Pörssihaukka 5-V!

Hei, piti olla viisi kynttilää! Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Pörssihaukan viisivuotissynttäri nostaa tunnelman ihan mukavan korkealle. Virheitäkin taipaleelle mahtuu, mutta salkkua turvottaneita pärjääjiä riittää.  

Pörssihaukan täyttäessä jo viisi vuotta tunnelmat ovat ainakin täällä konttorin puolella myönteiset, enemmän vielä kuin vuosi sitten, vaikka hyvät ne olivat tuolloinkin. Julkaisun voi katsoa jo paikkansa lunastaneen, vaikka näkyvyydessä vielä riittää tekemistä.

Mutta tulevaisuus näyttää jo oikeinkin turvatulta nykyisillä asiakasmäärillä, jotka hissukseen kasvavat. Kiitos kaikille teille!

Ongelmiakin riittää, vallankin viimeisen parin vuoden inflaatio- ja korkokierteessä ja tietysti Venäjän murharetken takia. Suomen talouden ja Helsingin pörssin konttaus ovat kuluneen vuoden silmiinpistävä piirre.

Mutta olen yhä kohtalaisen tyytyväinen konseptin toimivuuteen. Laaja yhtiövalikoima tuo hankaluuksia mikroyhtiölle, mutta myös selkeät etunsa.

En yritäkään seurata yhtiöiden jokaista nippeliä ja nappelia, vaan keskityn isoon kuvaan ja riskien ennalta karsimiseen. Kaupankäyntiraot haen teknisellä analyysilla myös jatkossa.

Jokunen miina, kokonaisuus passaa

Strategia on pitänyt kutinsa suurin piirtein tarkoitetusti. Osakevalinta korostaa riskinhallintaa, yhtiöiden laatua ja maltillista hinnoittelua.

Liiketoiminnan täytyy kannattaa, pääoman tuottaa, taseen olla riittävän riskitön, ja jonkinlaista kasvuakin kaivataan – tietysti aina parempi jos se on reipasta. Mutta vähemmälläkin pärjää muiden speksien ollessa kohdillaan.

Ilkeitä virheitä ja vastoinkäymisiäkin taipaleelle mahtuu. Pari riskipaperia kävi saldoa rumentamassa, uusia ei tule. Jokunen miina on iskenyt kylkeen, Venäjä suurimpana piruna.

Kremlin pääpiru tulee kalliiksi kaikille, sijoittajillekin. Kuva: Rauno Penttinen

Kokonaisuus jää mielestäni silti plussalle. Vertailukohdaksi otan osakkeiden keskituoton noin seitsemän prosenttia vuodessa, jolla pääoma tuplaantuu kymmenessä vuodessa.

Viidessä vuodessa se tarkoittaa noin 40% tuottoa osingot ja korkoa korolle laskien. Sen lyö vaivatta nippu Pörssihaukan osakkeita.

Sijoitustuottoja on tosin vähän vaikea laskea, koska suositukset tulevat markkinaolojen mukaan ja voivat vaihdella viikoittainkin. Listalle nousu on kuitenkin luonteva ja helppo tarkastelupiste ainakin edes pari vuotta listalle olleille.

Atlas ja Iron Mountain +200%

Jonkinlaisena mittarina voi pitää ainakin sadan prosentin tuottoon yltäneitä osakkeita. Vuosi sitten niitä löytyi reilu tusina, aakkosjärjestyksessä:

Abb VieAtlas CopcoDedicareGenuine Parts CompanyHexagonHersheyInvestorIron Mountain, Latour, Lowe´s, Nibe, Omnicom, Trelleborg, United Health Group. Listalle kuuluu myös Ramirent, joka ostettiin pois pörssistä reilusti alle vuosi sivuston avaamisen jälkeen.

Listan kärkipaikan nappasivat toistaiseksi alusta asti Pörssihaukassa olleet Atlas Copco ja Iron Mountain +200% tuotoilla. Atlas ei kauheasti yllätä, joskaan ei silti ihan odottamanikaan nimi piikkipaikalle tässä kohtaa.

Atlas Copco on tehnyt upeaa jälkeä Pörssihaukassa kuten sitä ennenkin

Jättiyllätyksen taas tarjosi Iron Mountain. Osinkotykin ralli etenkin koronapohjasta on pudottanut leukaperät polviin.

Vaikka yhtiöllä hyvin menee ja osake oli naurettavan hintainen. Tapaus kuvaa, kuinka vaikea on ennustaa parhaita kohteitaan.

Hajautus ei tapa tuottoja

Siksikin kannattaa hajauttaa. Ja tietysti riskinhallinnan takia. Se ei syö hyviä tuottoja kuten kuulee väitettävän. Amatöörien höpinää.

Iron Mountainin koronan jälkeiset tuotot vetävät tuolin alta

GPC:n ja Hersheyn kuumana käyneet kurssit tulivat alemmas, mutta ne saivatkin huippujen tuntumassa ylikuumentunut-leiman ja sitä hyödyntäneille komean tilin. Niben kurssi puolittui suhdannevaikeuksien takia, mutta on yhä kurssinsa tuplaaja.

Uutena tuplauslistalle nousivat Alphabet, Axfood, Caterpillar, Ferrari, Illinois Tool Works ja Microsoft – ja ensimmäisenä kotimaisena Scanfil. Se sai ylikuumentunut-leiman kymmenessä eurossa tuplattuaan kurssinsa.

Alas tulikin ja tietenkin taas osta-suositukseen. Nyt odotellaan seuraavaa nousuaaltoa, joka saattaa roihahtaa hyvin tarmokkaana ja sitkeänä kuten sillä on tapana.

Abb Vie ihan pohjasta yli +200%

Ja vaikkapa Abb Vieta sai halvimmillaan 60 taalalla, kun sijoittajat hermoilivat aivan syyttä sen fuusiota Allerganin kanssa. Kimppa luistaa hyvin ja kurssi on polkumyynnistä jo kolmekertaistunut – tilittäen samalla muhkeaa osinkoa.

Nordeankin tuotto osinkoineen ylittää vaivatta +100% halvimmista osta-suosituksista koronakriisin pohjilla. Joten lista turpoaa hyvää kyytiä kuten pitääkin.

Suomessa kehitys on ollut toki aika vaisua, mutta kroonisesti edullisen Scanfilin ohella etenkin Goforeen pysyy luotto kovana. Ja kyllähän nuo isot syklisetkin kuten Valmet, Neste ja Ponsse osaavat raketoida suhdanteen suosiessa.

Kurssiltaan myrskyisä Scanfil tarjoaa jatkossakin hulppeita tuottoja

Toisaalta Hesan pörssin osakkeet edustavat enemmän osinkotuottoa. Se ei ole vauhdikas tapa vaurastua, mutta pääosin varma ja helppo.

TSM ennätysvauhdissa

Ulkolaisista tuplaan yltänevät piakkoin Ross Stores, IBM, Lam Research, Taiwan Semiconductor. TSM saattaa kirjata tuplan ennätysajassa.

Se on riskeineenkin osuva kuva Pörssihaukan painottumisesta ulkomaalaisiin osakkeisiin. Maailman tärkeimpiin kuuluva yhtiö on huippukannattava ja kovakasvuinen, eikä edes kovin pahasti syklinen.

Vaikka osakekurssi muuta vihjaa. Vieläkin enemmän se pätee saman sektorin Lam Researchiin, joka triplasi jo kurssinsa pohjahinnastaan vuosi sitten.

Sijoittajat unohtavat helposti, kuinka häkellyttävästi Lam kasvaa ja kannattaa

Koska se hinnoiteltiin naurettavan alas vuosi sitten, joskin myös Pörssihaukkaan noustessaan. Markkinat ovat ihmisten toimintaa, siksi ne tekevät pahoja virheitä. Niitä kannattaa kytätä.

Markkinat tekevät pahoja virheitä

Näin uskallan sanoa jo isoon ääneen myös suosituslistan vielä märkäkorvasta ResMedistä, joka syksyn jälkeen on posottanut jo liki +40% plussalle. Tilapäiset heikkoudet ja alati vaahtoavat markkinahuhut ajoivat osakkeen kunnon alennukseen.

Niistä tässä touhussa voi kuoria komeat ylituotot hyvin matalalla riskillä. Ja etenkin kun katsoo salkkua ja yhtiövalikoimaa kokonaisuutena, jossa jotkut flopit kuittautuvat riittävän useilla ja makoisilla osumilla.

Se on ja pysyy Pörssihaukan huoneentauluna. Jos rahoitusteorian väite tehokkaista markkinoista olisi totta, emme näkisi sadan prosentin ja ylikin kurssinousuja vuodessa, parissa tai viidessäkään.

Eikä se vaadi älytöntä riskinottoa. Vaan kurkkaamista vähän nenäänsä pidemmälle ja ohi yleisen mielipiteen.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


24 thoughts on "Pörssihaukka 5-V!"

 1. Juha Suomela sanoo:

  Onnittelut 5v.

 2. Mervi Korhonen sanoo:

  Kiitos Heikki!
  Kohta minä olen seurannut sinua 5v. Pääasiassa olen pärjännyt hyvin. Alussa itse tein vähän hätäisiä myyntejä.

  Mervi

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos Mervi!

 3. Matti Hirvonen sanoo:

  Hyvää 5_v synttäriä, Heikki!

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos Matti!

 4. Satu Saastamoinen sanoo:

  Upeeta, mahtawaa onnea 5.v
  Mukana kun peräpukama🥂🌹

 5. tjlinna sanoo:

  Onnittelut 5 v. synttäreiden johdosta! Tyytyväinen olen ollut sivuston antiin, jatkakaa samaan malliin👍

 6. Mikko Niemi sanoo:

  5v-onnittelut!
  Viimeaikoina lisääntyneet myyntisuositukset on hyvä juttu, kun itse ei ehdi/kykene syklisten huippuja haistamaan.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos, yritän haarukoida taitteita!

 7. Jani Taavettila sanoo:

  Onnea Heikki ja Pörssihaukka!

  Hieno kuulla että Pörssihaukan tulevaisuus näyttää turvatulle. Mikäs sen upeampaa kuin saada leipä pöytään asiasta mistä mitä ilmeisimmin myös nauttii ja mikä on ns. lähellä sydäntä. Huippu homma! Itse olen pari vuotta ollut tyytyväisenä asiakkaana, suositellut muillekkin ja asiakkuutta tulen myös hyvillä mielin jatkamaan tulevaisuudessakin. Ei muuta kuin tsemppiä tulevaan ja jatka hyvää työtä!

 8. Olli Suomalainen sanoo:

  Onnittelut täältäkin!

  Itse satuin aloittamaan osakesijoittamisen vähän huonoon aikaan syksyllä 2021, mutta pikkasen ollaan silti plussan puolella tälläkin hetkellä.

  Ehkä tämä tästä vielä iloksi muuttuu, kunhan jaksaa olla kärsivällinen. 🙂

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos, juu ajat sattuivat hankalaksi siinä kohtaa, mutta kyllä se tästä paranee taas.

 9. Timo Lappeteläinen sanoo:

  Kiitos vaan kuluneesta viidestä vuodesta ja onnea!🥳

 10. Ville Vanhala sanoo:

  Onnea Heikki! Tämä on toimiva konsepti. On ollut ilo olla mukana. Toivotan hyvää jatkoa ja toivon hyvän keskustelun jatkuvan, sekä innostuksen säilyvän. Se näkyy.

  Olisiko mahdollista kirjoittaa riskien hallinnasta ja tappioiden katkaisusta? Esim stop-loss kuuluu olennaisena osana tekniseen treidaukseen. Ja position kokoa voisi tarkastella myös.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos Ville! Stoppareita olen käsitellyt tuossa:
   https://porssihaukka.fi/sijoitusstrategiat/kannattaako-stoppareita-kayttaa/

   Positioiden kokoa voisi käsitellä joskus tarkemmin. Suosittelen ja suosin itse laajaa hajautusta. Olkoon kyse aktiivisesta tai passiivisesta salkusta.

 11. Jaana Kinnari sanoo:

  Onnea viisivuotisesta taipaleesta 🥂

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka