Pörssihaukka 4-v!

Minä tilasin NELJÄ kynttilää! Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Pörssihaukan täyttäessä neljä vuotta tunteet ja mietteet ovat voittopuolisesti myönteisiä. Ensinnäkin siksi, että julkaisu kesti jokaiselle aloittelevalle yritykselle väistämättömät alkuvaikeudet.

Niitä riitti. Jalansijan saaminen äärimmäisen kilpailulla alalla ja megalomaanisen kokoisten toimijoiden kuten pankkien ja isojen analyysitalojen seassa oli kaikkea muuta kuin selvyys.

Mieluummin päinvastoin, kuten erinäiset kerrat sain kuullakin. Varsinkin kun piti lähteä liki puhtaalta pöydältä ilman markkinointiresursseja ja ylipäänsä syviä taskuja ongelmien puskuroimiseen.

Parin ensimmäisen vuoden tilaajamäärillä homma olisi nyt jo varmaan poikki. Oli vain uskottava työhönsä ja toivottava asiakasmäärien kasvavan.

Konsepti jatkuu entisellään

Niin kävikin, kiitos teille kaikille! Nyt Pörssihaukka on taloudeltaan pisteessä, että ilman takapakkeja homma jatkuu niin kauan kuin ukossa virtaa riittää.

Ei näy ehtymisen merkkejä. Jos Warren Buffett ja Charlie Munger paahtavat edelleen sata lasissa noin sadan vuoden iästä huolimatta niin ei tässä pitäisi omankaan lusikan lentää nurkkaan ihan heti.

Olen kohtalaisen tyytyväinen konseptin toimivuuteen. Laaja yhtiövalikoima arvelutti hiukan, mutta olen alusta asti korostanut toimivani hiukan toiselta pohjalta kuin verrokit.

En yritäkään seurata yhtiöiden jokaista nippeliä ja nappelia, vaan keskityn isoon kuvaan ja avainlukuihin. Ja haen kaupankäyntiraot teknisellä analyysilla, jonka opiskelun aloitin jo vuosituhannen alussa.

Hyvät sijoitukset monenlaisia

Sivuston strategia on pitänyt kutinsa suurin piirtein tarkoitetulla tavalla. Osakevalinta korostaa riskinhallintaa, yhtiöiden laatua ja maltillista hinnoittelua.

Näiden ehtojen on täytyttävä yhtiön luonteesta riippumatta, olkoon kyseessä hidasliikkeinen osinkotykki tai kasvuraketti. Hyvät sijoitukset voivat olla profiililtaan eräin osin hyvin erilaisia.

Eivät kuitenkaan taloutensa perusteilta. Liiketoiminnan täytyy kannattaa, pääoman tuottaa, taseen olla riittävän riskitön, ja jonkinlaista kasvuakin kaivataan – tietysti aina parempi jos se on reipasta.

Lam Researchin tunnusluvuista ei hevin panna paremmaksi

Mutta vähemmälläkin pärjää muiden speksien ollessa kohdillaan. Pörssihaukan parhaiten tuottaneissa osakkeissa on yllättävän monta osinkotykkiä, siis kaukana kasvuihmeistä.

Riskejä turha haalia

Virheitä, pettymyksiä ja yllätyksiä on tullut jonkin verran, useimmat koronan tai Venäjän murharetken seurauksena. Pahin oma kömmähdys oli sähköpakuyhtiö ELMS, joka kaatui johdon rikollisten toimien takia ennen kuin kukaan ehti laittaa työrukkaset kouriinsa.

Riskipapereissa ELMS olikin, mutta silti miina osoittautui aika uskomattomaksi. Kovaa tappiota tekee edelleen toinenkin riskipaperi 23andMe, liiketoiminta tosin jatkuu joten toivoa on.

Nämä episodit kuitenkin vahvistavat paluun alkuperäiseen linjaan: ei riskipapereita, ei startupeja, ei listautujia edes kokeneemmista yhtiöistä, ei raskaasti tappiollisia potentiaalisia käänneyhtiöitä mallia Lehto ja Finnair.

Riskejä riittää sijoittamisessa niitä haalimattakin. Vaikkapa Alibaban kujanjuoksu Kiinan hallituksen pihdeissä on tästä tyly muistutus – joskin sen tilanne näyttää jo hiukan paremmalta.

100% tuottoja vino pino

Kokonaisuus jää mielestäni plussalle. Vertailukohdaksi otan osakkeiden keskituoton noin seitsemän prosenttia vuodessa, jolla pääoma tuplaantuu kymmenessä vuodessa.

Neljässä vuodessa se tarkoittaa noin 30% tuottoa – ja siinä tulee huomioida kurssikehitys, osingot ja korkoa korolle eli osinkojen uudelleen sijoittaminen. Aktiivisen osakepoimijan olisi tuo tuotto jonkin verran päihitettävä, jotta hommassa olisi tolkkua verrattuna passiiviseen sijoittamiseen.

Pörssihaukan sijoitustuottoja on vähän vaikea laskea, koska suositukset tulevat markkinaolojen mukaan ja voivat vaihdella viikoittainkin. Listalle nousu on kuitenkin luonteva ja helppo tarkastelupiste, kun aikaväliä on jo tämänkin verran ainakin isolla osalla osakkeista.

Jonkinlaisena mittarina voi pitää ainakin sadan prosentin tuottoon yltäneitä osakkeita. Niitä löytyy reilu tusina, aakkosjärjestyksessä: Abb Vie, Atlas Copco, Dedicare, Genuine Parts Company, Hexagon, Hershey, Investor, Iron Mountain, Latour, Lowe´s, Nibe, Omnicom, Trelleborg, United Health Group.

Listalle kuuluu myös Ramirent, joka ostettiin pois pörssistä reilusti alle vuosi sivuston avaamisen jälkeen. Sijoitusaikaan nähden se on edelleen tuottoykkönen.

Nibe jatkaa ykkösrakettina

Muuten ykkösenä jatkaa edelleen alusta asti listalle kuulunut Nibe. Osake oli neljä vuotta sitten sopuhintainen, joten ralli ei sikäli yllätä.

Yhtiön menestys ylitti silti odotukset, vaikka jonkunmoiset ne olivat. Mieluisiakin yllätyksiä sijoittaja kokee, ja ne voivat tuoda makoisimmat hedelmät.

Niben rytinä ylitti odotukset

Tosin parin vuoden takaisesta pohjasta ostettuna Dedicare yltää samaan 300% tuottoon. Eikä sitä vaivaa vieläkään hintavuus toisin kuin Nibeä.

Dedicare voi olla seuraavien vuosien supertähti, jos tuloskunto pysyy vähänkään nykyisessä kuosissa. Yhtiön kannattavuus ailahtelee, mutta kasvu kukkii taas kuin keväinen tuomi.

Low risk best reward

Eli yli neljäsosa osakkeista on takonut keskimääräisen osakkeen kymmenen vuoden tuoton neljässä vuodessa tai alle. Yhtäkään niistä ei voi luonnehtia hitustakaan riskiseksi ainakaan enempä kuin osakesijoittaminen yleensä – päinvastoin.

Laajasti hoettu motto No risk no reward eli ei tuottoa ilman riskiä on puhdasta puppua. Pörssihaukan huoneentaulussa seisoo mieluummin Low risk best reward eli matala riski takaa parhaan tuoton.

Ainakin kun riskitason höylää alas riittävällä hajautuksella. Maailma pullistelee hyviä kohteita.

Mutta suomalaisia osakkeita ei tuolle listalle toistaiseksi mahdu. Sinne yltänevät vuoden parin sisään Gofore, Scanfil ja Valmet.

Neste tulossa, muttei ylettömin odotuksin

Jonossa odottavista saattaisi pompata keskivertoa parempia kohteita. Mutta kohtuuhintaista kasvua ei Hesasta hevin löydä.

Vaikkapa syklistä Nestettä pidetään meillä kasvuyhtiönä, vaikkei liikevaihto ole edes tuplannut kymmenessä vuodessa. Sen viime vuosikymmenen hurja kurssiralli perustui surkean kannattavuuden ja sen myötä tuloksen kohentumiseen.

Neste oli kymmenen vuotta sitten surkea kannattavuudeltaan

Vastaavaa buustia on vaikea odottaa pohjimmiltaan konservatiivisella ja pääomavaltaisella alalla. Neste oli aikoinaan puhdas syklinen pelipaperi, ja sellaisena siihen etupäässä edelleen suhtaudun huolimatta kannattavuuden ilmeisesti pysyvästä kohentumisesta.

Neste on tulossa jossain kohtaa listalle, mutten siitä mitään supersijoitusta odota – paitsi hyvin ajoitettuina suhdannevoittoina. Mutta se pätee lukemattomiin syklisiin.

Keskivertoa parempia läjä

Kotimaistenkin tarjonta laajenee jonkin verran jatkossa, mutta pääpaino pysyy muualla. Meillä nyt vain ei ole Niben ja United Health Groupin kaltaisia huippuluokan luotettavia globaaleja kasvuyhtiöitä ainakaan likikään niiden mittakaavassa.

Sen näkee myös keskimääräistä selvästi parempaa tuottoa tarjonneiden listasta: Alphabet, Axfood, Amgen, Caterpillar, Flower Foods, Ferrari, Elisa, Illinois Tool Works, Microsoft, Nordea, Orion, Pepsi, Philip Morris, Texas Instruments.

Listaan voi laittaa tosin myös Ponssen, koska sen syklisen osta- ja lunasta-suosituksen välinen tuotto oli noin 50% – alle vuodessa. Ponsse on laatuyhtiö, mutta vahvasti syklinen ja kärsii pahasti Venäjän sikailusta.

Samaa luokkaa tuotti listalta jo poistetun Fortumin osta- ja lunasta -sykli. Myös Consolidated Edisonin, jos sitä osti noin 70 taalan suosituksista ja lunasti 100 taalassa ohjeistuksen mukaan.

Ferrari oli parempi valinta kuin EV-buumi

Ferrari kuvaa osuvasti Pörssihaukan tulokulmaa. Sen nousu listalle talven kynnyksellä 2020 herätti hiukan ihmetystä ja somessa irvailuakin: ikivanha bensakoneiden kysynnältään rajallinen luksustehdas – kun samaan aikaan sähköautobuumi kiehui kuin Tshernobylin ydinreaktori.

Ja siitä juuri varoitin useaan otteeseen. Ferrarissa taas oli ja on kaikki palaset kohdallaan.

Ainoa näkyvä riski lymysi osakkeen korkeahkossa hinnassa. Aaltoillut kurssi onkin, mutta niin vain jo +70% tuolloista kurssia ylempänä – tuloskehitystä mukaillen.

Ferrarin tuloskehitys on kuin nuorella kasvuyhtiöllä

Samaan aikaan tuolloin huumassa roihunneet sähköautotehtaat ovat sukeltaneet hullun lailla, vaikkapa Nio ja Xpeng. Teslakin putosi jo samaan hintaan kuin tuolloin, kun kilpailu kiristyi aivan Pörssihaukan povaamalla tavalla ja Tesla joutuu tappelemaan markkinaosuudestaan hintojaan laskemalla.

Ferrarilla ei tällaisia murheita ole. Osakkeen hintavuus pois lukien se edustaa klassisesti Low risk best reward -konseptia.

Mallisalkku puuttuu käytännön syistä

Pörssihaukalla ei valitettavasti ole mallisalkkua, koska se olisi vaatinut isoja taloudellisia järjestelyjä. Omat omistukseni leviävät eri salkkuihin ja välittäjille.

Toteutan Pörssihaukan strategiaa tiukasti eli hajautan laajasti ja enimmäkseen holdaan osakkeita, Degirolla teen jonkin verran aktiivistakin kauppaa. Tuo Nordnetin salkun pätkä osoittanee, ettei hajautus tapa hyviä tuottoja.

Pätkä omista omistuksistani tältä päivältä

Likikään parhaita tuottoja ei löydy kotimaisista osakkeista. Se kuvaa mielestäni Hesan pörssin laadun kapeutta tai suoranaista puutetta. Isojen yhtiöiden OMX25 ei yksinkertaisesti sisällä kovia nousijoita.

Poikkeuksen tekee sille vasta noussut QT, joka oli vielä joku vuosi sitten tappiollinen joskin kovakasvuinen. Ja syvän romahduksen jälkeenkin yhä todella korkealle hinnoiteltu.

Ei riskikohteita jatkossakaan

Tämä yksinkertaisesti selittää ulkomaalaisten yhtiöiden dominoinnin Pörssihaukan listalla. Hesasta voi löytyä timantteja, mutta kaihdan vielä kokemattomia yhtiöitä.

Riskit ovat aina suuret, kun liiketoiminta vasta hakee uomiaan ja osakkeet silti törkyisen kalliita. Se ei automaattisesti tarkoita huonoa kohdetta, melkoista lottoa kylläkin.

Jätä väliin, sijoittaja pärjää vähemmälläkin riskillä. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Pörssihaukka ei koske Spinnovan ja Modulightin kaltaisiin tulokkaisiin, olkoot kuinka kiehtovia liikeidealtaan. Jos läpimurto jää suutariksi, omistaja kiroilee floppia pitkään ja huolella.

Kallis osake ja epävarma tulevaisuus on dynamiittinen seos. Varoitin usein hypetulokkaista kuten Beyond Meatista ja Rivianista. Mahtava liikeidea ja hyvä tuote ei vielä takaa hyvää sijoitusta.

Ne voivat olla menestyjiä tuonnempana. Mutta väärään aikaan sekaan loikanneen uskoa ja kärsivällisyyttä ainakin koetellaan nyt urakalla.

Buffettkin joutuu haravoimaan

Muutaman vuoden sisään Pörssihaukkaan kertyy lisää 100% tuottajia. Sitä on mahdoton tietää mitkä ja missä mitassa. Siksi kannattaa hajauttaa.

Warren Buffett totesi juuri Berkshire Hathawayn vuosiraportissa, että hänen menestyksensä on pohjannut lopulta aika harvoihin supersijoituksiin. Historian paras sijoittaja ynnäilee napanneensa sellaisia noin yhden viidessä vuodessa.

Berkshiren salkussa riittää leveyttä. Eli myös Buffett joutuu haravoimaan, koska parhaista kohteista ei kukaan voi olla varma.

Ja kurssit seilaavat vilkkaasti alaspäinkin. Mutta tuhdin laskumarkkinan jälkeen vertailuajankohta ei ainakaan laajasti ottaen anna turhan ruusuista kuvaa Pörssihaukan osakkeiden tuotoista.

Ainakin itse pidän taakse jäänyttä aikaa tällaisessa markkinatilanteessa ja talouden oloissa tyydyttävänä. Ja inflaation hellittäessä ja rahapolitiikan löyhdyttyä tilanne taatusti vain paranee.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


16 thoughts on "Pörssihaukka 4-v!"

  1. Juha Suomela sanoo:

    Onnittelen 4vuotiasta Haukkaa. Jatkan tilaajan ja tänään sain lukea syynkin siihen 🙂 ”En yritäkään seurata yhtiöiden jokaista nippeliä ja nappelia, vaan keskityn isoon kuvaan ja avainlukuihin.”

  2. Teemu Kaasinen sanoo:

    Onnea Pörssihaukka ja kiitos hyvistä kirjoituksista! Toivottavasti jaksat jatkaa palvelua vielä pitkään 🙂

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos Teemu!

  3. Heikki sanoo:

    Onneksi olkoon myös minun puolesta Heikki.

    Olen ollut Pörssihaukan jäsen alusta asti, jokin tässä viehätti jo silloin alussa. Olen harrastanut sijoittamista jo reilut 20 v., joskus hyvällä menestyksellä mutta hapuiluahan se on ollut aina pörssihaukan tulemiseen asti. Olen saanut palvelusta tukea ja myös oikaisuja omille ajatuksille. Uskalsin lähteä palvelun ansiosta Ruotsin ja Usan markkinoille ja se on kannattanut.

    Olen saanut sinulta palautetta ja olemme jutelleet puhelimitse muutamia kertoja. Sijoitusmaailma on minulle auennut aivan erilaisena mielenkiintoisena harrastuksena, joka voi olla myös tuottoisaa. Olen tämän kertonut sinulle jo aikaisemminkin, toivon sinulle jaksamista, pörssihaukka on erinomainen oivallus.

    Meitä samanhenkisiä on tällä kanavalla varmaan useita. Onnea nelivuotiaalle.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos Heikki, olet tosiaan ensimmäisiä tilaajia!

  4. Mervi Korhonen sanoo:

    Kiitos näistä vuosista♥️. Itse tulin mukaasi huhtikuussa 2019.
    Mervi kiittää!

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos Mervi, sijoituskurssista asti olet pysynyt mukana!

  5. Rami Heimolinna sanoo:

    Onnittelut! Hieno suoritus tämä neljä vuotta, ja tilaajamäärän kasvu.
    Laadukas sisältö ja onnistunut, hieman muista poikkeava lähestymistapa yhdistää teknistä analyysiä pitemmän ajan näkemykseen yhtiötasolle vietynä. Toivon että pystyt jatkamaan samalla linjalla eteenpäin.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos Rami! Tarkoitus on pysyä lauteilla pitkään, jos eivät paikat petä.

  6. Ville Vanhala sanoo:

    Onnittelut haukalle onnistuneesta konseptista! Tämä on selkeä ja sopivan pieni jotta homma toimii. Esimerkiksi kommentit ja palautteet saa vastauksia.
    Hyvä yhdistelmä erilaisia yhtiöitä.
    Terveisin tyytyväinen tilaaja.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos Ville, hienoa saada tällaista palautetta!

  7. Tomi Lukin sanoo:

    Terve
    Heti kun mallisalkku tulee palveluun, niin tulen ehdottomasti palvelun käyttäjäksi.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Pahoin pelkään ettei siihen ole mahdollisuutta, laajan hajautuksen ja komissioiden takia rahaa pitäisi repäistä kuusinumeroinen luku.

      Pörssihaukalla kyllä on mallisalkun tapainen – oma yksi salkuistani Nordnetissa, josta oli tuossa kuvakaappaus, ja se löytyy Sharevillestä Pörssihaukan nimellä. Heidän systeeminsä ei kyllä aina toimi kuten pitäisi, mutta jos sattuu sen tekemään niin sieltä näkyy sisältö ja tehdyt kaupat.

  8. Mikko Niemi sanoo:

    Onnittelut Haukalle.

    Hienoa, kun sinulla on aikaa paneutua ja halua jakaa johtopäätöksiä. Mainio yhteenveto haukan filosofiasta ja hyvä tietää että salkkusi suositustesi mukainen.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos! Hyvä on ajoittain käydä perusasioita läpi. Ja sijoitan kyllä suositusteni mukaan.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka