovat jotkut Pörssihaukankin osakkeet, etenkin kasvusellaiset, kuten olen jatkuvasti valittanut. Siksi niiltä osta-suositusta panttaan, joskus ehkä turhauttavankin pedantisti.

Mutta suhtaudun hyvin vakavasti ylihintaisuuden riskiin haksahdettuani aikoinaan kokemuksen puutteessa tulikuumiin osakkeisiin. Sitä seuraa kehno tuotto kenties vuosiksikin.

Todistamme parasta aikaa aika karmaisevaa varomattomuutta, kun tuoreet sijoittajat ostavat pää märkänä ja huolen häivää vailla holtittoman hintaisia hypeosakkeita. Moni vielä itkee verta.

Ei osta-suositusta ylihintaisille

Mutta kuplat harvoin ulottuvat kaikkiin osakkeisiin. Pörsseissä on aina voimakkaita virtauksia, joissa raha hakeutuu kulloinkin muodikkaille sektoreille jättäen varjoonsa läjäpäin kohtuuhintaisia yhtiöitä.

Pörssihaukan kaikki osta-suosituksella varustetut osakkeet ovat aina niitä. Muuten ne eivät osta-suositusta saa. Kallis osake saa odota- tai ylikuumentunut-suosituksen.

Koska ennen pitkää olisi seliteltävä, miksi osake sukeltaa tai matelee, eikä olematon osinkotuottokaan lohduta. Ja lätkiä tappiollisia myy-suosituksia syyttäen yhtiöitä.

Vaikka todellinen syy on varomaton suosituslinja. Jota mm. Wall Street harrastaa rutiinimaisesti asiakkaita houkutellakseen.

Kasvuyhtiöiden tavoitehinnat ripustetaan niin ylös, että niskat murtuvat niitä ihaillessa. Valitettavan usein aika kirjaimellisesti.

Beyond Meat vuoristoradassa

Vaikkapa edellinen hype kasvisproteiinibuumi ehti jo osoittaa varomattomuuden vaarat. Kohuyhtiö Beyond Meatista posmottivat kaikki vasta äsken, siis ennen sähköautobuumia. Osta! osta!! kaikuivat suositukset hinnasta riippumatta – ja pörssikansahan teki työtä tavoitehinnoiteltua.

Osake on sukeltanut sitten syksyn rallin kohta 50 prosenttia. Ja siitä huolimatta yhtiö kirkuu Pörssihaukan kriteereillä edelleen kalleuttaan – niin lupaava kuin se liiketoiminnaltaan onkin.

Beyond Meatin omistajilla ei käy ainakaan aika pitkäksi

Beyond Meatin osake on loikkinut reilun vuoden sisällä haarukassa 50 – 240 dollaria. Kyllä, haarukan yläreuna etenkin kuuluu taatusti kuplista pulleimpiin, kun alle puolen miljardin liikevaihtoa tekevän tappiollisen yhtiön markkina-arvo kiskaisee 15 miljardiin eli P/S-lukuun 30.

Kasvua hinnoitellaan aina todella varomattomasti. Ja iso osa suosittajista siihen yllyttää moraalista piittaamatta.

Inovio vastaava tapaus

Koronahuumassa lääkeyhtiö Inovio raketoi kuten hypeosakkeet aina. Siihen väärään aikaan sotkeutuneet saivat oppitunnin hinnoittelun merkityksestä, kun osakekurssi suli jo 70 prosenttia puolen vuoden takaisesta piikistään.

Euforiassa harva heistä sitä piti varmasti edes mahdollisena. Eikä nyt tiedä, mitä turskallaan tehdä.

Koronarokotetta lupailleella Inoviolla ei ole edelleenkään liiketoimintaa, ainoastaan velkavetoista tutkimusta ja tuotekehitystä. Kurssiromahduksesta huolimatta yhtiön markkina-arvo keikkuu edelleen liki parissa miljardissa.

Inovio oli jo varsinaisen teknokuplan surullisia supertähtiä. Osake maksoi 2000-luvun taitteessa kuplan huipulla 200 dollaria, nyt alle kympin.

Ikuinen lupaus Inovio kuuluu jo sarjakuplaajiin

20 vuoden aikana Inovio on loikkinut jo useamman kuplan. Pelkkiä lupauksia tuutista edelleen työntävä aina vain mediaseksikäs houkutus kertoo karusti mielipuolisesti hinnoiteltujen toiveyhtiöiden riskeistä.

Ja sijoittajien pohjattomasta intohimosta äkkirikastumisen perässä ravaamiseen sivuilleen vilkuilematta. Jolla useimmiten saa enemmän hapanta turskaa kuin haaveiltua lohta.

Kuplat voi väistää

Kyllä – kuplia varmasti on, aina. Ja jatkossakin. Mutta ne voi myös väistää. Se on Pörssihaukan kivijalkoja.

Toki pettymyksiin voi aina törmätä. Laajassa suosituslistassa sitä on vaikea välttääkään yllätysten takia.

Mutta Pörssihaukan haarukointimenetelmillä tuskin tulee vastaan tilanne, jossa järkevää ostettavaa ja omistettavaa ei enää olisi. Noin 50 suositusyhtiöistä vain joitakin voi pitää nyt selkeästi ylikuumentuneina, enkä niitäkään vielä kuplaosakkeiksi määrittelisi.

Kriteerien tarkkuus on myös syy kasvuyhtiöiden suhteellisen pieneen määrään – niitä ei noin vain kaiva kohtuuhintaan sijoittajien massapsykologian vuoksi.

UNH yhä kaukana kuplasta

Poikkeuksiakin onneksi löytyy. Vaikkapa viime kuukausina raikkaasti noussut United Health Group on edelleen maltillisen hintainen, vaikka saikin vaihteeksi odota-suosituksen.

Syy on kuitenkin tekninen – ja se, että UNH on saanut lukuisia osta-suosituksia alemmilta tasoilta. Rajusti ylihintainen se olisi vasta ehkä sata prosenttia nykyhintansa päällä.

Jos niin käy, ylikuumentunut-suositus lätkähtää – mutta tuskin.

UNH:n kaltaiset, jättikoostaan ja laadustaan huolimatta epäseksikkäät yhtiöt harvoin kuplaantuvat. Suuren sijoittajalauman silmissä kyseessä on tylsä yhtiö ja toimiala, jolta puuttuu kasvupotentiaalia.

Se on hevonhuttua, mutta aina parempi. UNH:sta tulee luultavasti tämän vuoden aikana, kenties piankin, Pörssihaukan seuraava sadan prosentin kurssinousija.

Terveydenhuoltojätti on kapuamisestaan huolimatta kaukana kuplasta

Eikä se silloinkaan ole likikään kuplaa. Mikä pitää kutinsa liki kaikkiin Pörssihaukan yhtiöihin.

Joten suosittelen ottamaan rauhassa ja nappaamaan salkkuun niitä osakkeita, joita kulloinkin on tarjolla tolkun hintaan. Pörssihaukasta ne eivät lopu, ja jonossakin odottaa jatkuvasti hyvää tavaraa.

Aktia maksaakin kunnon osingon

Uutinen Aktian omistajille – he saavat osinkoa viime vuodelta lähes osinkotykkipankille tavanomaisen määrän, 0,53 euroa per osake. Täsmäytyspäivä oli jo eilen.

Asiasta lisää tuonnempana, koska kiire sillä ei enää ole.

Pörssihaukkaa seuraavan kerran torstaina.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka