Vuoristoradan huipulla

Nappaapa jo tiukka ote kaiteesta, Jerome. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Joko riitti? Yhdysvaltojen keskuspankki piti odotetusti ohjauskorkonsa ennallaan, huomio kiinnittyi lähinnä Fedin näkymiin rahapolitiikan tulevaisuudesta.

Tietojen mukaan enemmistö äänestävistä keskuspankkiireista odottaa ohjauskoron pysyvän päälle kolmessa prosentissa parikin vuotta. Historian perspektiivistä se ei jymyuutinen olisi, finanssikriisin jälkeinen aika nollakorkoineen kuuluu poikkeusjaksoihin.

Mutta poikkeuksellisen rajusti on laukannut inflaatiokin pari vuotta. Meillä on nyt kaksi vastakkaista historiallista poikkeamaa perätysten. Ei helpota kenenkään ennustamista.

Hinta- ja talouskehitys määrittelee rahapolitiikan, kuten keskuspankkiirit korostavat. Ja kuten Pörssihaukka toistuvasti korostaa, sakkaava talous ja nouseva työttömyys kyllä kiskovat inflaation alas – ja kohta korot.

Näin kävi jopa 1970-luvulla huolimatta hintapainetta radikaalisti lisänneestä poliittisperäisestä öljykriisistä. Eivätkä olosuhteet ole nyt likikään yhtä tukalat.

Korkopiikit lässähtävät äkkiä

Ohjauskorot ovat lähteneet alas yleensä noin puoli vuotta korkopiikin jälkeen. Kriisioloissa vauhtia on piisannut.

1975 taantumassa ohjauskorko puolittui vuodessa, vaikka öljykriisi ei muuksi muuttunut. Samaa luokkaa ovat kaikkien taantumien (harmaat palkit) pudotukset.

Fedin ohjauskorko ei piikeissään kauan koskaan loju. Kuva: St. Louis Fed

Toinen kysymys tietysti kuuluu, onko edessä taantuma tai ainakin reippaahko laskusuhdanne. Fed ei sellaista toistaiseksi tunnista, vaikka monet keskeiset reaalitalouden indikaattorit kyntävät syvällä.

Kuten eilen viimeksi perattiin, asuntomarkkina jäätyi pahemmin kuin vuosikymmeniin. Teollisuuden tilannetta luotaava ISM rypee klassisella taantumatasolla reilusti alle 50 pisteessä.

Teollisuuden mieliala rämpii yhtä alhaalla vain pari kertaa vuosikymmenessä. Kuva: Tradingeconomics

Fedin korkoskenaario on tähän nähden hyvin pessimistinen inflaation ja optimistinen talouskasvun osalta. Se vaatii korkopiikistä selvittävän pehmeällä laskulla eli vähin taloudellisin vaurioin.

Toki pääjohtaja Jerome Powell myönsi monien epävarmuuksien vaikeuttavan ennusteita. Ja korosti datan ratkaisevan päätökset – eli keskuspankki ei hirttäydy linjauksiinsa vaan reagoi olosuhteisiin.

Pörssihaukka pitää riskiä rahapolitiikan liiasta kireydestä aika isona. Jos korkeiden korkojen viivevaikutus aliarvioidaan, voi laskusuhdanne rysähtää päälle ilkeästi.

TA: lyhyt korko tulossa alas

Teknisen analyysin näkökulmasta keskuspankin liikkeisiin herkästi reagoiva Yhdysvaltojen lyhyen eli vuoden mittaisen valtionvelan korko on valmis rojahtamaan alas. Merkit olivat olemassa jo viime vuonna eli turhan aikaisin, mutta nyt ne hehkuvat kuin Floridan aurinko.

Kuukausikuvaajassa Stochastic-oskillaattori tulee jo sukkana alas, RSI-oskillaattorissa ja MACD-trendi-indikaattorissa nopea käyrä leikkaa juuri hitaan käyrän alle. Asetelma on identtinen kahden edellisen korkorojahduksen kanssa.

Edellinen niistä oli 2019 laskusuhdanne, sitä edeltävä finanssikriisi. Nyt tilanne muistuttaa – onneksi – lähinnä ensin mainittua eli tavanomaista reaalitalouden ja korkojen notkahdusta.

Vuotisen velkakirjan markkinakorko viittaa sukellukseen lähitulevaisuudessa

Sitä edeltävinä vuosikymmeninä tekniset merkit olivat aina samat ja ennustearvo siten korkea. Vaikea uskoa niiden tälläkään kertaa pahasti pettävän.

Korot aaltoilevat historiassa pohjimmiltaan aina samalla tavalla

Siinä ei ole mitään mystistä tai merkittäviä poikkeuksia puoltavaa. Talouden syklit kumpuavat sen pysyvästä ominaisluonteesta.

Korot eivät ole koskaan kauan pysyneet korkealla sakkaamatta kohta reippaasti. Miksi se muuksi muuttuisi.

Tänään oli aikomus käsitellä valuuttoja, mutta se jää ensi viikkoon tämän ajettua kiireyslistassa edelle. Huomenna ostosuosituslista ja jenkkikatsaus.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka