Osakesäästötili parantaa piensijoittajan asemaa

Sentistä toinen ja kolmaskin

Korkoa korolle – tekijä toimii maksimaalisesti ilman osinkojen väliverotusta.

Kalkkiviivoilla kaatunut hallitus sai onneksi vietyä maaliin oppositiosta kovaa – ja enimmäkseen aiheetonta – kritiikkiä osakseen saaneen osakesäästötilin. Se toteutuu ensi vuoden alusta alkaen.

Osakesäästötilin sisällä olevia, lähtöpääomaltaan korkeintaan 50 000 euron varojen tuottoja ei veroteta ennenkuin ne kotiutetaan tililitä. Myyntivoittoja ja osinkoja voi siis sijoittaa uudelleen maksamatta väliveroa kuten tähän asti.

Pörssihaukka suosittelee kärsivällistä osinkosijoittamista, jossa osingot sijoitetaan takaisin osakkeisiin. Korkean osingon osakkeita, jotka ovat mainioita sijoituskohteita yleensä ottaen, vuosittainen osinkovero on rasittanut pahasti. Sen poistuminen on uudistuksen avainetu.

Vanhoja omistuksia ei voi siirtää uudelle tilille

Sama koskee myyntivoittoja, mistä tietysti hyötyy taitava spekulatiivinen eli ahkerasti kauppaa käyvä sijoittaja. Laji on kuitenkin yleistä mielikuvaa paljon vaikeampi ja riskialttiimpi jo kaupankäyntikustannusten takia.

Helppoa rahaa suokuokalla kaivavat pörssipelurit ovat lähinnä katulegenda. Sitä käytettiin uudistusta vastustavien yhtenä argumenttina, mutta enempää tutkimukset kuin kokemus eivät legendaa puolla. Kovin aktiivinen kauppa harvoin kannattaa, valtaosin päinvastoin.

Uudistus tuo piensijoittajat samalle viivalle rahastojen kanssa, sillä ne ovat nauttineet oikeudesta tähänkin asti. Nykyinen osakkeenomistajan verokohtelu säilyy kylläkin rinnalla.

Uudistuksen edut saadakseen on avattava uusi tili, jonne täytyy ensin tallettaa käteistä. Vanhoja omistuksia ei voi sinne sellaisenaan siirtää.

Osakesäästötilin varjopuoliin kuuluu se, että hankintameno-olettamaa ei voi käyttää.

Väliveron poistuminen maksimoi korkoa korolle -tekijän

Pitkäaikaisen osinkosijoittamisen peruskivi on korkoa korolle -tekijä. Kun osingot sijoitetaan aina uudelleen, varallisuus kasvaa yllättävän vauhdikkaasti laiskallakin osakekurssilla.

Seitsemän prosentin osingolla pääoma kaksinkertaistuu kymmenessä vuodessa, kun vero ei tuoton kumuloitumista rasita kuin vasta voittoa lunastettaessa. Pääoma siis tuplautuu, vaikka osakekurssi ei hievahtaisi.

Toki laadukkailla korkean osingon arvo-osakkeilla kurssikehityskin on yleensä myönteinen, joskaan harvoin vauhdikkaasti. Osakekurssien kehitys on silti vain toinen ja usein ylikorostettu elementti sijoittamisessa.

Hyvien osinkopaperien, joita Pörssihaukka perkaa laveasti, tuotto perustuu juuri korkoa korolle -tekijään. Osakesäästötili mahdollistaa nyt sen maksimaalisen hyödyntämisen.

Säännöllisesti osinkoja nostaville uusi malli ei sovi

Jos taas haluat nostaa osinkoja säännöllisesti ulos, ei osakesäästötili ole mielekäs. Osingot ovat vanhassa mallissa vain 85-prosenttisesti pääomatuloveron alaisia. Osakesäästötilillä osingot sekoittuvat muihin tuottoihin, joista maksetaan aikanaan normaali pääomatulovero.

Osakesäästötili hyödyttää kärsivällisiä, turvallisuushakuisia ja laatunsa pitkällä aikavälillä todistaneisiin arvo-osakkeisiin keskittyviä piensijoittajia, joilla on aikaa hyödyntää korkoa korolle -tekijää.

Pörssihaukka peukuttaa uudistusta kaikilla sormilla! Ja toivoo, että seuraavat hallitukset eivät peukaloi osakesäästötiliä.


5 thoughts on "Osakesäästötili parantaa piensijoittajan asemaa"

 1. teppo sanoo:

  En oikein Heikki nyt ymmärrä, miten se parantaa sijoittajan asemaa. OST:n ongelmat pähkinänkuoressa:
  *Osinkojen lähdeveroa ei hyvitetä
  *Ei hankintameno-olettamaa
  *Tilillä olevat varat sidottu Suomen pääomaverotukseen (lue: Exit-vero)
  *Osinkoja verotetaan ulosnostettaessa kovemmin kuin tilin ulkopuolella

  Esim. arvonnousu 5.5%, osinko 2.5%, 10v sijoitusaika, 50k € alkusijoitus. Kaikki myydään lopussa:
  OST:
  50*((1.08^10-1)*0.7+1)=90.5k €
  AO-tili:
  90.1k € (laskelma huomattavasti monimutkaisempi joten en laita sitä tänne)

  Eli, summa summarum: OST:n nk. ”veroetu” on mitätön. Tähän kun otetaan huomioon riski Suomen alati kiristyvästä pääomaverotuksesta, niin pitkässä juoksussa OST voi jopa hävitä AO-tilille. Tämä johtuu siitä, koska jos olet korkeakoulutettu, niin AO-tilin voi verottomasti siirtää turvaan ulkomaille Suomen verokarhun ulottumattomiin. SAK (tai siis SDP virallisesti) tulee nostamaan pääomaveron 32%:n vuoteen 2023 mennessä. Sitä eivät tule laskemaan edes porvaripuolueet.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos kommentista.

   Kommentoin aihetta myöhemmin. OST:ssa on toki ongelmansa, mutta selkeästi myös etunsa.

   1. teppo sanoo:

    Ainoa OST:n etu on että se sopii palkon kauppaa käyvälle treiderille.

    Jos sinulla on OST:llä ulkolaisia osinko-osakkeita, niin silloin AO-tili tuottaa verojen jälkeen paremmin. Sama juttu, jos 10v jälkeen löytyy yksikin osake, joka on noussut enemmän kuin 150% tuon 10v aikana, niin hankintameno-olettaman käytön takia AO-tili voittaa taas. Vaikka sinulla olisikin vain kotimaisia osinko-osakkeita OST:llä, niin niihin rahoihin kohdistuu edelleen alati kiristyvä Suomen pääomaverotus. AO-tili kun ei ole sidottu Suomen pääomaverotukseen. Lisäriskinä on myös heikentyvät OST:n ehdot kuten pankkien yht’äkkiä ilmoittamat kulut tai vasuripoliitikkojen OST:n kohdistamat verot tai rajoitukset.

    Yli 10v osakesijoittamisen kokemuksella voin sanoa, että en suosittele OST:ä kenellekään. Ruotsin ISK:n kaltainen tuote olisi ollut täydellinen ja sinne olisin tunkenut kaiken mahdollisen ja mahdottoman, mutta kun ei sellaista voinut Suomeen saada…

    1. Heikki Ikonen sanoo:

     Kiitos, Teppo, huolellisesta arviosta.

     On totta, että ulkomaalaisten osakkeiden kohdalla OST ei toimi kuten pitäisi, koska veroetu jää saamatta osingoissa. Minua tämä vaivaa eniten.

     Myyntivoittoveron vuosittainen kerääminen jää kuitenkin pois, joten se tekee vähän aktiivisemmasta kaupasta järkevää. Koska harjoitan Pörssihaukassa trendien lukemista, tästä voi olla paljonkin hyöytä, eli jos kykenee kohentamaan tuottojaan syklien mukaan toimimalla ilman myyntiveron kumuloituvaa tuottoa nakertavaa vaikutusta.

     Hankintaolettaman menetys on miinus, mutta edellisen keinon ansiosta sen voi väistää. Osakkeeen voi välillä myydä veroseuraamuksitta. Jos kauppa osuu ajoituksen puolesta, OST:lla se kannattaa tehdä, jos positio on tarpeeksi suuri komissiokustannustehokkuuden kannalta.

     Pääomaverotusta on vaikea arvailla. SDP ei ole hirveän innokas sitä kiristämään piensijoittajilta, odotan.

     Puolueiden suosio tulee ja menee. Eivät vasurihallitukset Ruotsissakaan ole hirveästi pääomaverotusta rukkailleet.

     Perinteiset puolueet tietävät sen ongelmat, koska niillä on kokemusta ja kansantaloustieteilijöitä remmissä. Populisteja kyllä pelkään tässä suhteessa.

     Suomeen korkean osingon papereihin sijoittavillehan OTS etenkin sopii. Mallia voisi tosiaan kehittää vielä, siitä olen samaa mieltä.

 2. teppo sanoo:

  Tässä laskelmat:
  50k € alkusijoitus, myynti 10v päästä
  1. OST (Suomi-osakkeet, 4% arvonnousu, 4% osinko): 90.6k€
  2. OST (Maailma-osakkeet, 6% arvonnousu, 2% osinko): 88.5k€
  3. AO (Suomi-osakkeet, 4% arvonnousu, 4% osinko): 89.9k€
  4. AO (Maailma-osakkeet, 6% arvonnousu, 2% osinko): 90.2k€
  5. AO (Suomi-osakkeet, 4% osinko, yksi osake tuottaa niin paljon, että hankintameno-olettamaa voi käyttää, kokonaistuotto ennen veroja sama kuin 3.): 90.5k€
  6. AO (Maailma-osakkeet, 2% osinko, yksi osake tuottaa niin paljon, että hankintameno-olettamaa voi käyttää, kokonaistuotto ennen veroja sama kuin 4.): 91.6k€

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka