Yhdysvaltojen senaatti antoi tukensa Hong Kongin poliittisia vapauksia vaativille mielenosoituksille, kun Kiinan viranomaisten voimakkaat vastareaktiot ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Kyse on toistaiseksi enemmän symbolisesta tuesta, joka voi kuitenkin muuttua laiksi.
Hong Kong on Kiinan johdolle äärimmäisen tulenarka aihe. Käytännössä itsenäisenä kaupunkivaltiona Britannian siirtomaahallinnon alla vuosikymmeniä elänyt alue on perinteisesti osa Kiinaa, joskin tosiasiallisesti irtautunut siitä niin poliittisesti kuin kulttuurisesti pitkän eron aikana.
Hong Kong palautettiin Kiinalle sopimuksen mukaisesti, mutta lupauksena oli sen erillisaseman säilyminen. Siitä kiinni pitämistä vaativat mielenosoittajat ja varmasti suurin osa hongkongilaisista, jotka eivät halua Kiinan tiukentuvaa komentoa.
Kiina taas ei suvaitse erillisasemaa, koska se pelkää Hong Kongista tulevan autoritaarisen järjestelmänsä kaatavan ennakkotapauksen. Pekingin johto on opiskellut tarkkaan Neuvostoliiton ja sen johtaman itäblokin historian.
Sosialistisen järjestelmän kaatuminen lähti liikkeelle vastaavista protesteista. Romahdus oli nopea ja lopullinen. Sen kommunistipuolue yrittää estää luultavasti hintaa kysymättä.
Tianamenin mielenosoitusten verinen tukahduttaminen on armottomasta asenteesta synkkä todistus. Kuolonuhrien määrää ei tiedetä, mutta luku saattaa nousta jopa tuhansiin. Asetelma oli hyvin identtinen, joskin tapahtumapaikkana Kiinan pääkaupunki.
Hong Kongin tilanteen kärjistyminen ei siten yllätä. Kiinan johdon silmissä kyse on sen omasta selviytymisestä autoritaarista hallintoa vastustavien kansalaistensa paineessa. Hong Kongista liike voisi levitä kaikkialle Kiinaan.
Kovien otteiden voi siis odottaa jatkuvan. Ja sen myötä muun maailman ja etenkin Yhdysvaltojen reaktiotkin voimistunevat. Jos Yhdysvallat vaikkapa tunnustaisi Hong Kongin itsenäiseksi valtioksi, olisi se Kiinalle verinen loukkaus ja haaste.
Se tuskin on vielä lähellä, mutta jotain sen suuntaista sopii odottaa, ellei tilanne jollain tavalla rauhoitu. Se ei tässä kohtaa ole ilmeistä.
Kiina ei perinteisesti neuvottele mielenosoittajien ja erilaisten poliittisten aktivistien kanssa muiden kuin pamppujen ja panssarivaunujen välityksellä. Päättäväisiltä vaikuttavat protestoijatkin, vaikka pelko on varmasti jo rajua, ja aivan syystä.
Kauppasodan sopimisen kannalta tämä on varmasti pahimpia mahdollisia käänteitä. Kiina on hysteerisen tarkka sisäisiin asioihinsa puuttumattomuudesta, ja Hong Kongin se näkee sellaisena aivan erityisesti.
Jos Yhdysvallat lisää tukea Hong Kongille, vaikeuttaa se varmasti kauppasodan neuvotteluja, kenties hyvinkin raskaasti. Kiina on siitä jo varoittanut. Se ei varmasti ole bluffia.
Käänne hermostutti markkinat, koska kauppasota oli päätynyt jo vakaaseen asemasotavaiheesen, jossa sovinto näytti mahdolliselta. Nyt se on taas pakenemassa horisonttiin.
Toisaalta sijoittajan tätä ei kannata vielä liikaa dramatisoida. Osakemarkkinoiden pudotus on ollut jo muutaman viikon Pörssihaukan odotus nousevan keskipitkän trendin kestettyä toista kuukautta. Hong Kong voimistaa nyt laskevaa trendiä, joka oli alkanut osassa pörsseistä jo viikko sitten, muun muassa Helsingissä – hiukan myöhemmin kuin odotin.
Mutta trendit aina taittuvat, joskaan tarkka osuminen taitteisiin ei helppoa ole. Nyt tämän putoavan keskipitkän trendin pitäisi kestää vielä jonkin aikaa, koska volatiliteettikin on hyvässä nousussa – kuten se aina ennen pitkää tekee.
Hyvä niin, ostoja kaavailevan kannalta. Asiasta lisää markkinakatsauksessa, joka ilmestyy huomenna tai perjantaina. Ostosuosituslista päivittyy näillä näkymin perjantaina.