Luota ihmisen selviytymiskykyyn

Aurinkoenergian huima kehitys todistaa haasteisiin vastaamista

Koronasta tuli todellinen musta joutsen: epätodennäköinen katastrofi, joka pusikosta iskien mullistaa maailmaa. Nassim Talebin 2007 lanseeraamaa käsite kuvasi nimenomaan finanssimarkkinoiden kannalta, kuinka yllätykset murjovat niihin valmistautumattomia sijoittajia.

Reilu kymmenen vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen pandemia lihallisti Talebin ennusteen. Modernin historian syvin taantuma räjähti käsiin muutamassa viikossa ilman ennakkovaroitusta.

Ero vaikkapa finanssikriiseihin on sikäli valtava, että ne muhivat vuosia liiallisen huolettomuuden levitessä talouteen. Merkit siitä näkyvät hyvissä ajoin riskien liian matalana hinnoitteluna, joka johtaa muun muassa ylivelkaantumiseen ja omistuskohteiden hintakupliin.

Ihminen on ahneuttaan tyhmä ja varomaton. Mutta myös viisas ja sopeutuva.

Kovaan tautiin kovat lääkkeet

Tuore Economist-lehti kertoo, että koronaa käsitteleviä tutkimuksia julkaistaan jo liki pari tuhatta viikossa, ja määrä kasvaa ekspontiaalisesti. Tutkimuksia paahdetaan vähän joka kantilta, ei vain lääketieteellisiä.

Mitä kovempi tauti, tässä tapauksessa kirjaimellisesti, sitä suuremmalla tarmolla sen kimppuun käydään. Kun tällainen määrä työtä, resursseja ja lahjakkuutta kohdistuu ongelmaan, ratkaisuja löytyy varmasti pikatahtia.

Kyse ei ole vain varsinaisista lääkkeistä, vaikka ne taistelun etulinjasssa ovatkin, vaan mistä tahansa epidemian tuottamista vaikeuksista. Niitä riittää tuskallisessa mitassa kenties pitkäänkin, muttei ikuisesti.

Koronan kohdalla se on näkynyt niin makro- kuin mikrotasolla. Kuten yleensäkin kriiseissä.

Kriisit ruokkivat luovuutta

Hallitusten ja keskuspankkien kriisikokemuksista kumpuava vastaus uhkaavaan romahdukseen on ollut massiivinen ja nopea. Hätäohjelmia polkaistiin liki tyhjästä.

Mikrotasolla yksittäiset ihmiset ja yritykset ovat sopeuttaneet toimintojaan poikkeusoloihin samalla tavalla. Etätyötä, tuotannon muokkausta, uusia jakelukanavia…

Ihminen on kollektiivina vaikea murrettava. Vasta kymmenen vuotta sitten talouden suuria haasteita oli pysyväksi oletettu energiakriisi öljytuotannon rajojen vuoksi. Puhuttiin öljypiikistä, joka kiskoo kasvavan ihmiskunnan syvenevään taantumaan energian vähetessä.

Synkkä ennuste ei ollut perusteeton. 2008 öljyn hinta loikkasikin tuskallisiin mittoihin, pitkälle yli sataan dollariin tynnyriltä. Öljypiikistä tuli aito taakka.

Aurinkoneregia jo kilpailukykyinen

Sen jälkeen on tapahtunut todella paljon. Löydettiin liuske-energia, joka johti äkkiä ylituotantoon. Fossiilisen energian hinta on jo taantuman mukana rytissyt alemmaksi kuin koskaan yleiseen hintakehitykseen suhteutettuna.

Öljypiikistä ei puhu enää kukaan, ainoastaan öljyn hautaamisesta energialähteenä.

Osa prosessia on ollut vaihtoehtoisten energiamuotojen huima kehitys. Etenkin se näkyy ekologisesti ihanteellisessa aurinkoenergiassa, joka sitkisteli vuosikymmen sitten pelkästään julkisten tukien varassa.

Nyt siitä on tullut markkinaehtoisesti kilpailukykyistä. Järjestelmien halventumisen seurauksena niitä kannattaa asentaa kaikissa mittakaavoissa. Ja kehitys jatkuu.

Tekniikka kehittyy ällistyttävästi

Sähköauto tarjoaa vastaavan ällistyksen aiheen. Vuosikymmen sitten oli mahdoton uskoa, kuinka suorituskykyisiä niistä tulee vain joidenkin vuosien prosessissa.

Sähköauto on edelleen polttomoottoriverrokkia kalliimpi hankintahinnaltaan. Mutta etenkin käyttökustannukset huomioituna niidenkin hinta putoaa nopeasti.

Tesla on riskipitoinen sijoituskohde, mutta sen teknologiajohtajuudelle täytyy nostaa hattua

Tietotekniikan tehojen kasvu suhteutettuna niiden hintaan todistaa saman prosessin erityisen laajassa mitassa. Tämän päivän halpispuhelimen toimintoja oli mahdoton kuvitellakaan parikymmentä vuotta sitten.

Meille 1970-luvun teineille James Bondin kenkäpuhelin oli posketon scifivitsi. Nykykatsoja hirnuu kapineen alkeellisuudelle.

Talous toipuu

Vaikkapa ilmastomuutoksen uhkakuville tällä kaikella on suuri merkitys. Mustia joutsenia lehahtaa talouden lammikkoon, mutta ihminen ei vähästä putoa kanveesiin.

Talous ja yritykset toipuvat, ainakin yleensä ottaen. Ja varsinkin parhaat.

Monethan eivät ole tästäkään kriisistä hetkahtaneetkaan. Kriisien vaikeasti ennustettavan luonteen vuoksi onkin tärkeää hajauttaa. Ja sitten hallita paniikin keskellä hermonsa.

Käteiskassalla varustetulle kriisit tarjoavat parhaat mahdollisuudet. Monet laatuyhtiöt ovat jo alennushinnoissa, jos ja kun olettaa niiden selviävän tästäkin sinänsä karmeasta sotkusta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka