Markkinakatsaus: Laskumarkkina takana

Surkeiden ennusteiden ja makrodatan keskellä Euroopan pörssit ovat ennätyskorkealla.

Hitaasti kääntyvät nyt markkinat, ja keskipitkä trendi on venynyt sitten kesän ainakin hiukan, koska jo reilu kuukausi on nousua takana. Viikko sitten näytti puhti pörsseistä jo loppuvan, mutta vielä lyhyt trendi kiskaisi kurssit indeksitasolla ylös.

Nousutrendi on nyt sen verran vahva etenkin USA:ssa, että se voi kestollaan yllättää kesän rajuun edestakaiseen huojuntaan verrattuna. Sinänsä muutaman kuukauden kestävät kp-trendit ovat tavallisia nousumarkkinassa. Ja sellaisestahan nyt on kyse.

Povailin jo syyskuun alussa, että OMX25 nousee lähiaikoina 4200 pisteeseen muiden indeksien mukana, ja näin todella kävi. Arvioin tuolloin, että se merkitsee melko varmasti laskumarkkinan loppua, eikä ole syytä muuttaa näkemystä.

Parhaiten sitä kuvaa, että pääkuvassa oleva eurooppalaisten osakkeiden tärkein indeksi Eurostoxx50 korkkasi juuri edellisen nousumarkkinan huippunsa. Tämä siis kaiken synkistelyn ja surkean makrodatan keskellä, kun muun muassa Saksan taantumasta höpistään harva se päivä.

Tilanne kuvaa loistavasti perusväitettäni ja Pörssihaukan strategian ydintä, että yleisessä jaossa oleva talousinformaatio on hyödytöntä sijoittamisessa nimenomaan ajoittamisen kannalta. Tuutista ei tule kuin huonoja uutisia ja ennusteita, mutta pörssit paahtavat ylös.

Markkinat liikkuvat ennen uutisia ja ennusteita

Olen aluperin odottanut laskumarkkinan päättyvän 2019 puolella, alkuperäinen oletus oli kevät, kuten Piksusta juttujani lukeneet tietävät. Ei se pahasti pieleen mennyt.

Osittain tästä syystä kiirehdin Pörssihaukan avaamista vuoden alkuun, mutta teknisten hankaluuksien takia se venyi maaliskuulle. Ei nyt ihan huono ajoitus kuitenkaan, onneksi.

Nousumarkkina on jo päällä. Mutta taaskaan eivät ennusteet näe suhdannetaitetta ennenkuin pahasti myöhässä, ainakin sijoittajan kannalta. Kuten aina korostan, näin käy jokaisessa suhdannetaitteessa molempiin suuntiin.

Harmillista tässä on, että Trumpin kauppasodan panosten nosto katkaisi nousutrendin puskista, ja kyseisen notkahduksen odotin uppoavan hiukan syvemmälle vielä. Niin ei siinä kohtaa käynyt.

No, markkinat eivät toimi kuin kello, sille ei voi mitään. Virhearvioita tulee väistämättä.

Ostopaikkoja vain muutama ennen notkahdusta

Tärkeintä kai on, että osta-suositukset ovat mielestäni osuneet kohtalaisen hyvin. Hyviä tilaisuuksia riitti kevään ja kesän markkinapaniikeissa. Niitä on kannattanut hyödyntää kassan antaessa myöten.

Ja paikkoja tulee vastaan jatkossakin. Tällä hetkellä ostopaikat ovat kuitenkin todella vähissä johtuen pörssien pitkästä noususta. Siihen ei pidä lähteä mukaan ostosmielessä. Salkun arvonnousuahan on tällaisessa vaiheessa tietysti kiva katsoa.

VIX tekee nousua eli hermoilu on kasvamassa, mutta aika hitaasti nyt tapahtuu. Sekin viittaa laskumarkkinan päättymiseen, mutta kyllä sieltä vielä jonkin asteen paniikkikin iskee. Ei siihen kauan pitäisi enää mennä.

Volatiliteetti on liian matala ostosten kannalta.

Sitä ennen ei kannata rynnätä ostoksille. Sijoittamisen kärsivällisyyden yksi ulottuvuus on pysyä sivussa markkinoiden innostuessa.

Ostosuosituslistaan ei mahdu kuin pari osta-suositusta. Se kuvaa markkinan ylikuumentumista. Tilanne on jo tuttu aiemmista nousuputkien lopuista. Syöksyn iskiessä osta-suosituksia löytyy taas kassikaupalla.

Hyvää viikonloppua!


2 thoughts on "Markkinakatsaus: Laskumarkkina takana"

 1. Eero Tolvanen sanoo:

  Ensiksikin, kiitos hyvästä sarjasta ”osinko, hyvän osakesijoittajan avain”. Sitten tähän hetkeen: odottelen täällä suhteellisen suuren käteiskassan kanssa ostoksille pääsyä, mutta et antanut vielä lupaa ☺.

  Viittasit jo marraskuun ensimmäisenä päivänä piakkoin tulevaan alaspäin suuntautuvaan taitteeseen, jota ennakoit teknisen analyysin ja kokemuksen perusteella. Keskuspankit ovat pumpanneet markkinoille rahaa ja näyttää siltä, aivan kuten kirjoitit, että varsinainen laskumarkkina olisi päättynyt – 200 pv:n liukuva keskiarvokin osoittaa pitkästä aikaa Omx Helsingissä ylöspäin.

  Nyt odottelet jonkin asteista paniikkia, johon ei kauaa pitäisi mennä. Kirjoitit: ”Ostosuosituslistaan ei mahdu kuin pari osta-suositusta. Se kuvaa markkinan ylikuumentumista. Tilanne on jo tuttu aiemmista nousuputkien lopuista. Syöksyn iskiessä osta-suosituksia löytyy taas kassikaupalla.”

  Vastoin odotuksiani osakkeet ovat vain nousseet, ja jossain vaiheessa pitäisi päästä mukaan kyytiin. Odottelemmeko nyt VIX:n nousevan yli 20:n rajan? Koska yritän olla hötkyilemättä, niin pidätkö lähiaikoina rekyyliä alaspäin hyvinkin todennäköisenä?

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos!

   Odottelin, että marraskuun alussa jo alkaisi notkahtaa, muttei vielä niin käynyt. Trendit yllättävät joskus aika lailla kestollaan. Ei niitä kellon tarkkuudella yleensä pysty arvoimaan.

   VIX kiihtyy taas varmasti jossain kohtaa, indikaattorit ovat nyt kuitenkin niin matalalla, että eivät ne siellä loputtomiin pysy. Ja liki kaikki Pörssihaukan suositusyhtiöt ovat nyt teknisesti yliostettuja.

   Kp-trendien kestot ovat viikkoja, ja tämä nousu on kestänyt tosiaan jo kuukauden. Kyllä sieltä rekyylikin taas tulee.

   Ison käteiskassan pitämisessä on se hankaluus, että pitäisi tietää tarkkaan markkinoiden liikkeet kaukaa ennakkoon. Syysmyrskyt ovat yleisiä, mutta eivät poikkeuksettomia. Elokuussa oli viimeksi aika reipas.

   Pörssihaukan ostosuositukset on laadittu siten, että osta-suositusta kannattaa noudattaa juuri siinä kohtaa. Yleismarkkina eli indeksit eivät muutenkaan kulje aina samaa tahtia yksittäisten osakkeiden kanssa.

   Elokuussa viimeksi useimmat Pörssihaukan suositusyhtiöt saivat osta-suosituksen, koska markkinatilanne oli suotuisa. Kotimaisista kymmenkunta kuului niihin, ja useimmat olivat silloin selvästi halvempia kuin nyt.

   Jos rahaa on ja valikoimassa itseään kiinnostavia yhtiöitä, minun mielestäni kannattaa noudattaa suosituksia silloin, kun niistä on osta-suositus. Jos odottaa ns. varmoja merkkejä laskumarkkinan päättymisestä, kuten vaikka liukuvan 200 pv:n kääntymistä ylös, parhaista paikoista tuppaa myöhästymään. Sen vuoksi en esimerkiksi seuraa liukuvaa 200 – se on aivan liian hidas optimipaikkojen löytämiseen.

   Olen tosiaan jo aikaa sitten arvioinut laskumarkkinan kokonaisuutena jäävän taakse viimeistään keväällä 2019. Näin kävikin. Se tapahtuu tosiaan aina ennenkuin yleinen ilmapiiri, makroindikaattorit jne. antaisivat olettaa. Se on yksi Pörssihaukan olemassaolon perusteita.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2022 © Pörssihaukka