Markkinakatsaus: Jo kolmas laskuaalto

Vieläkö niitä aaltoja riittää?

Niinpä saimme Venäjän murharetken siivittämänä ihan kunnon laskumarkkinan pörsseihin. Siihen löytyy toki monia tekijöitä, mutta sukelluksen helmikuussa lauenneen eskaloitumisen syy ei jää epäselväksi.

Lasku kuitenkin alkoi aikaa sitten joissakin osakeryhmissä ja indekseissäkin. Syklisen teollisuuden hallitsema Helsingin pörssi piikkasi syyskuussa.

Sikäli tämä laskumarkkina kulkee perinteisiä latuja, että helmikuun monttua seurasi kiivas korjaus – joka taas taittui alas aiemmalle pohjalle indekseistä puhuttaessa. Yksittäiset osakkeethan ovat liikkuneet suuntaan ja toiseen eri lailla, joillakin pudotusten yltyessä paljon alle helmikuun.

Meikäläisten suurten puljujen OMX25 kuvaa hyvin tätä liikettä – jota koronakuopasta noustaessa reilu kaksi vuotta sitten odotin kokemuksen pohjalta. Tuolloin toinen aalto alas jäi indekseissä tulematta.

Se hämmästytti siinä tilanteessa ja oikeastaan vieläkin. Koska tämä on tavallinen sapluuna rajuissa sukelluksissa.

Kolmas laskuaalto jo päällä

Pidemmät laskumarkkinat, joihin tämä jo lukeutuu joissakin indekseissä ja etenkin yksittäisissä osakkeissa, sisältävät yleensä kahdesta neljään kohtalaisen selvästi erottuvaa aaltoa suuntaansa.

Ne havainnollistuvat helpoiten tietyistä teknisistä indikaattoreista, kuten MACD:sta. Kuten yleensä indikaattorit se jäsentää tehokkaasti kurssien näennäisesti sattumanvaraista hortoilua – mikä onkin teknisen analyysin keskeisiä etuja.

Teknokuplan todella pitkä ja syvä puhkeaminen 2000-luvun taitteessa koostuu neljästä aallosta MACD-grafiikassa. Viimeisessä aallossa MACD oli jo vahvasti nousussa kuten nuoli alleviivaa – hälyttäen laskun loppua.

Historiallisen pitkä teknokupla puhkesi neljässä pääaallossa

Kestoltaan ja syvyydeltään myös poikkeuksellisessa finanssikriisissä laskevia aaltoja kertyi neljä, kun lähtöpisteeksi otetaan kesä 2007. Indeksi kävi vielä piikin tuntumassa lokakuussa, josta lasketut aallot vähenevät kolmeen.

Finanssikriisistäkin aallot erottuvat vaivatta

2015 alkanut laskumarkkina sisälsi vain kaksi selkeää pitkää aaltoa. Se oli ajallisestikin lyhyehkö, vain reilun puoli vuotta.

2015 riitti kaksi isoa laskevaa aaltoa

2018 myös hyvin lyhyt laskumarkkina jäi kahteen aaltoon. Ja koronamonttu historiallisesti siis vain yhteen syvyydestään huolimatta.

2018 riitti kaksi aaltoa, nyt surffaamme alas jo kolmatta

Nyt OMX sujuttelee MACD:ssa jo kolmatta aaltoa, jotka kyllä näkee ilman indikaattoreitakin vaikka käsikopelolla.

Kysymys tietysti kuuluu, montako aaltoa ja minne asti tämä lasku kasaa ennen pohjaansa.

Syksyllä viimeistään pohja

Varmaa vastausta ei tietysti kenelläkään ole. Koska takana on kuitenkin jo kahdeksan kuukauden alamäki kolmanteen laskuaaltoon ehtineenä, kaukana ei pohjan pitäisi perinteen mukaan olla.

Yli vuoden mittaiset neljän aallon laskumarkkinat eivät ole normi vaan poikkeus. Toki niitäkin joskus vastaan marssii.

Laskumarkkinoiden keskisyvyys, noin 30% piikistä pohjaan, on aika lailla pulkassa helmikuun pohjasta laskettuna. Nyt OMX on tosin selvästi sen päällä.

Perinteisesti kuvio aika todennäköisesti kulkisi niin, että kesän tai viimeistään syksyn mittaan tämä kolmas aalto vielä testaa helmikuun pohjan, ehkä mennen alle tai sitten ei. Ja viimeistään syksyllä myräkkä olisi ohi.

Osapuilleen tällaisia askeleita Pörssihaukka odottaa. Joka tapauksessa hätäisiä liikkeitä etenkään myyntisuuntaan kannattaa ehdottomasti karttaa.

Defensiiviset eri junassa

Ostopaikkoja sen sijaan vuoden loppupuoliskolla tulvii etenkin syklisissä. Ja pohjilta ne parhaat tuotot revitään suhdanteen taas kohentuessa.

Yksittäiset yhtiöt voivat kulkea omia latujaan, kuten lukuisat defensiiviset todistavat. Axfood, Elisa ja Sampo pomppasivat sotakuopasta äkkiä ylös, ja jenkkidefensiivisistä löytyy tuoreita kurssiennätyksiä.

Niistä ei enää kannata turvaa hakea. Defensiivisistä tosin Orion alkaisi olla ostohinnoissa, mutta passaan vielä hitusen. Osari oli latteahko, eikä Nubeqan miljoonia vielä kuulunut.

Kun osinkokin irtosi jo niin osake saattaa kurvata vielä 34 euroon. Ei suuri ero, mutta Orionin kaltaisen lähtökohtaisesti tappotasaisen yhtiön kohdalla kannattaa kytätä oikein halpaa hintaa.

Samat sanat TietoEVRY:stä. Osari oli ok, mutta puolikas osinko juuri ja suhdannehuolet voivat vielä tuoda osakkeen vähän alemmas.

Tämä odotus pätee nyt aika moneen osakkeeseen. Kyttäämiseen sisältyy aina riskikin hyvän sauman menetyksestä, mutta kesän koittaessa ostoilla harvoin on kiire.

Ferrari taas osta

Saattaa tämä päteä myös Valmetiin ja Koneeseen. Ne ovat kuitenkin teknisesti jo todella pahasti ylimyytyjä, osakkeet sopuhintaisia – ja Valmet halpa.

Molempien talous on kunnossa, Kone tosin painii nyt kustannusten kanssa. Joka tapauksessa ajallisen hajautuksenkin näkökulmasta niille edelleen osta.

Puhtaasti tekniseltä kannalta Valmetinkin laskua kasautui jo kolme aaltoa, vaikka kurssi teki ennätyksen vuodenvaihteessa. TA kuitenkin tarkastelee asiaa hiukan toisin, mikä onkin sen vahvuuksia.

Nyt Valmet on teknisesti jo nousussa sen kolmannen aallon pohjattua. Ei takaa kurssin pohjanneen, mutta todennäköisyys sille ei ihan huonoksi jää.

Valmet koukkasi TA:n silmin jo kolme aaltoa alas

Ferrari piakkoin

Samalla strategialla Ferrarille piakkoin osta – muttei ihan vielä. Yhtiö puskee vahvasti ja tuotteet on myyty loppuun pitkäksi aikaa, joskin kustannukset hiukan kiusaavat kannattavuutta.

Korkotason ravistelemat markkinaolot voivat tuoda yllätyksiä, mutta Ferrarin sukellus yltää jo pahimpien laskumarkkinoiden mittaan. Eikä se tapaa niiata kuin kaksi aaltoa alas. Toinen jo menossa hyvää kyytiä.

Ferrari laskee jo toisessa aallossa sitten syksyn ennätyksensä

Arvostustaso Ferrarilla pysyy aina valitettavan korkeana, mikä tuo markkinariskiä. Yhtiöstä itsestään sitä ei hevin kaiva.

Muttei siis ihan vielä osta Ferrarille, koska osa viikko-oskillaattoreista ei yllä vielä pohjaan. Eivät välttämättä sinne toki menekään, mutta usein tässä raossa.

Atlas Copco splittasi osakkeensa, joten jos sitä salkusta löytyy niin ei tarvitse parahtaa kurssin romahdusta. Osari oli loistava ja osake saa tulevina kuukausina osta-suosituksen.

Konepajojen tapaan suhdanteet keikuttavat hiukan Atlasta, kohtalaisen vähän kuitenkin. Helppo omistaa sopuhinnasta ostettuna.

Jenkkiosakkeet kuuteen mennessä. Hyvää viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Markkinakatsaus: Jo kolmas laskuaalto"

 1. Kai Nyman sanoo:

  Olen myynyt pois velkaisimmat yhtiöt ja sellaiset joiden hintaan on ladattu paljon tulevaisuuden odotuksia. Salkussani on jäljellä vain sellaisia joiden p/e on alhainen, ja operatiivinen kassavirta on vahvaa (operatiivinen toiminta on tuottavaa).

  Salkkuuni jääneet yhtiöt näyttävät sen verta vahvoilta että en niitä enää tällä laskukaudella pois myy. Hyvät tuloksentekijät pärjää ja tuottaa ainakin osinkoa.

  Kiitos vinkistä että syksyllä ollaan viimeistään pohjilla. Aion ottaa neuvosta vaarin ja seurata tilannetta ja Pörssihaukkaa.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Moi Kaitsu. Halvat defensiiviset kannattaa pitää salkussa, varsinkin kovaosinkoiset. Ei niillä hätä ole, ja kurssitkin tapaavat kestää. Ja rommpujen jo iskettyä myyminen on kyseenalaista joka osakkeen kohdalla.

   Jos taantuma, joka aika ilmeiseltä nyt vaikuttaa, jää tavanomaiseksi, niin ennen talvea pitäisi laskumarkkinan olla paketissa. Mutta onko tämä jotain muuta kuin tavallinen – sittenpä nähdään. Eipä käy sijoittajalla ja Pörssihaukalla ainakaan aika pitkäksi näissä myräköissä…

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka