Hintapaine jatkaa laskua

Kaasun riittävyys on Euroopan talven kylmä kysymys. Kuva: Captain Raju, Wikicommons. 

Viime viikkojen lupaava inflaatiodata jatkuu joka suunnalla. Saksassa tuottajahinnat tulivat jo toisen kuukauden peräkkäin alas, nyt -3,9% ja lokakuussa jo -4,2%.

Toki takana on raivoisa nousu, sillä vuositasolla tuottajahinnat roihusivat yhä +28,2% korkeammalla. Mutta suunta on nyt tärkeintä.

Energian hinta oli positiivisin tekijä tultuaan alas liki -10% kuukaudessa. Talvi ja kaasupula voivat tehdä tepposensa, mutta Euroopassa on saatu kaasuvarastot kiitettävän täyteen.

Leuto talvi pelastaisi pahalta energiakriisiltä. Se myös varjelisi kaasuriippuvaista teollisuutta tuotantoseisokeilta.

Energia pois lukienkin Saksan tuottajahintojen nousu nuupahti kuukausitasolla nollaan. Jos talous hyytyy kuten monet merkit vihjaavat, hintojen lasku jatkuu kysynnän puutteessa.

Euroalueen veturissa Saksassa tuottajahinnat sukeltavat jo

Yhdysvalloissa, jossa energiakriisiä ei ole, tuottajahinnat taittuivat alas jo kesän alussa. Nyt molemmat taivaltavat yhtä jalkaa.

Se heijastuu lopulta kuluttajahintoihinkin. Ja kun vertailuluvuiksi tulevat ensi vuoden puolella kovan inflaation seuraukset, näyttävät ne varmasti aivan toiselta kuin tänä vuonna.

Philly Index kellarissa

Sama on kaiku askelten Yhdysvaltojen teollisuuden tilaa mittaavassa tuoreessa Philly Indexissä. Aktiivisuus vajosi alimmalle tasolle kymmeneen vuoteen.

Yhtä matalalla se oli viimeksi 2011, jolloin Yhdysvaltojen talouskasvukin jäähtyi vain reiluun prosenttiin. Taantumaa ei tullut, mutta korkotasokin oli tuolloin olematon finanssikriisin jäljiltä.

Pörssitkin upposivat 2011 kunnon laskumarkkinaan kautta maailman. Se ei kuitenkaan kauan kestänyt, alle vuoden.

Merkit olivat hyvin samanlaiset kuin nyt. Ja pörssien sukellustahan olemmekin seuranneet liki koko vuoden.

Tulevaisuuden aktiivisuutta mittaava käyrä kuitenkin kipaisi jo ylöspäin kurottaen jo nollan päälle. Miinuksella se ei ollut käynytkään sitten finanssikriisin.

Diffusion Index laskee yhä

Myönteisiä merkkejä Pörssihaukan silmissä. Näillä oireilla osakemarkkina tapaa pohjata.

Lupaavasti kehittyi myös teollisuuden Phillyn hintamuutoksia mittaava Diffusion Index, jota käsittelin jo lokakuussa. Vähän jutun jälkeen pörssit toistaiseksi pohjasivatkin, ja hintakehitys on jatkunut suotuisana.

Samat asiat vielä tähän tiivistetysti. Eli Diffusion Index mittaa yritysten hyödykkeistään maksamien ja saamien hintojen muutosta.

Diffusion Index nousee, mitä useammat yritykset ilmoittavat hintojen noususta. Ja indeksi laskee, kun tapahtuu toisinpäin eli hintojen putoamisesta raportoivien yritysten määrä kasvaa.

Taloussyklin huipulla Diffusion Index liitelee korkealla, syklin pohjassa matalalla. Pohjan aikoihin osakemarkkinat tyypillisesti pohjaavat.

Jo kuin 2011

2011 laskumarkkina teki pohjalukeman syksyllä, vaikkapa Amerikan laajin indeksi Russell 3000 vajaan -30%. Diffusion Index joitakin kuukausia myöhemmin. Se on nyt tasan samalla tasolla 20 pisteessä kuin tuolloin.

Hintapaine hellittää myös Diffusion Indexissä

Diffusion Index putoaa yleensä vuoden verran laskusuhdanteissa. Se on nyt tasan jo koossa.

Käyrä voi vielä vajota alemmaksikin, ja sitä sopisi toivoa inflaation takia. Joka tapauksessa ollaan jo terveissä luvuissa.

Pörssihaukka luottaa historiaan

Joka suunnasta tulvii viestejä inflaation laantumisesta. Se on täysin loogista suhdannekierron ja historian vinkkelistä.

Eilen käsitelty ostopäällikköjen indeksi kertoi tilausten toimitusaikojen lyhentyneen ensi kerran yli kahteen vuoteen. Koronashokki helpottaa.

Pörssihaukan strategiaan kuuluu historiaan luottaminen, ei sen ainakaan pysyviin poikkeuksiin. 1970-luvun paha sitkeä inflaatio johtui poikkeustilasta: vuosien tarjontashokista öljykriisin takia.

Sivustoa on vaivannut ajoittain tekninen häiriö parina viime päivänä, syynä on Pörssihaukan käyttämä serveri. Toivottavasti saavat ongelmansa hoidettua, eivät nämä onneksi ole tavanneet kauan kestää.

Ostosuosituslista ja markkinakatsaus poikkeuksellisesti jo huomenna torstaina, koska perjantai on jo aatonaatto ja itse kukin varmaan keskittyy jo joulunviettoon.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Hintapaine jatkaa laskua"

 1. Mika Häikiö sanoo:

  Moi, onko pörssihaukalla näkemystä Koskisen Oyj:sta joka listautui vähän aikaa sitten pörssiin? Yritys tekee positiivista tulosta ja varmaan hyötyy siitä että Venäjältä ei puumateriaalituotteita Eurooppaan tuoda.

  Kannattaisiko ostaa kyseisen yrityksen osakkeita ja jos kannattaa niin milloin olisi hyvä aika ostot tehdä?

  T:Mika Häikiö

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Moi Mika, vastaan markkinakatsauksessa tänään.

Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka