Palvelujakin paleltaa jo

Palvelusektoreillakin on taas aikaa luovaan mietiskelyyn. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen kysyntä elpyi myöhemmin, mutta jatkui sitäkin sitkeämmin ruokkien puolestaan materiaalisessa tuotannossa jo laantunutta inflaatiota. Lopulta rahan kallistuminen hyydyttää jo palvelusektoreitakin.

Yhdysvaltalaisen Institute for Supply Managementin kuukausittain julkistama tuore raportti todistaa palvelujenkin jo nikottelevan pahan kerran. Pisteluku 50 on koronamonttu pois lukien matalin sitten finanssikriisin alkusoiton.

ISM:n raportit lasketaan samaan tapaan kuin Pörssihaukassa usein esillä ollut Philly Index. Molemmat mittavat taloudellista aktiviteettia yrityksistä kerättävistä tiedoista liki reaaliajassa.

Taantuman tuoksua jo

ISM:n normaali taso liikkuu välillä 55-60 pistettä. Haarukan alle pudotessaan indeksi kertoo suhdanteen reippaasta jäähtymisestä.

Nyt luku on pysynyt jo kolme kuukautta alle 55 pisteessä. Alle 50 se on käynyt vain kunnon taantumissa: 2000-luvun alussa teknokuplan puhjettua, finanssikriisissä 2008-2009 ja koronassa 2020.

ISM ei usein uppoa näihin syvyyksiin. Kuva: ISM

Siellä se ei vielä ole. Muttei enää kaukanakaan.

Palvelut ovat luonteeltaan teollisuutta defensiivisempiä eli suhdannevapaampia. Niiden paha hyytyminen merkitsee aina koko talouden syvää suhdannekuoppaa.

Jos indeksi tulee alle 50 lähikuukausina niin taantumaa voi pitää jokseenkin varmana. Ja siinä tapauksessa se on jo päällä.

Työttömyys ylös, inflaatio alas

Sijoituspäätöksiä näiden sinänsä tärkeiden ja hyödyllisten mittarien perusteella ei voi tehdä – ainakaan siten, että indeksien pohjatessa pitäisi myydä osakkeensa huonoja aikoja peläten.

Enemmänkin ne toimivat kontra-ajattelun perusteena: korkeat lukemat merkitsevät riskiä osakkeille talouden käydessä liian kuumana. Ja matalat lukemat hyvää ostopaikkaa, jos kurssitasot miellyttävät niin fundamenttihinnan kuin teknisen analyysin puolesta.

Tässä tapauksessa suurin merkitys palveluiden ISM:n osalta kytkeytyy inflaatioon. Kansantalouden suurin sektori tuskin voi jäähtyä sen vaikuttamatta tuotteiden ja työn kysyntään, edes näissä omituisissa oloissa.

Historia ei tunne yhtään taantumaa, joka ei olisi piiskannut ylös työttömyyttä. Varsinkaan Yhdysvalloissa, jossa irtisanomisen ja toisaalta rekrytoimisen kynnys on matala eli työmarkkina elää herkästi ja voimakkaasti molempiin suuntiin.

Taantuma (harmaat palkit) kiskoo aina työttömyyden ylös

Inflaatioon taantumat ja sen myötä työttömyyden kasvu vaikuttavat tietysti käänteisesti. Jokainen taantuma on tuonut inflaation selvästi alas, jopa öljykriisin takia stagflaation eli heikon kasvun ja kovan inflaation rämettämällä 1970-luvulla.

Taantumat (harmaat palkit) tuovat inflaation alas. Kuva: St. Louis Fed

Raskaan pitkän työttömyyden 1990-luvun lamassa nuorena isänä kokeneena en taatusti toivo samaa kohtaloa kenellekään, mutta inflaation vastainen sota vaatinee työmarkkinan heikentymistä. Tätä mieltä on Fed ja osunee oikeaan.

Teollisuus jo jäässä

Palvelujen ulkopuolellahan suhdanne happani jo aikaa sitten. ISM:n teollisuuden vastaava indeksi sukelsi 50 pisteen alle jo viime syksynä Philly Indeksin tapaan – kuinkas muuten.

Selkeällä taantumatasolla rypee sekin. Kuten teollisuuden 2022 alusta pudonneet osakkeetkin ennustivat, hyvissä ajoin taas kerran.

Teollisuuden aktiivisuus rämpii jo pohjamudissa. Kuva: ISM

Pointti ei ole säikyttää taantumapelolla vaan päinvastoin. Suhdannekuoppa tulee tarpeeseen inflaation ja sitä kautta rahapolitiikan takia.

Tässä kohtaa suhdannekiertoa huonot uutiset ovat hyviä – ainakin osakesijoittajalle.

Kestääkö Nesteen nousu?

Sain muutaman kommentin Nesteestä, jota perkasin teknisesti jokin aika sitten. Kun toukokuun odotettu niiaus indekseissä taittui kimposi Nestekin noin +10% ylös – vaikka ennustin sen tulevan vielä jopa 30 euron nurkille.

Ei nousu yllättänyt, Neste oli teknisesti ylimyyty lyhyissä indikaattoreissa kuten moni moni muukin osake. Mutta en lämpene sille edelleenkään.

Samanlaisen 10% pompun ylös Neste teki 2021 lopussa pitkien indikaattorien ollessa aivan identtiset. Kurssi ampui joulukuussa 41 eurosta 45:een – sukeltaakseen reilun kuukauden elpymisen jälkeen liki 30 euroon.

Päiväkuvaajissa TA ei puoltanut pitkää nousua. MACD oli syvällä nollan alla – ja kuukauden nousun jälkeen kurssi retkahtikin taas syvään pudotukseen.

Neste teki vastaavan reilun mutta lyhytkestoisen loikan joulukuussa 2022

Samantapaista kuviota odotan nytkin, koska TA-asetelma on identtinen vähän kaikin osin. MACD kyntää vain vielä syvemmällä nollan alla.

Se povaa rallin hyytyvän kuten joulukuussa 2022. Muttei se hetkessä tapahdu toteutuessaankaan, vaan ottaa viikkoja.

Nesteen TA näyttää aivan samalta nyt kuin vuoden alussa 2022

Ei TA ole jumalansanaa, mutta kokemuksen pohjalta tietyistä teknisistä asetelmista seuraa tiettyjä kehityskaaria. Koska indikaattorit vihjaavat uuteen syöksyyn luokkaa kuukauden päästä, Neste pysyy poissa listalta.

Panttaamisessa riskinsä

Vaikkapa Kone teki myös tässä samassa tuoreessa pompussa noin 10% nousun, eikä sekään yllättänyt. Mutten antanut tai anna Koneelle osta-suositusta, koska odotan sen tulevan uudestaan alle 50 ja ihan reilustikin ennen talvea.

Ainahan panttaamisessa riskinsäkin on. Mutta varsinkin toisille suosituksia jakaessani pidän Nesteen teknistä riskiä edelleen liian korkeana.

Jos arvio pettää niin töpeksittyä tuli. Sen tietää aina mahdollisuudeksi – mutta sykliset tarjoavat tuhteja nousumahdollisuuksia vain ajoituksen onnistuessa.

Neste on ollut aika mitätön pitkän salkun sijoitus jo neljä vuotta. Pidän parempana katsoa kuin katua.

Hexagon Nestettä varmempi

Eikä vaihtoehdoista tule pula. Vaikkapa kuukausien ajan osta-suosituksia saanut, useimmille suomalaisille sijoittajille yhä vieras Hexagon on kasvunäkymiltään mielestäni toista luokkaa kuin Neste, toki aivan toisella toimialalla.

Teknoyhtiönä Hexagon ei myöskään tarvitse likikään yhtä raskaita investointeja kuin Neste. Sen myötä investointien tuomat riskitkin ovat hyvin matalat.

Neste on biopolttoaineen markkinajohtaja – mutta niin myös Hexagon spatiaalisen teknologian. Ja jälkimmäisen tulevaisuutta ei voi pitää kuin kesäpäivän valoisana, kun taas polttonesteissä tilanne on paljon huterampi.

Hexagonin osakekurssi alkaa taas heijastaa yhtiön tuloskehitystä

Hyviä kohteita löytyy aina, toki Nestekin voi sellainen olla. Mutta laajan valikoiman ansiosta ei tarvitse hötkyillä yksittäisten yhtiöiden perään.

Ja Hexagon sai pörssissä lopulta pykälän silmään. Ralli saattaa yllättää iloisesti vahvojen teknojen houkutellessa taas kovasti sijoittajia.

Tämäkin tapaus sinänsä alleviivaa Pörssihaukan yhtä avainteemaa: osakekurssien liikkeitä ei voi ennustaa uutisista. Suhdanneindikaattorien perusteella Hexagoninkin pitäisi luisua edelleen alamäkeä.

Mutta aika varmasti se tekee päinvastoin vielä pitkäänkin.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Palvelujakin paleltaa jo"

  1. Jani Sillanpää sanoo:

    En itsekään Nestettä ostanut nyt vaikka ostopaikka oli tarjolla. Kyllä se voi vielä käydä 30:ssä. Odottelen vieläkin että näkee ensin mihin sp500 lähtee seuraavaksi, voi olla että korjaus alkaa jo viikon sisällä. Nähtäväksi jää.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Jännä on seurata, miten kurssi elää ja arviot osuvat.

Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka