Osinko, hyvän osakesijoituksen avain: Osa 5

Tuhti osinkosalkku takaa ajan mittaan taloudellisesti huolettoman elämän.

Osinkosarja pääsi hiukan katkeamaan osarirumban vuoksi, mutta jatketaan lopulta.

Osingolla on monia ulottuvuuksia sijoittamisessa, mutta pitkäjänteiselle sijoittajalle se takaa viimekätisen tulovirran salkun kurssikehityksestä riippumatta. Osinko toimii niin säästövaiheessa kuin sijoittamisen loppuvaiheessa eli haettaessa salkusta rahaa kulutukseen – joka on sijoittamisen lopullinen päämäärä.

Osakkeista saa tuottoa vain kahdella tavalla: myymällä sijoituksiaan tai osingoilla. Huomattava osa sijoittajista ja heitä opastavista analyytikoista keskittyy osakekurssin kehitykseen, jonka merkitys realisoituu osaketta myytäessä. Silloin tulovirtaa tavoitellaan lähtökohtaisesti myyntivoitoista.

Mutta miksi myydä osake, jos se on todella hyvä? Ei maajussikaan myy parhaita lypsäviä lehmiään. Mutta toki osakkeen myymisen on keskityttävä, jos se ei tarjoa muuta tulovirtaa – siis osinkoa.

Myyminen on helppoa teknisesti, mutta ajoitus vaativaa. On seurattava jatkuvasti markkinoiden liikkeitä ja varauduttava omiin virheisiinsä niiden tulkinnassa. Ja kauppa tuo kuluja, ja etenkin jos kauppaerät ovat pieniä.

Osinko vähentää vaivaa

Hyvän osinkoyhtiön kanssa ei samaa murhetta ole. Osingot juoksevat tasaisesti markkinoiden heilunnasta riippumatta. Vuosia ja vuosikymmeniäkin tasaisesti kasvavaa osinkovirtaa tahkoavat osakkeet eivät vaadi kuin ajoittaisen vilkaisun, että yhtiö ja sen osingonjako jatkavat tutussa kuosissa.

Moni sijoittaja haaveilee taloudellisesta riippumattomuudesta. Tarpeeksi suurella osinkosalkulla se onnistuu. Sellaisen kasaaminen vie tavalliselta sukankuluttajalta kauan, mutta mahdollista se on.

Esimerkiksi 300 000 euron osakesalkku neljän prosentin osinkotuotolla tarkoittaa 12 000 euron vuosituottoa, tonnin kuussa. Toki osingosta menee vero, mutta niin menee myyntivoitostakin – ja ylipäänsä kaikista tulon muodoista.

Koska jokaisella on muitakin tuloja, viimeistään jonkin sortin eläke, moiset pääomatulot takaavat taloudellisen huolettomuuden ainakin maltilliselle vähävelkaiselle kuluttajalle.

300 000 on tietysti suuri pääoma, se vastaa perheasunnon hintaa pääkaupunkiseudulla. Mutta mahdoton se ei ole kärsivälliselle sijoittajalle.

Tylsää mutta varmaa

Jos osakesalkun keskituotto on kymmenen prosenttia vuodessa, mikä ei ole lainkaan kohtuuton odotus hyvälle sijoittajalle, pääoma yli kuusinkertaistuu 20 vuodessa. Samalla tuotolla se 17-kertaistuu 30 vuodessa. Kyseisellä kasvuvauhdilla 300 000 salkun lähtöpääomaan riittää 30 vuoden sijoitusajalla 20 000 euroa.

Sekään ei ole taskurahaa, muttei omaisuuskaan. Jos sattuu vaikka perimään puolikkaan halvasta velattomasta sijoitusasunnosta, lähtöpääomaa on enemmänkin. Ja tietenkin pääomaa täytyy yleensä kerryttää säästämällä.

Aikaikkunat ovat pitkiä – mutta sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Tylsää se saattaa olla, mutta muuta vaihtoehtoa ei piensijoittajalla ole, jos haluaa talouttaan merkittävästi kohentaa.

Toisaalta laadukkaalla osinkosalkulla se onnistuu ajan myötä – ja myös varmasti, jos osakkeiden valinnassa ja hajautuksessa on riittävän huolellinen. Se on Pörssihaukan sijoitusstrategian ja suositusten ydin.

Sarja päättyy. Se sisältää osat yksi, kaksi, kolme, neljä ja viisi.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka