Jäsenpalautetta ja vastaus: SP500

Osakemarkkoiden kasvukausi kohisee parhaimmillaan, mutta sen kestoa ei ole helppo ennustaa

Laitan taas jäsenpalautteen erillisenä juttuna, koska aihe on laaja ja kiinnostava, sekä koskee Pörssihaukan ydinteemoja. Ja sopii muutenkin näin vuodenvaihteeseen, kun on aika vilkuilla tulevaa vuotta.

Moi Heikki!

Vuoden loppupuolella katseet itsellä on jo ensi vuoden näkymissä. Olen vasta aloittanut sijoittamisen muutama kuukausi sitten ja Pörssihaukkaa tiukasti seuraten tehnyt osakepoimintaa pääsääntöisesti jenkkimarkkinoille. Ensi vuoden alulle kiinnostasi tehdä kohtuullisen suuri (10k€) panostus johonkin rahastoon.

Olen miettinyt Isharesin SP500-rahastoa, joka on ollut suht turvallinen ja tänä vuonna tuottanutkin harvinaisen hyvin indeksirahastoksi. Miten kestävällä pohjalla SP500:n kasvu enää on ensi vuonna? Onko markkoilla ensi vuonna tulossa romahudus/korjausliike? Kaikki merkit näyttävät siltä..?

SP500 on noussut vuonna 2019 noin 30%. Keskuspankki on elvyttänyt taloutta jenkkilässä jo pitkään. Keskuspankki koetti nostaa korkotasoa, mutta markkinat reagoivat heti pakottaen laskemaan korkotason heti takaisin alas.

Johtuuko tämä kenties myös siitä, että korkojen nousu toisi välittömästi maksuongelmia, sillä pelkäänpä, että moni on mitoittanut lainamaksun vain tälle 0% korkotasolle, ja pienikin nousu alkaisi näkyä maksukyvyssä. Eli siis käytännössä keskuspankki tekohengittää markkinaa. Keskuspankki on pumpannut 300 miljardia dollaria markkoinoille viimeisen 3kk aikana.

Toinen trendi on SP500:n arvo vs yhtiöiden yhteenlaskettu tuloskehitys. Tuloskehitys on tehnyt vaakalentoa jo muutaman vuoden, kun taas osakkeiden arvostuskertoimet ovat nouseet katonrajaa kohti voimakkaasti. Samanlainen tilanne oli IT-kuplan aikana, jolloin osakkeiden arvot olivat aivan liian korkeita verratuna tuloskehitykseen.

Tämä on mielestäni merkki siitä, että jonkinlainen korjausliike olisi tulossa 2020. Indeksien pitäisi liikkua käsikädessä tuloskehityksen kanssa, ei karata raketin lailla.

Puhutaan myös ”Buffett-indikaattorista” eli markkinoiden arvo vs jenkkien BKT. Tämä on tällä hetkellä 150% markkinoiden hyväksi, samalla tasolla kuin juuri ennen IT-kuplaa. Tuntuu, että tällä hetkellä venytetään vain kuminauhaa jenkkimarkkinoilla ennen korjausliikettä.

Koska keskuspankki on näin suuresti mukana, romahdus/korjausliike tuskin tapahtuisi kovin nopeasti ensi vuoden alussa, mutta syksy onkin eri juttu. Ajattelin sijoittaa vielä SP500 nyt vuoden alusta kesänloppuun. Odotan vielä kuminauhan venyttämisestä 10-15% tuottoa tälle ajalle. Kesäloman viimeisenä päivänä todennäköisesti kotiutan sijoituksen ja jään odottamaan korjausliikettä.

Mitäs mieltä Pörssihaukka on vuoden 2020 nimenomaan SP500 ja markkinoiden tilasta?

Kiitos jo etukäteen Pörssihaukalle tästä vuodesta. Olen taas tiukasti mukana ensi vuonna sivustolla.

Heikki vastaa:

Moi ja kiitos, kaima! Todella kiva saada myönteistä palautetta ja luottamusta. Hienoa, jos aloittelevan sijoittajan kokemukset ovat olleet positiivisia, ajat ovat toki olleetkin nyt suotuisat.

Markkinoiden pitkän aikavälin liikkeiden povaaminen on aina vaikeaa niin indeksien kuin yksittäisten osakkeiden tasolla. Sen vuoksi en anna koskaan tavoitehintoja. Minusta ne ovat huumetta, jota käytetään sijoittajien koukuttamiseen väärällä tavalla.

Arvopaperien ostokelpoisuuden ja niiden kurssikehityksen arviointi ovat aivan eri asioita. Hyvä paperi kannattaa ostaa oikeaan hintaan miettimättä sen lyhyen aikavälin kurssin liikkeitä. Tuotto tulee kyllä aikanaan, ainakin osinkoina, kun Pörssihaukan yhtiöistä on kyse, mutta ennen pitkää kohonneena kurssinakin.

Joskus se voi viedä aikaa enemmänkin, joskus tapahtua nopeasti. Tavoitehintoja antavat suosittelijat tähtäävät aina kohtalaisen lyhyen aikavälin kehitykseen, ja heidän asiakkaansakin sellaista haluavat. Valitettavasti markkinoiden kehitys harvoin on näin simppeliä ja ennakoitavaa.

Tavoitehintojen perässä juoksevat kokevat usein pettymyksiä – vaikka sijoituskohteet sinänsä olisivat aivan hyviä. Markkinoiden liikkeet eivät sitä aina heijasta odotetulla tai toivotulla tavalla. Se sijoittajan täytyy ymmärtää ja hyväksyä.

Varo lyhyitä sijoitusaikoja

Se, mitä sijoituksen nimellisarvolle eli kurssille tapahtuu vuoden saati vielä lyhyemmän ajan sisällä on täysin toisarvoista verrattuna siihen, mikä on sen todellinen tuotto usean vuoden aikajänteellä. Ja silloin on laskettava tuotto korkoa korolle -tekijän kanssa eli yhtälö sisältää osingot ja niiden uudelleen sijoittamisen.

Se on ainoa oikea tapa laskea tuotto. Joka taas soveltuu hyvin huonosti lyhyen aikavälin spekulatiiviseen sijoittamiseen. Pörssihaukan suositus on, että osakkeita ei tule ostaa alle kolmen vuoden perspektiivillä, mieluummin viideksi vuodeksi ja siitä yli.

Sykliset ovat hiukan toinen luku, mutta niillehän Pörssihaukassa ovatkin omat ajoitussuosituksensa myös myyntien osalta. Niitä ei ole vielä ollut käytössä johtuen noususyklin varhaisesta vaiheesta, ylikuumentunut -suosituksia toki on jo joitakin, joskaan ei syklisillä osakkeilla.

Vaikka siis Pörssihaukan ydinliiketoimintaa on markkina-arvioiden tekeminen teknisen analyysin pohjalta, varoittelen kovasti nopean aikavälin spekulaatiosta. Toki siinä voittojakin napsuu aivan varmasti, jos Pörssihaukan suosituksia tunnollisesti soveltaa, mutta se ei ole niiden perimmäinen tarkoitus.

Älä sido itseäsi ennalta

Tämä johtuen siitä, että spekulatiivisessa sijoittamisessa on jo kustannusten takia vaikea päästä passiivisen osta ja pidä- strategian tuottoihin. Toki etenkin De Girolla ja amerikkalaisilla osakkeilla, tai ao. välittäjän ETF-kustannuksilla – jotka ovat määrätyin ehdoin nolla – kustannukset eivät ole ongelma juurikaan tai ollenkaan.

Mutta myyntien ajoittamisen vaikeus jää siitä huolimatta. Se on kokemattomalle sataprosenttisen varmasti kannattamaton laji verrattuna kärsivälliseen strategiaan – ainakin ilman pätevää ja nopeasti päivittyvää opastusta.

Sitä varten Pörssihaukka on tietysti olemassa. Mutta en silti maalaile spekulaatiosta ruusuista kuvaa, vaikka se sivuston markkinoinnin kannalta saattaisi olla viisasta. Ajattelen kuitekin etenkin asiakkaiden etua, ja samalla tietysti omaakin pitkällä aikajänteellä. Eikä se etu ole nopeatempoinen spekulaatio.

Aivan erityisen riskialtista on sitoa sijoituksensa ennalta määrättyihin päivämääriin, mitä syitä siihen sitten saattaisi ollakin. Jos vaikkapa kesälomarahoja tms. janoaa ajatuksella, että tässä on henkilökohtaisesti sopiva rako tempaista ilmainen etelänmatka ostamalla nyt ja myymällä naulattuna päivänä, kerjää varmasti vaikeuksia.

Markkinat eivät liiku omien tarpeiden mukaan

Markkinat ja talous eivät liiku itse kunkin tarpeiden mukaan. Sijoittaja voi sukkuloida parhaassa tapauksessa hyvinkin markkinoilla ylituottoja hankkien, mutta se tapahtuu aina markkinoiden liikkeiden ehdoilla, ei omien tarpeiden tai toiveiden.

Hyvät osto- ja myös myyntipaikat tunnistaa kyllä riittävällä fundamentaalisella ja teknisellä kokemuksella pääpiirteissään, mutta niiden arviointi on tehtävä reaaliajassa, ei pitkiä aikoja ennakoiden. Pitkien ennusteiden tekeminen on liian vaikeaa ja tarpeetonta.

Ostot ja myynnit on tehtävä sopivan paikan kohdalle osuessa. Muun varaan laskeminen on uhkapeliä. Markkinat liikkuvat vauhdilla molempiin suuntiin, ja etenkin alas.

Siksi Pörssihaukan ostosuosituslistat päivittyvät niin tiheään, ja muutokset ovat suuria muutamien viikkojenkin aikaikkunoissa. Itse yhtiöt eivät siihen yleensä syytä anna. Ne on valittu vuosien ja vuosikymmenien perspektiivissä. Ostopäivitysten tiheys perustuu markkinadynamikkaan.

On ehdottomasti vältettävä tilanteita, joissa on pakotettu myymään ulkoisten syiden takia. Markkinat voivat olla silloin pahimassa jamassaan.

Nousumarkkinan pitäisi kyllä jatkua

Mitä SP500-indeksiin ja yleensä markkinoiden lähitulevaisuuteen tulee, niin odotan nousumarkkinan kyllä jatkuvan vielä ensi vuonna, luultavasti ainakin vuoden loppupuolelle asti. Tämä ei ole kuitenkaan lupaus eikä tavoitehinnan kaltainen houkutin, vaan valistunut arvaus, joka perustuu talouden ja markkinoiden syklien historiaan.

Nousumarkkinat tapaavat kestää muutaman vuoden. Kun takana on vasta tasan tarkkaan vuosi, jatkoa pitäisi seurata.

Odotusta puoltavat myös teknisen analyysin pitkät indikaattorit. Tämä koskee niin SP500:aa kuin yleensä osakemarkkinoita laajasti ottaen. Mutta sitä on uskaliasta ennustella, minne asti nousu toteutuessaan yltää niin ajallisesti kuin määrällisesti.

Erityisen vaikeaa on ennakoida korjausliikkeiden tai isompien rytinöiden aikataulua. Syksy on kyllä niiden tyypillinen sesonki, kuten kesä paikallaan junnaavien indeksien, ja kevät taas nousevien. Mutta ei tällaisten tilastojen varaan kannata ennalta laskea.

Vaikkapa perinteinen syysdroppi, jotka ovat todellakin yleisiä, voivat iskeä varsin väljällä ajoituksella, sikäli kun iskevät. Tänä syksynä viimeinen reipas osui syyskuuhun, kun loka- ja marraskuu ovat ne yleisemmät. Viime vuonna pahin romaus paukkui joulukuussa päättyen juuri näin vuodenvaihteessa.

Ei hyvä ostopaikka nyt

Joten tällaisen varaan on mahdoton laskea kaukaa etukäteen. Droppeja ja laskumarkkinoita tulee jokseenkin säännöllisesti, mutta spekulaatiota tietoisuus siitä ei vielä suuresti sinänsä auta.

SP500:n 10-15 % nousu ensi syksyyn mennessä saattaa toteutua. Jotain sen suuntaista pidän kyllä todennäköisenä, mutta missään tapauksessa en sellaista kenellekään lupaile, enkä varsinkaan valmiiksi raamitetulla aikataululla.

Ostojen ajoittamiseen ostosuosituslista sekä sitä selventävät markkinakatsaukset ovat Pörssihaukan ainoa osviitta, jota noudatan tietenkin itsekin kauppoja tehdessäni. Ja tällä hetkellähän markkinatilanne ei ole ostoja suosiva, koska takana on jo voimakas kuukauden kestänyt nousu, myös SP500:ssa.

Siellä se on venynyt liki tauttomaksi jo lokakuun alusta asti. Ja lyhyet tekniset indikaattorit ovat varsin kuumat jo. Joten lyhyen aikavälin ostopaikaksi tämä ei varmasti ole houkutteleva.

Jossain vaiheessa nykäistään alemmas, ainakin jonkin verran. Ei siihen kauan enää pitäisi mennä.

Ja ajoituksella on dramaattinen merkitys, mitä lyhyemmistä sijoitusaikaväleistä on kyse. Muutaman kuukauden sijoitusten kohdalla – joita en siis missään tapauksessa suosittele – jo parin prosentin erot ovat aivan ratkaisevia. Kokeneena entisenä nopeana treiderinä tiedän sen tasan tarkkaan.

Kokemattoman sijoittajan suuria riskejä on innostua ostoksille nousun syötyä jo parhaan teränsä. Kun salkku vilkuttaa iloisesti vihreää, ostohimo karkaa herkästi käsistä väärään aikaan.

Hintavuus on kiistaton

SP500:n hintavuutta pidän jossain määrin ongelmana, jos kohta indeksien arvionti on paljon yksittäisiä yhtiöitä hankalampaa. Jo liki 25 P/E-luku on huolestuttava laajalle indeksille – vaikka se ei automaattisesti tarkoita kurssikehityksen kannalta sitä tai tätä.

Ja onhan indeksissä toki vauhdilla kasvavia yhtiöitä. Mutta korkeat ovat arvostustasot silti.

Halvaksi ei SP500:aa voi kehua nyt

Tuloskehityksen osalta taas näen SP500:n tilanteen myönteisenä. Tulosten sakkaaminen alkoi jo viime vuoden taitteessa, kuten oli odotettavissa pörssien romahtaessa reippaanlaisesti. Nyt suhdanne on selvästi jo taittunut, mitä todistaa SP500:n tuore kurssiennätys. Ei se sattuma ole.

Perinteisesti siis tuloskehitys jatkuu kasvavana vuoden pari. Sen ei pitäisi olla siten hetkeen ohi – mutta varmuutta tällaisesta ei tietenkään kenellekään voi olla.

Korkosykli ei ole ongelma nyt

Keskuspankkien päätöksiä en suosittele murehtimaan. Ne toki vaikuttavat markkinoihin, mutta usein eri tavalla kuin sijoittaja odottaa. Matalat korot ovat toki yleensä ottaen varmasti hyvä aika ostoksille, mutta eivät pörssit ensimmäisiin koronnostoihin romahda, yleensä kaukana siitä.

Ensimmäiset koronnostot osuvat jokseenkin aina noususuhdanteen alkupuolelle, jolloin talous on vielä hyvässä iskussa, eikä muutosta siihen ole hetkeen näköpiirissä. Nouseva korkosykli saa kestää tavallisesti muutaman vuoden ennenkuin rahan hinta alkaa painaa taloutta ja osakekursseja. Korkoja ei mielestäni tarvitse murehtia pitkään aikaan.

Buffett-indikaattori on kiistatta korkealla, mutta en ota siihen enempää kantaa, koska en ole ao. indikaattoria tottunut käyttämään.

Osakepoiminta eräin osin helpompaa

Yksittäisiä osakkeita indeksitason indikaattorit eivät kuitenkaan koske, joten indeksien hinnasta huolestuneelle suosittelen keskittymistä osakepoimintaan. Niiden hinnoittelun arviointi on helpompaa, ja nousupotentiaalikin siksi lähtökohtaisesti parempi.

Osakepoiminta onkin Pörssihaukan ydintoiminto. Mutta nopeatempoiseen spekulatiiviseen sijoittamiseen osakepoiminta istuu erityisen huonosti yhtiökohtaisten yllätysmahdollisuuksien vuoksi.

Ainakin hajauttamisesta on pidettävä todella tiukasti kiinni. Kymmenen tuhannen pääoma sen toki jo vaivatta mahdollistaa etenkin De Giron hintatasolla. Toisaalta Pörssihaukan yhtiöillä ei tarvitse spekuloida.

Mutta siinäkin tapauksessa varoitan ehdottomasti lyhyen sijoitusajan riskeistä. Sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä, ja se kyllä palkitaan.

Osakesalkun nimellisarvon pudotukset kurssien sukeltaessa ovat osa sijoittamista, joka ei vaadin hyvien yhtiöiden kohdalla kuin hermojen kestävyyttä. Yksittäisten vuosien tai vielä lyhyempiin kurssiliikkeisiin keskittyminen on aika varma tapa heikentää pitkän aikavälin tulostaan.

Tässähän tulikin jo aika lailla perinteistä vuodenvaihteen materiaalia hitusen etuajassa, mutta kohtahan onkin h-hetki, ja kokonaiselle vuosikymmenelle. Aiheesta lisää ensi viikolla.

Hyvää viikonloppua!


2 thoughts on "Jäsenpalautetta ja vastaus: SP500"

 1. Heikki Viitanen sanoo:

  Kiitos jälleen hyvästä vastauksesta. Siinä tuli hyviä uusia näkökulmia joita en osannut ajatella. Homma jatkuu ensi vuonna. Kiitos tästä vuodesta!

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Eipä mitä, yritän palvella parhaani mukaan. Hienoa, jos materiaalista on apua.

   Kiitos itsellesi ja hyvää uutta vuotta jo nyt!

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2022 © Pörssihaukka