Sisäpiiritkin tekevät virheitä

Kukaan ei ole erehtymätön, Nallekaan. Kuva: Motopark, Attribution-Share Alike 4.0 International, Wikipedia Commons.

Moni piensijoittaja seuraa innokkaasti pörssiyhtiöiden sisäpiirikauppoja vinkkejä bongatakseen. On niitä varmasti huonompiakin menetelmiä etenkin ostosaumojen hakemiseen.

Mutta ei yhtiöiden johtokaan erehtymätön ole, varsinkaan kauppojen ajoituksessa. Koneen eliitti latasi osakettaan vuosi sitten sen nykäistyä alle 70 euron.

Siellä se lojuu edelleen, kuten itse odotin kovan hinnan takia. Kuluneen vuoden aikajanalla Pörssihaukan liki kaikki osakkeet ovat olleet parempia sijoituskohteita.

Nallekin hätäili

Eipä ajoitus ihan putkeen mennyt omalla Warren Buffettillamme Björn Nalle Wahlroosillakaan, kun hän osti UPM:ää maanantaina 10 miljoonalla kappalehintaan 34,59 euroa. Nalle on UPM:n hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja ennen tätä kauppaakin.

Osake oli dipannut kevyesti viikko sitten ja monet keskusteluryhmien piensijoittajat syöksyivät ostamaan UPM:ää saman tien uutisesta kuultuaan. Itse kommentoin Facebookissa odottavani TA:n perusteella osakkeen tulevan vielä alemmas.

Viikkoindikaattorit olivat vasta taittuneet alas kirkkaasti yliostetulta tasolta, jolloin niiaus tyypillisesti kestää vielä jonkin aikaa. Ensimmäiseen pudotuspäivään se ei juuri koskaan pysähdy.

UPM vasta aloitti reippaan korjauksen viikko sitten

Myös päiväindikaattorit olivat vahvasti putoavat. Niin myös kävi. Tänään UPM maksoi jo alle 33 euroa.

Pohjaan ehkä vielä matkaa

Indikaattorit eivät viittaa vieläkään sukelluksen pohjaan. Ei se ehkä kaukana enää ole, mutta viikkoindikaattorit sojottavat edelleen alaspäin.

UPM:n viikko-oskillaattorit ovat yhä reilusti pohjan yläpuolella

Jonnekin 30 euroon valuminen ei yllättäisi pätkääkään TA:n perusteella. Ja UPM on vahvasti syklinen yhtiö, mikä usein unohtuu hyvinä aikoina. Joten isompikaan monttu ei yllättäisi.

Nalle on itse sanonut olevansa huono ajoittaja osakekaupoissaan. Kiitettävän rehellistä ja nöyrää puhetta.

Mutta tämäkin episodi kuvaa, miksi Pörssihaukka ei peesaile ketään. Virheitä ei kukaan voi välttää, mutta parempi tehdä ne omien metodiensa varassa kuin toisia apinoiden.

Ei täytä Pörssihaukan kriteereitä

UPM:stä on tullut tilaajilta joitakin kysymyksiä, eikä se hassumpi syklinen kotimaiseksi ole. Mutten arvosta metsäsektoriamme Ponsse pois lukien.

UPM:kin kasvaa suhdanteiden yli katsottuna olemattomasti. Eikä sen kannattavuus ja pääoman tuotto täytä Pörssihaukan kriteereitä.

Vaatimattomasti kasvava UPM ei ole kovin kannattava syklinen

Vaikkapa viime päivinä taas käsitelty Texas Instruments on aivan toiselta planeetalta. Tai parasta aikaa osta-suosituksella olevat Illinois Tool Works, Genuine Parts Company ja 3M.

Ei niidenkään liikevaihdon kasvu päätä huimaa, mutta korkean kannattavuuden ansiosta osakekohtaiset luvut kehittyvät ihan toista tahtia. Jokseenkin varmasti myös jatkossa, koska metsäteollisuuden kannattavuus tuskin oleellisesti kohenee.

Toista on mainituilla jenkkisyklisillä. Rahansa kannattaa sijoittaa parhaisiin yhtiöihin, ei tutuimpiin tai eniten huomiota saaviin.

Perspektiivi vääristyy erityisen pahasti, jos seuraa vain kotimaisia sijoittajakanavia.

Hyvää viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka