Markkinakatsaus: Nousumarkkinan vahva tuoksu

Markkina suuntaa jo kohti taivaan sineä. Kuva: Wikipedia Commons.

Näin tunnelmat ramppaavat markkinoiden ikuisessa vuoristoradassa. Noin kuukauden takainen inflaatio- ja korkopaniikki on pyyhkäisty laakista pois päällisin puolin ilman syytä tai ainakin vähäisin sellaisin.

Mutta näin tämä homma rullaa. Markkinat ainakin tässä kohtaa ennakoivat jo talouden muutoksia, kuten jo muutkin toimijat – muun muassa ja ennen kaikkea Yhdysvaltojen keskuspankista tihkuu jo kommentteja rahapolitiikan kiristämisen jos ei vielä löyhäämisestä niin ainakin tasaamisesta.

Pörssihaukka on jo pidempään tätä povannut taloushistoriaan nojaten: kun ajat alkavat reaalitaloudessa reippaasti heikentyä, rahapolitiikka reagoi nopeasti. Taantumat iskevät yleensä voimalla.

Pörssihaukka on vatkuttanut kesästä asti, että rapautuva suhdanne ja kallis raha kyllä tekevät tehtävänsä eli inflaatio taittuu. Kun ei sentään ole riesana 1970-luvun kaltainen vuosia kestävä poliittispohjainen talousshokki.

Tuolloin arabimaiden öljyn vientiboikotti räjäytti teollisuusmaiden kustannustason taivaisiin hetkessä ja koko vuosikymmenen ajaksi. Venäjä ei samaan kykene.

Ei öljykriisiä

Ei sen aiheuttamaa taloudellistakaan tuskaa voi vähätellä. Mutta kyse ei ole likikään vastaavasta ahdingosta, kuten kertoo jo öljyn absoluuttinen hinta.

Se upposi jo jokseenkin samalle tasolle kuin 2018 suhdannehuipulla. Ja on reilusti halvempaa kuin kymmenen vuotta sitten.

Saati kun hintaa verrataan kansantalouksien ja yleisen ostovoiman kasvuun. Suhteutettuna vaikka teollisuustyöntekijän keskiansioon öljy maksoi 70-luvulla jotain kymmenen kertaa enemmän kuin nyt.

Se siitä öljykriisistä. Euroopassa riittää tekemistä, mutta muualla kyse on suhdanneluonteisesta ja jo aika lailla kaikonneesta ongelmasta.

Pörssihaukan ennuste jo liki

Pörssihaukka povasi jo joskus kesällä ensimmäisen kerran, että öljy (jenkkilaatu) niiaa jouluun mennessä noin 70 taalaan, kun se tuolloin pyöri satasen paikkeilla. Liki liippaa jo, ja indikaattorit viittaavat yhä pudotuksen jatkuvan.

Pörssihaukan TA viittaa öljyn tulevan yhä alemmas

Puoli vuotta sitten konsensusennusteet luukuttivat rallin jatkuvan. Jättipankki Morgan Stanley maalaili jopa 200 dollaria tynnyrille. Karkasivat analyytikon kalliit opinnot harakoille.

Media rakastaa raflaavien uutisten ja ennusteiden revittelyä. Niillä saa kasoittain klikkauksia ja päähäntaputukset päätoimittajalta – ja sijoittajien päät sekaisin.

Tämäkin episodi kertoo aika tyhjentävästi, miksi Pörssihaukka ei peesaa toisia analyysitaloja, olkoot vaikka miten rukiisen talon poikia. Paksu lompakko ei takaa parhaita arvioita.

Indeksit jo huippujensa lähellä

Osakemarkkinat ovat nyt siinä sinänsä tavanomaisessa joskin kuukauden takaa yllättävässä vaiheessa, että rajattomalta tuntuneen syöksyn jälkeen rauha palasi maahan kuin sormia napauttaen. Ja romahduksen jatkumista hehkuttaneiden rehvakkaat äänet hiipuvat kovaa kyytiä.

Alkaa näyttää yhä ilmeisemmältä, että indeksit pohjasivat lokakuussa. Jotkut niistä ovat teknisen analyysin silmin tehneet sen liki varmasti.

Vaikkapa Dow Jones, Saksan Dax ja Euroopan suuryhtiöiden Stoxx 50 ovat enää 10% päässä ATH:staan – kurottuaan kuukaudessa pudotuksesta ylös 20%! Kun koko laskumarkkinan syvyys piikistä pohjaan oli luokkaa -30%.

Jenkkijättien Dow Jones on yhä vahvemmin pohjanneen makuinen

Tämä muistuttaa itsenäisten arvioiden ja maltin merkityksestä. Kuukausi sitten konsensus julisti turuilla ja toreilla laskun jatkuvan ainakin kevääseen asti.

Pörssihaukka uskalsi kontrata. Ennustin jo toukokuussa laskumarkkinan viimeisen putoavan aallon osuvan syksyksi ja pohjan olevan siinä.

VIX viittaa nousumarkkinaan

Kuukausi sitten VIX:in kurkottaessa huippuunsa 35 pisteessä ostosuosituslista tulvi osta-suosituksia – kun samaan aikaan vallitseva ilmasto tulvi myyntihysteriaa ja suurin piirtein vuosien laman ja laskumarkkinan visioita.

Nyt VIX putosi jo 20 pisteeseen, yhtä alhaalla se oli viimeksi elokuussa. Vielä viikko sitten se oireili kiihtymistä, mutta jatkoikin yhä alas ja indikaattorit kääntyivät mukana.

Kun VIX:in kuukausikuvaajassa Rate Of Change – oskillaattori (ROC) putoaa alle nollarajan jyskytettyään sitä ennen sen yläpuolella, on se merkinnyt aina siirtymää laskumarkkinasta nousumarkkinaan.

Toki se voi jäädä lyhyeksi visiitiksi. Mutta vähänkään kauemmin kestäessään se tarkoittaa pörssien kitkuttelevan ylös, aaltoillen toki kuten aina.

VIX ja ROC kuukausikuvaajassa: nollan alla on hyvä olla

Merkki yleensä pitänyt

VIX:in ROC putoaa nollan alle yleensä nousumarkkinan kestettyä jo muutaman kuukauden. Vaikkapa finanssikriisissä se tapahtui toukokuussa 2009, kun pörssit pohjasivat maaliskuussa.

2016 alkaneessa nousumarkkinassa pörssit pohjasivat helmikuussa, ROC putosi nollan alle huhtikuussa. Nyt pörssit ovat nousseet vasta puolitoista kuukautta, joskin todella rajusti – ja ROC tuli jo nollan alle.

Tämä kaikki istuu Pörssihaukan keväästä asti laatimaan skenaarioon. Laskusuhdanne painaa päälle, inflaatio tasaantuu, rahapolitiikan taite alkaa vilahdella puheissa ja kohta teoissa.

Ja siinä vaiheessa osakemarkkinat ovat jo reagoineet ennakoiden – eli pohjanneet ja aloittaneet uuden nousun. Kun sitä eivät vielä fundamentit varsinaisesti perustele.

Olvin pakko jatkaa Valko-Venäjällä

Niin tai näin, kärsivällinen osakesijoittaja voi ottaa iisisti. Jos kurssit tulevat vielä alas, ostopaikat ovat ihanteelliset.

Ja jos pitkä taite jo tapahtui kuten on todennäköistä, tulee paikkoja silti jatkuvasti vastaan. Markkinoiden aaltoliike ei sinänsä katoa, joskin nousumarkkinassa se tasaantuu.

Yksittäisissä osakkeissa vain muutama muutos. Olvi niiasi takaisin 32 euron pintaan ja siitä osta-suositus. Inflaatio nakertaa katetta, mutta eiköhän vaiva ala hellittää ensi vuonna.

Teknisesti paikka houkuttaa taas. Viikkokuvaajassa indikaattorit nousevat jo vahvasti.

Olvin viikkokuvaajat kiskovat vinhasti ylös

Kasvava yhtiö Olvi on. Valko-Venäjän yksikkökin palaa tuloslaskelmaan toistaiseksi, koska sikäläinen lainsäädäntö on noussut sen myymisen esteeksi.

Aika erikoinen tilanne. Valtio pakottaa Olvin jatkamaan, mutta ongelmaa se ei sikäli merkitse, että kyseessä on kannattava yksikkö.

Pari ostopaikkaa

Applelle osta, teknisesti paikka on kohtalainen, ei toki yhtä makea kuin kuukausi sitten. IT-gorillalla on ongelmia etenkin Kiinassa, mutta ne myös aika lailla jo hinnassa.

Realtyllekin osta pari taalaa rajahintaa nostamalla. Vuorenvarma osinkotykki tuskin lokakuun pohjaan enää taittuu, ja joka tapauksessa on säällisen hintainen.

Trelleborgille varauksellinen lunastus-suositus, kuten raporttikatselmuksessa jo todettu. 260 kruunua näyttää tässä kohtaa pitävän, ei se toki varmaa ole.

Kahden kuukauden sijoituksesta 20% pikavoitto on joka tapauksessa hunajaa. Rahalle löytyy kohde ennen pitkää, vaikka Trelle sittenkin jatkaisin uuteen ennätykseen.

Tylsyydellä voi tahkota rahaa

Orion raapii 50 euron ovea, odotan edelleen saavan sen auki joidenkin viikkojen aikana pitkien indikaattorien vahvuuden perusteella. 60 euroon kipaistessaan tarjoaisi makoisan kurssivoiton, Pörssihaukassahan se on saanut osta-suosituksia välillä 30-36 euroa.

Flower Foods, Caterpillar, Johnson & Johnson, Illinois Tool Works ja Tractor Supply kutittelevat jo ennätyksiään. Puhkeavat ehkä piankin, ajan mittaan joka tapauksessa.

Flower Foods on hyvä esimerkki Pörssihaukan – ei toki koko listaa kattavasta – tylsyyden filosofiasta. Umpiunettava leipomokonserni on tuottanut osinkoineen 60% sitten kevään 2020 hyvin matalla riskillä ja suhdannehuolia vailla.

Flower Foods: tylsyys voi olla hyvinkin tuottoisaa

Samat sanat liki alusta asti Pörssihaukassa olleesta Amgenista, joka tekaisikin jo uuden ATH:n 300 taalassa. Korkoa korolle laskettuna tuottoa kertyy jo 70% tällä todella varmalla kassavirta- ja osinkokoneella.

Ei ole Amgenkaan aiheetta varman päälle – ryhmässä. Hurjan rallin vuoksi ostopaikka tuskin kuitenkaan aukeaa kuin vasta talven keskellä.

Genuine Parts Company on ollut listan suuria yllättäjiä. Syklinen ala, olevinaan – mutta varaosajätti porhaltaa tulosta ja kurssiennätystä ihan eri tahtia kuin osapuilleen verrokit.

Tuotto Pörssihaukassa jo 100%. Kiitos ja kumarrus hienolle organisaatiolle.

Abb Vie taittui myös ylös

Abb Vie teki klassisen maljakorjausliikkeen eli huhtikuussa alkanut hidas valuminen taittui ylös muodostaen kohta puhdasoppisen puoliympyrän. Oskillaattorit vihjasivat suunnasta lähtien ylös jonkin verran ennen kurssia.

Abb Vie pyörähti ylös kuten indikaattorit ehtivät vihjata

Kuten niin usein. Teknistä analyysia pilkkaavat sitä ymmärtämättömät. Se on parhaimmillaan todellinen täsmäase ison rahan liikkeiden ennakointiin.

Gilead yhä paahtaa. Sen siirto toiseen ryhmään alkaa vaikuttaa väistämättömältä, koska ralli on tuonut sen osinkotuoton turhan alas osinkotykki-ryhmäläiselle.

Syöpälääkkeidensä ansiosta sitä voisi harkita kasvuyhtiöihinkin, mutta ehkä varman päälle on sopivin loota. Tuotevalikoima ja hulppea kannattavuus sen perustelevat.

Amazon jo surkimus

IBM on hiukan yllättänyt rallillaan, toisaalta yhtiöllä menee taas ihan mukavasti – raportti piakkoin. Eihän se erikoinen kohde ole ollut, mutta Pörssihaukassa ollessaan kuitenkin tehnyt osinkojen kanssa liki 40% tuoton nykykurssilla.

Vertailun vuoksi, Amazonin tuotto samana aikana on hädin tuskin 10%. Kurssi on jo alempana kuin 2018 piikissä, eikä se maksa osinkoa.

Amazonin kalliista raketista loppui bensa

Amazon oli Pörssihaukan auetessa kuumista kuumin osake, jonka autuutta etenkin nuoret sijoittajat hokivat. Itse kritisoin oletusta Amazonin kasvavasta ylivallasta heti sivuston alkumetreillä, kun Wal Mart kävi vastahyökkäykseen nettikaupassa.

Nihkeyteni hillittömän kallista Amazonia kohtaan on osoittautunut aiheelliseksi. Sen liikevaihto on kasvanut edelleen lujaa, mutta koronabuustin kadottua kannattavuus ja samalla tulos sakkasi.

Amazon on edelleen todella kallis. Ei siis näillä näkymin asiaa Pörssihaukkaan edelleenkään.

Hinnalla on väliä. Holtiton arvostus sisältää aina riskin.

Pörssihaukassa kauan olleet kauppayhtiöt Lowe´s ja Axfood ovat olleet aivan toisen avaruuden sijoituksia. Pörssihaukassa jatkuvasti hehkutetun Lowe´sin tuotto osinkoineen kapuaa jo 140 prosenttiin.

Epäseksikkyys voi olla hyvinkin seksikästä – tuottojen kannalta.

Tylsä on Lowe´skin – paitsi sen omistajalle

Laskumarkkinan oppitunti

Kaikki edellä luetellut Pörssihaukan osakkeet muistuttavat, miksi laskumarkkinoihin tulee suhtautua tyynesti jo omistamiensa osakkeiden kanssa – ja ilahtua aukeavista ostopaikoista. Näistä ne parhaat tuotot kehrätään.

Jos sielu ei kestä osakekurssin vuoden tai vajaankin valumista ilman unien menetystä ja tyhmiä paniikkimyyntejä, ei tähän hommaan kannata ryhtyä. Salkun markkina-arvon lasku ei ole tappio, ellet siitä itse sellaista tee hölmöillä myynneillä.

Suhdanteet tulevat ja menevät. Sijoittamisen maratonilla se tulee hyväksyä ja käyttää mahdollisuuksien mukaan hyväkseen.

Ensi viikolla markkinakatsaus jää väliin, koska pidän pienen syysloman. Sopivan rauhalliseen markkinarakoon aika varmasti se onneksi osuu.

Hyvää viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka