Inflaatiopaniikki – vaiko ei?

Ota sinäkin kylmä suihku ja nauti siitä! Kuva: Pixabay

Tartutaanpa tuoreeltaan eilen julkaistuihin Yhdysvaltojen inflaatiolukuihin, koska ne nostivat harvinaisen kovan haloon pörssissä. Jenkki-indeksit putosivat kuin nyrkistä saaneena, teknopainotteinen Nasdaq jäi punaiselle yli viisi prosenttia.

Euroopassakin kurssit tietysti sulivat – mutta jo tänä aamuna paniikki hellitti huomattavasti. Asetelma on kutkuttava, eikä mielestäni likikään niin dramaattinen kuin ensivaikutelma viittaa.

Ikävät luvut raportti tarjosi, sitä ei voi kiistää. Elokuussa niin sanottu ydininflaatio, joka ei huomioi volatiileja energian ja ruuan hintaa, kiihtyi ennusteita lujempaa. Heinäkuusta se nousi 0,6%, mistä kertyy vuositasolla kihisevän kova luku, noin 7%.

Vuodentakaisesta ydininflaatio kasvoi 6,3%, kun heinäkuussa luku oli vielä 5,9%. Inflaation odotettu loiventuminen ei tältä osin toteutunut.

Niin sanottu päälukuinflaatio hidastui kyllä hieman 8,3 prosenttiin (heinäkuussa 8,5%), mutta kiivaana tahti pysyi silti. Vaikka toki tulee muistaa, että vertailukautena vuosi sitten inflaatio vasta heräili koronatällistä.

Suhdannemittarit pohjassa

Myönteistä oli polttoaineiden kymmenen prosentin halventuminen. Ruoka taas kallistui saman verran.

Asumisen hinnatkin yhä nousivat 0,7% viime kuusta. Jo laskussa olleet asuntolainojen korotkin kiskaisivat taas ylöspäin, 30-vuotinen takaisin noin kuuteen prosenttiin.

Eivät vielä tehonneet Fedin koronnostot. Ei myöskään monelta sektorilta kantautunut data suhdanteen kovasta alamäestä.

Teollisuuden aktiivisuutta mittaava Philly Index kävi heinäkuussa tyypillisessä taantumaluvussa miinus 20, josta kylläkin jo virkistyi nollan tuntumaan – ja tämä koski niin tämän hetken tilannetta kuin yritysten odotuksia.

Ne kulkevat käsikynkkää, vallitseva tilanne yleensä odotuskäyrää alempana. Molemmat nyt samaa tasoa: surkeat yhä.

Mainio suhdannemittari Philly Index mörnii yhä syvällä

Ja vaikkapa laivarahtien hintoja kuvaava Baltic Dry Index sukelsi jo taantuman pohjien tasolle. Yhtä alhaalla se käy harvoin, viimeksi koronamontussa ja sitä ennen 2019 suhdannepohjassa.

Laivarahtien hinnat heijastavat maailmankaupan vireyttä. Siinä ei todellakaan ole nyt kehumista – vuodessa pudotusta -80%!

Laivarahtien hinnat romahtivat pahan taantuman tasolle (kuva: Bloomberg)

Suhdannemittarit siis pohjassa, mutta inflaatio porskuttaa. Epätavallinen ja ikävä yhtälö jatkuessaan.

Tai sitten suhdanteen rapautuminen vaikuttaa hintoihin viiveellä. Niin se yleensä tekeekin, joskin tämä viive on todella tahmea.

Fed kiristää yhä

Ainakin on selvää, että Fed jatkaa kiristämistä, luultavasti viikon päästä ohjauskorko nousee 0,75%. Keppiä tulee kunnes inflaatio hellittää.

Kyllä siitä monissa tuoteryhmissä on merkkejä. Raaka-aineiden halventumista on käsitelty useasti, öljy niistä keskeisenä jatkaa laskutrendissä.

Käytettyjen autojen hinnat Amerikassa eivät ole nousseet kuluvana vuonna kysynnän laannuttua. Vuoden takaakin nousu jää vaatimattomaksi.

Käytettyjen autojen hinnat sahaavat jo paikallaan

Kuten laivarahtien hintakäyrä muistuttaa, inflaatio voi kadota äkkiä ainakin määrätyissä kohteissa, kun suhdanne taklaa kunnolla. Ihme on, ellei kallistuva raha viimeistään sitä tee.

Paniikki hellitti heti

Ja viime kädessä sijoittajalle tärkeintä on, missä mitassa kiperät asiat jo hinnoitellaan sijoituskohteisiin. Eilisen rysähdyksen perusteella eivät osakkeissa vielä riittävästi, mutta kuva on mutkikkaampi.

Kuten jenkkikatsauksessa kävi ilmi, indeksit eivät ole kurkottaneet uusiin pohjiin sitten kesäkuun. Tämäkään isku puskasta ei siihen johtanut – ainakaan toistaiseksi.

Moni odotti Euroopan pörsseihin aamuksi karmeaa teurastusta, mitä vielä. Inflaatioraportti hinnoiteltiin osakkeisiin eilen, tänään jo haukotellaan niin Tukholman, Helsingin kuin muissakin Euroopan pörsseissä.

Ja ennen eilistä indekseissä oli takana noin viiden prosentin nousu viikossa. Silloin punakynä heilahtaa herkästi.

Perusvisio ei muutu

Paniikin jääminen lyhyeksi tietää hyvää. Inflaatio ja korkopaine ovat jo aika lailla osakkeiden hinnoissa.

Hesan pörssi on yhä viikontakaista pohjaa ylempänä

Ja kuten katsauksissa totesin, keskipitkä trendi alas voi jatkua yli kolmen taakse jääneen viikon. Muutama viikko lisää loivaa alamäkeä olisi aivan normaali kuvio.

Sen takia osta-suosituksiakin olen vielä pantannut. Epämieluisasta sisällöstä huolimatta inflaatioraportti ei muuta Pörssihaukan perusvisiota: laskumarkkina korisee viimeisiään.

Jos mitä ostamatta jäi suositelluista niin nyt saa taas vähän halvemmalla. Kohta osta-suositukset ilman ihmettä lisääntyvät. Pitkän salkun rakentajalle markkinatilanne on oikein valoisa.

Joten mentaalisesti rauhallista viikonjatkoa vain.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka